Keresés

Részletes keresés

ezlettanevem Creative Commons License 2007.12.13 0 0 1934
üdvözlet! Még uj vagyok itt.Mi szertnénk tavasszal egy szélkerék hajtásu vizpumpát csinálni.Jelenleg tevezési fázisban van a dolog.Amit találtam erröl a neten: http://www.youtube.com/watch?v=BnSIFXTIcpM&feature=related http://www.windpumps.co.uk/5metre.html http://www.youtube.com/watch?v=n13h30aP-5g&feature=related http://www.youtube.com/watch?v=XaWCCnUsrPQ&feature=related http://www.aermotorwindmill.com/Products/RodsPumpsCups/MidlandPumps/442Cylinders.asp A kérdésem az lenne,hogy lehet -e kapni 3 colnál nagyobb norton vizpumpát kapni a hazai piacon.Vagy esetleg esztergályossal csináltatni.Mivel elég nagy vizhozamra lenne szükségem(halastó vizutánpótlára)Jelenleg egy 50es kutból szivok 32m mélyröl 180 litert.honda5.5 egyfokozatu centrifugálszivattyuval.A benziár miatt ez nem tul kifizetödö.
Előzmény: ximix (1931)
freex Creative Commons License 2007.12.12 0 0 1933
Szia!
Én 20,5 m-ig fúrtam szárazon. Olyan 16 m-től én is szoptam a fosóhomokkal, mint a torkos borz. Elég volt 1 órára abbahagyni a fúrást, már legalább 1 m-t újra kellett fúrni. Ez másnapra 4 m újrafúrást jelentett!!! Sőt, amikor lecsöveztük a fúrót bennehagytuk egészen addig, amíg a csövet össze nem állítottuk. Hamar "kirántottuk" a fúrót, csövet le, de már így is a 20 méterből csak 18 m ment le. Úgy is maradt, végül is víz van. Szerintem védőcsőben lehet fúrni fosóhomokban, az eszköz pedig a dobfúró hozzá.
Üdv,
FreeX
Előzmény: bohrer (1932)
bohrer Creative Commons License 2007.12.11 0 0 1932
Üdvözlök mindenkit!
Amatőr "kútfúró " vagyok, lenne egy pár kérdésem azokhoz, akik ismerik a fúrás fortélyait, esetleg jelen voltak saját kutuk mester által végzett fúrásánál.
Szárazfúrással végeztem saját felszereléssel 110-es PVC csőkutakat 9-10m
mélységig állvány egyéb dolgok nélkül.( magamnak, utána szomszédoknak)
Könnyedén ment 4,5 méterig homokos talajban kb. 3-óra, ekkor kezdett kifolyni a vizes homok, ekkor kellett szűkíteni a vágóélek közti hézagot. Bekerült a béléscső, ebben folytattam a fúrást, a csövet lejjebb ütögetve. Innen már keservesen ment a többi 5 méter. Ha abbahagytam a fúrást másnapra fél m. "fosóhomok" jött a helyére, ha bent hagytam a fúrószárat 15 percig, alig lehetett kipajszerolni a homok csapdájából.
Itt kb. 12 talicska sódert és homokot szedtem ki iszapolóval, félkilónként, a többit kimosta a víz felhúzás közben. Állati meló volt , napokig tartott!
Rendes kis üreg alakulhatott ki a cső alja körül, 40l/ perc vízhozamú szivattyúval
NON STOP lehet szívatni.
Kérdéseim: Fosóhomok esetén hogy lehet, rendesen haladni lefelé, hogy iszapoljunk,ha víz van a kútban hogy ne mossa ki az iszapot felhúzás közben.
Hogy lehet kézi erővel lefúrni 20m-re esetleg mélyebbre (3-lábú állvány, csörlő?),
Milyen iszapolót használjak, az enyém visszacsapószelepes( gumilap ).
Milyen fúrófej a hatásos sóderig, és mi kell ha követ kapunk ( vídiabetétes?)
Ha tudtok képeket, vagy vonalas rajzokat küldjetek a fúrófejekről, technikákról.
Köszönettel.
ximix Creative Commons License 2007.12.05 0 0 1931

 

Üdv. mindenki!

 

Az energia olcsóbbá tétele nem csak minket Magyarokat foglalkoztat...

