Keresés

Részletes keresés

Stanii Creative Commons License 2008.05.20 0 0 6270

Az utazas.com fórumán is hasonló tapasztalatokat olvastam, szóval nem egy véleményről.. :) de ahogy látom az általad beszúrt linken sem éppen dicsérik őket...

akkor azt hiszem ez felejtős... pedig jó lett volna.

Aki esetleg Budvában tud bejáratott kisebb hotelt, panziót (fp-vel) hasonló árfekvésben, esetleg valami jó kis app-mant, studiót, szobát (2 főre), megköszönném, ha megosztaná:)

Eddig jó pár oldalt átböngésztem, párat már találtam, de sosem elég :)

Ahogy nézem a magyar utazási irodák kissé borsos árakon adják az utjaikat Budvába.. bár lehet van kivétel.

Előzmény: Hümi (6257)
baffalolev Creative Commons License 2008.05.20 0 0 6269
Na csőőőőőőőőő

Gyere bármikor ha én ott vagyok akkor biztos van behűtve minden -féle finomság
5 €-s villa az van találtam 1 gyet a parton de sajnos elgörbült és kidobtam.
Tudod a számom hívj ha kiértél.

Sziasztok
Előzmény: szervezkedő (6264)
Amari bp Creative Commons License 2008.05.19 0 0 6268
Elolvastam, hát ez van.  Tényleg sok az orosz vagy szerb arra, úgy látszik igy alakult. Mikor szállást kerestem, szlovenszki plázson, azt válaszolták: elfoglalták az oroszok :o)) Hát aztán utazgattunk is együtt, lázasan kutatgattam emlékeimben között, na egy nazdarovje kijött:o)) Azt hiszem az utazók nem egyformák, van akinek fontos, hogy minden úgy sikerüljön, ahogy azt elképzelte, van kiben dolgozik a kalandvágy, az jobban elvisel mindent . Lásd szervezkedő, be van sózva, decemberben meg majd összefagyott :o)) Én meg  tavaly, azt hittem majd összeverödünk mi magyarok, akik együtt buszoztunk, és úgyszétszórodtunk szerjózsa összes irányába, hogy ott voltam egyedül 6 napig. Ez volt az én kalandom:) Egész télen gondoltam rá, hogy szeptemberben ruccanok, bele vágok, végre nyugdij:) eh, de történtek nem jó dolgok, igy ..........egyenlőre, csak olvasgatok, de tavaly sokat segitett fórumon olvasottak :)
Előzmény: Hümi (6258)
Amari bp Creative Commons License 2008.05.19 0 0 6267
Lelkiszemeimmel látom, hogy le lesztek taglózva, vagy hengerelve? :o)
Hümi Creative Commons License 2008.05.19 0 0 6266
V@zze...egyszer még együtt fogunk ríni...hogy tenne magáévá egy hordó Nikšićko... :)))
Előzmény: szervezkedő (6265)
szervezkedő Creative Commons License 2008.05.19 0 0 6265
Hümi!
Ne mentegetőzz máán itten!
Te a felső pár ezer azon tagja vagy aki megteheti hogy egyik évben itt, másikban ott!
...és majd dédpapaként a zord téli estéken, a kandalló mellett a hintaszékben pihenve az unokák nógatnak: "Dédi! Meséld el milyen volt amikor itt meg ott jártál!"

Mi meg baffalolevvel megy csak annyit tudunk sztorizni, hogy volt egy házikónk, csaltunk, hívtunk mindíg mindenkit, de sose jött nagyon senki sem, vagy mindenki csak aug10-20ig akart bennünket a társaságával elvarászolni!

Tehát Hümi ne mentegetőzz, mert azonnal rííííjni kezdek!
Mert mindíg megrííííkatsz te is engem!
Előzmény: Hümi (6263)
szervezkedő Creative Commons License 2008.05.19 0 0 6264
Arra figyelj, hogy hideg sört csak akkor igyál, ha valami tüzes csaj meg tudja utána simogatni a torkodat!
:-)

(Egyébként még egy perc sem múlt el abból hogy hétvégén ne találkozzunk. A pangó montenegrói ingatlanpiacot lehet hogy már a hétvégén megpezsgetjük picikét.)
Ha megyek elküldöm neked a "MERLOT" szót sms-ben. Elolvasás után 20 percen belül egy palack "olyantot" kell a hűtőbe tenni, hogy biztosan megtaláljam a szükséges műholdat! :-)

Szép időt, jó utat nektek!!!!!!

