Van egy olyan problémám hogy az ásott kútat tisztitjuk és 16-m ota van benne víz de csak 60-80-cm -es a víz oszlop most 18-m járunk. Most a kétgyürü közöt olyan 10-cm-es a hézag most ottszivárog befelé a víz. Igaz naponta szivatyuzva van. Az elözö maggaság du-16-másnap 9-ig jön össze.Mi a véleményetek róla.
Minden kút zsákbamacska. Vagy lesz elég víz, vagy nem. Hogy a kutadban meddig jön fel majd a víz, támpontot adhat a szomszéd kútja. Egy ideje figyelgetem a topic-ot, főleg a kútfúrás témában. Nálunk elég fent van a talajvíz, Apámmal 15 éve kézzel dobfúróval fúrtunk egy 130-as lyukat, de a homokon nem tudtunk átmenni. Belekerült egy 125-ös béléscső, sztem az sem végig, szúnyoghálóval körbevonva ( cső furatolva), végét nem zátuk le. A kút kb. 9m-es volt, de a szivattyú egész nap mehetett, nem fogyot ki a víz. Később egyik nyáron annyi eső esett hogy belvíz volt a kerünkben, na utána már homokolt a kút. Tavaly nyáron fúrattunk vízölítéses módszerrel, a kút 20m-es, de a vízszint eléggé fent van (kb. 2 m). Végig csövezve (szűrő is) , alja lezárva. Magán véleményem hogy illik lezárni. Sztem neked elég lenne egy 50-es kút, de ehhez az kell hogy a vízszint max. 7m-en legyen a felszíntől. A 20m került anyaggal együtt 36E Ft-ba Ajánlom mondd el a fúrósnak mit szeretnél, vagyis mire használni a kutat. Ő majd eldönti mekkora lyukat fúr, persze előre állapodjatok meg mindenben. Sztem a normálisabbja ha nem jön össze amit kértél, nem kér semmit sem. Ha a vízszint "mélyen" van, úgysem úszod meg nagyobb átmérőjú kút nélkül.
Kaverna az az "üreg", ami a furat alján van, afféle víz puffer. Jó esetben mindig tele van vízzel, a víz hidrosztatikai nyomása akadályozza meg a beomlását. Ha a kutat valaki nullára szívja, a kaverna beomolhat ezzel elzárva a beáramlást végző vízerek útját, s a kútnak rossz esetben annyi. Csövezni végig kell, sőt le kell ültetni a furat aljára, a függesztett cső idővel megsüllyedhet, széteshet. Van aki a cső alját lezárja, van aki nem, talán legtöbben lezárják. Ez azért lehet fontos, mert esetleg lezáratlan talp mellett kisebb fúróval lehet tovább fúrni. Jól és jó helyeken kell szűrőzni. Erre azért kell különösen ügyelni, mert egyrészt a mélybúvárok nagyon érzékenyek a homokra (néhány 10g homok/m3 max. !!!), másrészt meg rossz helyeken szűrözve, ahol nincsenek erek, nem lesz víz a kútban vagy csak igen csekély hozammal.
Olvastam itt néhányszor, de rá még nem jöttem, hogy ez a kaverna pontosan mit is takar? Tehát úgy néz ki az egész, hogy van egy furat, benne a cső. Feltételezem végig! Volt itt aki azt írta, hogy nem csövezik végig, de gondolom akkor a be nem csövezett rész be is omlik!? Aztán az alján ez a bizonyos kaverna. Homokos talajnál mire kell ügyelni, hogy ne homokoljon? (ezt már itt tanultam! :-) )
Szia! Hát 10e Ft/m igencsak húzós. Főleg ha végig homokban kell fúrni és mégcsak nem is öblítéssel. Az, hogy a cső benne van-e, kútfúrója válogatja. A 125-ös KG-s csőnek közel 1 ezres métere, tehát érdemes odafigyelni, adja-e a csövet is. A beüzemelésnek benne kell lennie, hétköznapi ember egy lyukkal nem sok mindent tud kezdeni. Továbbá normális kútfúró a kavernát is kialakítja kompresszorozással vagy más módszerrel. Élelmes kútfúró még szivattyút is ajánl vagy hoz, amire rápakolja a százalékait. Nekem 200 ezerért mondott a furandó kúthoz szivattyút, aztán kiderült egy 50-60e körül kapható bőven megfelel. Nálunk 700e körül jött volna ki a kút ha mester fúrja, aztán vettem kútfúrót, megfúrtam, utána eladtam, ráadásul vettem használtan mélybúvárt 10e Ft-ért, szóval nekem 30-e-ből megvolt a kutam komplettan. De sokat szívtam a fúrással egyedül, főleg tudás híjján, szóval ha ezt előre tudom, inkább keresek olcsó kútfúrót (45e körül már fúrnak) és kifizetem őt. De így is jó, legalább ebbe is beletanultam kissé... Ha végig homok lesz és nem kell 18-20 m-nél mélyebbre menni, szerintem bőven meg kell lennie 200e alatt mindennel együtt. Üdv, FreeX