 

A szél erőmű, wind power,wind energy   http://www.otherpower.com/otherpower_wind.html

 

Ami az én szívemhez közel áll az a víz erőmű ,

hydro powerhttp://www.microhydropower.com/

 

 Itt egy PDF róa mi is az http://www.homepower.com/files/featured/IntroToHydroPower.pdf

 

 

 

 

Egy külföldi lap, http://www.homepower.com/ sajnos nálunk az ezermester próbálkozik valamivel de elég sikertelenül.  A régi  még apám idejéből való darabok azok kivételek, azokban részletes utolsó csavarig kiterjedő terv rajzok is voltak

Zapod Creative Commons License 2007.11.25 0 0 1930

Na csá!

 

Azt hiszem neked küldtem emilt. Én ásott kutakkal foglakozom(tisztítás,ásás,mélyítés).Ha nem akkor itt az emil és a telefon.

 

Csók a család Zapod.

Ásott kút tisztító

 

info@favagok.hu

06 20 9 444 898

Előzmény: SEMOCE (1929)
SEMOCE Creative Commons License 2007.11.25 0 0 1929
sziasztok

kúttisztítót keresek én is Győr környékén . van egy 50 éves kútunk és az elmúlt 30 évben biztos nem volt tisztítva. a vízszintje is csökkent, igy mélyíteni is kellene...


köszi

semőce
vizizé Creative Commons License 2007.11.22 0 0 1928

Megosztom Veletek,hogy készítettem el a saját ásott kutamat.

2001 ben kertépítés közepette kiötlöttem,hogy jó lenne egy kút. :-)

Megtudtam az idősebb szomszédoktól,hogy a környékünkön csak 5-6 gyűrű mély kutak vannak.

Egy forró nyári napon kitaláltam, hogy hol lenne a legjobb helyen,és belevágtam az ásót a földbe. Estére már alig látszottam ki a gödörből. :-)

Kb 1.2m átm. lyukat ástam,de így is elég nehéz volt dolgozni benne,pedig levágtam a szerszámok nyelét. Mikor túl mély lett,hogy kidobjam a földet, ácsoltam fölé raklapból és gerendából egy állványt,amire felakasztottam a csigát. Innentól egy barátom segített aki szorgalmasan húzta a vödröt. Elég száraz nyár volt, így csak kb 2.5 m mélységnél kezdett gondot okozni a víz. Mivel nem bíztam nagyon a szivattyú szigetelésében (orosz búvár), így fél óra lapátolás után,kb 20perc szivíttyúzás következett.

Egy hétvége és pár délután lejutottam 4m-ig ahol egy agyagos réteg után kavicságyat találtam. A " hozzáértők" azt mondták,hogy itt valószínűleg elég víz lesz.

Ennél a mélységnél már (főleg így utólag visszagondolva) nem éreztem magam annyira biztonságban,ami szintén hozzájárült,hogy nem ástam mélyebbre.

Megvettem a beton kútgyűrűket,amiknek a leeresztése szintén nem volt egyszerű. A korábban készített állványt felhasználva,2 csigábán átvezetve a kötelet az öreg Ford Escortunk segítségével eresztettem le a gyűrűket. Hááát recsegett ropogott minden.. :-)

A lényeg, azóta elkészült terméskőből a föld feletti rész, és szorgalmasan locsolgatunk belőle.. :-)

 

gányamunka Creative Commons License 2007.11.22 0 0 1927
Le a kalapot előtted!
Előzmény: LRNELSON (1926)
LRNELSON Creative Commons License 2007.11.20 0 0 1926

Hát igen!

Más idők, más emberek!

 

Mikor 14 éves koromban lementem a kútba tisztítani, ezen veszélyek fel sem merültek bennem.

Előzmény: dzsoki_jóing (1925)
dzsoki_jóing Creative Commons License 2007.11.19 0 0 1925
Köszönöm az óvaintést. Céges kút, ezért nem az én fejemre esne a cucc. Talán pont ezért nem küldöm le a tapasztalatlan munktársakat. Időközbent megbíztam valakit, de az sem volt sokkal közelebb. Így utólag Te is lehettél volna a megbízott.

Köszönöm a tanácsokat.
Előzmény: Zapod (1922)
gányamunka Creative Commons License 2007.11.19 0 0 1924

hát igen....