(...és ha van időd kérdezősködj 5 euros kiadó tengerparti villa után!)
Előzmény: baffalolev (6261)
Hümi Creative Commons License 2008.05.19 0 0 6263
Én egyik kasztba sem tartozom...mivel már kétszer voltam...egyszer vonattal...egyszer ótóval most más felé veszem az irányt...szertem a változatosságot...természetesen nem zárható ki, hogy pár év múlva nem térek vissza...mert mitagadás szívemhez nőtt Montenegró...l :)
Előzmény: szervezkedő (6262)
szervezkedő Creative Commons License 2008.05.19 0 0 6262
Szerintem nem lesz kevesebb ember mint tavaly! Legfeljebb a magyar turisták száma nem nő. Annak aki nem fanatikus és nem kötődik valami miatt az országhoz, aki 50-100km-nél nem vezet többet évközben egy szuszra, aki el sem tudja képzelni hogy ne autópályán menjen nyaralni, akinek bulgár/ horvát/ olasz/ görög tengerpartok kb ugyanannyi idő alatt elérhető vízum minden nélkül legtöbbször autópályán, annak nem egy nagy durranás leszenvedni a zsúfolt montenegrói plazara!
Előzmény: moon. (6260)
baffalolev Creative Commons License 2008.05.19 0 0 6261
Sziasztok mindenkinek.

Mi a helyzet veletek nem akartok jönni Monenegróba?
Pedig nagyon jó hely igaz Zoli nem baj én holnap éjszaka megyek, megnézem a tengert, tudjátok, hogy rendben van minden vagy sem az éttermekben.
Megyek összerakom a beltérit Zoli, ha sikerül, ha meg nem az sem baj majd valahogy elütöm az időt a nagybaj az az hogy meleg van nagyon és hideg az ital.

Megyek sziasztok

moon. Creative Commons License 2008.05.19 0 0 6260

Köszi az infokat, azt hiszem szerencsések az itteni fórumozók, hogy van aki többször is leugrik a tengerre, amirõl kapunk részletes beszámolót. :-) Azért valahogy mintha nem sokan akarnának az idén Montenegróba nyaralni, tavaly ilyenkor sokkal jobban pörgött már a topik.
Szerintem is egybõl megtalálod Petrovácon a VOLI-t, sztem úgy a legegyszerübb, hogy a kikötõ felöl sétálsz a város felé, nem fordulsz el jobbra a sétányra hanem folytatom tovább egyenest, és ott van jobbrol kb. 100-200 m. VOLI VAS VOLI ( Szereti önt a szereti ) :-))
Mi az elõzõ évben is Sabacon keresztül mentünk. Rendõrt nem is láttam Zlatiborig, igaz ez az idõpont hajnali 1 és reggel fél 7. Mire elértük Divcibarat akkor kezdett világosodni. Uzicetõl azért már nem árt vigyázni, habár a hegyek között nem is lehet száguldozni. Montenegróban akasztott ki két dolog, Bijelo Poljen az emberek úgy sétálnak az uton keresztbe hosszába mint a birkák, ezt már mások is mondták, leirták :-). Hogy miért csak pont abban az egy városban nem tudom (muzulmánok lakják). Szóval nagyon kell vigyázni el ne tapossunk valakit, ja és ott a rendõr de nem szól a gyalogosoknak. A másik Podgorica, nagy tömeg, villanyrendõr a sor meglódul majd elõtted beletaposnak a fékbe mert bevágott valaki elé vagy te eléd persze szabálytalanul podgoricai kocsi. Mellék útról piros lámpáról behajt és kész. Ez talán érthetõ, mert a nyári turista invázióban szegényke 2 napot is várhatna mire feltudna kanyarodni a fõútra.

Volt még egy kellemetlen élményem igaz ez két éve, kora délután értünk Podgoricába, nagyon meleg volt egész végig a Moraca kanyonban, elkezdett fulladni a kocsi hiába nyomom a gázt csak lassul, már dudálnak rám, a rendõr az út szélén mutogatja menjek már félre ne tartsam fel a forgalmat. Nem messze tõlük álltam meg, de nem érdekelte õket mi a bajom. Motorház tetõ fel, de csak néztem mint a moziban , peugeot motor. Imádkozás után azért elindult, egy ideig, majd ujra fulladt fõleg ha emelkedõ következett, egy kis dombocskára is alig birt felmenni, az alagutig még kétszer megálltunk, azt szerencsére simán atvitte, majd Petrovácig úgy vezettem, hogy lefele elengedtem az autot amit bevett, majd a lendulet felvitt a kapaszkodóra, lefele én kerültem, felfele meg engem, gondolom emlegették a felmenõim páran :-))
Másnap reggel elvittem Petrovácon autoszerelõhöz, azt mondta nem ért hozzá vigyem Podgoricára, de szerinte csak felmelegedett a motor és nem adagolta a benzint, (a mûszerfal nem jelzett semmi rendelleneséget). Végül nem vittem sehova probálkoztam rövidebb majd hosszabb utakkal, és azóta sem volt ilyen problémám. Ha valakinek van ötlete irja meg, mert az idén is kellene menni :-))

Előzmény: szervezkedő (6259)
szervezkedő Creative Commons License 2008.05.19 0 0 6259
mammamija!
Egyébként nekem közvetlenül teljesen mindegy ki mennyiért adja ki a szobáját, mi nem tervezzük a kiadást. Én csak kérörvendő módon mondtam, legyen minél drágább, ugyanis sokan nem olcsón szeretnének nyaralni, kompromisszumot kötve néhány dologal, hanem luxus körülményeket szeretnének napi 5 euroért. Na ezeknek kívánom a 20eurós szállást.

