Keresés

Részletes keresés

ronin s8 Creative Commons License 2017.10.13 0 0 62843
Jocó0423 Creative Commons License 2017.10.13 0 0 62842

Ezek szerint a bortörvényt meglehet kerülni? Ezt most nem igazán értem.

Előzmény: BZoltan (62841)
BZoltan Creative Commons License 2017.10.13 0 0 62841

Szerencsére ennél sokkal egyszerűbb a képlet.

A második pontig stimmel. Ha az megvan akkor hegyközségi hatáskörben ki lehet javítani minden magyar termékleírást. A borvidéki és régiós termékleírásokban kell tiltani a pancsolást.

Az EU-nak ehhez az égvilágon semmi köze nincsen. Az EU  csak azt várja el, hogy legyenek termékleírások. De azt, hogy nekünk magyaroknak mi számít magyar bornak azt mi határozzuk meg.

Nincsen egységes EU bortörvény. Ennek a profán oka az, hogy Európa régióiban mindenhol mások a viszonyok. Emiatt északon a cukorfok emelést engedélyezik, délen pedig a savpótlást.

Előzmény: Jocó0423 (62840)
Jocó0423 Creative Commons License 2017.10.12 0 0 62840

Jólvan, kövessük végig a dolgot!

Van a hegyközségben mondjuk 100 tag.

1-ső év. Meggyőzünk közölük 60-at, hogy nekünk van igazunk, leváltjuk a hegybírót.

2.-ik év. Ez sikerül országosan, megalakul a az új hegyközségek országos tanácsa.

3.-ik év Elkezdünk lobbizni a kormánynál új bortörvényért, Optimistaként elfogadják az érveket.

4.-ik év. Elküldik az EU-hoz jóváhagyásra ( tudtommal EU-s szabályozást kellene megváltoztatni )

Elkezdődik a vizsgálódás!

5-6-7-8.-ik év. Megszületik az EU-s új szabályozás aminek bevezetésére kapnak a tagok 5 évet.

Olaszország, Franciaország és Németország ideiglenes felmentést kérnek, ez + 5 év.

Ez összesen optimista számítás szerint 22 év :(

Ja és az EU-n kívüli országok a szabadkereskedelem eszméi szerint szarnak az egészre.

Előzmény: BZoltan (62839)
BZoltan Creative Commons License 2017.10.12 0 0 62839

Pontosan erről beszélek én is. A Lidl és az Aldi olcsó "borai" azért tudnak olcsók lenni, mert zsákos napfénnyel meg sűrítménnyel érik el azt amit az egyszeri paraszt a két keze munkájával próbál elérni.

Ezért mondom azt, hogy ha lenne egy technológiai minimum ami alá nem szabadna menni akkor nem lehetne olyan könnyen egymás alá licitálni.

Ezt kellene a parasztnak megérenie akkor amikor hegyközségi elnököt meg választmányt szavaz meg.

Előzmény: Jocó0423 (62838)
Jocó0423 Creative Commons License 2017.10.12 0 0 62838

Drága barátom, hogy egyem a szívedet :)

Te hol is borászkodsz? Hová is adod el a boraidat? Ne a csúcsról beszéljünk, ahol simán érvényesíted azt is az áraidban ha a gyerek eltört egy poharat :)

 

Itten én egy átlag borvidék átlag kistermelőjéről beszélek aki ha 100 Ft-al emeli az árát akkor átmennek a szomszédba vásárolni.

Itt a Lidl és az Aldi áraival kell versenyezni. Onnan felülről ezek szerint másképp néz ki a világ :(

Előzmény: BZoltan (62836)
BZoltan Creative Commons License 2017.10.12 0 0 62837

Nem vagyok szerencsés ember. Én 2001-ben leültem, gondolkoztam, számoltam és csináltam egy üzleti tervet. Megnéztem, hogy milyen a piac, milyenek az árak és a borok abban a szegmensen ami az én szívemhez és ízlésemhez közel áll és ezek alapján megírtam magamnak a 15 és 30 éves tervemet. A 15 éves terveimet 70%-ban el is értem. A 30-evesben korrigálni fogom azokat a hibákat amiket az első ciklusban elkövettem. De amúgy nekem minden évre vannak rögzített terveim, céljaim és költségtervem, üzleti tervem.

