Keresés

Részletes keresés

moon. Creative Commons License 2008.05.29 0 0 6306

Mai sajtóból egy két montenegrói, szerbiai hír.

Hétvégétől Montenegróban 1,27 , Szerbiában 1,3 korul lesz a benzin. Montenegróban drágulnak az élelmiszerek.

Montenegróban, Szerbiában kötelező autófelszerelések

- elsősegély doboz

- háromszög

- tartalék lámpák

- tartalék kerék

- húzató kötél

- nem kell fényvisszaverő mellény, sem tűzoltó készülék

 

Utjavitások Dumaca- Koceljevo junius 15-ig meglesznek. Ez Sabac Uzice utvonalon van, én most jöttem haza azon az úton, igy sem volt vészes, da ha befejezik tényleg jó lesz. Cacak-Ovacar Banja, ugyszintén útjavítás, ez azokat érinte akik Belgrádon keresztül mennek Uzice felé.

Itt le is állitják a forgalmat 8-18 óra között, munkanapokon (azt hogy mennyi időre nem irja). Pozega Divcibara kozott egy hidat javitanak, Uzice Zlatibor között útjavítás, megy a forgalom csak lassitva.

 

 

baffalolev Creative Commons License 2008.05.28 0 0 6305

Na ezéééé tod mitttt csinálok pakolok és megyek te kis te.

Mi a pálya ?????

Ne gondolkodjatok pakoljatok és mennyetek le a tengerre jó lesz az tuti
én megyek.
Előzmény: szervezkedő (6283)
Hannibalbarkas Creative Commons License 2008.05.28 0 0 6304
Nem, nem arra gondoltam, de mindegy is, mert azóta kinyomoztam, hogy amire gondoltam (bár a térképem 2 különböző utat is jelöl a határokon át), ott nincs határátkelőhely. Tehát marad amit Te is említettél (Hum-Niksic felé) vagy Szerbia (prijepolje) felé. Kár, mert iszonyat nagy kerülők...
Előzmény: -lac- (6302)
szemerke Creative Commons License 2008.05.28 0 0 6303

Köszi mindenkinek!!

Igen a Durmitorban lévő Zabljakra gondoltam....és felszerelésünk nem lévén valami faházas dologra. Azt hiszem ott körülnézünk és nem foglalunk előre szállást. Feltétlenül szeretnénk túrázni, jól körülnézni, már amennyire 2 nap alatt ez lehetséges.

Aztán Sutomore. Forgalom? Tavaly Ciovón voltunk a forgalom...hát azt hittem túlzás amiket a fórumokon írnak, de nem volt az, mégis jól éreztük magunkat.

Klíma minden szobában van állítólag, és így ránézésre nagyon klassznak tűnik az apartman. Már írtam...fontos, hogy tiszta legyen, és lássam a tengert...és persze...jó ha az ember nem fő meg közben, de nálam a tenger előbbre való. Szemét? Hát nálunk van bőven, miért csodálkozunk azon, hogy más országokban is szemetelnek? Ráadásul igen sok honfitársunk dobálja el a szemetet, cigaretta csikket..stb akár itthon, akár külföldön.

Kirándulni valót annyit gyűjtöttem össze, hogy már megjegyezték "csak 10 napra megyünk" Szerintem is kevés a 10 nap, de többre nem hagynak!!! :)

Na majd még fogok kérdezni sok "okos" dolgot, de most előbb átnézem, hátha már írtak róla.

Sziasztok!!

-lac- Creative Commons License 2008.05.28 0 0 6302
A piva kanyonon keresztul gondolod? Allitolag szep, en is kivancsi lennek ra. Ott viszont valoszinuleg Niksic-ig le kell menni ami szinten kerulo. Egy utinaploban emlitik itt: beszamolo.
Előzmény: Hannibalbarkas (6301)
Hannibalbarkas Creative Commons License 2008.05.27 0 0 6301

Sziasztok!

 

Ment már valaki közületek Szarajevóból a durmitori Zabljakba? Az útvonaltervező meglehetősen nagy kerülővel írja (Szerbián keresztül!), miközben a térképem szerint van közelebbi út is. Az annyira gáz lenne?

