Keresés

Részletes keresés

Kis Ádám Creative Commons License 2009.12.20 0 0 4103

Kedves Kultúrszomjas!

A logikakeresésed tévedf el. Teljesen közömbös, hogy Grétsy szertte-e vagy nem.Sem a rokonszenve, sem az ellenszenve nem döntő a nyelv kérdéseiben. Ráadásul Grétsy hajlamos volt a közönség ízlésének megfelelni, főként a puristáknak engedni. Bár azért, legyünk igazságosak, sokszor igyekezett ellenállni.

A másik kérdés lezárása így értelmetlen. A fórumnak éppen az az előnye, hogy indázik. Az anyagnevek többes számú alakjai is érdekes nyelvi kérdés, amellyel akkor is érdemes foglalkozni, ha az előző vitát nem dönti el.

Előzmény: Kultúrszomjas (4102)
Kultúrszomjas Creative Commons License 2009.12.20 0 0 4102

Nem értelek, kedves Ádám - talán késő volt...

Ebben semmi logika sincs!

Grétsy ezt ugyanis épp szerette! (Na mindegy, ez a van sapka rajta, nincs sapka rajta tipikus esete.)

A másik mondatot félreértettem, azt hittem, az inkább-ra célzol, mert azt hagytad egyszer ki az idézésből. Nem érdekes.

Egyébként ez az egész vita is elég értelmetlen volt, mert a kérdés az volt, lehet-e azt írni, hogy "valamik(nek) barátja vagyok", nem barátjuk. Az hogy a borok borfajtákat jelent, igaz, de a kiinduló kérdéshez semmi köze.

Mindegy.

Előzmény: Kis Ádám (4101)
Kis Ádám Creative Commons License 2009.12.20 0 0 4101

Kedves Kultúrszomjas!

Azzal ritkán volt baj, amit Grétsy jónak tartott. Sokkal inkább azzal, amit nem tartott jónak. A nyelvvédőkre általában nem volt jellemző a pozitív megerősítés, sokkal inkább a kritka (többnyire indokolatlan). Arról van szó, ha valami az átlagos magyar nyelvhasználónak megfelelt, de azt Grétsy vagy más "nem szerette". Ha ezt érted, akkor miért akarod az állításodat azzal alátámasztani, amit a rádióban hallottál?

Mit értesz azon, hogy nyomatékosítószó? A görög boros szerkezetben a görög - jelző. Ha a bor megkapja ezt a jelző, máris fajtáról van szó, és nem anyagról.

Előzmény: Kultúrszomjas (4100)
Kultúrszomjas Creative Commons License 2009.12.20 0 0 4100

Ha nem haragszol, nem igazán hat rám, hogy Grétsy valamit jóváhagyott a rádióban: a rádió erre nem alkalmas, és Grétsy erre nem hívatott. Szeretném hozzá tenni, ha nem nagyon provokáltyák ebben az irányban, nem is állított hasonlókat magáról. Kéretik a Grétsy név helyére bármely más rádiós nyelvművelő nevét behelyettesíteni.

Nem haragszom, ámde azt hiszem, ha Grétsy László valamit jónak tartott, az esetleg egy egyszerű magyar nyelvhasználónak is megfelelhet. Arról már én is hallottam, hogy a használt szavakat, kifejezéseket nem szokták jóváhagyatni sem Grétsyvel, sem mással!

A görög boros dolgot nem értettem. Az inkább jelző, nem nyomatékosítószó? (Lehet, hogy hülyeséget írok, rég volt már a gimnázium.)

Előzmény: Kis Ádám (4097)
Kis Ádám Creative Commons License 2009.12.20 0 0 4099

Kékfrankos, kéknyelű, kék oportó. Ezek is borok. Fajták.

De egy liter kéknyelű is csak bor, és az egy akó is.

Előzmény: -lola- (4098)
-lola- Creative Commons License 2009.12.19 0 0 4098
fehér, vörös meg rozé...
Előzmény: Kis Ádám (4097)
Kis Ádám Creative Commons License 2009.12.19 0 0 4097

Nem igazán releváns, amit írsz.

