Keresés

Részletes keresés

Jocó0423 Creative Commons License 2017.11.05 0 0 63023

Nekem fogalmam se volt róla, ezért kérdeztem egy hozzáértőt, szerintem ez az egyenes út. :) Vagy tévedek?

Előzmény: Daeril (63019)
Jocó0423 Creative Commons License 2017.11.05 0 0 63022

Köszönöm a választ, erre voltam kíváncsi mert nem voltam vele tisztában.

Előzmény: BZoltan (63018)
lazaridi Creative Commons License 2017.11.05 0 0 63021

"A Décanter magazin is csinál többféle listát, én mégsem hallottam olyan emberről, aki egy ilyen lista helyezései miatt keresne kifejezetten egy bort, hogy megkóstolhassa."

Fiáth Attilának üzenem, hogy most szereztem be Gerovassilou 2016-os Viognier borát, mert felfigyeltem rá, hogy Trophy díjat kapott a Decanterben. Bár nem pontozási lista lapján, de szintén a Decanter miatt kerültem közelebbi ismeretségbe ezzel a borral:

http://www.gerovassiliou.gr/en/wines/avaton

 

 

Nem is értem mit akart mondani. Mivel a Decanterben főként MW-ok írnak, nem értem minek lenne MW, ha az írásaikat véleményüket ignorálja...

Hepci Creative Commons License 2017.11.05 0 0 63020

Romsics esetében (is) talán az volt a baj, hogy túl sokat marketingelte magát, mint leendő MW. Amikor nem sikeredett a dolog, akkor már nem hallottam a körülményekről semmit, így aztán fogalmam sincs, hogy a pénze fogyott el, az ideje, vagy a lelkesedése, vagy simán (ismétlődően?) megbukott valamelyik vizsgán.

Fiáth Attila is azt érzékeltette egy korábbi interjúban, hogy ő már nagyon közel van. Ronin szerint pedig már szinte eldöntött tény, ha jól olvasom őt.

Hát meglássuk, mondták már sokan.

Egy magyar MW biztos jót tehet(ne) a magyar borvilágnak, ha jó dolgok mellé áll, ha viszont valamiféle pannon borúristennek kezdené képzelni magát, akkor kevésbé. Ha pusztán FA szövegeit nézem, mindkettőre lehet esély. Nyilván kérdés az is, hogy miként kóstol, és mennyire tudja magát függetleníteni épülőben lévő (?) szaktekintélyként (?) az "elvárásoktól".

BZoli nyilván azért is fúj rá, mert ebben a szövegben is odavet valami olyasmit a Top100 készítése kapcsán, hogy az újhullámos (kézműves/terroir/stb.) termelők borai gyakran szimplán szarok, ez pedig konkrétumok nélkül hogy is mondjam... nem annyira ízléses...

Előzmény: loading (63008)
Daeril Creative Commons License 2017.11.05 0 0 63019

Fordítsuk meg, Jocó kérlek magyarázd el miért hiba a borban a botrytis?

Előzmény: Jocó0423 (63017)
BZoltan Creative Commons License 2017.11.05 0 0 63018

Egyszerű lenne visszakérdeznem, hogy miért lenne az?

Szerinted a szamorodni egy hibás bor? Az nem aszú és nem is feltétlenül édes.

 

A botritiszt nem érzi ki még az értő fogyasztók többsége sem. Vannak akik szerint a sárgabarckos jegyek utalnak a botritisz jelenlétére. Ha ez így is van (szerintem a sárgabarack íznek lehet más eredete is) az miért baj? Én szeretem  sárgabarckot :) és ha jól tudom ezzel nem vagyok egyedül. Mások a birsalmás jegyeket tulajdonjtják a botritisznek. Amire ugyanazt mondanám mint a sárgabarckra, hogy hiszen az finom.

Te milyen jegyeket tudsz be a botritisznek? Nálunk a juhfark, furmint és hárslevelű fajták mindegyike hajlamos a botritiszesedésre. Szinte alig van olyan év, hogy ne lenne legalább 5% botritiszes szem ezekben a fajtákban. Én azt figyeltem meg, hogy már ennyi botritiszes szemnek is jelentős feltáró hatása van. Vagyis a botritiszes szemekkel együtt áztatva az egészséges szemekből is több ízanyag ázik ki ugyanannyi idő alatt. Vagyis én abszolut jónak tartom a botritisz jelenlétét. Ha sok van belőle akkor azt érdemes külön szedni és édesbornak feldolgozni.