H_G Creative Commons License 2008.05.27 0 0 6300
Azok a hagyományos fehér kőházaik elég hűvösek klíma nélkül is. (Hja, régen még tudtak építkezni...)
Előzmény: néha bekukkantok (6299)
néha bekukkantok Creative Commons License 2008.05.27 0 0 6299
Anyukám tavaly augusztusba volt először tenger mellett, illetve először járt Montenegróban is. Ő meg volt döbbenve a sok szeméttől és attól az iszonyatosan sok embertől akik ott voltak. A tömeg az esti nagy forgalmi dugók, az araszolás.
De mindenki azért ment le ami miatt ő is: A TENGER! Szemét azért itthon is van dögivel, csak valahogy itthon nem vagyunk annyira kritikusok vagy már nem tűnik fel annyira. Feltűnik azonban ha nem keletről hanem nyúgatról érkezik Magyarországra asz ember fia!
A szállásotok a képekből ítélve Sutomore parti sétányának Bar felöli végén van, ami szerintem msá hangulatú mint a Canj felöli rész. Én azt a részt most nyáron jártam be jobban. Ilyenkor még autóval is végéi lehet hasítani a sétányon és az útfelbontások miatt aki tudja ezt a kis utat sokkal gyorsabban át tud menni Barba mint a főúton. TEhát szerintem nem lesz baj a szállással, ha pedig nyafogtok valami miatt akkor én annak fogom betudni hogy bennetek volt a baj és nem csináltatok magatoknak annyi programot, hogy ne csak aludni használjátok a szállást hanem egyéb az átlag turista által nem feltétlen igénylet igényeitek vannak.
Én azonban egy dologhoz ragaszkodnék: KLIMA! A szállásotokat mire odaértek, már hónapok alatt kemencévé fogja melegíteni a nap, ami éjjel sem fog visszahűlni, hiába szellőztettek. Ilyen helyen csak akkor fogtok tudni pihenni éjszaka, ha van klíma.

Tudom a nyaralók 98%-a azt szeretné ha a teraszról a vízbe tudna lépni, ha látná az ágyban hempergve a napfelkeltét és este a napnyugtát is (tehát áprilistól-októberig, reggeltől estig tűzi a nap) és hallaná este a tenger halk morajlását. Ez szezonban iszonyat meleggel jár! Szörnyű amikor az egész napi abálódás után süt az éjszakai meleg sós levegő.

De ez csak a saját véleményem, de erre csak azután jötem rá én is, miután egy olyan helyen töltem el egy hetet ahol nem láttam a tengert, de az egész udvart egy hatalmas kivi lugas árnyékolt be és délután 4 kor a nap már nem tűzött egy nagy hegy árnyékoló hatása miatt. A parton este majd összestünk a melegtől, amikor meg elindultunk gyalog vissza a szállásra (kb 1 km) akkor ahogy távolodtunk, úgy "javult" az idő!
Előzmény: szemerke (6296)
-lac- Creative Commons License 2008.05.27 0 0 6298
Zabljakon tavaly voltunk ut kozben, ket napot szantunk ra, nagyon megerte. (Mar ha a Durmitorban levo Zabljakra gondoltal...) Szallast helyben szereztunk, ugy hallottuk sokkal olcsobb mint a tengerpart, vegul is 10 euro/fo/ej volt az ara. A hotelek sem tul dragak emlekeim szerint. Szoval attol fugg milyet keresel, kempingek is vannak Zabljak es a Crno jezero kozott. Mi a Tara hid felol erkeztunk, a kozpontban egy T elagazas van, jobbra vezet az ut a Crno jezero fele, a parkolonal van egy turista iroda, de az este zarva volt. Balra kanyarodva kovetve az utat (joval kesobb) bal oldalon egy kis fa hazikoban van egy turinform-szeru iroda, a helyiek kiado szallasait gyujtik es kozvetitik, illetve kirandulohelyekrol adnak informaciot. Angolul jol beszelnek, este legalabb 10-ig nyitva vannak (vagy 11-ig). Ok telefonaltak s hamar lett szallasunk, termeszetesen elobb megneztuk, nem kotelezo elfogadni az elso ajanlatukat. Ha kicsit jobb szallast keresel - masik forumon fahazat szerettek volna - akkor rogton Zabljak elejen, meg a varoska elott vannak ilyenek, ha jol tudom az utszeli motelnel kell erdeklodni. Egy kemping linkje: (Kepmping), ok is tudnak fahazakat, van elerhetoseguk.