moon.
VOLI-ról nem tudok sem Barban, sem Sutomoreban. Szerintem nincs, mert annyit kalamoltam ebben a két városban, hogy akarva akaratlanul is beleakadtam volna. Én VOLI-t Podgoricába tudok. Tavaly december elején nyitották meg nagy csinnadrattával. A GPS-embe be van jelölve (tehát a koordinátáit meg tudom mondani), de egyébként a buszpályaudvar/vasútállomás térségében van, a nagybani piac után, kell valahol balra kanyarodni.
Akikkel voltam azok azt mondták, nem ájultak el az áraktól. Én itthon Magyarországon is csak annak az árát tudom amit én vásárolok. Ami nekem tetszett a VOLI-ban, hogy átlátható, a termékek árai egyértelműen fel vannak tüntetve. Petrovacon merre van? Igaz egész Petrovac nem nagy, tehát ha elindulunk megkeresni akkor gondolom nem nagyon kell keresgélni, de ha tudsz adj támpontot!
Kmóra állás:
Gondoltam erre, de vagy egy halom "DE"!
Hol nyomjam le a nullát?
Egy-két alkalomtól eltekintve, valami dolgom valamerre útközben mindig van, tehát nem lenne egyértelmű a beazonosíthatóság.
Az első alkalommal amikor mentzünk ki, akkor összeszámoltuk hány helyen áll rendőr. Visszaosztva kijött valami 25-35kmenkénti szám. Ebből kiindulva végig óvatosan kell menni. Én ezért jelölgettem magamnak gps-en. De ha valaki ésszel megy, nem kell mindenütt betartani a 60-as táblák korlátozását, de vannak helyek ahol "hívogat" a sebesség, ahol ha rendőr lennék én is trafiznék, na ott gondolkodni kell és figyelni messzire illetve az autósok jelzését. Én amikor úgy jön ki a lépés, rakok be hideg dobozos sört. Egy heves vitát le lehet hűteni vele és meggyorsíthatja a rendőri eljárást.
Én a biztonsági övet mindig bekapcsolom itthon is, még ha csak 300mre megyek akkor is, tehát ezzel nincs gond. HA a lámpát elfelejti az ember azt lehet pótolni egy mozdulattal, egy dolgot nem lehet kidumálni: a záróvonalat! Ha azon átmegy valaki azt fel kell vállani, azon nincs mit kidumálni.

A határon ha átviszek valamit, azt bejelentem e?
Nekem vagy csak egy telefon+ bankártya+ gps+ 1 üveg ásványvíz van az autóba+ én egyedül, vagy olyan mennyiségű cuccal szoktam megkísérelni a határátkelést, ami a józan ész által szabott mindenféle határon túltesz. Most akik jöttek utánam magyarok, azok közül az egyik fiú határőr volt. Láttam a szemében, egy Tibi csokit se szánna rá arra hogy engem így, ennyi motyóval beendegnek.
(Egy kajak, egy MTB bicikli, 120literes hűtő, centrifuga, 55cm-es színesTv, 1 db beépíthető elektromos tűzhely+ hozzá főzőlap, 4db digitális műholdvevő beltéri egység, 4db műholdvevő fej, 1 db parabolaantenna, 1digit fényképező, 1 db PDA/GPS, 1db notebook, 2 db fúrógép, 1 db flex, 2 db csiszológép, egy láda különböző fa és villanyszereléshez szükséges szerszám, egy házivízmű, egy búvárszivattyú, lapát, kapa, kb15kg komplex műtrágya, növényvédőszerek, 5 literes permetező, 2 db 2m-es gyalult padló dédipapától a gyerek homokozójához, egy hűtőtáskányi kaja az útra és kb 3 táskányi ruha. Mindez egy személyautóba.)

A végét már úgy pakoltam hogy csak a vezető oldalán levő ajtót lehetett kinyitni a többit nem, hanem az ablakon keresztül berakosgattam még vagy 1-1,5mázsa "apróságot". HA nem lett volna már késő éjjel, mire végeztem, akkor mindent átraktam volna a mikrobuszba és azzal nem néztem volna úgy ki mint egy lomis cigány.

Tehát gőzöm sincs, mit írnak elő az ottani jogszabályok, nem tudom mit szabad, csak azt tudom mit lehet!

(Ma 9kor 24,5fok volt Barban a tenger pedig 18-22fokos Monenegróban! Szörnyű itthon, de ezen a héten végre bele kell rázódni a munkába- a múlt héten nem sikerült!)
Előzmény: moon. (6255)
Hümi Creative Commons License 2008.05.18 0 0 6258
ITT egy tanulságos leírás...így már meggondolandó...
Hümi Creative Commons License 2008.05.18 0 0 6257
Elnézve a web lapjukat...http://poseidon-jaz.com/Engleski/home.htm...gyönyörű hely...én tavaly csak kívülről láttam...nem hiszem, hogy általánosítani kéne egy negatív tapasztalatból...
Előzmény: Stanii (6256)
Stanii Creative Commons License 2008.05.18 0 0 6256

Kérdésem az, hogy 2005 óta (akkori az utolsó beszámoló) járt-e már vki a Budva melletti Poseidon panzióban ?

