Csak azert kerdeztem a malnas merlotra, mert most vettem eloszor merlot fajtat, marmint szolot, es nekem csak meggyes beutese van. Persze ezert nem ontom ki, lehet az izlelesem is gyenge.
Ja, egyébként most látom, hogy a Top100 legizgalmasabb fehérborának a Kolonics Karcsi 2015-ös Somlói Juhfarkját hozták ki. Aminek én tiszta szívből örülök.
Kiváncsi vagyok, hogy ezzel hogyan árt nekem :D Mert gondolom az megvan, hogy történetesen a mi portfóliónk egyik leghangsúlyosabb bora ugyancsak Somlói Juhfark. Csak éppen a palackozás napján le van minden évben az utolsó palackig foglalva.
Miért lennék ellenérdekelt? Még csak nem is azonos pályán versenyzünk.
FA -> Konzultáns, aki azért kap pénzt, hogy okosakat mondjon
SAP -> Bortermelő, aki azért kap pénzt, hogy bort készítsen
Nem egy üzletág. Nincsen semmilyen konfliktus közöttünk. Mi a borainkat 100%-ban olyan helyekre adjuk el ahol FA-nak semmilyen befolyása nincsen.
"nagyobb a rálátása a borra, mint Neked"
Mit értesz rálátás alatt? Somlón például életében talán egyszer járt FA futólag 10 percre. Azt pedig erősen kétlem, hogy valaha pénzt adott volna ki somlói borért. Egy top100 kóstolón ivott két tételt pár másodperc alatt. Ez rálátás?
Amúgy az én rálátásomról mit tudsz? Ezt komolyan kérdezem. Ha két dolgot összehasonlítasz akkor ez egy logikus kérdés.
"Az, hogy nyíltan szembe mész vele - butaság. Veszélyezteted a megítélésedet. "
Végtelenül szomorú lennék :) ha az én megítélesemre a legminimálisabb hatása is lenne bárminek ami FA-val kapcsolatban van. De egyrészt én ívesen teszek az én megítélésemre. Én nem az a bortermelő vagyok mint a Jucikák, Pistikék, Bandikák akik kisminkelve, belőtt séróval építik fel a saját arculatukat és erre építik a boraik stílusát. Én mindig is egy nonkomformista, nagypofájú seggfej voltam. A borvilágban annak aki ismer engem annak nagyon kevéssé lehet meglepő, hogy hogyan viszonyulok az olyan kibic pojácákhoz mint FA.
Másrészt, akár hiszed akár nem a borászatom megítélése elsősorban a boraink minőségén és szőlészeti/borászati módszereinken (értsd: organikus) alapszik.
" Fel kellene fognod, ki fogja meghatározni a boros közhangulatot par évig (évtizedig) itthon. "
Érdekelne, hogy miből gondolod, hogy FA fogja azt meghatározni? De tényleg, kitől hallottad ezt?
Másrészt ez már nem így működik. Nem tudja egy-egy ember leuralni a boros közhangulatot. Aki ezt gondolja, az nincsen tisztában a boros közhangulat működésével.
Az "újhullámososok" (kézműves/terroir/ökológiai/biodinamikus/stb.) ekézésével semmi baj nem lenne, ha konkrétumokra épül. Ha pl. azt írná, hogy Karner Gábor 2015-ös kékfrankosa vagy éppen Szentesi 2014-es zengője 1 fos.
De nem ezt írja, hanem általánosít.
Én nem vagyok semmilyen irányzat véres torkú híve, következésképp ez nem tetszik. Mint ahogy az se tetszik, ha valaki en bloc vegyészezi vagy lekvárfőzőzi a villányiakat. Tessék már megmondani, hogy konkrétan mi a szar, ha valaki akkora nagyhatalmas szakértő.
Az, hogy ellenérdekelt vagy, egyértelmű. Neked nehéz elfogadni a kritikát egy olyantól, akinek nagyobb a rálátása a borra, mint Neked (még akkor is, ha esetlegesen jófejségből nem kritizálta konkrétan a borodat), és aki nem egy követ fúj Veled.
Az, hogy nyíltan szembe mész vele - butaság. Veszélyezteted a megítélésedet. Fel kellene fognod, ki fogja meghatározni a boros közhangulatot par évig (évtizedig) itthon. Revideáld a nézeteidet!
Nem hiszem, hogy az én érzéseimnek ebben a kérdésben szerepe van.
FA-től én önálló, saját és hiteles gondolatot még nem olvastam. Bármilyen véleményét látom valahol az mindig olyan amit már valahol olvastam. Copy&Paste.
Herczeg Ágiról pedig tényszerűen tudjuk, hogy ad el magyar bort külföldön. De adott el már nekem is boromat. Ebből a szempontból én opportunista vagyok. Az a szakember amelyik segíti a bort eljutni a fogyasztóhoz már értékelhető dolgot rak le az asztalra.