Csak ajanlani tudom a kornyeket :) Ha van idotok es szerettek turazni akkor 2-3 napot siman el lehet tolteni (nyilvan tobbet is). Mi sajnos nem raftingoltunk, de legkozelebb nem szeretnenk kihagyni.
Előzmény: szemerke (6296)
moon. Creative Commons License 2008.05.27 0 0 6297

Sutomorerol szervezkedő tud irni többet, ha majd lesz ideje :-). Jártam már ott de a strandon nem, az uton nagy a tömeg, jönnek északrol délről a Sozina alagutat veszik célba, szóval néha lépésben lehet haladni, ezenkivül Bár mellett még itt állnak meg a szerbiából érkező vonatok, taxi egymás hegyén hátán. A táj nagyon szép, a szállást nem tudom, sztem az nem csak helytől függő, mindent pozitivan kell nézni mint Chevy Chase az europai vakációban, mindent egybevetve biztosan tetszeni fog. Én általában nem elégszem meg a várossal a tengerrel, ha tehetem a környéket is bebarangolom érdekességek után kutatva. Érdemes felmenni a várromhoz, nagyon szép onnan a kilátás. Van aki azt mondja piszkos Sutomore, sztem a rendezetlenség azért még jellemző egész Montenegróra. Habár az idén néhány strandon ki lesz téve a kék zászló (az olyan mint a hoteleknek az öt csillag)

 

Plava zastavica će se ove godine vijoriti na Crvenoj plaži u Baru, bečićkoj “The Queen of Montenegro”, "Clubu Hotel Riviera" u Njivicama, te na ulcinjskim kupalištima “Toni Gril” i “Miami”, hercegnovskom “Yahting Club 32", na plažama “Porto" i "Cuba Libre" na Žanjicama, "Stevuzu" u uvali Dobreč, "Kalardovu" u Tivtu , budvanskom "Mogrenu 1", "Svetom Tomi" u Bečićima, “Paradizu" u Utjehi, "Tropicani" na Velikoj plaži i na ulcinjskom "Don Beachu".

 

Ezt is érdemes elolvasni

katt
Előzmény: szemerke (6296)
szemerke Creative Commons License 2008.05.27 0 0 6296

Igen, igen, ezek miatt a képek miatt választottam, de két éve Korculán rossz tapasztalataim voltak.....a képek miatt, azóta túlaggódom a szállást.

És Zabljak...tényleg nem olvastam vissza...utána néztem, délután olvasni fogok, most nincs időm :)

Boszniában /keresztül rajta/ már voltunk kétszer, de csak Horvátországból hazafelé. A Montenegróba vezető utat nem ismerem.

Én azt sem bánom, ha nem lesz tömeg a partokon :)

Előzmény: moon. (6291)
halacs Creative Commons License 2008.05.27 0 0 6295
Hogy kinek mi a jó hely, az egyéniségfüggő. Odaérkezésünkkor bennünket kissé mellbe vágott a kulturális sokk, de három nap alatt nemhogy megszoktuk, meg is szerettük a nyüzsit, a forgatagot, az ottani mentalitást. A part pedig csodás. :-)
Bármikor szívesen mennék oda, de nekem inkább Herceg Novi a szívem csücske. :-)
Előzmény: Korben Dallas. Világjegy. (6294)
Korben Dallas. Világjegy. Creative Commons License 2008.05.27 0 0 6294
Hm, azt hiszem, megvett a hely! Ha nem ajánlotok jobbat, holnap befoglalom!



Albán átkelésről mesélnétek? Mehet?