Továbbra is garantáltan benne foglaltatik az amúgy igen kedvező árban a hasmenéses extra, mert  akkor inkább hanyagolnánk ....

 

moon. Creative Commons License 2008.05.16 0 0 6255

Jó volt olvasni a beszámolót, mintha már ott lenénk, gondolom sokan mások is ugy voltak vele és a végén csak arra gondoltak még még akarom olvasni :-))

Mi általában Sabac felé szoktunk menni, azt a pár szerpentint ki lehet birni, és nincs tömeg az uton Pozsegáig. Tavaly jó volt az út , azelött nem mondanám rá , szoval az idén is OK ez jó hír.

Az árak igy még nem vészesek, a szoba árban azért ne legyen igazad , most nem ugyanazon az oldalon vagyunk mert én még nem haza megyek :-)) 2 éve fel sem tüntek nekem az oroszok, tavaly állandoan beléjük botlottam, sok új ház nöt ki egy év alatt , bocs nem ház hanem palota ahol azelött csak hegyoldal volt, az ottaniak azt mondják ezt is azt is az oroszok épitették. Itt az ujságokban sok hirdetés van különbözö munkákra keresnek embereket a montenegrói tengerpartra, egyik feltétel az orosz nyelvtudás.

Voli üzlet az Bar , Sutomoréba nincs? Petrovácon azt fedeztük fel, nagy választék, söt a többihez képest a legolcsóbb.

Van egy ötletem, ahogy mégy le nullázd az km órát a határnál és ha van valami érdekes, infó, vagy ahol vigyázni kell akkor odairod a km állását :-)). Na jó ez már szemtelenség tölem , nem akarlak ennyire terhelni , na de hátha lesz kedved hozzá . Ez hasonló lenne mint a Sat patrola :-)

 

Az 10 eurós sarc, meg a kaja tilalom jun.1-töl lép életbe, akkor derül majd ki mennyire veszik komolyan.

Szerbia is állitóleg keményen dolgozik az utépitésen, Zlatibor után jobb kellene, hogy legyon ott vettél észre valamit?

A határon ha viszel át kamerát, fényképezöt, note book-ot azt be kell jelenteni?

Előzmény: szervezkedő (6249)
szervezkedő Creative Commons License 2008.05.16 0 0 6254
A szomszedokkal, a csendes, nyugodt környekkel semmi bajom. Söt! Semmi nem vonz hogy valamelyik nyüzsgö települes központjaba kerüljünk. Nem terveztük az eladast, de adodott egy lehetöseg, ami ha nem csak pletyka, hanem a tulajdonos is úgy nyilatkozik, akkor szamunkra egy kihagyhatatlan lehetöseg. Ezert gondoltunk arra hogy a ket haz közül az egyiket gyorsan eladjuk. A leendö szerzemeny nagyobb, mind az epület, mind a telek tekintetében. A kisfiamnak nöne az élettér a portán, lenne külön háló, gyerekszoba, nappali stb. De meg sok a "ha"! Egy het mulva mar okosabb leszek/leszünk! (21fokos a meteorologiai szolgalat szerint a tenger Barnal! Alakul a nyar!)
Előzmény: mammamija (6252)
Hümi Creative Commons License 2008.05.16 0 0 6253
Szép, tartalmas beszámoló volt...sok jó tanáccsal...köszönjük...nem semmi egy utad volt hazafelé...de lényeg, hogy épen hazaértél...
Előzmény: szervezkedő (6250)
mammamija Creative Commons License 2008.05.16 0 0 6252
Szerbusztok:))

szervezkedő! Még kész sincs a ház, de már adod is el???? Mik az új terveid? Nagyobbat vettél, vagy más helyen? vagy????
(kívánom Neked, a 20 eu-s ár elérését, de várjatok még egy kicsit.... mennénk!:))

