Mesterkést szeretnék vásárolni, a régi megadta magát. Kérem írjanak mindazok, akiknek van valamilyen tapasztalata: milyet érdemes venni egy eléggé pörgős otthoni háztartáshoz. Komplett készletekről is érdekelnek tapasztalatok!
Végül is a hámozókést szereztem be, hogy hogy nem, éppen ma:))
Valamiért ebben lett bizodalmam, és ez is nagyon jó! Meglepő módon simul bele a kézbe, kényelmesen héjaztam a hagymát, fokhagymát, hámoztam a burgonyát, stb. Szeretni fogom.
"12000-es kő után is szoktak még bőrt használni.."
Szerintem érdemes elolvasni (kicsit hosszú, az tény). Főleg az az érdekes, hogy a szíj után direkt "visszarontja" kicsit a pengét kerámiarúdon a harapósság kedvéért; és hogy R. M. szerint fontos a nagura kő is (szintén kapható a Dicknél).
The following is an extract from the book Ray Mears Essential Bushcraft.
To sharpen your knife you will need a set of abrasive stones ranging from coarse to fine. At home you can indulge yourself with a set of large bench stones, while in the field you will need a small lightweight alternative. Abrasive stones are manufactured from a wide range of materials. Ray's preference is to use Japanese water stones which work fast and conveniently to give a razor edge. Use three grits - 800 for coarse, 1200 for medium and 6000 for fine. In the field carry a combination 1200/6000 stone sawn in half.
To use these stones soak them in water before use. Only use the coarse stone if really necessary, when you have seriously blunted your knife or damaged it. Lay your knife on the stone and raise the back until the bevel of the blade lies flat on the stone and now push the blade away from you as if trying to cut a thin layer from the top of the stone. Do this eight times before turning the blade over and sharpening the opposite face towards you.
Now make eight more strokes alternating the faces of the blade. As you do this a paste will form on the stone, do not wipe this away as it helps to speed up the process; keep the stone wet by splashing it with water throughout the process. Move on to a finer stone and repeat the process. The 6000 grit stone need not be soaked, just wetted; preferably create a slurry on the stone prior to use with a small nagura stone (these are specially made for the purpose and can be purchased with your stones).
After using the 6000 stone clean the blade, then strop it on the inside of a leather belt 50 times, alternating the blade face on each stroke. This will help to ensure a sharp and durable edge. To complete the process run the blade very lightly down the finest ceramic sharpening rod to give the edge more bite. If you do not have a ceramic rod use the edge of a car window.
In the field, employ a simpler approach: wet the small field stone and sharpen each side with a slicing action with pressure on the slicing stroke only. Do one face, then the other, then alternate as usual. If possible strop the blade; if a leather belt is not available a smooth piece of wood can also be used.
12000-es kő után is szoktak még bőrt használni... Időközben utánanéztem: nem 3x, hanem kb. 2x a szorzó az európai finomság (szemcse/cm2, FEPA szabvány) és a japán (grit, JIS szabvány) között.
Én azt szűrtem le, hogy a lesérült darabokat, illetve élszögváltást 220-as kővel fogom kezelni, és az 1000-es kövön élezek. a 3000-est még nem tudom, hogy mire fogom használni... :-D, mert nagyon tendálok még egy bőrös cucc telepítésén is... nem tudom az nem-e váltja ki a 3000-es kezelést...
Ha igaz, hogy 1500 japán grit egyenlő kb. 500 európaival, akkor bőven elég, amit kinéztél. Durvább csak nagyon lepusztult pengéhez nélkülözhetetlen. Egyébként olcsóbban is megúszható a dolog, lejjebb valaki mutatott fadarabra feszített csiszolópapírt. Jó minőségű vizes papírral igen jól lehet dolgozni. A kőhöz egyébként nagyobb késnél kell valami talapzatot fabrikálni, ha nem veszel azt is, mert két kézzel csak úgy lehet stabil szöget tartani munka közben.
Több embert kérdeztem meg és ők azt ajánlották hogy 1000/3000-es kövek megfelelőek, ha közepesen éles kést akarok csak szintre fenni, szerinted durvább kéne?
Semmi se biztos, de kő és kő között óriási különbségek vannak azonos finomság mellett is. Milyen anyag (SIC, korund, természetes), hány szemcse/cm2 grit, keramizált kell vagy sem, stb. Az Extrametál szoroz rendesen, ezt tudom...
