Keresés

Részletes keresés

scarabaeus Creative Commons License 2018.09.03 0 1 36011

A track szerint mi csak átrobogtunk a busszal ott, nem volt épp sem le-, sem felszálló utas, de amíg nem érkezik válasz, amit én látok:

Fenn, Mišićinél, a čanji leágazásnál van egy buszmegálló.

A busticket4.meegész sok járatot felsorol Mišići és Sutomore között, tehát élő buszmegálló lehet az.

Loška, Rumija? Tavaly nem volt idő messzebb menni Ulcinjtól, mert az is lefoglalt, ezek a tervezett hegyek valamikorra máskorra maradtak.

Előzmény: voltrel. (36010)
voltrel. Creative Commons License 2018.09.03 0 2 36010

Szia!

Én Canj-ban fogok megszállni szeptember közepén. Szeretnék néhány hegyet is megmászni a közelben, viszont ehhez el kellene jutnom Canj-ból Bar-ba, illetve Sutomore-ba. Ellenben nem látom, hogy lenne helyi buszjáratot az említett településekhez. Van információd erről esetleg?

Sutomore még gyalog sincs messze, de nem látok gyalogutat sem, csak szűk autóutat, ahol nem szívesen mennék, és még az is lehet, hogy tilos is.

Előzmény: portugéza (36009)
portugéza Creative Commons License 2018.09.02 0 1 36009

A korrekt - nem a hivatalos reptéri - taxi régebben 5-8 euró volt. De olvastam, hogy idén picit emeltek a fővárosi taxik tarifáján. (Gondolom azért még mindig kedvezőbb a - normál, nem "turista" - fuvardíjuk, mint a tengerparti kollégáiknak.)

 

Az általam alább említett transzfer, ami per főre értendő, 1-2 fő részére jónak számít.

Előzmény: Csacsoa (36008)
Csacsoa Creative Commons License 2018.09.02 -1 2 36008

Podgorica reptértől a központi buszállomásig hogyan lehet eljutni a legköltséghatékonyabban? Ha a taxi opció akkor mennyi a korrekt ár?  Onnan mennénk tovább Budvába.

portugéza Creative Commons License 2018.09.02 0 2 36007

Szia! Most olvastam a beszámolódat, és átfutottam a későbbi kommenteket is. 

 

Nagyon sajnálom, hogy így jártatok. Nagy okosságot nem tudok írni. Egy sztori: tavaly a munkahelyemen a (nagy)főnök először járt Montenegróban. Nem én mondtam neki, hogy menjen, csak már 7 éve hallotta, hogy visszajárok, és ez is inspirálta. Nyaralás után bejött az irodámba, leült a mellettem lévő székbe és elővett: hogy is van ez a Montenegró? Megjárták ugyanis, pedig csak Herceg Noviban voltak. A négyfős társaság egymás után kapta el a hányós-hasmenéses nyavalyát, valószínűleg ételmérgezés volt. Abban az évben olvastam a helyi sajtóban, hogy a szerb határon sok ételszállítmány fennakadt az ottani élelmiszerügyi hatóság ellenőrzésén. És szintén tavaly több független forrásból hallottam így járt turistákról Herceg Novi környékén. Főnökömék néhány helyen a kosszal, szeméttel, az orosz turisták viselkedésével nem voltak kibékülve. Soha többé nem akarja már betenni a lábát az országba.

 

Idén még nem voltam lent, hamarosan indulok még csak. Google fordítóval néha beleolvasok a helyi hírekbe. Zabljakban idén augusztusban csúcsra járt a turisták száma. (Július viszont a szokottnál gyengébb volt az időjárás miatt.) Feltűnő a más kontinensekről érező vendégek gyarapodása, ezt tavaly én is érzékeltem. A jobb szezon okozhatta a buszos tumultust. Tavaly augusztusban a zabljaki buszpénztárból elhajtottak (de lehet, hogy akkor nem a podgoricai buszra vártam, hanem ellenkező irányba, Pljevljába, már nem emlékszem), szóval elhajtottak, hogy majd a buszon vegyem meg a jegyet. Ennek az a jelentősége, hogy ha már van előre megvásárolt jegyed, akkor kötelesek elvinni - elvileg... . Nem tudom, ez nálatok hogy volt. Megnéztem a menetrendet, szeptember hétköznap napi 7 járat megy a főváros felé, de délelőtt tényleg foghíjasan.