halacs! Ti H.Noviban hol laktatok???
Előzmény: szervezkedő (6249)
halacs Creative Commons License 2008.05.16 0 0 6251
Cseppet sem baj. Legalább egy kicsit nosztalgiáztunk és irigykedtünk is. :-)
Előzmény: szervezkedő (6250)
szervezkedő Creative Commons License 2008.05.16 0 0 6250
Barátaim!
Bocsi mindenkitől!
Egy kicsit szómenésem volt, de ezt csak most vettem észre amikor így egyben láttam az egészet!
szervezkedő Creative Commons License 2008.05.16 0 0 6249
Eléggé sűrű volt az elmúlt néhány napom és nem fért bele hogy összeszedjem a gondolataimat.
Tehát:
Április 29én reggel indultam egyedül. Az autó szó szerint csurig pakolva. Egy pár cuccot a határig a tetőn szállított kajakba raktam, onnan egy itt a fórumon megismert pár csatlakozott hozzám és az ő autójukba átpakoltam óvatosan pár cuccot. Az útvonal KEcskemét- Kiskunhalas- Tompa- Szabadka- Belgrád- Cacak- Bijelo Polje- Podgorica- Sutotmore volt. Az útitársaim most voltak először Montenegróban, nekik kicsit ijesztő volt első látásra a lejutás. Az nagyon hátráltatott bennünket hogy én annyira telepakoltam az autót, hogy életveszélyes volt a kanyargós úton a közlekedés. PEdig amikor elkészültem és bepakoltam, tettem egy kört a városban, de először nem volt annyira vészes, de a hegyekben, szakadó esőben másként viselkedett az autó. NA mindegy! Valamikor 21-21:30 körül értünk Sutomoreba. Az úton semmi gond nem volt. LEfelé menet, bejelöltem a gps-en az út melletti pihenőket ahol vannak források (ha lesz időm közzéteszem). Több helyen voltak rendőrök, de nem szaladtunk bele semmibe sem. Több helyen már ismerős volt az ellenség búvóhelye és azokon a helyeken alapból lassítottunk, de a hülyeségem miatt egyébként sem tudtunk túl gyorsan haladni.
Az első pár napok a szomszédok üdvözlésével teltek.
Sikerült végre baffalolev-vel is találkozni!
A parton hemperegve kiértékeltük magyar honfitársaink nyaralási szokásait. Baffalolev mutatott egy éttermet ahol fényképes étlap van és tök normális árakon lehet kajálni.
Az idő mesés volt! Kizöldültek a hegyek! Rengeteg madár csivitelt, este ahogy elcsendesedett a környék, átjárta a szobát a virágzó citromfák hormonbolondító illata, volt valami madár a mi éjjel is énekelt és hallani lehetett az utca végéről a patak csobogását.
A hegyekben még a csúcsok havasak!
A két hétből 1nap volt esős, egyébként minden nap alkalmas volt napozásra, fürdésre. A víz 18-20fokos volt, ha éjjel nagy szél volt olyankor kicsit lehűlt, de ha kifeküdt az ember a napra, akkor bizonyos időnként be kellett menni egy kicsit lehűteni magad, mert meggyulladtál.
Most már gyakorlatilag minden évszakban töltöttem 2 hetes periódust a tengerparton. Ezután lassan úgy érzem át kell értékelnem a nyaralási/telelési szokásokat. Úgy gondolom a jövő nyáron inkább rövidebb időszakot tervezünk nyárra és inkább lemegyünk családilag májusban is, de lehet hog idén is hagyok még szabadságot szeptember végére. Mennyei volt hogy nem voltak még turisták (ezt most Sutomore-Bar varosokra értem). Nem volt még nyomor a strandon. A szomszédok 85%-a lement erre a hosszú hétvégére, tehát élet már volt, nem úgy mint decemberben.
Egyik este szerveztünk egy "index.hu - fórumos" szalonnasütést, ami kis híján a környék leégetésével járt. A szél nagyon hirtelen feltámadt és vitte a parazsat be a fák közé. Ezért ez ötletnek jól hangzott, de nem szabad vele tervezni, nyáron a szárazságban meg főleg. Maximum valami csendes kis grillezésen szabad agyalni, ha esti programot akar valaki a ház körül.
A második hét a ház körüli munkákkal telt. Nehezem sikerült belerázódni amikor meg már elkapott a lendület, jönni kellett haza.
Az ország ugyanazt a képet mutatja mint tavaly. Rengetegen építkeznek és mindenütt, de már nem csak a privát szektor, hanem nagy állami fúrás-faragás is folyik. Az úton Újvidék szélén az autóút felett csinálnak egy felüljárót, ami erősen bekavar ha a fizető kapu előtt kijöttök és Újvidéknél akartok visszamenni. A következő fúrás faragás (ha jól jegyeztem meg) Crkvine és Podgorica között van. Ezen a részen több alagutat csinálnak, uatat szélesítenek, hegyoldalt támasztanak. Az érdekes hogy nem crnagoracok hanem bosnyák autók, munkagépek dolgoznak, de nagyon. A felújítások nappal is többszöri teljes útzár mellett folynak, vagy pedig jelzőlámpás/rendőri irányítás mellett. Ez nekünk kb 1 órás várakozást jelentett. Az út fel van marva, több helyen hatalmas padkák (na itt nagyon jó hasznát vettem hogy a sokak által idétlenségnek titulált hidrós kialakítású Cirtoent egy mozdulattal felemeltem és már nem is akadt fel sehol sem!) A haladást lassítja hogy a keleti közlekedési kultúrával rendelkező emberek a piros jelzés ellenére is átmentek a lámpánál akár kamionnal is, közben szemből 2-3kmről megindult a forgalom az egy sávos úton. Ekkor jött a tolatgatás, dudálgatás, a káosz!
A másik nagy fúrás-faragás Sutomoreban és Barban tapasztaltam. Itt a városban verték szét a főutat és cserélik a közműveket. Az azonban érdekes hogy nem úgy csinálják mint nálunk, tehát nem csak egy csövet, egy hálózatot cserélnek, hanem fullra mindent. De a legérdekesebb hogy egyszerre, tehát nem kétévente verik szét újra- meg újra az utat. Az út egyik oldalán akkora árok hogy minden túlzás nélkül, kamionokat lehetne letemetni benne. Egyik oldalon halomnyi cső (víz, szenyvíz és ki tudja még mi) a másik oldalon halomnyi vezeték. Szélesebb is lesz az út, olyat is mondtak, nem csak két hanem három sávos lesz, ha elkészül. De ki tudja. Jelenleg azonban nagy dugókat okoznak ezzel az egész fúrás faragással.


