Keresés

Részletes keresés

szilaszlo Creative Commons License 2012.12.30 0 0 1016

Köszönöm a választ!

 

Az Örösi féle könyvet már beszereztem, és úgy tűnik 2 méhész maradt a faluban aki még aktív, őket meg fogom látogatni hamarosan, illetve kiderült egy ismerősünkről is hogy méhészkedtek de sajnos már nincs aki felügyelje a méhest, az ő tanyájukra mehetek majd segíteni az már biztos. Annyit szeretnék még kérdezni hogy egy hunor fiók kb hány kg pörgetéskor? Vagy ott már mindenképp lépenként érdemes pakolni? Másik dolog, olvasom, hogy a kaptárakat, röpnyílást ne érje szél és direkt nap, én azt terveztem eddig, hogy az újonnan építendő garázsom tetejét padlóból csinálom meg ami kap egy bitumenes(?) vízszigetelést és arra mennek a kaptárak egy vékony nádtető alá, ez így szerintetek megfelelő lehet nekik? persze gondolom ide télre erősebb takarás vagy körbeszigetelés sem ártana.

 

Mégvalami: találtam a neten eladó használt 1/2 NB rakodókat, ha az eladó méhegészségügyi iratait megnézhetem az elég bizonyíték? 5000 lenne darabja.

Előzmény: Cirkusz01 (996)
Cirkusz01 Creative Commons License 2012.12.30 0 0 1015

Szia! Bocs, itt nem a szegelő sablonra gondoltam, hanem a fúró sablonra. A legjobb a sorozat fúró.Az ára tavaly 20 000Ft volt Fehérváron.Szögelni azért jobb sablon mellett, de kapocs lövő esetén már nem kell, csak a munkát lassítja.

Nagyon jól látod a problémát. Amenyiben a Hunort már megszoktad, és a kezedre is áll akkor maradj meg mellette. Az hogy 10 vagy 12 keretes az mindegy. Vagyis mégsem ,de ez az én egyéni véleményem. 10 keretesek az anyanevelőim, 12 keretesek a termelők kaptárjai 3 fiókon. 

 Üdv Cirkusz

 

Előzmény: Etelka Kovács (1012)
Cirkusz01 Creative Commons License 2012.12.30 0 0 1014

Szia! A tabi kaptárgyárnak fent vannak a képei is. Dr Vicze Ernő az alacsony keretes rakodó kaptár .című könyvében a pontos rajzát is meg találod, a  használattal eggyütt.

Keretet meg inkább végy mintának.Lejebb azt is tanácsoltam a legközelebbi méhészvásáron ,azt hiszem Zalaegerszegen lesz január végén vagy február elején, válassz ki magadnak, és használd egy évet.Amennyiben a kezedre áll, és nem találsz benn hibát, csak le kell másolni. A Vásárok pontos idejét az OMME honlapon, vagy a méhészet ujságban találod.

  Üdv Cirkusz

Előzmény: HA8-094 (1013)
HA8-094 Creative Commons License 2012.12.30 0 0 1013

Üdv mindenkinek

Rakodó kaptár méreteket és belevaló keret méretekröl tud valaki tájékoztatni Esetleg rajzot küldeni vagy forást ahol találhatok ilyet.

Köszi hogy olvastátok üd János 

Etelka Kovács Creative Commons License 2012.12.30 0 0 1012

Üdv!

Köszönöm a felvilágosítást,próbálom melyik lenne nekem haszosabb.Keret sablonom is van de azt mondták,hogy az nem szükséges ök nem használnak.Haverunk asztalos használhatjuk a gébeket amikor akarjuk.Ezért gondolkodom,hogy milyet csináljunk?! Jól meg kell gondoljam mitévő legyek.Feladtam magamnak a leckét!! Köszönöm, további infót és tapasztalatot, tanácsot köszönök.

Boldog új évet és sok méh családot kívánok minden méhésznek!!!

