Szerencsére sem a TB igazgatósággal sem a veszprémi kórházzal nincsen rendszeres ügyem :) A MÁV-val ambivalensek az érzelmeim, mert bár tudom, hogy mekkora ürülékkupac, azért engem elvisz Budapestről Devecserbe bő két óra alatt hérom rugóért.
A Nébihhel, szőlészeti/borászati szempontból (más funkcióiról nincsen tapasztalatom) az a bajom, hogy ha holnap egy varázsütésre hirtelen megszűnne akkor konkrétan senkinek sem tűnne fel. Ez nem túlzás... tényleg így van. Sőt, ez kibővíthető. Ha a teljes magyar hegyközségi rendszer, a HNT-vel és a komplett agrárminisztérium vonatkozó államtitkársáfgaival együtt eltűnne a Nébih borral foglalkozó része akkor azt senki az égvilágon nem venné észre.
A Nébih jelenleg egyetlen funkcióval veteti észre magát: konkértan basztatják a magyar termelőt aki ezért még fizet is.
Egyébként meg ezért mondjuk egyre többen, hogy nincsen magyar borsajtó, nincsen magyar bor-újságírás, nincsenek magyar borszakírók. Senki, soha nem mer rákérdezni semmire.
Röhely, hogy nekem, egy nyunyi bortermelőnek kell rákérdeznie az ország egyik ünneplet borászatának vezetőjénél, hogy hogyan kapott forgalombahozatali engedélyt egy boruk. Röhely és szégyen, hogy nincsen egyetlen olyan ember a magyar borsajtó világában aki úgy érezné, hogy a fogyasztónak tudnia kellene, hogy milyen sztori van itt.
De hangsúlyozom, hogy nem a Heimannék itt a főszereplők. A fő hunyó az a Nébih és az egész borbírálási rendszer meg az igénytelenül megírt ócska termékleírások és az egész eredetvédelem.
Ugyanis van egy kör akiknek a borait rendszersen dobálják vissza ezekben a borbíráló bizottságokból... kérdezzed meg a Karner Gábort, Losonci Bálintot meg másokat. Nekem szinte minden évjáratban van 1-2 borom aminek többször neki kell gyürkőznie. De nem ritkán még a Nébihtől is visszapattan elsőre vagy éppen minden ok nélkül parkoltatnak egy-egy forgalombahozatali engedélyünket.
Szóval, engem a legőszintébben érdekelne, hogy az "egyenlőbbeknek" milyen lehet a pálya.
Tényleg jóhiszeműen állok mindenhez és pozitívan mindenkihez. De a pofám leszakad, hogy valahogy a párhektáros kisbirtokokat csuklóztatja a hatóság, miközben az establishment üdvöskéi lényegében azt csinálnak amit akarnak.
A palackot kidobtam, szóval nem tudom megnézni milyen eredetvédelem alatt került forgalomba. Netnyilvános képeken az előcímkén szerepel a Szekszárd megjelölés.
Tulajdonképpen ebben az esetben a besorolás kb. mindegy, mert nem hiszem, hogy abban a formában amiben a polcra került akár FN borként átment volna a NÉBIH szűrőjén. Valószínűleg más utat járt be.
A Hegyeink olasz nagyon minerális, nagyon testes, nagyon jól csúszik. De az összetettséget hiányoltam belőle, egy kis fehér húsú őszibarack megvolt, de nem annyi, hogy érdekessé tegye a bort.
Auchannal ne fáradj... hiperbe csak fegyveres kényszerre megyek be vásárolni... azért köszi... :)
Osztrákiából engem a Reinisch 2014-es pinója fogott meg, nem is drága (4500 körül), de sajna már kifutott, és a 2015-ös kiadás jóval laposabbnak tűnt első kísérletre.
Sem a borral, sem a borászattal, de még a kereskedővel sincsen semmi olyan problémám amit nagy nyilvánosság előtt érzenék helyénvalónak megbeszélni :)
Ugyanakkor szerintem ezek az innovatív borok amolyan szorgalmi feladatnak minősülnek amik engem mint fogyasztót csak az után kezdenek el érdekelni ha a kötelező gyakorlatok szép megoldását már láttam. Ebből a szempontból mind a Frici mind a Heimannék kisérletei nekem szimpatikusak. Értelem szerűen ez a magyar bortermelők nyomasztó többségétől még messze nem elvárás. Vagyis én nem várok sem seprős, sem hasonló kisérleteket sokaktól.