 

Évekig azért nem jutottam el Zabljakba, mert amikor mentem volna, napokig esős idő volt az előrejelzés, előfordult, hogy az utolsó pillanatban inkább Sutomoréban szálltam meg. Tavaly ottjártamkor egy hétig nem esett, max. 30 fok volt, óriási szerencsém volt. Ha esős időszak van, jelentősen kevesebb turista megy a városba.

 

A Shkodrai/Szkadári-tó tényleg kivételes hely, és a tömegturizmus még mindig mondhatjuk, hogy nem fedezte fel. Hosszabb kajakozásra a főszezoni meleg nem tudom mennyire kellemes, ez az egész montenegrói tartózkodásra elmondható, de ezzel már belecsúszok az okoskodásba.

 

Régebben volt, gondolom még mindig van, az ulcinji várnál lévő kikötőből kishajójárat a Velika Plazara, autó nélküli turistáknak szerintem ideális. Árat nem tudok, de a térség árszintje átlagosan alacsonyabb, mint a tengerpart többi része.

 

A helyi sajtó szerint idén még többen voltak az országban, közel 2 millió turistával számolnak a 600 ezer lelkes Montenegróban. Viszont a több turista összességében kevesebbet költ, mint tavaly. Ha eltekintünk attól, mennyire megbízható a statisztika (akár a vendégéjszakákra, akár a vendéglátóhelyekre vonatkozóan), valószínűleg főleg a szerb (és más térségbeli) állampolgárok nem hajlandóak már az idén sok tengerparti településen szemtelenül megemelt vendéglátóhelyi árakat kifizetni. (Sutomorét például kivételként emlegetik.) [ezt csak olvastam, nem az én véleményem]

 

Más kérdezett magyar útikönyvet: én is ezt vettem meg https://utikonyv.eu/Montenegro_utikonyv_Hibernia , azt a kiadást, amelyikben az adatok lezárása 2015. május végén történt. Jónak, korrektnek tűnik, de nem sokat olvasgattam, a szüleimnek vettem. Van még egy helyben kapható (az a fajta, amelyiket sok nyelven árulják), de nem érdemes megvenni, én csak a gyűjtőszenvedély miatt vásároltam pár éve Kotorban a Kamelija árhuáz földszintjén. Nehézkes a magyarsága, belgrádi kiadású, valószínűleg egy, már régóta nem nyelvterületen élő szerbiai magyar fordíthatta le a nyelvünkre.

 

Megint más kérdezte: a busticket4.me nem „lehúzós” oldal, többször vettem már rajtuk keresztül buszjegyet (nemzetközit). Egyébként sem kötelező náluk megvenni (és néhány csúcsszezoni nemzetközi járatot kivéve nem is feltétlenül érdemes, kivéve ezek szerint Zabljakot augusztusban). A menetrendjük megbízható, a montenegrói busztársaságokkal szerződést kötöttek, tőlük kapják az infót. Nem csak egyszerűen felrakják netre a valahonnan összeszedett menetrendeket.

 

Nemrég érdeklődött valaki, hogy a podgoricai reptéren a gyakorlatban elfogadják-e az elektronikus beszállókártyát. Visszaolvastam, nem találtam újabb kommentet róla. Van valakinek friss tapasztalata? (Szervezkedőhöz hasonlóan külön vettem meg a visszaútra a jegyet.) Ha a szállásadó nem lesz majd kéznél, lehet, bepróbálkozom a sutomorei postán, vagy máshogy megoldom a nyomtatást.

