Ezen a fórumon a citrusfélék és a banánfélék hazai neveléséről osztjuk meg egymással tapasztalatainkat. Bárki elmesélheti sikereit, de esetleges kudarcait is, hátha találunk közösen megoldást az utóbbiak kiküszöbölésére.
Kezdő citruskedvelőknek javasoljuk a http://quicktor57.fw.hu/ weblap Citrusnevelési útmutatójának alapos áttanulmányozását. Ebben átfogó ismeretekre lelnek az otthon nevelhető citrusfélékről, azok beszerzési forrásairól, az alapvető nevelési körülményekről és a gyakori hibákról, kártevőkről, növényvédelemről, a magoncok neveléséről.
Az ajánlott teleltetési hőmérséklet, hacsak nem tudsz nekik elegendő fényt biztosítani, az +5-10 fok, minimális öntözéssel. (Most már mindegy erre a szezonra.)
Köszi! Igen, a héj belereszelésre is gondoltam, több "főzősműsorban" használják a lime héjat, mint ízesítőt. Azok kifejezetten klasszikus lime-kinézetűek, vagyis kisebbek, mint egy citrom, kerekebbek, és zöldek. Vajon ezek akkor mifélék? Nem gondolnám, hogy keserű a héjuk, akkor nem tennék édességbe.
Koktélokban szerintem a Mexikói, Tahiti, Karibi a használatos akár szeletelve, akár a leve.
A világ más részein más fajták is előfordulhatnak, Ázsiában van/lehet még egyéb fajta számtalan, ami nálunk nem vált ismertté.
A főzés, sütés más kérdés. Ha a héjreszelékre gondolsz, mint ízesítőre, akkor a fentiek keserűek, én nem használom ilyen célra. Erre a normál citromok (pl. a Lisboa), a Nápolyi lime (C.Aurantifolia La Vallette) alkalmas (civil nevén francia citrom), a Meyernek nagyon vékony a héja és kevésbé ízes. Ízesítőként még a Buddha keze is jó lehet, de ezt még nem próbáltam.
"miszerint színe zöld" - erről is folyt mér eszmecsere. Némelyik nem is zöld, ha érett.
A cédrátok felhasználásáról sokat írtam az utóbbi időben.
Lime-okra visszatérve. Melyik az, amelyiket a főzésben, sütésben, koktélokban használják, mint "lime". Vagy ez tök mindegy, mind megfelel a kritériumnak, miszerint színe zöld, és fűszeresebb ízű, mint a citrom - mind a leve, mind a héja? (Bocs, ha már volt róla szó, de kissé elvesztem a sokféle lime közt, melyek némelyike nem is zöld, és ugye van amelyik édes :)))).
Néhány mandarint vettem a piacon, felirat szerint spanyol származású. Élénk narancssárga, lapos, kb. 6-8 cm átmérőjű, vékony héjú, nem könnyen hámozható, magnélküli. Nem tudom, van-e ilyen megnevezés, én azt mondanám rá: köldökmandarin. Az íze még elmegy, de a gerezdek bőre rendkívül szívós, megrághatatlan.
Annak, aki elsőre nem akar különösebb erőt befektetni a narancs dzsembe. Én most ezt próbáltam ki, mindenki nagy megelégedésére: kifacsartam egy csomó narancs levét, majd megfelelő mennyiségű cukorral, és Dzsemfix 3:1-el keverve lett belőle zselé. Ebben ugyan nincs narancshéj, nem fő sokáig, de pont arra jó, hogy kipróbáljam, milyen is a "házi" narancslekvár, megéri-e majd szórakoznom a bonyolultabb receptekkel.
Érdemes ezzel kezdeni, keverhető többféle citrus leve is akár.
Egyenlőre csak a Buddha keze és a Bergamott gyümölcsökkel próbálkozom dzsemet készíteni.
Van bőven lime termésem is, de nem merném belekeverni, félve a keserűvé tételétől.