Én nem szeretem azt, amikor egy részletes koncepció alapján elkészített precíz terv végrehajtása során a teljesen elvárható eredményt a szerencsének tudja be valaki :) Nem az...


Amikor Vlagyimir Klicsko jobb egyenesétől padlót fogot az ellenfele az sem szerencse volt :) Hanem egy profi sportoló, szakszerű felkészüléssel, jó erősítéssel pontosan tudta, hogy mikor és hogyan kell elengednie az ökélt.

Előzmény: Jocó0423 (62835)
BZoltan Creative Commons License 2017.10.12 0 0 62836

Dehogy veszem semmibe az élethelyzeteket.

Mi 2014-ben csúcsminőségű szőlőt szüreteltünk. Fantasztikus borok születtek abban az évben. Csak éppen a szokásos mennyiség harmada/negyede.

Amit én mondok az az, hogy tudni kell árazni. Mármint nem egyszerűen magasra tolni az árakat.


Ez úgy megy, hogy szőlészetileg úgy 15 éves ciklusokról beszélhetünk. Minden 15 évben nagyjából ugyanannyi a kemény és a jó év. A költségek évről évre nagyjából ugyanannyinak számolhatóak. 15 éves ciklusban a termés 15 éves mennyisége is tudható. Innentől pedig ki lehet gazdálkodni a 2014-es típusú éveket.


Érted... ha 2015-ben 7000 palack borod van 2016-ban pedig 1000 palack borod van, akkor úgy kell a bort beárazni, hogy évente 4000 palack borból meg tudj élni. Ilyenkor a jó év többlet bevételéből kell tudni a nehezebb évek veszteségét finanszírozni.


Előzmény: Jocó0423 (62834)
Jocó0423 Creative Commons License 2017.10.12 0 0 62835

Te szerencsés ember vagy :(

De több ezer ember, kisgazdaság van, nem egyet ismerek, akiknek nincs tartalékuk csak bankkölcsönük.

És valahogy a pályázatokat se ők nyerik, nem is értem.

Előzmény: BZoltan (62833)
Jocó0423 Creative Commons License 2017.10.12 0 0 62834

Zoli semmibe veszed az élethelyzeteket!

Természetesen nem a nagyüzemi pancsolókat védem, azok nyaljanak sót!

 

Azonban egy kis, vagy közepes termelő nagyon megtudja szívni, akár csődbe tudja vinni egy egy rossz év termése.

Nézzük a 2014-et. Itt Velencén nem egy gazdát tudok aki abból él, hogy elad évi 4-6 ezer üveg bort, ebből tartja fent a családját.

A fent nevezett évben egyik ültetvénye sem érte el a 15-fokot ( rajnai rizling, cserszegi illetve kékfrankos )

Akkor a te olvasatodban haljon éhen, menjen csődbe és kérjen segélyeket?

Lókakit. Csinált rozét meg meg gyöngyöző bort, ami meg végképp vállalhatatlan volt azt lefőzette és ment hordóba.

Nem lett csúcséve de túlélte. Most akkor ezért elítéled?

Előzmény: BZoltan (62832)
BZoltan Creative Commons License 2017.10.12 0 1 62833

"akik ebből élnek azoknak létfontosságú kibekkelni ezeket a rossz időszakokat."

Az agráriumban a gazdasági terveket nem az ideális évre kell elkészíteni. A jobb években kell tudni kigazdálkodni a nehezebb éveket.

Előzmény: Jocó0423 (62828)
BZoltan Creative Commons License 2017.10.12 0 0 62832

" elfogadott az alkoholfok növelésére 1,5%-ig!"

Óriási hiba, hogy elfogadott. Semmilyen tuning nem elfogadható. Semmilyen és soha. Ebben a kérdésben nincsen helye a kompromisszumnak. 

Előzmény: Jocó0423 (62826)
BZoltan Creative Commons License 2017.10.12 0 0 62831

"Ez a hasonlat meg vegkepp nem jo igy,"

A hasonlat tökéletes. A pálinka azonnal elveszi a pálinka jellegét amint hozzáadsz _BÁRMIT_ 
Akkor a boir miért marad bor ha pancsolják?