 

A Wizz jegyhez elhamarkodva rendeltem transzfert (a P-airbus nevű alvállakozójuk szervezi), 1150 Ft Podgoricába. Lehet, hogy mégsem fogom kihasználni, ill. csak a vasúti megállóig vitetem magam, mert végül a szállásomat Sutomoréban foglaltam le. De ha nem esik, benézhetek a fővárosba is, a felújított óratornyot úgyse láttam még testközelből. :)

Előzmény: kirgizke (36000)
quad Creative Commons License 2018.09.01 -2 2 36006

Sajnos tegnap este én is megkötöttem az Aegon biztosítást, de már bánom.

Lehet, hogy én vagyok túl aggályoskodó, de ez csak hétfőn derül ki. (Kedden indulunk!)

 

Gond az, hogy amikor megkötöttem, ott csak egy "Célországot" lehetett megjelölni. Mi egy hét Horvátország és egy hét Montenegró útra megyünk, ezért beírtam Montenegrót. (Mondiálnál több országot is be lehet írni)

 

Amikor megkaptam a biztosítási kötvényt, azon sehol se látni területi érvényességet, a mellékelten megküldött "Utazási biztoítási igazolás"jobb sarkában mindenfajta kisérő szöveg nélkül ugyan van egy "EU" jelzés, de nem tudni mit jelent (Európa vagy Európai Únió), és azt sem , hogy ez a két betű mire vonatkozik.  Ugyanakkor a kisérőlevélben egyértelműen az áll: "Területi hatály: Montenegró". Ez viszont bármely okmánynál azt jelenti, hogy az csak Montenegró területére érvényes. Lehet, hogy semmi gond, és a kötvény érvényes az egész Európára, de biztosítónál jó ha elővigyázatos az ember.

 

Másik negatívum: ezek után fel akartam hívni a levélben megadott tudakozót, de ott egy kellemes géphang közölte, hogy azon a számon munkaidőn kívűl csak kárbejelentést lehet tenni, azaz idegeskedhetek hétfőig.

 

Előzmény: Beus199 (36005)
Beus199 Creative Commons License 2018.09.01 -1 2 36005

Mi is Aegon platina utasbiztosítást kötöttünk autó asszisztenciával. Kicsit megsérült az autó, felhívtam a biztosítót, nagyon készséges volt az ügyintéző, rögtön segített is, szervízt keresett, tolmácsolás lehetőségét is felajánlotta, hogy abban is számíthatunk rájuk. De  hál'Istennek nem volt olyan nagy a baj, így nem kellett szervíz, de jól esett a tudat, hogy számíthatunk a biztosító segítségére.

Előzmény: quad (36002)
quad Creative Commons License 2018.08.31 -1 2 36004
Sajnos a Mondialnal nem látok gk asszisztencia lehetöséget
Előzmény: Apcsi1 (36003)
Apcsi1 Creative Commons License 2018.08.31 -1 2 36003

Szóltam. Ugyan nem próbáltam eddig az összes biztosítót, de a Mondial eddig működött Dominikában, Bankokban és Kuala Lumpurban is. A feleségem Dominikában került kórházba, és azt sem tudjuk, hogy mennyibe került a dolog, mert a biztosító elintézte a pénzügyeket direktben a kórházzal. Természetesen a befizetendő összeg egy dolog, a szolgáltatás minősége a másik. Nem akarom leírni a nagy, nemzetközi biztosító nevét, de valamikor majdnem kitiltottak Németországból, mert az ottani sürgős orvosi vizsgálatom díját kb. a 4. felszólítás után fizették ki a németeknek, úgy, hogy perrel fenyegettem őket. Tapasztalatokat kértél, leírtam.

Előzmény: quad (36002)
quad Creative Commons License 2018.08.30 0 3 36002

Igazából nem parázok, csak én nem szeretem/tudom mások "fizikai" segítségét igénybe venni, ezért megpróbálok minden eshetőségre felkészülni.

Meg is tudom fizetni, de azért szeretem tudni, miért fizetek.

 

Fő problémám, hogy ez a terület eddig abszolut kimaradt az életemből.