Előzmény: Jocó0423 (63017)
Jocó0423 Creative Commons License 2017.11.05 0 0 63017

Zoli kérlek magyarázd el, hogy a botrytis miért nem hiba a borban? (aszukat most hagyjuk)

 

Előzmény: BZoltan (63016)
BZoltan Creative Commons License 2017.11.05 0 0 63016

"a földtől elrugaszkodott magyar boros világot kicsit lerántja a realitások talajára"

De hát semmi olyant nem mond ami ne hangzott volna el több tucatszor a magyar boros szférában az elmúlt  10-15 évben. Aki fogékony volt az már meghallotta ezeket, aki nem az pedig rá sem fog hallgatni.

 

"a botrytis egy borhiba."

 

nem az

 

"A legnagyobb gond (és ez Somlót is érinti), hogy ennyire ásványos, savas tömény szárazakat nem vesz fel érzékelhető mennyiségben a külföld, tehát üzletileg eleve bukta."

 

Ezt a hülyeséget hol hallottad?

 

Zabálja a külföld az ásványos (jelentsen ez bármit) furmintokat. Konkrétan ha tízszer annyi lenne mint amennyi van akkor sem lenne elég.

 

De tényleg, komolyan kérdezem, hogy ezt hol hallottad? Engem tényleg érdekelne.

 

Én az elmúlt pár évben elképesztően nagy igényt tapasztalok furmintra. Nemcsak a mi műfajunkban. Folyamatosan jönnek a nagyobb kereskedőházak levelei, hogy furmintot keresnek. Százezer számra lehtne eladni furmintot ha lenne elég.

A baj az az, hogy nincsen elég.

Előzmény: ronin s8 (63010)
BZoltan Creative Commons License 2017.11.05 0 0 63015

A MW felé vezető úton sok magyar bort nem kell vásárolni. Így az MW aspiránsok mint fogyasztók azok legyenek fontosak a német-francia-olasz-spanyol-stb termelőknek. Nekem, engedelmeddel a mi fogyasztóink fontosak. Vagyis a magyar bor fogyasztói.

Az, hogy egy kereskedő mennyire nem ért a brohoz engem nem érdekel. Ameddig közvetíti a bort addig a szerepét ellátja, küldetését betölti.

 

A borról FA nem ír semmit, azt nem tanítja. Tol néha valami önfényező közhelyet a fészbúkon. Ez azért elég kevés.

 

Miért kéne FA-ra bármelyik termelőnek fülelnie?

Előzmény: ronin s8 (63013)
BZoltan Creative Commons License 2017.11.05 0 0 63014

"Szerintem kevés közhelyet mond."

Lehet a közhely rossz szó.

Én azt látom, hogy olyan témákat vesz mindig elő amelyek az elmúlt 10-15 évben már többször ki lettek tárgyalva. Olyan érzésem van, hogy srác megnézte a művalkesz meg más blogok elmúlt néhány évét és kijegyzetelte azokat a témákat amikre a legtöbb hozzászólás születik.

De ezeket a témákat Fiáth Attila mindig csak felveti... konkrétan új mondanivalója egyikhez sincsen. Nem áll bele semmibe, nem vállal vitát és nem érvel. Ez így nekem karcsú.

 

"Másrészt úgy mondod Parker tevékenységét, mintha úgy teremtődött volna. "

 

Parker azért megcsinálta a The Wine Advocate kiadványt ami mégiscsak egy 40 éve működő lap. Én nem kedvelem a Parker jelenséget, de mégiscsak ő teremtette meg a viszonylag független borkritikus fogalmat. Parkerig a borkritikus egyértelműen egy szervilis szerep volt. 

The Wine Advocate

Előzmény: loading (63008)
ronin s8 Creative Commons License 2017.11.05 0 0 63013

A MW címért eddig kb. 6-7 millióért vásárolhatott bort. Tehát kb. róla beszélsz az elején...

 

A kereskedők pedig - pl. a Kovács Anti, aki egyenlőségjelet tesz Szekszárd és Villány közé, merthogy mindkettő vulkanikus (a hülye!), vagy Radován, aki dekás pohárból issza a bordóit - nos hát ilyenből minden sarkon akad pár. Értük nem lenne kár...

 

A borról írók, tanítók - ő az egyik.