A Top100 engem nem igazán érdekel. A Szabó Editet nagyon kedvelem és az ő munkáját nagyra becsülöm. Ameddig ő csinálta addig szívesen olvasgattam ezt a kiadványt. Azóta fenntartásaim vannak.
Azt tudom, hogy a Kolonics Karcsi 2015-ös Juhfarkja nagyon jól szerepelt a top100-on.
Majdnem feltettem a kérdést, hogy kommentjeidből úgy látszik nem hiszel FA függetlenségében és gyanítod, hogy tol valakit/valamit. Végül megválaszoltad: a szekszárdi szereplése miatt ilyen érzéseid. Magam nem ismerem e szerepét, sem szerződését a borvidékkel, de normál hozzáállásként azt gondolom, hogy profiként el kell tudni a választani ezen tevékenységeket. Ha nem megy, akkor nem profi. Viszont erre nem tudunk bizonyítékot.
Nem vagyok biztos benne, hogy HÁ magyar bor promója annyira faszányos. Belföldön nekem nem jön be (sem a finom falatokhoz, sem a baráti beszélgetéskhez), külföldet nem ismerem.
Visszatérve FA-hoz: van két projektje - szekszárdi arculat és a TOP100. Nézzük meg az eredményüket és utána ítélkezzünk. Ha elb@, akkor így. Ha siker, akkor úgy.
Azért az újhullámosok finom ekezésének van alapja. Megnéztem mi van otthon és sem a régi, sem az új újhullámosok tételei nem tolonganak. E témában Shirazzal is volt levélváltásom vagy 3 éve. Sajnos az abban írtakat ma is igaznak, a jelenre is érvényesnek vélem. Mondjuk problémák nemcsak az újhullámosoknál fordulnak elő, mint azt nemrég magam is megtapasztaltam...
Egyébként kapható már a TOP100? Lehet a megjelenésig nem nyilatkozhat érdemben.
Az egyes ízjegyek - így a keserűség is - önmagukban nem mondanak semmit. Pálinkafőzésnél van olyan része a párlatnak, ami önmagában kifejezetten keserű. Kezdő korában az embert ezt hajlamos kiönteni, pedig nagy hiba. Összességében nem keserűségként jelentkezik már a végén, és nagyon is kell a pálinkába.
Valószínűleg természetközeli megoldásokkal is lehet málnaszörpöt készíteni borból, pl. Weninger legutóbbi pinot-ja is olyan volt, mint egy - híg, bizonytalan ízű - elb*szott málnaszörp.
A 2003-as Öregbaglas Melot volt egy élénk piros, szinte silleres málnaszörp - 2003-ból akkor testes, súlyos vörösborokat vártunk, úgyhogy nagyon meglepett. Akkor ezt nem értettem. Később Svájcban kóstoltam egy svájci vöröset (Humagne Rouge-t), na az is málnás volt. Akkor úgy gondoltam, hogy értem már, hiszen az Öregbaglas tulajdonosa 2003-ban svájci volt.
Azért még mindig nem értettem, hogy hogyan jön létre a szőlőből a málnaszörp. Mostanában egy magyar termelő rozéját kóstoltam, ami szintén maga volt a málnaszörp. Beszéltem róla később a termelővel. Azt mondta, hogy azt a bort rendelésre csinálta olyanra, amilyen lett, egy dél-afrikai fajélesztővel. De többet nem csinál ilyet, nem az ő stílusa.
Úgyhogy igazából bármiből lehet málnaszörpöt csinálni, nem csak Merlot-ból.
A botritiszre nincs konkrét forrásom, beszélgettem ezzel-azzal erről. Részt vettem egy Nébih. Borhiba kóstolón is, ahol a borhibák közt szerepelt. Ott inkább a keserűséget rótták fel, mint legfőbb hibát. Sárgabarack ízjegyet okozhat még talán a nátrium-benzoát maradvány is a borban...
Száraz borban kifejezett hiba a botritiszesség, ezért védekeznek ellene, míg az aszusodást elősegíti, tehát ott nyilvánvalóan nélkülözhetetlen a jelenléte.
BZolinak maga felé hajlik a keze, ez érthető, mert ő a se nem száraz, se nem édes keskeny nyomtávon halad, így hol jó neki, hol nem. 😉
BZolival ellentétben én nem látom olyan démoninak a Nébih jelenlétét. Tetszik, nem tetszik ők az ellenőrök. Elég nagy tudás és szakmai háttér van ott, tessék inkább párbeszédet folytatni velük...
Általában felfedezhető az ízjegyek között a málna (is). Leegyszerűsítve a matematikai logika nyelvére (és ezt BZolinak már értenie kell. 😉): szükséges de nem elégséges feltétel. (Ezzel persze kizártuk azt a pár jó Merlot-t, ami a málna ízjegy nélkül is jó, de mindegy.)