A japán grit értéket kb. hárommal kell osztani, ha jól sejtem, vagyis elég finomakat vennél... Fejből nem tudok, utána kell néznem, kis türelmet kérek. Biztos van, csak nem biztos, hogy olcsóbb, mint a bepostázott. A Tyrolitnak vannak jó keramizált SIC és korund kövei, de kereskedelmileg nem túl megnyerőek, hogy finom legyek. Egyszer próbáltam tőlük venni néhány száz darab kisméretű követ, aztán feladam, miután vagy háromszor elfelejtették, hogy kiszámolják rájuk és megküldjék a nagyker árat.
Kb 5euros PK-val számoltam mert amikor műszaki cikkekhez rendeltem alkatrészeket kb annyi volt. Tudnál nekem mutatni ithon kapható vizes fenőköveket, japán mértékkel számolva 1000-1500 és 3000-re lenne szükségem.
Valamit nyilván a postaköltségen is kell keresniük szegényeknek... Amúgy magára vessen, aki külföldről rendel, mindenféle kő kapható itthon is, csak keresgélni kell egy picit.
Nézd, engem érdekel a kézművesség, de alapvetően profi ipari termékekkel foglalkozom. A honlapomon fellelhető bőrholmikat (tokok) viszont magam készítem...
A talján köszörűs érdemei elismerése mellett vethetnél néhány pillantást a történelemkönyvek, múzeumok anyagaira is. Meglepően primitív technológiákkal utolérhetetlen műalkotások születtek...kéz, fantázia, szív kell hozzá, nem ipari technológia.
Kedves Boarhunter, ne haragudj, nem akartalak megbántani! Igen, ismerem a nagyipari technológiát, de az ismereteim nem innen származnak. Európa egyik legjobb köszörűse mellett álldogálok minden évben pár órát Verona déli elővárosában, és csak figyelem a kezét. Jövő héten megyek legközelebb...
Köszönöm, de scannelt rajz nélkül is el tudom képzelni az íveket. Minél nagyobb a rádiusz, annál közelebb van a kapott felület a síkhoz. Ha kisebb rádiusszal dolgozol, ebből a "síkból" hiányozni fog az anyag, pont a vágóélnél, ami az újrafenést könnyíti meg, viszont a feszítő igénybevétellel szemben gyengébb lesz a struktúra. Nem nagyon tudsz a piacon mutatni direkt nagy rádiuszos pengét. Ha holkeresre köszörülik, azt kis rádiusszal teszik, amúgy meg síkra van köszörülve-illetve a keskeny élszalagon a nagy kő rádiusza nem adja ki magát. Egyébként nem csak a kő oldalán tudsz síkot köszörülni, hanem úgy is, hogy érintő irányba tartod a pengét a kőhöz. Lehet, hogy ez csak az én kacska kezem miatt van, de például az ívet így sokkal jobban tudom tartani a kés hegyénél mintha keresztben mozgatom a pengét. A kő oldalán köszörülés amúgy is vékonyítja a követ. Persze én nem vagyok köszörűs. Nem is arról volt szó, hogy egy igazi köszörűsmivel dolgozzon. A következő nemzedék ugyanolyan megvető köpéssel fogja elutasítani a nagy rádiuszos köszörűköveket mint ti a kisipari gépeket, és hülyének fognak nézni mindenkit aki nem 5D-s CNC-vel csinálja a bugylibicskát.
Tudod, én máshogy közelítem meg a dolgot. Ti ismertek egy ipari technológiát annak minden előnyével, és el sem tudjátok képzelni, hogy más megoldás is létezik a probléma megoldására. Pedig nagyon sokféleképp lehet kést "köszörülni", nem csak nagyipari léptékben. Nem sértődöm meg a "fogalmad sincs" megállapításodon, ellenben innentől ketdve a véleményed egy cseppet sem mérvadó számomra, nem muszáj partnernek tekintenünk egymást. Annyit hozzáfűznék, hogy faipari mérnök vagyok, a szerszámokról, szerszámacélokról, gyártástechnológiáról és élezésről talán hallottam egysmást...emellet tizenéves koromban több kést is készítettem egész kis rádiuszú kövekkel...szóval az, hogy valakinek az új technológiák ismmerete kilövi a fantáziáját és problémamegoldóképességét, had ne legyen az én bajom...
Bocsáss meg, nem azért támogatom Szőrmók kollégát, mert mellém állt, de erről a köszörülés dologról szemlátomást fogalmad sincs, hiába van több 220 voltos - komolyabb amatőr - géped... Nem akarok itt részletekbe menően nagyarcolni köszörülési szögek és anyagminőség ügyében, Szőrmók értelmesen leírja a lényeget. Ha érdekelnek technikai részletek, kérdezz maszek mailben vagy a honlapomon át, szívesen válaszolok.