Cirkusz01 Creative Commons License 2012.12.29 0 0 1011

Szia! ennek a hozzászólásnak már harmadszor ugrom neki.Kora reggel próbálkoztam először.

Na már megint olyat írsz amit nem értek.Mi az, hogy duplásított kaptár.NB méreten fekvőben  a 15,18,20,24.-es keretű kaptárt ismerem.Rakodóban az egyenlő keretest amit készítettek 10-12 kerettel, vagy az olyat aminek a mézterét kissebb kerettel látták el 1 /2NB vagy akár  Hunor kerettel ezeket is készítik 10-12 kerettel.

Ezek általában egy anyára készültek a kissebbek inkább rajoknak jók(15-18) Dolgoznak ilyenekkel is teremlők, de aokhoz plusz kaptár kell és sok oda figyelés, kezdőnek nem jó.

Mézet sem lehet vele jól termelni, de aki ezzel dolgozik nem lehet meg győzni.

Azt kell eldönteni érdemes e javítgatni.Én egy új fiókot olyan 800 Ft körül kihozok.Egy komplett kaptár 8000 Ft körül van. Higiénikus alj, 3 fiók, meneküló tér Tető bádogozással.

A munkámat nem számolva.Viszont olyan amilyet elképzeltem.

Amenyiben csak festeni és fertőtleníteni kell, akkor érdemes vele foglalkozni.Amennyiben fenék csere,  és egyéb fel újjítás is kell, akkor ne gondolkodj rajt.  Tavaszra végy egy olyan kaptárt ami tetszik.Használd egy évig.Ekkor már látod az esetleges hibáit. A következő évben már a javított kaptárból fejlesztheted az állományodat.

Nem kellenek hozzá profi szerszámok.Einhell barkácsgépekkel dolgozom.Igaz nem az olcsó kategóriából.20-50000 Ft .-ba kerültek. Asztali körfűrész, fejező fűrész ,felső maró.A csavar behajtáshoz, mivel én a kaptáraimat csavarozom, jó az 5000Ft.-os névtelen gép is.

A keret fúrást is egyí ilyen géppel végzem, ráadásul egy barkács fúró állványba szerelve.

A fúráshoz laposvasból készítettem sablont .Az alsó és felső lécnek külön.A lapos vasra hegesztettem kis távtartókat előlre és oldalra ami megtartja a lécet fúrás közben.Nekem csak tavaly 700 keret kellet, de azt is bírta.Az idén az 1000 keret is hasonlóan lessz ki fúrva.

Remélem elmegy, és érthető is voltam

  Üdv Cirkusz

Előzmény: Etelka Kovács (1003)
Cirkusz01 Creative Commons License 2012.12.29 0 0 1010

Sziasztok! Pár család bárhol elvan talán 10.-ig a szomszédok sem veszik észre.A kaptárakat szél és napárnyékba kell tenni.A kijárón se nap se a szél ne nézzen be.A gyalog út felé azért ne nézzenek.Nád palánkal a kaptárak előtt orvosolható ez a probléma is, olyan 1 m már elég.A törvény 2m.-ert ír. Ami még fontos itatás az folyamatos legyen, és a szomszédok tályékoztatása.Ami azért fontos, mert tavasszal a frissen ki teregetett ruhákat össze piszkolják.A többit az élet hoza majd.

Üdv Cirkusz

sunyiba Creative Commons License 2012.12.29 0 0 1009

nálunk is hasonló lenne a helyzet mert a konyhakert közelében lenne 

Előzmény: Törölt nick (1008)
Törölt nick Creative Commons License 2012.12.29 0 0 1008

Üdv.

Kora tavasztól késő őszig 10 CENTIRE járkálunk a kaptártól minden gond nélkül szinte naponta.

sunyiba Creative Commons License 2012.12.29 0 0 1007

üdv

mikor lefet vagyis mikor kell méheket venni?

és lehet e méhet tartani ha 10 méterre tőlük egész nyáron járkálni fogunk?

Etelka Kovács Creative Commons License 2012.12.29 0 0 1006

Sziasztok!