 

A bortermelők - na nekik kellene kurvára fülelni!

 

 

Előzmény: BZoltan (63012)
BZoltan Creative Commons License 2017.11.05 0 0 63012

"Én a helyedben komolyan venném..."

 

Boros témában én azt veszem komolyan aki valamit lerak az asztalra.

A minden felett álló kontribúció (ez az amikor valaki lerak valamit az asztalra) az amikor valaki bort vásárol. Senki és semmi nem annyira fontos az egész történetben mint az aki borért pénzt ad.

Ezen túl szerintem a borokat közvetítők azok akik komolyan hozzájárulnak ahhoz, hogy a jó bor eljusson a jó fogyasztóhoz. Ők a kereskedők.

 

Ugyanilyen sokra tartom a borról írók, a bort tanítók munkáját.

 

Végül, de nem utolsó sorban pedig a bort ugye valakinek meg is kell termelni.

 

Szóval én ezeket a szerepeket tartom értékelhetőnek. Az önjelölt kibiceket, akik csak a saját fényezésükkel akarnak okoskodni én nem sokra tartom.

Előzmény: ronin s8 (63007)
kifli Creative Commons License 2017.11.05 0 0 63011

Gagyog es ragyog

ronin s8 Creative Commons License 2017.11.05 0 0 63010

Nem kell, hogy újat mondjon, elég, ha a földtől elrugaszkodott magyar boros világot kicsit lerántja a realitások talajára. Közgazdász, a Corvinuson tanít. 

 

Az, hogy a száraz Furmint egy baklövés, mindenki tudja, aki nem érdekelt benne. (Nem árt néha közgazász szemmel is ránézni a dolgokra.) Tokajt nézve ez borászati nonszensz. Senki sem hülye leveretni a botrytisét permettel ha az aszuban érdekelt, ha pedig a száraz Furmint vonatra szállt fel, akkor orrba-szájba permetezi fogja, mert a botrytis egy borhiba. Ez nem fog menni...

A legnagyobb gond (és ez Somlót is érinti), hogy ennyire ásványos, savas tömény szárazakat nem vesz fel érzékelhető mennyiségben a külföld, tehát üzletileg eleve bukta. 

A többi borvidék meg szimlplán csak nem eléggé fejlett...

 

Borásznak ilyeneket hallgatni nyílván nem kellemes, de valahol el kell kezdeni végre a magas lóról leesést...

Előzmény: Daeril (63009)
Daeril Creative Commons License 2017.11.05 0 0 63009

Hát lehet, hogy odafönn a fényességes magyar bormagasságokban ezek új gondolatok, de idelent a sárban a bocskorosok (hobbiborászok :) , hogy pontosan idézzek) már egy ideje ugyanezeket mondogatják: termőhely, terroir, egyediség...

Az megérne egy külön misét, hogy miként szorult a történelmileg teljesen nem jellemző - germanista - fajbor fétisbe a magyar bor a rendszerváltás után, amely fétis egyenes következménye a Furmint piedesztálra helyezése. 

 

A figura egyébként közgazdász, amikor a közgazdasági szempontból néz a témára akkor van igazában elemében és annak a mondandójának van is megszívlelendő része.

 

Mondjuk az a rész elég nevetséges, hogy a Furmint fajtajelleges "aromatikáját" hibás borként értelmezi... kb. mintha visszaadnék egy német borásznak egy Rajnai Rizlinget azzal a felkiáltással, hogy hibás mert gázolaj szag is van benne. Lehet kiröhögnének....

 

Itt a fórumon is megfigyeltem, hogy "hibás bor" szókapcsolatban hivatkoznak valami, nem kellemes fajta vagy termőhely vagy évjárathatásra. Ez nagyon zavaró, mert a borhiba az komoly dolog és illósság, egéríz, barnatörés meg egyéb undorítóságok jutnak eszembe rólna - nem az, hogy az adott Dél-Pannon Pinot nem idézi Burgundiát...

Előzmény: loading (63008)
loading Creative Commons License 2017.11.05 0 0 63008

Meglepsz Zoli. Szerintem kevés közhelyet mond. Az lehet, hogy közel hasonló véleménnyel vagytok dolgokról és neked "nem új". Két fő "mondás" ment eddig a fősodorban: a furmint primátusa és az olaszrizling szerencsétlen neve. Az elsőre ráerősít a Szepsy család a furmint és a furmint aszú elsőrendűvé emelésével, amely a jelen sokat hangoztatott koncepciójuk alapja. Ezzel szemben a házasítások és a táj, a borvidék kiemelése nagy váltás. És ha jól emlékszem hasonlóan vélekedtél nem is oly rég.