Előzmény: naivkezdo (62824)
barkócza Creative Commons License 2017.10.12 0 2 62830

El kell dönteni, hogy mi a bor. Egyszerű ipari termék, amiből minden évben időjárástól függetlenül ugyanannyit kell előállítani ugyanolyan minőségben, ugyanazzal a jövedelmezőséggel, vagy ennél azért valami sokkal több.

Előzmény: Jocó0423 (62828)
barkócza Creative Commons License 2017.10.12 0 1 62829

És, gondolom, ugyanannyiért adták, mint a 2013-as borokat. Na ne. Hallottam olyan borászról is, aki 2014-ben azt mondta, hogy sz.r szőlőből nincs bor. 

 

 

Előzmény: Jocó0423 (62828)
Jocó0423 Creative Commons License 2017.10.12 0 0 62828

Ez mind olyan szép és jó nekünk hobbistáknak de gondold végig:

Pl 2014-ben igencsak kevés bor került volna az asztalokra ha nem erősítettek volna a gazdák a rengeteg 15-16 fokos muston. De tavaly is érdekes volt a kékfrankosom, éppen elérte a 17 fokot és a lémennyiség az idei 70%-a volt.

Tudom ez nem mentség de akik ebből élnek azoknak létfontosságú kibekkelni ezeket a rossz időszakokat.

Ha a bortörvény megengedi akkor sztem nincs benne kivetnivaló!

Az így készült borok nem is a 30 eurós ársávban mozognak, ha pedig ott is eltudják adni akkor az a fogyasztó meg is érdemli!

Előzmény: barkócza (62827)
barkócza Creative Commons License 2017.10.12 0 1 62827

Tényleg nem olvastam el elég figyelmesen, de azért a véleményem ugyanaz. Én pl. a pálinkacefréimhez sem adok cukrot, de még mondjuk a birscefrét sem szaporítom almával. Abból dolgozom, ami a gyümölcsben van, és szerintem a bort is így kell csinálni. 

 

Az más kérdés, hogy a mesterséges boroknak is megvan a létjogosultsága, és lehetnek nagyon jók (pl. portói, cherry). Csak tudnunk kell, hogy mit iszunk.

Előzmény: naivkezdo (62818)
Jocó0423 Creative Commons License 2017.10.12 0 0 62826

Zoli ennyire ne durvulj :)

Tudtommal még a répacukor is elfogadott az alkoholfok növelésére 1,5%-ig!

Akkor miért bíráljuk a mustsűrítményt?  Az legalább a szőlő leve na :D

Előzmény: BZoltan (62814)
naivkezdo Creative Commons License 2017.10.12 0 0 62825

Ezt nem tudtam, hogy kierzodik, erdekes.

Előzmény: dezso (62819)
naivkezdo Creative Commons License 2017.10.12 0 0 62824

Ez a hasonlat meg vegkepp nem jo igy, mert nincs termeszetesen maradekcukros palinka, mas mufaj a leparlas es utolag aszalas pl.

Előzmény: BZoltan (62820)
naivkezdo Creative Commons License 2017.10.12 0 0 62823

Eroltetettnek erzem a hasonlatot, mert ahogy levezetted is latszodik, hogy nem ezek az esetek dontik romba a vilagot. Mas az az eset, mikor 15MM az alapanyag.

De meg javulhat a hozzaallasom, nem kobe vesett eletem vegeig:)

Előzmény: BZoltan (62821)
joskabacsi Creative Commons License 2017.10.12 0 0 62822

Jól mondod, fenolosan érett szőlőnek is lehet alacsony cukorfoka.

A kérdés mindig az, hogy kinek mi az érett és mi az alacsony ....

 

 

Előzmény: Jocó0423 (62811)
BZoltan Creative Commons License 2017.10.12 0 0 62821

10g maradékcukor akkor lesz egy borban, ha mondjuk 20.5 mustfokkal szüretelsz le egy bort és az kierjed 12.6vv%-ig, majd ott megáll magától az erjedés.