Köszönöm a tanácsot,az EÜ pasas a méheknél jó bálátunk.Ő tanácsolta,hogy kérdezzem meg nem-e beteg cuccokat vettünk-e meg tőle,mert nála volt az utolsó beteg család akkor a környéken.Tűzre való már van benne elég: régiek és molyos is van benne elég.Tudásnak és alapfelszerelésnek is még az eleén vagyok.Köszönök minden tanácsot és figyelmeztetést.Várok továbbra is minden levelet.Üdv. 

HA8-094 Creative Commons License 2012.12.29 0 0 1005

Üdv mindenkinek

Baba marást válalok akár egyedi méretett is

06705234706 

Törölt nick Creative Commons License 2012.12.28 0 0 1004

Azért azt mielőbb ki kell tudni volt-e valamilyen esemény (nyúlós stb.) abban a méhészetben ahonnan a holmi van.Nem szabad a tulaj szavaira hagyatkozni,hanem az Ő területén lévő méh eü.-st kell kérdezni és az állatorvost.

Mielőtt sok energiát és pénzt ölsz bele.

Ebben a szakmában az új eszközökre igaz a "kevesebb több" még ha házilag készült kicsit csálé is az első sorozat kaptár és keret.A méhészeti eszköz egy kicsit (nagyon) olyan mint a fogkefe vagy a fehérnemü.

Egyébként írott szabályt szegett az eladó a használt lépeskeretek eladásával.Az csak méhcsaláddal együtt megengedett.

Etelka Kovács Creative Commons License 2012.12.28 0 0 1003

Sziasztok!

Köszönöm a hozzászólásokat, nem sértődök meg semmin.Nagy szügségem van a tapasztalatotokra és véleményetekre.

Kaptam könyveket olvasom is.Dolgoztam is méhésznek elég sok ideig,de tapasztalatom kevés!Van méhész bevizsgáló barátunk, ő nézi és mondja mit égessek és használjak.Nem szeretnék magamnak, sem másnak kárt csinálni.40 Ft volt a drót néhány keret léppel,de megették a molyok azt beolvasztom.Fedelező,sapkák,keret tartók kb10db,1 duplásított kaptár stb..Hunor keretekhez vagyok szokva lehet,hogy evel szeretném folytatni.Pörgető,fedelező állványom nincs, még keresek.Méhek kilátásban az ismerős méhészektől.Ha tudtok eladó felszerelést, bármit írjatok érdekel.Köszönöm!!

Sanyi 65 Creative Commons License 2012.12.28 0 0 1002

Üdv Etelka!

Szerintem  keress egy megbízható jószándékú méhész kollégát elsősorban, aki a gyakorlatban is megmutatja a szakmai fogásokat.

Mert a nem hozzáértésből lehetnek gondok, a méheidnek a környékbeli méhészkollégáknak egyaránt!

Próbálunk mi is segíteni ha tudunk, de ehhez valami kis szakmai alapot összekellene szedned. (könyvek, méhészújság,méhészek)

Neten keresztűl nehéz valamit elmagyarázni, ha nem érted, vagy esetleg félre értelmezed. (bocsi, nem akartam ezzel bántó lenni)

Üdv!

Előzmény: Etelka Kovács (1000)
Törölt nick Creative Commons License 2012.12.28 0 0 1001

Kereteket mindenképp tanácsos elégetni,ha csak 1% a gyanú, hogy volt nyúlós vagy nem tisztázott pusztulás. Kaptárakat pedig feketére égetni kívül-belül.Keletkező szemetet is elégetni,nem kukába tenni.Bár összességében ilyen cuccot leghelyesebb csak azért elfogadni és a portára vinni,hogy minden morzsája biztosan és gyorsan a kazánban végezze mielőtt bárki is méhészkedni kezdene benne. Ezzel nem kis problémát okozva másoknak akik munkát pénzt nem kímélve a méhészetnek(-ből) élnek.

Etelka Kovács Creative Commons License 2012.12.28 0 0 1000

Üdv mindenkinek!