A Meyer önmagában is megérdemli a tartását, nagyon bőtermő, rengeteget virágzik és köt.
A gyümölcse nagyon dekoratív, de nem sokkal kevésbe savanyú, mint a sima citrom. Viszont ebből önmagában is ezek szerint érdemes dzsemet készíteni, ami kiváló lehet.
Ha nincs esélye a kandírozottnak elfogyni, akkor mindenképp megpróbálnám vízben felfőzni, aztán bergamottlével keverni, és egy forralás után beüvegezni. De bergamott nélkül is jó lehet.
Kísérletezni kell, másképp nem megy.
A netes receptekkel pl. az a probléma, hogy nem ragaszkodnak a korrekt citrusnevekhez. Pl. a
site-on írja le a szerző, hogy a franciák bergamottnak nevezik az édes lime-okat, és ebből a receptjeiknél sok félreértés adódhat:
"In France what are called bergamots, shown above, are also called citron beldi or limonette de Marrakech or Moroccan limetta elsewhere, and shipped from Tunisia or Morocco. Citrus limetta is a species of citrus often referred to as sweet lemons or sweet limes. According to the University of California horticultural website, Citrus limetta Risso (or what are called bergamots in France) “are sometimes incorrectly referred to as bergamots."
Ugyanitt többet is ír a bergamottról, érdemes elolvasni akár a gépi fordítást is.
Más:
az édes lime-okkal kapcsolatban találtam egy érdekességet:
As the name sweet lime suggests, the flavor is sweet and mild, but retains the essence of lime. The lime's taste changes rapidly in contact with air, and will turn bitter in few minutes,[citation needed] but if juiced and drunk rapidly the taste is sweet. The flavor is a bit flatter than most citrus due to its lack of acidity. It can be compared to limeade and pomelo.
Gépi fordítása:
Mint az édes lime neve sugallja, az íze édes és enyhe, de megtartja a lime lényegét. A lime íz gyorsan változik a levegővel való érintkezéskor, és néhány percen belül keserűvé válik, [ ha szükséges ], de ha gyorsan ivott és részeg, az íze édes. Az íze kissé jobban illeszkedik, mint a legtöbb citrus a savasság hiánya miatt. Összehasonlítható a limeáddal és a pomelo-val .
Ha valakinek Sevilla narancsa van, akkor egy jónak látszó dzsemrecept hozzá:
Én nem tudom, a bergamott íze milyen, és a neten szoktak előfordulni nagyon rossz receptek is, szóval ezt óvatosan célszerű kipróbálni. Találtam utalást arra, hogy a bergamott elnevezést használják édes lime-ra is egyes helyeken, szóval kellő óvatosság nem árt.
(Tavaly tettem el dzsemet a Sharbatiból, csak a belsejéből, de a gerezdekről a hártyát nem távolítottam el tökéletesen. Frissen még nem is volt rossz a dzsem, de később olyan keserű lett, hogy nem lehetett megenni.)
Mindegyiknél dzsemnél fontos, hogy a gyümölcsöt a vízben kell puhára főzni, és a cukrot csak később hozzáadni, különben megéghet. Célszerű ilyenkor kóstolni is, milyen is lesz a bergamott íze, érdemes-e tovább foglalkozni vele.
A bergamottról azt írtad, a leve finom. Ha sok van, a leve kockázat nélkül felhasználható a Buddha kezével dzsemnek.
A régi józsefvárosi piac a "Négy Tigris" megszűnt, helyette új józsefvárosi piac a Kőbányai út mellett, nagyobb mint az előző. El lehet tévedni.
Jó néhányszor voltam különleges gyümölcsöket vásárolni, három üzlet is van. Úgy emlékszem vietnami üzletek és igen különleges gyümölcsök kaphatók, olcsón, frissen szállítva.