 

Jelen pillanatban úgy tűnik, hogy az Aegon platina utasbiztosítása lesz a nyerő, 30 ezer Ft-ért 20 napra. Aki jobbat tud, szóljon.

 

 

Előzmény: Apcsi1 (36001)
Apcsi1 Creative Commons License 2018.08.30 -1 2 36001

Bármelyik kormányablak. Vinni kell az eredeti EU. kártyát. Csak személyen lehet kiváltani, illetve meghatalmazással. A meghatalmazást a netről le lehet tölteni. 90 napig érvényes a kiterjesztés. Amúgy nem értem a nagy parázást, nem a világ végére mentek. Ha bármi gond van, valaki csak eljön érted és hazavisz. 

Előzmény: quad (35998)
kirgizke Creative Commons License 2018.08.30 -1 3 36000

Igen, az-az. :-)

 

Igazság szerint Montenegró a biztonságos túrázási lehetőségek ill. a tengerpart miatt tetszett meg, ráadásul mindezt kis területen, (eredetileg úgy képzelt) rövid utazási időkkel... Kipróbáltuk, nem annyira jött be, ez van.

 

A Balkánról már csak Koszovó nincs "kipipálva", de szerintem legközelebb inkább "újrázunk" egyet Bulgáriában.

 

Előzmény: X polgártárs (35991)
Hattori Hanzo2015 Creative Commons License 2018.08.30 -1 3 35999

A MAPFRE is jó szokott lenni. Én gyakran kötöm/kötöttem a Netrisk-nél - "hosszas" összehasonlítgatás után. De valóban, Mondial-t is kötöttem már párszor.

Az is igaz, hogy hál'Istennek nem volt rá szükség - utólag - sohasem.... kopp-kopp-kopp

Előzmény: quad (35998)
quad Creative Commons License 2018.08.30 -1 2 35998

EU EÜ kártya természetesen megvan, de azzzal - ha jól tudom - csak a hivtalos Eü (magyarul "SZTK") ellátást lehet igénybe venni. Ráadásul pont a súlyosabb esetekben nem ad támogatást. pl hazaszállítás. Pogyász, autó kárról nem is beszélve.

 

Bementem egy biztosítási brókerhez, aki kérdés nélkül kezembe nyomta a EUB tájékoztatóját, azzal hogy ők azt ajálnlják - én viszont nem is hallottam róla.

Ennél a cégnél 19 napra 30 ezer Ft lett volna a közép szintű biztosítás két főre, gk asszisztenciával együtt. 

 

Ugyanakkor az AEGON ennyiért mát a maximális biztosítást adja, durván kétszer anni értékhatárokkal.

 

Egyébként az EU kárttyát hogy lehet Boszniára kiterjeszteni? (Csak kiváncsiságból kérdem) - azt tudom, hogy Szerbiában elfogadják.

Előzmény: Apcsi1 (35994)
Apcsi1 Creative Commons License 2018.08.30 -1 3 35997

Kicsi Fiam! Nincs semmi dolgod? :-)   Amúgy a Mondial tényleg megbízható, fizet mint a katonatiszt.

Előzmény: Balikaa (35996)
Balikaa Creative Commons License 2018.08.30 -1 3 35996

Higgy Apcsi1-nek. Ő nem csak befizetni szeret a biztosítóknak, hanem világszerte igénybe is venni a szolgáltatásaikat😃

Előzmény: quad (35992)
Apcsi1 Creative Commons License 2018.08.30 -1 2 35995

BOCS! Lehet kötni külön Boszniára és külön Montenegróra is. Az ára ugyanannyi. :-)

Előzmény: Apcsi1 (35994)
Apcsi1 Creative Commons License 2018.08.30 -1 2 35994

A legolcsóbb pedig az EU. Egészségbiztosítási kártya, Boszniai kiterjesztéssel. Ez ingyen van.

Előzmény: quad (35992)
Apcsi1 Creative Commons License 2018.08.30 -1 2 35993

Mondial. A legdrágább és a legjobb.