Ez a Merlot inkább picit epres volt, de alig-alig. Plusz főleg meggyes-cseresznyés. Nagyobb baj, hogy a bor túl volt fénykorán, és az ízek lefejezve, erős illós illattal jöttek.
leszögezném, hogy hallgató voltam az MW intézetben és kereskedőként sokmillió palack bort adtam már el. így elsőkézből származó információkkal tudok szolgálni.
MW
nem kell 6-7 millió Ft-ért bort vásárolnod az MW címhez. persze lehet ha sok a pénzed és nem ésszel csinálod. remek kóstolókörök állnak össze a hallgatók között, ahol közösen szerzik be a borokat, így kevesebb költséggel megoldható a gyakorlás. a gyakorlás szón van a hangsúly, hiszen a kóstolásos MW vizsgák olyan rendszerűek, hogy nagyon kevés idő van gondolkdni, szinte gépies gyorsasággal kell értékelni a pohárban tapasztaltakból levonhatóakat és megválaszolni a kérdéseket. az elméleti kérdéseknál is kevés idő van a megírásra. tényleg elismerendő kihiívás és emelem a kalapom, aki meg tudta csinálni az elmúlt 15-20 évben! nagyot változtattak a nehézségi fokon akkoriban, előtte pl a 80-as években teljesen més tudásszint kellett az MW címhez. oersze akor is voltak komoly tudással rendelekező vagy utáan ilyet szerző MW-k, de sok volt az érthetetlen módon címet szerzett emberkék száma is. sok olyan MW-vel találkoztam, akiknél képtelen vagyok felfogni hogyan kaphattak ilyen címet.
én személyesen, saját döntésemnél fogva abbahagytam, mert sok mindent nem tudtam elfogadni amit ott a fejembe akartak rakni illetve amit bizonyos kérdésekben az MW intézet képviselt. maradjunk annyiban hogy ez is egy business.
Furmint
keresik a száraz Furmintot is és a más izgalmas magyar borokat is. annyira nem fényes még a siker, amit Bzol írt, h ne lenne elég magyar bor vagy épp Furmint ám növekszik a jelenlétünk a világban. kis termőterülettel bír Mo. ezért tudnunk kell a határainkat és hogy mit tudunk elérni, de amit én látok abból az vonható le, hogy jó úton van a magyar borászat egy része.
a permetezéssel stb kapcsolatos állításaid esetén én is várom válaszaid, hogy hol szerzel ilyen információkat? mivel tudod alátámasztani azokat?
Amúgy az interjúban ennél a kérdésnél simán hülyeséget mond vagy egyszerűen tájékozatlan.
Ugyanis amikor a Szabó Editék csapata csinálta ezt a Top100 kiadványt akkor is sommelierek, borbloggerek és más ismertebb boros arcok ajánlásából került be a kóstolópanel jó része.
A borversenyeken elismert borok automatikusan meghívót kaptak, de nekünk például 2010-2015 között 13 borunkat hívták meg erre a mustrára és a Pannon Bormustrák után, 2011 után nem szerepeltünk semmilyen versenyen.
Az, pedig, hogy a fogyasztókat ne érdekelnék az ilyen listázások simán hülyeség. Minden sajtómegjelenés, minden pozitív értékelés számít.
"Egy magyar MW biztos jót tehet(ne) a magyar borvilágnak,"
Ezt valahogy midnenki alapvetésnek veszi, de amúgy miért?
Ha valakinek bármilyen piacon van véleményformáló képessége akkor annak mint MW esetleg nagyobb hatása van. De ha valaki semmit nem tesz alapból sem, hogy promótálja a magyar borokat az mint MW sem lesz hirtelen a magyar bor követe.
Herczeg Ági például most is sok helyen promótálja a magyar borokat és konkrétan tudhatjuk, hogy ő aktív részese a borkereskedelemnek. Ha összejönne neki az MW akkor ezt jobban tudná nyomni. De FA a saját szobrának a farigcsálásán túl mit csinál a magyar borért?
"ennyire tudja magát függetleníteni épülőben lévő (?) szaktekintélyként (?) az "elvárásoktól"."
Ez nem kérdés. Ezt tudjuk. Amikor a Szekszárdi borvidék felbérelte őt arculatépítési tanácsadásra akkor hirtelen Szekszárd a progresszivitás példaképe lett.
"BZoli nyilván azért is fúj rá, mert ebben a szövegben ..."
Lehet, furcsán hangzik, de nem, nem erről van szó. Egyszerűen arról van szó, hogy semmilyen eredeti gondolatot még nem hallottam tőle. Olyan mintha copy&paste lenne minden amit mond. Minden ütősnek szánt véleményét már olvastam korábban boros blogokon és újságcikkekben. Szerintem ő is :)
"konkrétumok nélkül hogy is mondjam... nem annyira ízléses..."
Figyeld meg, hogy konkrétumot soha nem ír. Ugyanazokat a paneleket ismételgeti minden tartalom nélkül.