Korben Dallas. Világjegy. Creative Commons License 2008.05.27 0 0 6293
Köszönöm, olvasom!
Crna Gorát már elébb kinéztem magamnak, mondjuk tavaly nagyon kis híja volt, hogy eljutottam oda, de idén...
Ins'Allah, meglészen, ha az Úr is akarja!:-)
Előzmény: moon. (6292)
moon. Creative Commons License 2008.05.26 0 0 6292

Ulcinjról ezt ajánlom olvasd el katt

Mi hirtelen ez a nagy érdeklődés? :-)) Azért fogjatok egy törölközőnyi helyet nekem is , mi is szeretnénk még lejutni :-))

Előzmény: Korben Dallas. Világjegy. (6290)
moon. Creative Commons License 2008.05.26 0 0 6291

Hát akkor mégiscsak van aki Montenegróban nyaral. Már azt hittem csak szervezkedő meg bafaloleven kivül senki sem fog menni -)).  Tavaly egy kolléganőmék Sutomoren voltak, tetszett nekik. Azért nem árt a környező helyeket is meglátogatni mert mindenkit más ragad meg.

Azért kiváncsi vagyok növekszik vagy csökken az idén az érdeklődés Montenegró iránt. Itt sincs még nagy láz, persze lehet sok potenciális montenegrói nyaraló nem is jár ide. Szerbiából szokott lenni  a legtöbb nyaraló, ma olvastam az érdeklődés alapján a szerbiai nyaralók 36%-a választja Törökországot, 35% Görögországot, Montenegró van a 4. helyen 5%-al.  Lehet az oroszok betömik a hézagokat. Zabljakról nem tudok semmit, vissza kellene olvasni :-)), most én mondom pedig hát nem illik, de azért biztos bekukkant valaki a napokban aki járt már ott, boszniai utat is átadom másnak :-)

Viszont friss infóm van a szerbiai utról, igaz nem a tengerig csak Divcibara, Zlatibor. Odafele Ujvidék Belgrád Cacak, jo az út, de nagy a forgalom, sok a kamion és Belgrád után csak 2 sávos. Azt hiszem ezt eddig is tudta mindenki :-)

Viszont visszafele Valjevo, Sabac, Ujvidék. Valjevoig kb 20 km kemény szerpentin, Sabacig utfelujitás, nagy erőkkel vannak, szerbiai útépitőket igy még nem láttam dolgozni . 1-2 héten belül meglesznek. Sok helyen 3 sávos az út. Sabac Ujvidék, jó út csak keskeny. Majd Fruska Gora nem vészes még 20 km sincs. Ott láttam egy rendőrt aki radarozott a lefelé menőket nézte ki magának. Innen meg ugyanaz mint a belgrádi út. Én nem mértem le, de egy újság szerint 80 km-vel rövidebb.

Sutomoren a Panorama apartmanról itt vannak képek katt
Korben Dallas. Világjegy. Creative Commons License 2008.05.26 0 0 6290
Dobra večer!

Készülődőben Crna Gorába, kérdéseim lennének, először is, hogy Ulcinj jó hely-e, mert azt szemléltem ki, a topik látogatóinak instruikciói alapján!
Kocsival mennénk, július végén és átruccannék Albániába is, ha érdemes, onnan!

Hvala!
H_G Creative Commons License 2008.05.26 0 0 6289
Régebben Miso sokat írt ide zabljaki szállásokról, ha jól emlékszem, de azóta már akár el is avulhattak az infói...

Előzmény: szemerke (6287)
szemerke Creative Commons License 2008.05.26 0 0 6288
Köszi a bíztatást. De jó lesz nekünk!!!! Remélem!!! :)
Előzmény: Törölt nick (6284)
szemerke Creative Commons License 2008.05.26 0 0 6287

Helló!

Nem, nem...hülyén hangzik, de nem zavar ha zajos az élet, három naggyerekkel megyünk, ők élvezni fogják....szerintem, a kicsik pedig kénytelenek alkalmazkodni. Mi szeretünk menni, minden nap máshol strandolni, máshová kirándulni...az én szempontom, hogy lássam a tengert...akár éjjel is, ha felkelek és kinézek a teraszon, és tiszta legyen az apartman. Olvastam, hogy valamelyikőtök...talán Szervezkedő? érdekelt Sutomoréban, talán hallottatok már az említett apartmanról.

És Zabljak? Arról nem mondtok semmit?

Igyekszem közben művelődni a neten, mindenféle látnivalóról, fürdőhelyekről stb.