Másrészt úgy mondod Parker tevékenységét, mintha úgy teremtődött volna. Nem tudom, de szerintem ő is kapott az arcába az elején, mint most F.A. tőled: mi a f@ akar ez? (hiszen se szőlője, se bora)?

 

De lássuk a TOP100 boros listát és majd kiderül, a szöveg és a tett mennyire van összhangban.

 

@Hepci: én elég régóta Dr. Bor címmel rendelkezem. :) Ettől függetlenül jó lenne egy magyar MW, mert Romsics L. körüli korábbi zavar eléggé lejáratta az annak tanulókat.

Miközben ha lenne egy hazai MW, akkor menne az ajnározás és a háttérben leszólás párhuzamosan, jó hazai szokás szerint.

Előzmény: BZoltan (62995)
ronin s8 Creative Commons License 2017.11.05 0 0 63007

Sok bort kell hozzá ismerni, és persze nem árt némi kapcsolatrendszer, kommunikációs készség valamint elég sok pénzbe kerül. Ezek mellett ízlés is szükségeltetik. Ez megvan neki. Kb. ő lesz az egyetlen az elkövetkező pár évben, aki Master of Wine lesz Magyarországról.

 

Nem tetszik a hozzáállásod. Én a helyedben komolyan venném...

Előzmény: BZoltan (63006)
BZoltan Creative Commons License 2017.11.05 0 0 63006

Nem tudom, hogy mi kell ahhoz, hogy valaki MW legyen. De én olyan sokra nem tartom ezt a címet, még akkor sem ha nagyon nehéz megszerezni. Túl sokszor olvastam elképesztő hülyeséget mászterövájnoktól.

 

Ha jól tudom akkor Fiáth Attila egy jól menő vállalkozásból már megszedte magát, szóval nem a pénzért csinálja. Valósszínűleg az vonzza őt ebben a közegben, hogy itt ismertségre tehet szert. Nem egy gazdag embert ismerek akik miután anyagilag megérkeztek szépek is akarnak lenni.

Előzmény: Hepci (63004)
Jocó0423 Creative Commons License 2017.11.05 0 0 63005

Megbeszéltük :) nincs kötözködés :D

Előzmény: Törölt nick (63000)
Hepci Creative Commons License 2017.11.05 0 0 63004

Még igazolhatja, hogy több van benne, ha netán a sok magyar reménybeli Master of Wine nyomában lépdelve ő tényleg MW lesz. Erre nem biztos, hogy több az esély, mint nekem volt süllőt fogni tegnap Visegrádon, de nem láthatjuk előre a jövőt...

Ha nem lesz MW, akkor is idővel jó eséllyel főállásban megélhet a borszakértőségből, ha az eddigi sebességgel tudja növelni önnön ismertségét. Netán nyit majd egy borkereskedést, ahol személyesen az egyik legnagyobb magyar MW-reménység adja a pontszámokat a tételekre...

Előzmény: BZoltan (63003)
BZoltan Creative Commons License 2017.11.05 0 0 63003

Nekem gőzöm nincsen arról, hogy ő mihez ért és mihez nem. A borhoz sokat nem ért az fix. Jellemzően second hand közhelyeket porol le és mond úgy mintha valami hatalmas bölcsességet és a magyarbort megmentő frankóságot mondana.

Amióta Fiáth Attila színre lépett azóta egyetlen szó jut eszembe ha valahol meglátom a keze nyomát: kibic.

Előzmény: Hepci (63002)
Hepci Creative Commons License 2017.11.05 0 0 63002

Oké, csak lekóstolta - ez is valami, tehát része a boros életművének (ami nem biztos, hogy sokkal több ennél, de még épülhet).

Arra figyeltem fel az interjúban, hogy a fekete szélű pizzát visszaküldi. A fatüzelésű kemencében készülő pizza széle hellyel-közzel-sajna, fekete szokott lenni. Ezt értelmes ember lenyiszatolja, ha nem óhajt elszenesedett pizzaszélet (is) enni, de nem küldi vissza.

Nem tudok szabadulni a reménytől, hogy Fiáth Attila - aki saját bevallása szerint csak olyan dolgokról beszél, amikhez ért -  jobban ért a borhoz, mint a pizzához...

