Mesterkést szeretnék vásárolni, a régi megadta magát. Kérem írjanak mindazok, akiknek van valamilyen tapasztalata: milyet érdemes venni egy eléggé pörgős otthoni háztartáshoz. Komplett készletekről is érdekelnek tapasztalatok!
Jajistenem, neked fogalmad sincs semmiről. A kés egyrészt fallikus szimbólum, másrészt a férfiember genetikai vonzódásának bizonyítéka a fegyverekhez! Mondom ezt késbarátként :-)
Úgy nyilatkoztok, mintha a NASA műholdjáról volna szó. A kés egy konyhai ezköz, /ez esetben/ amit emberek használnak, és az a feladata, hogy kiszolgálja az embereket, nem fordítva. Haa kés már nem éles, megfenjük, ha kicsorbúlt köszörűljük, és ha elkopott, veszünk másikat. Egyszerű, nem?
Nem kötök beléd, Te irkálsz butaságokat. A kaszakő(ha láttál már ilyet), ugyebár egy kézi élező eszköz. A "magyar vándorköszörűs" egy kihalt szakma de nagy, viszonylag durva viszont "vízhűtéses" kővel dolgozott, faluhelyen még látni ilyet néha. Amúgy a durva kő sokkal kevésbé hajlamos megégetni a pengét mint a finom, az meg, hogy összekarcolta, nem számít ha rendberakható és ha az ár az állapotának megfelelő. Sokkal nagyobb baj, ha nem "kaszakövön" karmolászták össze, hanem finom, nagy fordulatú gyémántporos korongon élezték mint a Mister Minit vagy miarosseb élezői, mert akkor kapsz egy szép, éles kést aminek nem látsz a belsejébe és nem tudod, a szerkezete mennyit sérült. Márpedig az olvtárs azon mondata, hogy a kések most voltak az "élezőbe", nem sok jóra enged következtetni.
Kedves Boarhunter, nyugodtan belém köthetsz, ahányszor csak akarsz, de mi értelme... Amikor egyszer bután beléd kötöttem és reagáltál, rögtön elnézést kértem érte. És most kifejtem: a 'kaszakövön élezés' ez esetben azt jelenti, hogy nem kellene a kés, ha kaszakő 'finomságú', a pengét szétszaggató köszörűkövön (30-100 szemcse/cm2), géppel élezték. Amúgy hűtés nélkül, jó magyar vándorköszörűs szokás szerint...
Swibo szakácskés és csontozó érdekelhet, ha nem valami barom élezte őket, kaszakövön, hűtés nélkül. Milyen típusaid vannak? Írhatsz maszek mailt is árakkal, kattints a nevemre!
Szeretnék segitséget kérni szakács voltam mostanáig de a fönök ugy döntött hogy nem kellek tovább és kb.: húsz féle kés maradt a nyakamon ami most már nem kell és el szeretném adni öket de nem tudom hogy hól csináljam vannak közte. Fiskars,arcos,hendi,swibo. most voltak élezöbe tehát az kifogástalan ha kell róla kép azt is megtudom óldanoi kérlek segitsetek.
Végül is a hámozókést szereztem be, hogy hogy nem, éppen ma:))
Valamiért ebben lett bizodalmam, és ez is nagyon jó! Meglepő módon simul bele a kézbe, kényelmesen héjaztam a hagymát, fokhagymát, hámoztam a burgonyát, stb. Szeretni fogom.
"12000-es kő után is szoktak még bőrt használni.."
Szerintem érdemes elolvasni (kicsit hosszú, az tény). Főleg az az érdekes, hogy a szíj után direkt "visszarontja" kicsit a pengét kerámiarúdon a harapósság kedvéért; és hogy R. M. szerint fontos a nagura kő is (szintén kapható a Dicknél).
The following is an extract from the book Ray Mears Essential Bushcraft.