Én akkor nem Buddha keze gyümölcsöt kerestem, hanem mangosztánt, guavát, licsi, rambutan, sapodilla, cukoralma, marakuja, stb. gyümölcsökből vásároltam.
Egyes gyümölcsök 2400 ft/kg áron volt kapható. A kumvát kg-os csomagolásban volt.
A gondom, a citromból rendben van a dzsem készítés. De a citrom nem hasonlít a Buddha-ra, a Buddha keze nagy része a héj alatti "pudvás" részből áll, ami olyan mint a szivacs. Ebből lesz a dzsem?
Józsefvárosi piac pár éve megszűnt. Új helyek vannak helyette.
Ázsia centerben 1 élelmiszer bolt van az éttermek szintjén, lehet kapni különleges dolgokat pl. pak choi, kurkuma gyökér stb. de buddha kezét még nem láttam....
Amíg a Sparban van vödrös narancs akció, aminek a keretében kb 5-6 kg narancs kapható 1000 ft-ért, és/vagy a piacon akárhány félét lehet folyamatosan kapni, addig engem nem csábít egy narancsfa, ami egy éves gondozás után talán terem kb. 1 kg-t.
Kumkvattal, limakvattal még nem találkoztam boltban, de ezek az unokáknak jelentenek nagy élményt fáról szedve, annyira, hogy a limakvatot is képesek kézből, szemrebbenés nélkül megenni.
A Buddha kezéből önállóan is lehet dzsemet csinálni. Az óriáscédrát belsejéből csináltam dzsemet (és Meyerből), azóta is a reggelim vajas-dzsemes kifli, nincs ennél jobb :)
Nem kell különleges süteményeket csinálni a kandírozott cédrátokhoz, bármilyen süteménybe mazsola helyett felhasználható, ettől lesz különleges. (Még diós-mákos beiglibe is.)
Datolyszilvafám nekem is van kettő, már 11 éve, piacon sosem vettem ilyet. Még egyszer ezeket sem telepíteném, nekem annyira nem jött be.
Nekem is van narancsfám, kétfajta is. Mindkettő vérnarancs két különböző változata. Az egyik fél méteres és közel 7 normál méretű termést érlelt be.
Teljesen jogos, hogy amit a piacon (boltokban) meg lehet kapni, azt minek pátyolgatni, nevelni odahaza.
Így értelmetlennek tűnhet az én közel 7 fajta mandarin fám is. Rengeteg, jó minőségű, olcsó mandarint lehet kapni.
De!
Mandarin és mandarin, narancs és narancs között is lehet ízben óriási különbség. És már eddig is volt szerencsém megtapasztalni a különösen zamatos mandarin ízeket.
DE ha tovább megyek, nem citrusok terén, khaki szilvafám is van és ilyen gyümölcsöt is lehet kapni lépten-nyomon.
Egyébként kumvátot is tudok venni nagyon sok helyen (Tesco, Lidl, Budai Spar üzletben, néhány menőbb gyümölcsösnél).
Amiben száz százalék igazad van, Buddha keze vagy óriáscédrát sehol nem kapható.
De még a Buddha kezénél maradva, nekem inkább dísznek lesz tartva. Szép nagy gyümölcsét kandíroztam, de mivel nem sütünk különleges süteményeket, így megmaradt tisztán nassolásra.
De egészen biztos, ez nagy részt ízlések kérdése.
Te (ahogy olvastam anno) profi módon tudod készíteni és felhasználni a cédrátokat, így nálad ezek jól hasznosulnak.
Az enyém is ilyen, Meyer citromnak mondták, de azóta már tudok annyit a citrusokról, hogy tuti nem az. Cédrát lesz. Az enyém is évente háromszor is virágzik, de nőni nem igen akar. Én meg szedegetem le róla a citromokat, hogy ne termést növeljen, hanem ágakat, amik később elbírják a termést, de "nem hallgat rám"... Szóval erre számolj.