...reggel jöttek a kúttisztítók, becipelték a háromlábú "tornyukat", a kút felett összeszerelték, ráakasztották a kis drótköteles csörlőjüket, (220V), majd a bizonsági kampóra az alpin "széket", és a szék alján a kályhásvödröt szerszámokkal....eközben a búvárszivattyú lökte ki rendesen a vizet a lehető legtávolabbi helyre...amikor szörcsögni kezdett, irány a mélység....ellenőrizte a tisztító, hogy milyen vastag az iszap, veszélyes-e beleállni...

 

a baleset veszélyét csökkentve, úgy csinálták, hogy ha telelett a vödör, a széken ülve feljött a tisztító is(alatta a vödörben az iszap, betondarab,vasláda,tégla,stb)

 

szóval macerás, de viszonylag biztonságos...pár óra, és tiszta...állványt szétbontották, kassza csenget, teherautó el...ennyi...elégedett voltam....

 

most fenékig tiszta, és a víz csak jön, jön, és jön..

 

 

Előzmény: Zapod (1922)
Fabrik Creative Commons License 2007.11.18 0 0 1923

t_tibi!

Ma láttam a Bricoban benzines szivattyút. Gyakorlatilag semmit sem tudok róla, de érdemes elnézni oda és körülkémlelni.

 

Előzmény: t_tibi (1896)
Zapod Creative Commons License 2007.11.18 0 0 1922
Hello, hello.

 

Olvastam, hogy kúttisztítót keresel én kifejezetten ásott kutakkal, foglalkozom, de azért nem jelentkeztem, mivel Szentendrén vagyok és a kiszállási kltsg. nem mindig éri meg a messzibb vidékeken lakóknak és bíztam benne, hogy közelebb is találsz.

Most azért írok, mert ajánlották neked, hogy házilag is meglehet tenni. Az alábbi írással nekik válaszolnék.

 

Nem akarlak ijesztgetni, de azért a kúttisztítás nem egy leányálom. Az egyik hozzá szólás tárgyi feltételeihez én hozzá tenném a nyilvános végrendelkezést és az utolsó kenetet is.

DE KOMOLYAN!!!

Ha a kutad 4-5 méter mély és van ilyen hosszú kitolható létrád esetleg magad is megpróbálhatod. A vödörbe állva semmi esetre sem próbáld, meg mert ha az leszakad márpedig igen nagy esély van rá, nagyobbat, esel, mint megérdemled.

De mielőtt hozzá fogsz vödörben, eressz le egy gyertyát, van e lent levegő.

 4-5 méter mélységig létrán, ha leértél társad, feljebb húzhatja, hogy elférjél.

Itt is nagyobb veszély leselkedhet rád hiszen lehet , hogy a trutyi nem 20-30 cm méter mély hanem 1-2 méter, na abba technikai felszerelés nélkül csak bele fulladni lehet.

Ha ezt is megúsztad, jöhet a dszindzsa ki ásása. Újabb veszélyek!!!!!!!!!!. Egy részt társad húzza ki a vödröt a vödör füle leszakad mivel nincs rajta plusz biztosítás, valamint társad keze megcsúszik a kötélen a vödör mindenképpen a fejedre esik. 4-5 méterről egy 12 -15 literes vödör vizes anyaggal hát jó esetben csak a fejedet töri be és nem a nyakcsigolyád, nyeklik el.

Aztán hogy ismered fel, ha kezd a széndioxid felgyülemleni a kútban, valamint mi van,      ha szeded az anyagot ki és csak azt veszed észre hogy nem fogy folyamatosan után töltődik.

A gyűrű olyan pillanatok alatt elmozdulhat, hogy még azt se tudod mondani fapapucs.

Természetesen nem azt állítom, hogy mindez előfordulhat, és nem lehet egy kutat házilag megtisztítani, hiszen sokan régen is most is megtették. Azért írom ezt le ilyen részletesen és régebben is leírtam már a fórumon, mert nagyon nagyok a VESZÉLYEK.

Én csak ásott kutakkal foglalkozom és leírom, hogyan teszzük.

1. Gyertyát leengedünk, van e lent oxigén.

2. Nagy teljesítményű szivattyúval (nem vödörrel, úgy szinte lehetetlen) kiszívjuk a vizet.

3. Kiépítjük a kötélpályát a leereszkedéshez, és a vödör felhúzásához, itt olyan vissza- futásgátló eszközt használunk, amivel a kötelet el is lehet engedni, és nem esik vissza a vödör.