Haza, annak ellenére hogy baffalolev-től megkérdeztem melyik bosnyák útvonalon jár ő, én mégis Szerbián keresztül jöttem. Annyit változtattam, hogy megnéztem változott e a Pozega- VAljevo- Sabac úton valami. Az út ugyanolyan mint egy évvel ezelőtt, itt is van egy rész ahol építkeznek, de határozottan a leghaladósabb rész volt, a szerpentinek ellenére. Rendőrrel sem nagyon találkoztam.
Délelőtt 9 kor indultam. Az első 200km-t megtételéhez szűken 6órára volt szükség. kb30-40 percet várakoztam az útépítésnél Podgorica után Crkvine előtt, majd amikor megindult a forgalom, kb20-30 perc volt mire átvergődtem. Ezután előttem nem olyan messzire csattant egy kis corsa és egy kamion. Másfél óra répavakarás következett. Hatalmas "élmény" volt totál egyedül ülni az autóba és várni mikor indul meg a forgalom. Annak ellenére hogy most is fűztem a munkatársaimat, ismerősöket, jöjjenek le vonattal és haza legalább nem jövök egyedül, ennek ellenére senki sem állt kötélnek.
13:15kor léptem át a szerb határt, semmit sem kellett várakoznom.
A Kokin Brodnál éreztem fáradságot és ott megálltam egy 10 percre. Megmosakodtam, csináltam egy kávét és indultam tovább. Pozeganal felmentem a "technikás" hegyi szakaszra. Kb innentől nem romlott az érkezés ideje és tudtam tartani a gps által mutatott érkezési időt. NEm vagyok egy hányós tipus, de annyira tetszett hogy senki sincs az utakon (se forgalom, se rendőr) hogy végig kritikus tartományban autókáztam, maximálisan kihasználva az egyes sebességfokozatok adta lehetőséget. Először azt hittem a kávé összekavarta a kaját a gyomromba, de rájöttem a vezetési stílusom az oka annak hogy majd összehánytam magam. Ettől függetlenül javaslom az utat, igazi jó anyósokádtató szakasz, de kb 60kmel rövidebb és kikerüli a belgrádi forgalmat is. A tengerparttól a magyar határig (Canj/Sutomore- Tompa) 642 km volt a táv. 09:00kor indultam. 13:15kor léptem át a Szerb határt. 14:30kor még csak 197km megtett utat mutatott a számláló. 17:00kor jöttem le az "egyenes" útról és vágtam neki a pozegai hegyeknek. 22:20kor értem a magyar határra. A menetidőt növelte az útépítés (kb 1 órával) és egy baleset (kb 1,5 órával). A lakástól 8-10kmre történt az utolsó malőr. Valamikor 23:30-23:45re értem volna Kecskemétre, de egy velem szemből iszonyatos sebességgel közlekedő BMW áttért az én sávomba és beszállt az út melletti szúrós bokros, fás susnyásba. Az egész néhány másodperccel előttem történt. Éjszaka volt, autó, forgalom, élet sehol a közelben. Visszatolattam, láthatósági mellénybe, porraloltóval kiszálltam, rövid gatyóba összedaraboltam a lábamat, de odaverekedtem magam az autóhoz. Az autó az oldalára borulva, üvegei kitörve, a sűrű szúrós növények közé fúródva megközelíthetetlenül. Egy férfi ült benne aki még élt, de nagyon nem jól nézett ki. Segítettem neki, közben hívtam mentőt, tűzoltót. Örültem hogy nem talált telibe!
Ezeket leszámítva 12-12,5 óra alatt meg lehetett volna tenni az utat, de mivel valami mindig történik ezért az általam átlagosan kalkulált 14-15órás menetidőbe belefértem most is.