A példamondatod: "Kiváló zenéket játszik a 90.9 Jazzy." magűtól értetődően nem közvetlenül a 'zene' fogalomra vonatkozik, egyszerűen a zeneművek szó rövidítéséről van szó. A zene szónak ez a jelentése természetesen elterjedt, azonban ezt semmiképpen nem lehet anyagnévnek tekinteni.

Ha nem haragszol, nem igazán hat rám, hogy Grétsy valamit jóváhagyott a rádióban: a rádió erre nem alkalmas, és Grétsy erre nem hívatott. Szeretném hozzá tenni, ha nem nagyon provokáltyák ebben az irányban, nem is állított hasonlókat magáról. Kéretik a Grétsy név helyére bármely más rádiós nyelvművelő nevét behelyettesíteni.

A két mondat valóban elfogatott a magyar nyelvben (nocsak, tötö?, vagy talán nem is olyan nagy baj a tötö?), ettől az anyagnév még nem lesz megszámlálható.

A bor és a borok használatát jól elemzed, és ezzel nem is mondasz más, mint én: a borok fajták sokaságát jelenti, és nem a bor sokaságát.

A te laikus, és általad némiképp túlértékelt nyelvérzékednek jogosan felel meg a két mondat, csakhogy nem ugyanazt jelentik, ezt helyesen állapítod meg magad is.

A továbbiakban egyszerűen rosszul olvastál. Én nem írtam, hogy az "Inkább a görög borok barátja vagyok" mondat sántít, éppen azt írtam, hogy ez a mondat jelző nélkül sántít:

"A borok barátja vagyok". Miben különbözik ez a mondat attól, hogy a bor barátja vagyok? Miképp lehet ebbe a közleménybe belevonni a borfajtákat? Hangsúlyozom, jelző nélkül.

Előzmény: Kultúrszomjas (4096)
Kultúrszomjas Creative Commons License 2009.12.19 0 0 4096

Mit értesz a hosszas szintézisen?

Szerintem az anyagneveket gyakran használjuk töbes számban:

Kiváló zenéket játszik a 90.9 Jazzy.

A zenéket XY válogatta.

Egyszer beszélt erről valamelyik rádiós nyelvmnűvelő (Grétsy?) is, és helybenhagyta. (OK, mindenki tévedhet...) Továbbá: használják, szerintem ez a két mondat teljesen elfogadott a mai magyar nyelvben.

Bor ügyben: Az én (laikus, de szerintem - elnézést - kényes) nyelvérzékemnek mind a két mondat megfelel:

Nagy barátja vagyok a bornak: Sok bort iszom.

Nagy barátja vagyok a boroknak: itt hangsúlyozom, hogy többféle bort ismerek iszom, ez inkább a borszakértő, mint a nagyivó kategóriája. (Szerintem, az én fülemnek.)

Miért sántít az "Inkább a görög borok barátja vagyok"?

Ez (szerintem) annak felel meg: inkább a görög borfajtákat szeretem, hangsúlyozva, hogy többet is ismerek.

Előzmény: Kis Ádám (4095)
Kis Ádám Creative Commons License 2009.12.19 0 0 4095

Hát, itt tanúi lehetünk egy eléggé hosszas szintézisnek.

Miért mondopd, hogy nagy barátja vagy a boroknak? Miért nem mondod azt, hogy nagy barátja vagy a bornak?

A bor, mint anyagnév, nem igazán állhat többes számban. Ha abban áll, az már nem általában szól a borról, hanem meghatározott fajtákról.

Így, a "görög borok barátja vagyok" jól szerkesztett mondat, de jelző nélkül sánta.

Előzmény: Kultúrszomjas (4093)
Hajdemák Creative Commons License 2009.12.19 0 0 4094
Épp ez a baj.
Előzmény: rumci (4091)
Kultúrszomjas Creative Commons License 2009.12.19 0 0 4093

Szerintem ez olyasmi, mint általában az egyes-többes szám: ha egyszer már jelezve van abban a mondatban, mégegyszer nem kell.