Égetés előtti takarítás.Most állok neki kaparni a rajta maradt kb.10 éves dszuvát a keretekről és a kaptárról. Aztán kiégetni.Sok keretet megettek a molyok és el kell tüzelnem.Ajándékba kaptam szinte mindent.Tele van döglött molyokkal és méhekkel.Sok lessz vele a munka azt már tudom.Jött egy bevizsgáló méhész ismerős és közölte kérdezzem meg,hogy még a nyúlósság előtti vagy utáni időből való.Kicsit meg ilyesztett mikor mondta, de jobb most tudni mint később.Boczonádim (van),kaptár és pörgető készítésről szivesen várok bármien hozzászolást, véleményt segítséget. Előre is köszönöm mindenkinek!!

Cirkusz01 Creative Commons License 2012.12.28 0 0 999

Szia! Az mit jelent, hogy a fertőtlenítés folyamatban van. Erről a témáról lejjeb már beszélgettünk.A segítséget meg konkretizáld.Épp az előző hozzászólás épp egy ijen volt, de lejjebb is számtalan apró ötlet és tanács van.

 Üdv Cirkusz

Előzmény: Etelka Kovács (997)
Sanyi 65 Creative Commons License 2012.12.27 0 0 998

Üdv!

Google- Kákonyi László méhészete-Hasznos- Kaptárkészítés.

De azért szívleld meg, Cirkusz szavait!

Üdv!

Előzmény: szilaszlo (995)
Etelka Kovács Creative Commons License 2012.12.27 0 0 997

Kedves Méhészek!

Kezdő méhész vagyok.Használt kaptárakkal és felszereléssel még méhek nélkül. Segígítséget, tanácsot és bármilyen jó tanácsot szeretnék kérni ami az induláshoz szükséges.Folyamatban a fertőtlenítés, javítás.Köszönöm előre is 

Cirkusz01 Creative Commons License 2012.12.27 0 0 996

Szia! Mindenképp egyenlő keretes legyen. A keretszám 10-12. Az utóbit jobbnak tartom, d e ez saját vélemény.Nem csak a tanfolyamotátogasd hanem keress magadnak olyan méhészt aki szívesen segít az első pár évben.Nem baj, ha az összes környékbeli méhészt látogatnád.A fontosságát lésőbb látni fogod.

A rajzok helyett inkább végy egy-két  minta kaptárt.Az első év után kiderül jók e. Minden alkatrést jól működik, kézre áll stb. Utána már könnyebb lessz jól méhészkedni.

Ami a fontos nem a kaptár teremeli a mézet.A jó kaptár a méhésznek kell.A méheknek tök mindegy milyen a lakásuk.A fontos számukra a nagyság.A fészek,és a méz beleférjen.A kicsi méhlakást gyorsan kinövik, aztán már mennek is.

A bibliánkat is ajánlom neked: Őrősi Zoltán Méhek között.Aztán Faluba Zoltán Mit ,Hogyan,Miért a méhészetben. Ezekből tanultam én is, és elég gyakorlatiasak, jól meg lehet érteni egy kezdőnek is. Látogass még netes fórumokat is.Van a facebookon is.

Amit még mondani akarok, sok keserűségre készülj,nagyon sok munkára,precizitásra. 

Légy elég kitartó, akkor eredmyényes lehetsz. Üdv a csapatban!

  Üdv Cirkusz

Előzmény: szilaszlo (995)
szilaszlo Creative Commons License 2012.12.26 0 0 995

Boldog Karácsonyt és Halk Zümmögést kívánok tavaszig!

 

Jövőre talán már én is nekivághatok a méhészkedésnek, bár egyre inkább úgy hallom hogy "túl sok a méh"ész magyarországon. Az akác meg egyre kevesebb...(mert ugye nem csak jól mézel de jól is ég)

 

Nade, egyelőre túl vagyok a Vincze Ernő - Tanuljunk méhészkedni c. könyvén illetve most olvasom a SZIE Méhész képzésének könyveit, meg remélhetőleg a Vidékért Egyesületnél januárban elindul a méhész képzés a környékünkön...