Árak:
A bútorlapszabászatban és a padlólapokat nézegetve nem tapasztaltam drágulást, sőt inkább leértékelés volt, de ezek a turistákat nem nagyon érintik. A bolti árak azonban úgy látom követik a nagy globális áremelkedést. Picivel (5cent) drágább a péknél a kenyér, tejet 0,78-1,2 eu között mérik. Egy kg szép, szamóca a piacon 3,5-4,5eu. A házi tej 1euro litere. Házi sajtot 4-5ue/kg tól árulnak a piacon. A paradicsom ha jól emlékszem 2eu körül volt. Egy 2literes Niksici 1,4-1,48eu. A sarki hamburgeres 1,5euros hamburgere 2euro lett (de lehet hogy csak rosszul emlékszem és régen is 2 volt? nem tudom).
Érdekes volt, hogy a legolcsóbb étolaj a boltokban a Martfűn készült magyar étolaj ami litere 1,79 be kerül. A 2dles szívószálas rostos üdítők 0,18-0,25eu körül vannak. Egy üveg helyi Merlot 2,25eu.

Üzemanyag- gázolaj: Montenegróban 1,15-1,16 euro.
Szerbiában 84-86 dinar volt az olcsóbb gázolaj. Én itt tankoltam a dinart bankartyarol fizetve 3,01ft-os áron váltotta a bank, ezek alapján 253-259ft-ra jött ki egy lityi. TErmészetesen itthon az ismerőseim egyből mondták, hogy ez biztosan rossz minőségű és a kutaknál is csal az óra. Ezzel kapcsolatban csak annyit hogy az első és az utolsó szerb kúton is teletankoltam az autót. A kettő között valamivel több mint 400km volt és valamivel több mint 20 liter evett az autó ebból az "ócska", "olcsó" léből. Tehát az én veterán autómba eddig is jó volt, ezután is megfelel, csak tudjak minél többször arra csavarogni!

Hírek, információk:
Most már tuti, hogy idén sem marad el a nyár- Montenegróban sem! Akikkel én beszéltem azt mondták, a szállások árai nem nagyon fognak változni a tavalyiakhoz képest, esetleg azoknál akik tavaly nem emeltek. Ennek ellenére én is és Baffallolev barátom is azt várjuk legalább 20euro legyen /fő/éj a legolcsóbb helyen is, hiszen ha ekkora az érdeklődés az ország iránt mint ahogy tapasztalható, akkor az valamilyen módon évről évre emeli fogja az árakat és talán ez csökkenti a tömegturizmust és áthelyeződik a minőségi turizmusra a hangsúly. Ez valószínűleg nem hetek, hónapok, hanem évek alatt alakul át. Annak aki először megy az országba nem látja azt a hatalmas fejlődést, amit történik.

A határon fizetendő Védelmi pénzzel kapcsolatban én csak azt tudom amit a konzul úr feletetett a külügyminisztérium honlapjára:
"A montenegrói Turisztikai Minisztérium hivatalos tájékoztatása szerint 2008. május 1-től un. környezetvédelmi díjat vezetnek be az országban lévő gépjárművekre, melyet a Montenegróba látogató turistáknak a határon kell majd befizetni. A befizetett díj, a befizetést követően egy évig lesz érvényes. Az új ökoadó összege normál autóknál tíz euró, míg a nyolc főnél többet befogadó gépjárműveknél harminc euró lesz. (2008.04.28.)"

Szerintem a dátum sántít, mert akik elsején jöttek utánunk azok nem mondták hogy kekeckedtek a határon és pénzt kértek volna, de nem tudom biztosan.
Elképzelhető, hogy a jövő hétvégén le kell mennem -egyrészt Baffalolevnek be kell állítani a tv-s cuccot, másrészt lehet hogy új házba költözködünk és a régit eladjuk. Tehát akkor jövő héten kiderülhet kérnek e pénzt tőlem. De IK-211! Ne haragudj, de szerintem teljesen téves a logika amit leírtál. Semmi más oka nincs ennek a 10 eurónak, mint az hogy valahonnan, valakikről pénzt kell gyűjteni. Attól hogy otthonról viszed, vagy a helyi boltba vezsed a pet palackot, attól még ugyanaz történik vele. Az országban marad! Vagy egy szeméttelepre kerül, vagy az út mellett dobja el, a parasztabb fajtája az embereknek!
Vinni szerintem is csak olyan dolgokat érdemes, amelyek sajátos étkezési szokásokból adódóan, vagy orvosilag meghatározott diéta tartásához fontosak és ott esetleg nehezebben beszerezhető. A boltok árai között egyébként nem nincs nagyságrendi különbség, legfeljebb egyikben áttekinthető a polcon lévő termékek árai, másiknál nem annyira. Mi a nagyobb bevásárlásokat Barban a Mex áruházzal átlósan lévő GMG (vagy CMG) nevű boltan szoktuk megtenni. Akciós újságukban szereplő árai jó a télen nyílt Maxi boltnak is, ami a ruhapiactól nem messzire lévő piros színű üzlet. Enegem csak az bosszantott amikor citromlevet akartam venni, na azt nem találtam. Tudom van igazi citrom is, de nekem citromlé kellett volna!-na azt vinni kell!

Az meg hogy valóban mit lehet bevinni és mit nem, azt majd meglátjuk nyáron!