Előzmény: BZoltan (63001)
BZoltan Creative Commons License 2017.11.05 0 0 63001

Ezt a kiadványt nem ő csinálta. Ő csak lekóstolta a nevezett borokat óradíjban.

Előzmény: Hepci (62999)
Törölt nick Creative Commons License 2017.11.05 -1 0 63000

Nem kezdek el visszaolvasni, ezt a partit felajánlom döntetlenre :)

Előzmény: Jocó0423 (62996)
Hepci Creative Commons License 2017.11.05 0 1 62999

Már megen ellentmondásba keveredtél, mivel azt írod, hogy soha nem csinált semmi érdemlegeset (az önmenedzselésen kívül), de most megcsinálta ezt a Top100-at, ami azért valami (jobb/több például, mint a Fornetti sós kiflije, hogy b*szná seggbe a Fornetti tulajdonosát egy reinkarnálódott brontoszaurusz).

Tehát jobb, ha felfelé veted a szempillád, hiszen ott lebeg valahol feletted ezen Attila, sztratoszferikus magasságban. :)

Előzmény: BZoltan (62998)
BZoltan Creative Commons License 2017.11.05 0 0 62998

Jaja :) ilyen alapon én meg Nobel díj vármányos vagyok. 

 

De a döbbenet, hogy ez a fazon soha, semmit nem tett le az borágazat asztalára. Robert Parker megcsinálta a Wine Spectatort ami az első globális bormagazin volt és kiadta jópárszor a The Wine Buyer's Guide-ot. Jancis Robinson pedig vagy tucatnyi könyvet írt a szőlő/bor témában, legutóbb a Wine Grapes enciklopédiát.

 

De Fiáth Attila pontosan mi a rossebet is csinált? Semmit... Pár éve még csak kólát ivott, aztán egyik reggel úgy kelt fel, hogy mostantól ő a magyar boros szkéna legnagyobb megmondóembere. Pár hülye meg ezt elhitte.

 

Gáz, nagyon gáz... és az ami teljesen elképesztő, hogy például Szekszárd mint borvidék tényleg pénzt adni neki, hogy okosokat mondjon :D :D :D

 

Meg most mint kiderült ez a szebb napokat is látott Top100 kiadvány is őt bérelte ki kóstolni.

Előzmény: Hepci (62997)
Hepci Creative Commons License 2017.11.05 0 0 62997

Az eredeti benne, ahogy magát építi a pali. Ilyeneket nyilatkozik, hogyaszongyakábé, "megkezdődött a párbeszéd közöttünk" (mármint ő és egy borvidék, lásd Tokaj és Villány között).

A dájninggájdos szerzőnő meg azt írja a bevezetőben, hogy "Szavak, amiknek súlya van – amelyek mögött van fedezet".

A pali egyébként Master of Wine-várományos, mint itt többen a topikban, talán még annál jobban is.

Tehát szerintem jobban teszed, ha elszerényedsz és elfogadod a nálad okosabbak véleményét. :)

Előzmény: BZoltan (62995)
Jocó0423 Creative Commons License 2017.11.05 0 0 62996

Khm, hogy is van ez a szövegértés?

Én se a Vargára értettem az összes Lidl exportot :P

Te hoztad őket példának és én csak elgondolkoztam rajta, hogyha 1 pince ennyit tud akkor teljesen rendben van a többivel együtt az az export szám :)

Fogod?

Előzmény: Törölt nick (62987)
BZoltan Creative Commons License 2017.11.05 0 0 62995

Szerintem a stílussal pont semmi gond nincs. A közhelyek pufogtatása és az ezerszer lerágott csontok ezeregyedik alkalommal való elővétele. Semmi eredetit nem olvastam ebben a cikkben.

Előzmény: loading (62993)
BZoltan Creative Commons License 2017.11.05 0 0 62994

Szerintem gáz ez a cikk. Robert Parkerhez és Jancis Robinsonhoz hasonlítja magát ez a srác aki pár éve még csak kólát ivott? Ugyankérem.

Nekem kezd elegem lenni ebből a kibic kultúrából. Nehogymár olyan emberek mondják meg a frankót akik soha, semmit nem tettek le a magyar bor asztalára, soha semelyik szegmensében az ágazatnak nem alkottak semmi maradandót.

Előzmény: ronin s8 (62992)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!