 

Csakhogy a szokásos nagy dilemma nállam sem dőlt még el, azaz, hogy milyen katárt válasszak?

Mert szivem szerint az 1/2 NB-re szavaznék, arról hallottam a legtöbb jót számomra...

viszont Hunor rakodóhoz vannak tervrajzaim... Van akkora különbség, hogy ne legyártsam magamnak a Hunort hanem megvegyem az 1/2 NB rakodót? Hacsak nem találok addig rajzokat valahol?

 

(Ezt most írom le másodjára, valamiért az előbb is megszakadt a net :( )

 

 

sztvibi Creative Commons License 2012.12.24 0 0 994
Békés Boldog Karácsonyt Kívánok minden fórumozónak és Családjának!
Cirkusz01 Creative Commons License 2012.12.24 0 0 993

Sziasztok! Békés Boldog karácsonyt minden fórum társnak, és a családjának!

 Üdv Cirkusz

Sanyi 65 Creative Commons License 2012.12.23 0 0 992

Kellemes Ünnepeket Kívánok a mész kollégáknak!!!

Cirkusz01 Creative Commons License 2012.12.18 0 0 991

Szia! Vannak meg szokott helyeim, de az újdolgoknál szoktam kutakodni.Bizony már rég rá jöttem, hogy mekkora ár különbségek lehetnek. A multik nál nem minden olcsó sőt...

  Üdv Cirkusz.

 

Előzmény: Sanyi 65 (990)
Sanyi 65 Creative Commons License 2012.12.17 0 0 990

Szia! Ma voltam csavarért a helyi Lets' Do It-ban.  A 35-ös gipszkartoncsavar 4ft/db lett volna.  Elmentem egy másik boltba, ahol a 30-as facsavar 2,70ft/db -volt.

Mielőtt vásárolnál,előtte érdeklődj az árakról te is.

Üdv!

Előzmény: Cirkusz01 (986)
Sanyi 65 Creative Commons License 2012.12.16 0 0 989

Szia! Szívesen kipróbálnám én is a habkaptárt. (polisztirol, sztiropol) Szeretem a praktikus dolgokat, amik könnyebbé teszik a méhek, és méhészek életét. De volna egy pár dolog amivel nem vagyok tisztába. Például mennyire sérülékeny? Hogy bírja az évi 1-2-3-vándorlást? Mert pakoláskor nem lehet szöszmötölni, szórni kell ezerrel a helyükre.  A propolisszal lekötött fiókokat, kereteket, rostaszövetet feszegetés nélkül,hogy lehet kiszabadítani? Télen a harkályok szeretik e annyira mint némely ház szigetelését. (tudom, madárhálló amit még én sosem használtam) Talán a nyári meleg ellen előnyös lehet. Viszont a fa kaptárral sincs gond, ha nem sötét színre festjük, és használjuk a szellőzőket. Nekem vándorláskor csak a festés szokott sérülni, ez természetes. Ha az aljdeszka megadja magát 20-30-évente, akkor legyártom és ennyi. Mindenesetre kipróbálnám szívesen, mint minden mást szoktam. 

Üdv!

Előzmény: Cirkusz01 (986)
sztvibi Creative Commons License 2012.12.15 0 0 988

Ettő:  bonyolultabb nem kell. Esetleg a belsejét ki lehet cserélni jobb minőségűre.

Előzmény: sztvibi (987)
sztvibi Creative Commons License 2012.12.15 0 0 987

Nem éreztem bántásnak! :-)

Pont ma beszéltem egy ismerős méhésszel és ő is emlegette a műanyag keretet és a szigetelőhabos kaptárt. Tőle megtudtam ki itt nálunk a méhegészségügyi felelősünk. Örültem is neki mert jó ismerős és ő is NB-val dolgozik.

Előzmény: Cirkusz01 (986)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!