Ami engem igazán érdekelne az az, hogy hogyan kapott ez a bor forgalombahozatali engedélyt. AZ OEM boroknak szokott lenni egy helyi borbírálása amin elvivel (!) anonim módon szerepelnek a borok és ha egy bor nem felel meg az OEM termékleírásnak akkor tovább sem küldik a Nébihnek. Namost a seprős bor az nem szerepel tudtommal sem a Szekszárdi sem a Dél-Pannon régió termékleírásában.
Ha én egy ilyen bort indítanék útnak, azt úgy rúgná ki a Badacsonyi Borbíráló Bizottság, hogy arról kódulna.
Ez a seprős bor milyen eredetvédelmi kategóriában fut?
Üdv, én kérdeztem a bor engedélyeztetésére először azután, hogy nagy örömmel a fenekére néztünk otthon egy üvegnek. A BT-s eladó által elpöttyentett félmondat alapján egy pillanatig sem gondoltam, hogy ez a sztori a maga teljes valóságában a felszínre kerül majd írásban.
Amit én gondolok a borról / jelenségről:
- Nagyon jó, hogy a BT mint legnagyobb kereskedelmi egység felismerte az ilyen típusú borokban a potenciált és mögéállt mint egy tonnás gorilla. Ez a második ilyen bor a gondozásukban, azaz már trend :).
- Nagyon jó, hogy van egy közepes - nagy termelő itt hazánkban, aki be merte vállalni ezt. Mondjuk a Heimannék mindig is az invenciózusabb termelők közé tartoztak (Kadarka klónkisérletek, Stílusgyakorlatok stb.)
- Összességében az első két pont mutatja, hogy bár csak glaciális sebességgel is, de halad előre a "magyar borkultúra" valami nyitás mintha megfigyelhető lenne. Predikcióként azért nem jósolok 5 éven belül BT sajátmárkás kénmentes borokat.
Megelőzve a várható ledorongolást, azért az valahol szomorú, hogy bár léteztek ezelőtt 5 vagy akár 10 évvel is termelők és kisebb kereskedők akik megörvendeztették volna közönséget ilyen borokkal boldogan (de a vaskalapos borbürokrácia "megvédte" tőlük a fogyasztókat) mégis meg kellett várni, hogy az egy tonnás gorilla lásson benne potenciált. Sajnos ilyen bizánci még mindig kishazánk berendezkedése - itt amit szabad Jupiternek azt nem szabad a kisökörnek.
Összességében nekem pozitív a mérlegem a borral kapcsolatban, finom is volt, és szerintem a hallgatás a sikamlós részekről nem a nyitottság elutasításából következik.
BZoltán neked volt alkalmad kóstolni ezt vagy a Bott Frigyes féle Purot? Ha igen mit gondolsz magukról a borokról?
Juteszembe.. az milyen már, hogy a borrajongón ketten is hiába kérdeztük, hogy az a Heimann seprős rozé, hogy a rákba kapott Nébih engedélyt. Valahogy az ilyen esetek azok amik elhitetik az emberrel, hogy a szent tehén establishment, vagyis a szokásos 5-10 beágyazott öreg motoros egyszerűen szappanos hal módjára kerül mindent ami a nyitottság irányába vinne. Gáz.
Ez az eset a kihagyott lehetőségnél is keményebb szerintem. Konkrétan borvidék rongáló ökörség volt ez. Simán ki tudták volna mérni a saját éttermükben 4-5 ezer forintért is ezt a tételt.
Igazán jó Pinot: Wieninger Pinot Noir Select 2015 (~20EUR). Az elmúlt 2 hétben annyi gáz tételt ittam (pl. Hepcinek akartam Auchan vásárból ajánlani valami jó vételt, de lukra futottam, de voltak nem onnan valók is), hogy ez valami űrrakéta azokhoz képest. Kicsit vastagabb és hordós ízvilág (18hó barrik), de nagyon csúszik. Biodinamikus, de csak a címkéről tudom, szemben egy-két korábbi tapasztalattal.
Évek óta tolok bort Németországba, Finnországba, Csehországba és az Egybesült Királyságba. Az a tapasztalatom, hogy a fajtával csak akkor foglalkoznak ha az valami egzotikus darab. Amúgy sokkal inkább az ország és a régió meg a brand maga az amire figyelnek az emberek.
Amúgy minden idők legjobb ár/érték arányű olasz a St.Ilona (Kreinbacher) 2009-es kiadása volt 950Ft áron. Konkrétan tudta azt amit a legtöbb 3-4 ezer forintos dűlős olasz.
Szerintem teljesen más stílus és piac - aki szívesen iszik Somlót és koncentráltabb bort, annak a Tornai középső olasza (prémium, honi polci ár 2000 Ft) is agyonver bármilyen német 20 eurós rizlinget.