Előzmény: quad (35992)
quad Creative Commons License 2018.08.30 -1 3 35992

Melyik biztosítót ajánljátok utas, pogyász és autóasszisztencia biztosítás megkötésére? 

 

 

 

 

 

 

 

 

X polgártárs Creative Commons License 2018.08.29 0 1 35991

A kétágyasból-kihúzható-háromágyas a Vukasevicben? :) Kedvesek voltak a háziak nagyon.

Virpazar tényleg jó hangulatú, hasonlóan jó Cetinje is, de arról csak benyomásaim vannak, nem szálltunk meg ott.

Előszezonban - tömeg nélkül - a tengerpart is rendben volt, Ulcinj-től Perast-ig.

De a nyaralási őrületben kizárt, hogy oda merészkednék. Kicsit északabbra ott van Koszovó, visszafogott árakkal, kedves emberekkel, működő közlekedéssel, olcsó wizzarrel.

 

Előzmény: kirgizke (35806)
quad Creative Commons License 2018.08.28 -3 3 35990

Picit pontatlan voltam, én magyarok által magyaroknak írt utikönyvet szeretnék, amit utólag is lehet olvasgatni.

Egyébként tényleg a Net az irányadó.

Előzmény: kirgizke (35989)
kirgizke Creative Commons License 2018.08.28 0 3 35989

Szia!

 

Ha nagyon friss és/vagy gyakorlati tudnivalókra vágysz, akkor szerintem inkább az angol nyelvű könyvek között kell keresgélned. LP, Rough Guide vagy Bradt. 

No persze az internetnél egyik könyv sem lesz aktuálisabb..

 

Üdv:

 

K.

Előzmény: quad (35988)
quad Creative Commons License 2018.08.28 -2 3 35988

Biztos vagyok benne, hogy müemlékek esetében még a "Jugoszlávia" utikönyv is hasznos lehet, de én szeretem, ha friss gyakorlati tudnivalók is vannak benne. 

Előzmény: szervezkedő (35987)
szervezkedő Creative Commons License 2018.08.28 -4 2 35987

5év óta semmi sem tűnt el Montenegróból illetve ugyanott találod, mint ahogy a 2013as kiadású útikönyvben útikönyvben írják. Teljesen jó lesz- szerintem.

Előzmény: quad (35986)
quad Creative Commons License 2018.08.27 -4 3 35986

Köszi, de én valami naprakész kiadásra gondoltam, magyar nyelven. Az itt található két magyar könyv 2013-as és 2011-es kiadású. 

Előzmény: PSB fan (35985)
PSB fan Creative Commons License 2018.08.27 0 2 35985
Előzmény: quad (35984)
quad Creative Commons License 2018.08.27 0 1 35984

Kapható valamilyen Montenegró utikönyv? (Ma a Libriben nem találtam)

 

Dubrovnik (Cavtat) felöl megyünk autóval, hétköznapi (csütörtök) délelőtt mennyi várakozásra lehet számítani a határon? 

Brányik.Lilla Creative Commons License 2018.08.27 0 1 35983

Szia! Bár még én is csak készülök a nyaralásra (jövő héten megyünk Utjehába), elég sokat jártam utána a látnivalóknak. Mivel én délebbre nézelődtem jobban, nem sok mindent tudok írni, de nekem Risanban az ókori mozaikok nagyon érdekesnek tűnnek, és persze Kotor óvárossal, várral, mindennel. Egész napos kirándulásra én a helyetekben olyanra mennék, ami körbejárja az öblöket, esetleg a kék barlang érintésével. Ajánlom a Youtube-on Cobranco videóit, több is van, amiben a Kotori-öbölről és látnivalóiról van szó, onnan csemegézhettek, én is onnan jegyeztem fel sok mindent magamnak :)

Előzmény: BoxerFalo (35980)
BoxerFalo Creative Commons License 2018.08.26 0 1 35982

Köszönöm ezt a lényegretörő választ. Sokat segítettél!

Előzmény: scarabaeus (35981)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!