Azt már tudom, hogy tetszeni fog...már most szerelembe estem :)

Előzmény: H_G (6286)
H_G Creative Commons License 2008.05.26 0 0 6286
Khmm, ha előbb mondod, a többség alighanem másik várost ajánlott volna "Szutyokmore" helyett...

Előzmény: szemerke (6281)
Hümi Creative Commons License 2008.05.26 0 0 6285
Talán oldani tudom leleked ríjását azzal, hogy...ne keseredj el kedves szervezkedő...dejszen itthon is 33 fok várható, és a Balaton is 22 fokos lesz...:)))
Előzmény: szervezkedő (6282)
szervezkedő Creative Commons License 2008.05.26 0 0 6283
Ja! Ami kimaradt!
szervezkedő Creative Commons License 2008.05.26 0 0 6282
A munkából ki sem látszok!
Egész héten egyedül vagyok, a család kórházban!
Leklemet még mardossák az egy-két hetes tengeri emlékek...
...és ebben a kiszolgáltatott, hánytatott állapotban azt látom hogy 32-34fokot jeleznek holnapra és 20-23fokosma délután a tenger.
El nem tudom képzelni, hogy egy hasonló irodában, hasonló munkát végző ember Barban vagy Budvában tisztában van azzal hogy az északabbra lévők hogy sajnálják hogy nem ott vannak? Vagy mii után vágyakoznak azok az emberek? Mi hiányozhat nenik ezen felül?

NA mindegy!
Keresek egy pszichológust (vagy inkább pszicho nénit) hogy kisimítsa a bennem lévő kuszaságot!
szemerke Creative Commons License 2008.05.26 0 0 6281

Sziasztok!

Friss Montenegróba vágyó vagyok, lelkesen elolvastam ma az idei hozzászólásokat.

Mi Sutomoréba megyünk augusztus 1-én. Foglaltunk szállást a Panoráma...vagy Monteráma apartmanban /számomra nem derült ki, hogy melyik is a neve/. Esetleg tudnátok róla valamilyen infót mondani? Mi Bosznia felől megyünk...Szekszárdról indulunk, és már nagyon-nagyon várjuk, hogy mehessünk!!

Eddig Horvátországba jártunk, de most "új vizekre eveztünk".

Hazafelé Zabljakban és Mosztárban is eltöltenénk 1-1 napot. Zabljakban nem tudtok véletlenül valamilyen szállást?

 

 

hellll Creative Commons License 2008.05.25 0 0 6280
Köszönöm a válaszokat!!!
potika Creative Commons License 2008.05.21 0 0 6279
A külügyminisztérium szerint :

"Schengeni tagságunk kezdetétől, 2007. december 21.-től magyar állampolgárok mindegyik típusú érvényben lévő magyar személyi igazolvánnyal beutazhatnak Bosznia-Hercegovinába."

Ezenkívül már nem kell vízum télen sem.

Viszont Montenegroról ez van :

"Ennek értelmében magyar állampolgárok érvényes útlevél birtokában vízum nélkül utazhatnak be a Montenegrói Köztársaságba..."

Tehát ide kell az útlevél.

A boszniai utak jobbak, mint a magyarok. Persze autópálya az nincs.
Előzmény: hellll (6277)
H_G Creative Commons License 2008.05.21 0 0 6278
Oda pedig nem lehet. (Sőt, télen még vízum is kell.)

Előzmény: hellll (6277)
hellll Creative Commons License 2008.05.21 0 0 6277

Sziasztok!

 

Június 5-én mennénk Kotorba. voltunk már ott, de akkor Albánia felől érkeztünk. A kérdésem, hogy a boszniai utak milyenek?

Mi a Dunántúlról indulnánk és Barcson lépnénk át a határt, majd átvágnánk Horvátországon és Bosznián Mostar felé és onnan a tengerparton mennénk Kotorig.

Jól járhatóak az ottani utak?

Más: azt hallottam, hogy Montenegróba lehet személyi igazolvánnyal menni, Boszniáról nincs hasonló infótok, mert sajnos le fog járni az útlevelem és elég drága, ha sürgősen kéne.

Segítségeteket és válaszaitokat előre is köszönöm!

Üdv!

 

babaja Creative Commons License 2008.05.21 0 0 6276
Az előrejelzés szerint a víz ma du. Bar 21; Budva:20 fokos

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!