Ehhez képest egy 12.6vv% erős borhoz elég 19.7 mustfok amit ha utólag musttal édesítesz fel 10g cukortartalomig akkor értelem szerűen az ehhez szükséges alapanyagot könnyebb, olcsóbbb és kevesebb kockázattal járó munka megtermelni mint a 20.4 mustfokú alapanyagot.


A sportban, hogyan is hívják azt amikor valaki ugyanazt a végeredményt nem ugyanazzal a módszerrel, hanem egy kis mellékes rásegítéssel éri el? Na látod, pontosan ez a helyzet itt is.

Előzmény: naivkezdo (62818)
BZoltan Creative Commons License 2017.10.12 0 0 62820

Nem szigorú álláspont ez. A pálinka is csak addig pálinka ameddig nem adsz hozzá semmit. Ha megédesítesz egy pálinkát akkor onnantól az párlat vagy szeszesital.

Előzmény: naivkezdo (62817)
dezso Creative Commons License 2017.10.11 0 0 62819

Azzal az a gond, hogy erzodik rajta a nyers (adott esetben hokezelt, ha nem mondok hulyeseget) must ize.  En peldaul nagyon nem birom az olyat.

Előzmény: naivkezdo (62818)
naivkezdo Creative Commons License 2017.10.11 0 0 62818

Tényleg nem érted.

Én arról az esetről beszélek, amikor érett volt a szőlő, de tökéletesen kierjedt, maradék cukor nélkül.

Mindegy, nem fontos.

Tokaj: holdvölgy, szent tamás

Előzmény: barkócza (62804)
naivkezdo Creative Commons License 2017.10.11 0 0 62817

De ha nem tesz utólag sűrítményt édesítés céljából, akkor marad bor.

Szigorú álláspont.

 

Előzmény: BZoltan (62814)
BZoltan Creative Commons License 2017.10.11 0 0 62816

A bor esetében fájdalmas a szigorú termékleírás hiánya.

 

A legutóbbi HNT közgyűlésen pár küldött szörnyűlködve, mintegy a magyar borágazat elleni támadásként említette, hogy az EU-ban is vannak már olyan hangok amelyek szerint a borra is rá kellene írni, hogy miből készül. Ne tudd meg, mekkora hogydeúgyvanozás volt a reakció, a sok pancsgyáros úgy bólogatott, hogy majdnem lefejelték a cipőjüket. Én  meg kerestem a hányózacskót... mert okádhatnékom van ezektől az élőskődő takonyporcoktól.

 

A Varga is abból él, hogy kizsigereli a szőlőtermelőket és átveri a fogyasztókat. Mindenre indok az, hogy a csóró tömegeknek is joguk van az olcsó borhoz.

Előzmény: loading (62815)
loading Creative Commons License 2017.10.11 0 0 62815

Minden szabályozás kérdése. Az Európai Unióban 0,5%, 1,5% és 3,6%-os zsírtartalmú tejet lehet tejként kereskedelmi forgalomba hozni. Magyarország x évig felmentést kapott, hogy a 2,8%-os zsírtartalommal is lehessen (lassan lejár a felmentés). Néhány éve ezért nincs pl. 2,8% szlovák tej, mert az nem készülhet(ett volna) az előírások szerint EU-n belüli forgalomba. Büntettek is érte.

Svájc nem tagja az EU-nak.

 

De ilyen most az új Élelmiszerkönyv miatt a kenyér vs. buci. A tepertőspogácsa vs. tepertős leveles, vagy a bejgli vs. tekercs. Hiába definiálod, akkor is lesz egy nagyon hasonló nevű. Ugyanakkor fontos a termék minősége, mert hiába nem bejgli a Daubner tekercse, de mégis inkább azt veszem, mint más cukrászdák bejglieit.

Ahogy egy régi reklám mondta: tartalomhoz a forma, avagy névhez a minőség. Különben megette a fene.

Előzmény: barkócza (62807)
BZoltan Creative Commons License 2017.10.11 0 0 62814

"Egyebkent azzal van gond, ha szarazra erjedt bort vki suritmennyel picit edesit?"

 

Semmi gond nincsen ezzel ha a fogyasztónak joga van a címkéről megtudni, hogy ez egy szőlőből készült édesített szeszesital és nem _BOR_.

 

Előzmény: naivkezdo (62799)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!