4. Újból ellenőrizzük hogy nem”gázos” a kút.

5.Kötélen barlangi alpintechnikával lemegyünk, menet közben megvizsgáljuk a kút falát és folyamatosan a kötélhez rögzítve, elkezdjük a trutyi kiszedést. Ha kell spécilépésben állva, hogy az ember ne merüljön el. Menteközben is szívatjuk a vizet, hiszen a legtöbb kútnál kell.

6. Barlangi és kúttapasztalatból az ember meg tudja állapítani, ha kezd felgyűlni a széndioxid.

Ilyenkor mesterségesen kell levegőt lejuttatni.

És még rengeteg apró dologra kell figyelni, illetve használni.

Hát hirtelen ennyi.

 

Sok,sok puszi Zapod :))

Előzmény: dzsoki_jóing (1917)
barobi Creative Commons License 2007.11.17 0 0 1921

Nézd meg ezt! Jóval olcsóbb.

http://www.molnarkovacs.hu/szelkerek.htm

 

Előzmény: freex (1919)
LRNELSON Creative Commons License 2007.11.16 0 0 1920

Amennyiben a kút fala ép, úgy te is nekiállhatsz a tisztításnak.

Kell hozzá egy kerekes kút vödörrel, egy rövidnyelű lapát, csizma, fejfedő.

Jó, ha van készenlétben egy hosszú létra is.

 

Szóval: gyors merítéssel kiszedítek a vizet a kútból, majd beleállsz a vödörbe kis lapátoddal és beereszkedsz.

Addig szedd a sarat, míg a legmélyebb gyűrű alját el nem éred. A társad folyamatosan emeli ki a rakott-vizes vödröket.

Nem szabad a gyűrű alól kiszedni a földet, mert a kút megmozdulhat.

Előzmény: dzsoki_jóing (1917)
freex Creative Commons License 2007.11.16 0 0 1919
Nem rossz, csak 468.000+ÁFA az ára. Feléből-harmadából kijön az, amit én javasoltam neki, és akkor még lenne ingyenárama is.
Előzmény: moonshadow (1918)
moonshadow Creative Commons License 2007.11.16 0 0 1918

http://www.gaiasolar.com/vizhuzo/vizhuzo_szelkerek.htm

 

itt is van egy vízhúzó szélkerék.

 

Gyakorlatilag szerintem ha tudsz készíteni hozzá egy állványos tározót amit ezzel a kerékkel feltöltögethetsz, akkor áram nélkül lehet vized folyamatosan.

Előzmény: t_tibi (1914)
dzsoki_jóing Creative Commons License 2007.11.15 0 0 1917
Szeretnék egy ásott kutat kitisztíttatni. Van itt olyan aki foglalkozik ilyesmivel? Ha tudtok kúttisztító szakembert Szabolcs, Hajdú, Borsod megyében legyetek szívesek megadni a címét.
Köszi előre is.
freex Creative Commons License 2007.11.13 0 0 1916
Szia!

Mennyit akarsz rákölteni?
Mert ha van pár 1-2 százezred, mégiscsak éremes lenne az áramon elgondolkodni. Van itt egy szélerőműves topic is, pár tízezer Ft-ból lehet csinálni 300-500W-os szélgenerátort, Az 1 KW-os (!!!) is kijön 100-150eből . Van egy ismerősöm, aki gyárt is ilyen 1 kW-osat 100-150e Ft-ért és az tudja is, nemúgy, mint a gyáriak, amik tengeri szélre vannak méretezve s a Magyarországon uralkodó 2-3 m/s-os átlagszélben termelnek max. 500-600 W-ot, mellesleg kerülnek közel 1 millába. Szóval tudsz hozzá venni 30e körül közel 2 kW-os invertert, a kútba valami szivattyút, aztán már mehet is az ingyenvíz. Ja, és lesz ingyenáramod is!!!

Üdv,
FreeX
Előzmény: t_tibi (1896)
muszaj Creative Commons License 2007.11.13 0 0 1915

 Üdv !

 Nagyon Házi készítésűnek próbáld meg valami kismotor főtengelyét mint excenter . Szélkerék lapátnak 200-300-as pvc csőből . Oszlop tetszőleges 5-7m magas . Ha elakadsz még valamivel bármit kitalálunk "SUFNI TUNING" kategóriában .