To sharpen your knife you will need a set of abrasive stones ranging from coarse to fine. At home you can indulge yourself with a set of large bench stones, while in the field you will need a small lightweight alternative. Abrasive stones are manufactured from a wide range of materials. Ray's preference is to use Japanese water stones which work fast and conveniently to give a razor edge. Use three grits - 800 for coarse, 1200 for medium and 6000 for fine. In the field carry a combination 1200/6000 stone sawn in half.
To use these stones soak them in water before use. Only use the coarse stone if really necessary, when you have seriously blunted your knife or damaged it. Lay your knife on the stone and raise the back until the bevel of the blade lies flat on the stone and now push the blade away from you as if trying to cut a thin layer from the top of the stone. Do this eight times before turning the blade over and sharpening the opposite face towards you.
Now make eight more strokes alternating the faces of the blade. As you do this a paste will form on the stone, do not wipe this away as it helps to speed up the process; keep the stone wet by splashing it with water throughout the process. Move on to a finer stone and repeat the process. The 6000 grit stone need not be soaked, just wetted; preferably create a slurry on the stone prior to use with a small nagura stone (these are specially made for the purpose and can be purchased with your stones).
After using the 6000 stone clean the blade, then strop it on the inside of a leather belt 50 times, alternating the blade face on each stroke. This will help to ensure a sharp and durable edge. To complete the process run the blade very lightly down the finest ceramic sharpening rod to give the edge more bite. If you do not have a ceramic rod use the edge of a car window.
In the field, employ a simpler approach: wet the small field stone and sharpen each side with a slicing action with pressure on the slicing stroke only. Do one face, then the other, then alternate as usual. If possible strop the blade; if a leather belt is not available a smooth piece of wood can also be used.
12000-es kő után is szoktak még bőrt használni... Időközben utánanéztem: nem 3x, hanem kb. 2x a szorzó az európai finomság (szemcse/cm2, FEPA szabvány) és a japán (grit, JIS szabvány) között.
Én azt szűrtem le, hogy a lesérült darabokat, illetve élszögváltást 220-as kővel fogom kezelni, és az 1000-es kövön élezek. a 3000-est még nem tudom, hogy mire fogom használni... :-D, mert nagyon tendálok még egy bőrös cucc telepítésén is... nem tudom az nem-e váltja ki a 3000-es kezelést...
Ha igaz, hogy 1500 japán grit egyenlő kb. 500 európaival, akkor bőven elég, amit kinéztél. Durvább csak nagyon lepusztult pengéhez nélkülözhetetlen. Egyébként olcsóbban is megúszható a dolog, lejjebb valaki mutatott fadarabra feszített csiszolópapírt. Jó minőségű vizes papírral igen jól lehet dolgozni. A kőhöz egyébként nagyobb késnél kell valami talapzatot fabrikálni, ha nem veszel azt is, mert két kézzel csak úgy lehet stabil szöget tartani munka közben.
Több embert kérdeztem meg és ők azt ajánlották hogy 1000/3000-es kövek megfelelőek, ha közepesen éles kést akarok csak szintre fenni, szerinted durvább kéne?
Semmi se biztos, de kő és kő között óriási különbségek vannak azonos finomság mellett is. Milyen anyag (SIC, korund, természetes), hány szemcse/cm2 grit, keramizált kell vagy sem, stb. Az Extrametál szoroz rendesen, ezt tudom...
A japán grit értéket kb. hárommal kell osztani, ha jól sejtem, vagyis elég finomakat vennél... Fejből nem tudok, utána kell néznem, kis türelmet kérek. Biztos van, csak nem biztos, hogy olcsóbb, mint a bepostázott. A Tyrolitnak vannak jó keramizált SIC és korund kövei, de kereskedelmileg nem túl megnyerőek, hogy finom legyek. Egyszer próbáltam tőlük venni néhány száz darab kisméretű követ, aztán feladam, miután vagy háromszor elfelejtették, hogy kiszámolják rájuk és megküldjék a nagyker árat.