Például: Három kocsi áll az udvaron, sok kocsi rekedt a hóban - de: A kocsik ma rendszeresen elakadtak a hóban. Alig tudtam közlekedni a parkoló kocsiktól.

Miért nem látogatod meg a volt kollégáidat? Azt hittem, barátjuk vagy!

De: Én Józsiék barátja vagyok, de nem szeretnék együtt nyaralni velük.

Vagy:

Mi a véleményem a borokról? Nagy barátjuk vagyok!

De:

Én inkább a görög borok barátja vagyok!

Előzmény: 3x (4092)
3x Creative Commons License 2009.12.19 0 0 4092
No, hogy elinduljak a kompromissum irányába, most hallottam egy beszélgetésben a rádióban:

"De te nagy barátja vagy a boroknak, nem?"

Hát, bizony itt kapitulálnom kell, mert itt én sem mondanám, hogy "barátjuk vagy"...
Előzmény: rumci (4087)
rumci Creative Commons License 2009.12.19 0 0 4091
Ha mutatsz nekem csak egy komolyan vehető bigyológust, aki szerint a skorpió „jobb” vagy „rosszabb” a pillangónál, majd tárgyalunk a kérdésről. Addig engedd meg, hogy viccnek tartsam a hozzászólásod első felét. A másodikat meg már nem is értem, hogy kerül ide.
Előzmény: Hajdemák (4090)
Hajdemák Creative Commons License 2009.12.19 0 0 4090
Továbbá a skorpió se rosszabb a pillangónál, de Csuang Ce még véletlenül se pillangóval talált álmodni.
Előzmény: rumci (4089)
rumci Creative Commons License 2009.12.19 0 0 4089
Úgy fogalmazhatunk, hogy a szakmai meggyőződésem szerint semmi baj nincs vele, magánszemélyként nem szívelem (ahogy nem szeretem a zöld színt, de a bordót igen, ahogy ritkán szeretem a hegedű hangját, de az angolkürtét – de ettől a zöld hegedű semmivel nem rosszabb a bordó angolkürtnél).
Előzmény: Hajdemák (4088)
Hajdemák Creative Commons License 2009.12.19 0 0 4088
Fogalmazhatunk úgy, hogy a PC (vagyis messzemenően nem szakmai) lelked nem tarthatja rossznak, szakmai elméd azonban irtózik tőle?
Előzmény: rumci (4087)
rumci Creative Commons License 2009.12.18 0 0 4087
Nem azért nem rossz, mert Dusán írta, hanem azért, mert magyar anyanyelvűek sokasága rendszeresen így mondja. És ez teljességgel független attól, hogy az adott szerkezet tetszik-e neked vagy nekem, sérti-e valamelyikünk anyanyelvi kompetenciáját. Nekem például a hideg futkos a hátamon ettől a szerkesztéstől, annyira utálom, de ez nem a szerkezetről mond valamit, hanem rólam. Én meg annyira nem vagyok izgalmas, hogy ezt fejtegetném a Magyarulez hasábjain. Lerosszozni a nem tetszőt viszont kifejezetten túlzó egocentrizmus.
Előzmény: 3x (4086)
3x Creative Commons License 2009.12.18 0 0 4086
Simán rossz kategória, attól, hogy Dusán (vagyki) írta...
Különben már ezt végigragoztuk és a helyesebb (deskriptív) álláspont az, hogy a személyes névmás (i.e. "nekik") esetében még "erős" a ragozás, míg a többi esetben már "gyenge".
Előzmény: rumci (4082)
vrobee Creative Commons License 2009.12.18 0 0 4085
Előzmény: Kultúrszomjas (4084)
Kultúrszomjas Creative Commons License 2009.12.18 0 0 4084

Viszont itt: szívük...

Előzmény: rumci (4082)
Kultúrszomjas Creative Commons License 2009.12.18 0 0 4083

Én még új vagyok itt - ámde nyelvmániákus.