Annak akinek IGO navigációja van, jelzem, bejelöltem POI-ba hol vannak út menti források(pihenőhelyek) és hol mérik a sebességet a rendőrök. Valahogy kiderítem hogy lehet ezt közzétenni és mások gépébe is feltölteni és szívesen közkincsé teszem. (Vagy ha van itt valaki informatikus guru akkor keressen meg és segítsen!)

Ingatlanpiac:
A jogszabályok továbbra sem teszik lehetővé hogy külföldi állampolgár termőföldet vagy telket vegyen. Emiatt láthatóan leállt a piac. Több ingatlaniroda becsukott, internetes oldaluk sem érhető el és az eladó házakat sem látogatják naponta pénzel teli érdeklődők.
Ez az az időszak amikor VENNI ÉRDEMES, ha tud valaki valamit pici pénzért, az kicsit kipofozva már egy-két éven belül is busásan megtérül!!!

A képtáramba (http://kep.tar.hu/vendeghaz)raktam pár képet az útfelújításokkal kapcsolatban, hogy teljesen elrettentsem az indulástól azokat akik idén nyáron először tervezik nekivágni Montenegrónak!

"Nikos"
Ennek a fórumnak a kb 80%-a arról szól amit kérdeztél!!!

Szép napot mindenkinek!!!!

Hümi Creative Commons License 2008.05.16 0 0 6248
Én is osztom azt a nézetet, hogy Montenegróba nem kell vinni semmit...minek is amikor annyiba(vagy olcsóbb) kerül mint nálunk...
Előzmény: Törölt nick (6247)
Törölt nick Creative Commons License 2008.05.16 0 0 6247
Szvsz a bevétel is fontos,de inkább a műanyag palack mennyisége ellen akarnak védekezni amit a turisták tök feleslegesen odacipelnek és aztán otthagynak,mert őszintén valljuk be közülünk sem hozza haza senki a bevitt göngyöleget.Részemről már tavaly sem vittem csak annyit ami az útra kell ,mert a lent kapható Knaz Milos nevú itóka tökéletesen megfelel nekünk árban és ízben is.
Mivel itthon sem ingyen adják ,mégha 20-30 forinttal drágább is , akkor sem éri meg lecipelni,ráadásul tele van a csomagtartó ami fogyasztásban is szerepet játszik,mármint az autóéban.Ugyanez vonatkozik a kajára is.
Ámbár találkoztam én már olyan honfitársammal is aki bár nem először volt ott, és a sört mégis kartonszámra lecipelte!
Hümi Creative Commons License 2008.05.16 0 0 6246
"Ez tetszik legjobban, hogy vizet nem szabad vinni olyan országba ahol a viz eléggé hiánycikk"

Kell a bevétel...
moon. Creative Commons License 2008.05.16 0 0 6245

Só, bors, füszer, kávé, tea, száritott gyümölcs, pl. aszalt szilva, füge, datolya, szölö, 1 kg-ig szabad vinni. Ezenkivül még egy kiló élelmiszer, de csak hütötáskában, pl. szendvicsek. 1 l alkoholos italt lehet vinni, eredeti csomagolásban, tehát házi barack pálinkát nem, 2 l üditö és 5 liter viz. Ez tetszik legjobban, hogy vizet nem szabad vinni olyan országba ahol a viz eléggé hiánycikk :-)).

Ami engem is jobban aggaszt mennyire fogja lassitani a határátkelést.  

Előzmény: moncsa03 (6242)
Hümi Creative Commons License 2008.05.16 0 0 6244
Kedves Nikos, ha valamire kíváncsi vagy kérdezz bátran...ha tudok segítek...
Előzmény: Hümi (6236)
moncsa03 Creative Commons License 2008.05.16 0 0 6243
Akartam írni...felesleges vinni!..:) Bocsi
moncsa03 Creative Commons License 2008.05.16 0 0 6242
Mi sem vittünk soha élelmiszert, kivéve ásványvizet. Bár egy kis sót,borsot, néhány fűszert, pirospaprikát meg egy-két alapdolgot a főzéshez szoktam csomagolni. Olajat, cukrot, lisztet, ecetet a salikhoz mind ott vettük. Zöldséget, gyümölcsöt tök felesleges ( de milyen az szárított formában? ) venni. Amúgy meg nem túl nagy szigorítás ez mert fejenként írja. Inkább attól tartok, hogy többet kell várni a határon, ha még kutakodni is elkezdenek.
Előzmény: passager (6238)
moon. Creative Commons License 2008.05.15 0 0 6241

Szerintem ha valaki kérdez valamit és, ha valakinek van rá válasza írja meg. Ha mindig azt irjuk olvass vissza (hiszen ezerszer elmondtuk) akkor le is zárhatjuk a topikot, teljesen felesleges, ha valakit valami érdekel olvasson vissza. Szóval ha valakinek régebbi infója van rövidebben irja be estleg pontosan, hol van róla irva valami, ha pedi új az infó jó lenne minél részletesebben leközölni :-)

Sajna én nem tudok válaszolni mert nem horvátokon keresztül utazom.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!