Előzmény: t_tibi (1914)
t_tibi Creative Commons License 2007.11.13 0 0 1914
Kedves "badday79" és "Zapod" ! nagyon köszönöm !
már kezdtem elbizonytalanodni, hogy csak nekem vannak ilyen őrült gondolataim (kézi kiemelés, áram nélkül) és a korábbi hozzászólásokban sem találtam sokat erről a témáról ....
Emberek ! a szélkerékcentrum tényleg érdekes, bár meglehetősen drága dolgok ezek.
Ha még bárkinek lenne ötlete az "áram nélküli élethez", nagyon hálás lennék.
üdv és szép napot, Tibor
Előzmény: Zapod (1913)
Zapod Creative Commons License 2007.11.12 0 0 1913

A most nyílt Bauhaus dunakeszi áruházban kapható dugatyús karos kút. Elvben bármilyen mélységből felpunpálható a víz ilyen módszerrel, csak nagyon fárasztó.

Áthidaló megoldásnak azt szokták csinálni, hogy egy kis csapon keresztül feltöltik a csövet vízzel, majd a csapot elzárva elkezdik a pumpálást.Így mivel a cső alján fenékszelep van a víz nem folyik vissza és rendszeres használat esetén néhány nyomás után jön a víz.

Na csók a család.Zapod. :))

Ásottkút tisztító

Előzmény: t_tibi (1907)
badday79 Creative Commons License 2007.11.12 0 0 1912
Szia,

Nekem Norton kutam van, megpedig 2007-bol (iden nyaron lett furva) :)

Ket modszerrel tudok vizet nyerni belole, szivattyuval (en ezzel hasznalom), es ami a lenyeg, kezi pumpalassal. A kezivel nem mennek neki a gyepnek, mert kb fel perc alatt pumpalom tele a vodrot, de lehet, hogy van mas technika. Vagy nagyobb atmeroju cso esetleg, amivel lehet novelni a kezi erovel kinyerheto vizet (a minek kb 4-5 cm atmeroju). Esetleg valami kerek, amivel helyettesitem a kezzek valo pumpalast. Egy a lenyeg, megy kezi erovel. Mivel rezgolyoval (es telleg:)) zarja el a lezuhano viz utjat, sztem a 30 m az nem akadaly (nekunk 10r-ol jon). Csak az elejen fel kell tolteni, a golyo behelyezese elott (mi a kerticsaprol toltottuk fel), azt nehezebben lehet megoldani, ha nincs a kozelben vizforras.

Badday
Előzmény: t_tibi (1907)
t_tibi Creative Commons License 2007.11.11 0 0 1911
Nelson ! admirális vagy ! nagyon köszi !
Előzmény: LRNELSON (1910)
LRNELSON Creative Commons License 2007.11.11 0 0 1910

Itt látható a karos és kerekes Norton kút.

http://www.atikovizig.hu/vizugyimuzeum/gal/gal_sziv.html

Előzmény: LRNELSON (1909)
LRNELSON Creative Commons License 2007.11.11 0 0 1909

A harminc métert szerintem tudja.

Nem hiszem, hogy gyártja valaki hazánkban.

Előzmény: t_tibi (1907)
t_tibi Creative Commons License 2007.11.11 0 0 1908
igen, ez is lehetne, de egyelőre "mechanikus" megoldást keresek, köszi !
Előzmény: GTA390 (1905)
t_tibi Creative Commons License 2007.11.11 0 0 1907
Köszi !
ezzel a "kerekes, karos hajtású dugattyús" eszközzel milyen mélyről tudnám felhozni a vizet ? 30-35 m-ről is lehetne ? nincs ennek nem muzeális változata ?
üdv, Tibor
Előzmény: LRNELSON (1906)
LRNELSON Creative Commons License 2007.11.11 0 0 1906

A hatvanas években a falvakban sok kerekes, karos hajtású dugattyús kutat telepítettek.

Ha ezekből meg tudnál csípni egyet ... múzeális célra ...

 

Egy kis szakirodalom.

http://www.ezermester2000.hu/2003/09/kutak.htm

Előzmény: t_tibi (1903)
GTA390 Creative Commons License 2007.11.10 0 0 1905
Ruszki búvár szivattyú + bármely barkács áruházban kapható benzines áramfejlesztő (tizenegy-kétezer Ft) kombináció?
Előzmény: t_tibi (1896)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!