Szerintem "a magyar kifogásoknak  belpolitikai okaik vannak" egyszerűen rémesen hangzik, senki sem mondaná így - márpedig a magyar nyelv az, amit a magyar emberek beszélnek.

Előzmény: 3x (4079)
rumci Creative Commons License 2009.12.17 0 0 4082
A csúnya fiúknak is van szíve.
Előzmény: 3x (4081)
3x Creative Commons License 2009.12.17 0 0 4081
Ez már lerágott csont, nincs ilyen különbségtétel a nyelvben, csak sokan szeretnek így okoskodni.
Nekik vannak labdáik - akár egy-egy, akár több-több.
Nekik vannak labdái - simán rossz.
Előzmény: NevemTeve (4080)
NevemTeve Creative Commons License 2009.12.17 0 0 4080
De mi van, ha minden kifogásnak csak egy-egy belpolitikai oka van? Akkor is indokolt ez a dupla többesszám?
Előzmény: 3x (4079)
3x Creative Commons License 2009.12.17 0 0 4079
A szlovák miniszterelnök szerint a magyar kifogásoknak belpolitikai okai vannak.

Ha kell ezredszer is:
vmnek okai vannak
vmknek okaik vannak

szép, logikus a magyar nyelv, csak kéne tudni...
Hajdemák Creative Commons License 2009.12.16 0 0 4078
Egy díszpéldány:

"A pilóták havi munkaidő keretük a 120 órát sem éri el"
vrobee Creative Commons License 2009.12.16 0 0 4077
Az utolsó mondatoddal egyetértek.
Meg a többivel is :)
Előzmény: vrobee (4076)
vrobee Creative Commons License 2009.12.16 0 0 4076
Pontosan ez a probléma, aminek elkerülésére a szerkesztő egy olyan megoldást választott, amit szerintem a magyar nyelv (értsd: az adott nyelvi regiszter keretein belül) ebben a mondatban nem használ.

Az utolsó mondatoddal egyetértek.
Előzmény: freesleep (4074)
vrobee Creative Commons License 2009.12.16 0 0 4075
Az könnyen lehet, hogy a szabályt nem sikerült rendesen megfogalmaznom, hiszen vannak olyan esetek, amikor mutató névmást használunk emberre.

Mondjuk én mai magyarul nem mondanám azt, hogy "ez hoz bort", esetleg ellipszisként (ez az ember, ami teljesen okés). Az amazt meg úgy egyáltalán nem használom, de az az és az amaz nem ugyanaz.

De szerintem ez nem az az eset. Vagy te mondanád, hogy "Beszéltem Bélával, aztán hazaküldtem azt?" Szerintem itt ha valamit kirakunk, az csakis az ő lehet.

A lenézésnek (ha a nyelvművelő könyv állítását elfogadjuk) pedig a nevezett mondatban helye nincs, az igenis kifogásolható lenne stilárisan. De én nem ezt érzem ki abból a mondatból, hanem - az azóta egyébként lecserélt - BKV-s matricával illusztrált mondatszerkesztési helyzetet.
Előzmény: Kis Ádám (4071)
freesleep Creative Commons License 2009.12.15 0 0 4074
0= Peter Orszag [...] azelőtt találkozott a magyar kormányfővel, hogy fogadta Joe Biden alelnök.
=peter orszagot fogadta volna

ő= Peter Orszag [...] azelőtt találkozott a magyar kormányfővel, hogy őt fogadta Joe Biden alelnök.
=peter országot fogadta volna

mondjuk én áttúrtam volna a szórendet h ne merüljön föl a probléma, mert bár elhiszem hogy zrínyi meg balassi, de kortárs példát mégis ritkán olvasok erre a mutató névmásra

de valami történik ezzel az biztos, mert pl alig akarnak újságírók személyes névmást használni tárgyra való visszautalásra, pedig azt én pl. teljesen köznyelvinek érzem
Előzmény: vrobee (4067)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!