18 méterre biztosan le fugok fúratni, mivel ezt mondta az ingás ember és szeretném ha működne (nem apadna ki azonnal) a kút. Persze gondolom még ez sem garancia. Amit írtam, hogy találtam kútfúrót, az max. 160 mm-es furatot vállal, akkor úgy néz ki az nekem kellene is. Ajánlottak valakit a szomszéd faluból, aki 10000-ért fúr méterenként, akkor ha jól értem ez az ár amolyan arany középút...Általában ezekben az X Ft/méter árakban benne van az anyagköltség (cső stb.) és a beüzemelés is? Tehát erre már "csak" a csőbúvár jön rá, vagy számolnom kell még valami extra költséggel? Senki nem volt még kapcsolatban a www.vizkutfuro.hu-s emberrel? Vagy bármi ajánlást szívesen vennék! Köszi
Hali! 8-9 m eléggé határeset, ott még működhet felszíni szivattyú, ami elég olcsón kapható (8-12e Ft), valamint akkora furatátmérő sem szükséges. Ha jók a rétegek 40-50-es furat elég lehet. Ráadásul mint írtad homokos talaj, kérdés lentebb mi van, elég egyszerű technikával meg is lehet csinálni. Ennél mélyebben már neccesebb, mert ilyen mélyen csak csőbúvár jöhet szóba, ami 40-50e alatt nem nagyon kapható. Ráadásul vastagabb furat is kell hozzá, 140-160-as átmérőjű (bele legalább 125-ös KG-s cső), ami magasabb fúrási költséget jelent. Sajnos a kútfúrók eléggé változatos áron dolgoznak, az 1000 Ft/m-es kóklertől a 15000 Ft/m-ig minden megtalálható. A költségek tehát leginkább a mélységtől és a rétegektől függnek, előre nehéz bármit is jósolni. Jó esetben mindenestől kijöhet 50-60 ezerből, rosszabb esetben 150-200e között lehetnek a várható költségek. Üdv, FreeX
Kedves, fórumozók, szakik, lelkes amatőrök!
Olvasgatván a fórumot, és az indexes társfórumba is belepillantva, sokat okulva, bár még mindig nem nagyon értve a témához, szeretnék néhány kérdést feltenni!
A cél, ásott, vagy fúrt kút, locsolás céljára. Nem szeretnék öntözőrendszert, csupán annyit, hogy slagra rákötve legyen annyi nyomás, hogy kényelmesen locsolgathassak, naponta, kb. 3-400 m2-t. A talaj homok (Veresegyház környéke). Ha jól vettem ki, az ásott kút jóval nagyobb beruházás, mint a fúrt (cső) kút!? De mivel az sem olcsó, és ha már belevág az ember, szeretném rendesen megcsináltatni. Össze tudná valaki foglalni, hogy mire kell figyelni, milyen átmérőjű kutat kellene fúratni, ez kb. mennyibe kerül (tól-ig), hogy milyen szivattyút érdemes venni és mennyiért, stb. Az árak, ha nagyságrendileg is, de fontosak lennének, hogy tudjam kb. mire számíthatok, mire összeáll a dolog, illetve hozzá nem értőként nem szeretném ha nagyon átvágnának! Járt nálam egy helyi guru, aki valamiféle ingával bemérte, hogy hol van a telkemen víz, és, hogy milyen mélyre kellene fúrni. A referenciája jó az embernek, másoknál bevált a „jóslata”, de ti mit gondoltok erről a módszerről? Egyébként 8-9 méteren már van víz, de megfelelő mennyiségig azt mondta 18 méterig kell lemenni.
Valahol a 20. lap táján találtam, egy honlapja alapján szimpatikus kútfúrót (www.vizkutfuro.hu), aki már az én településemen is fúrt. Esetleg dolgozott már valakinek? Vagy tud valaki ajánlani becsületes, tisztességes szakembert az említett munka kivitelezésére? Bocsánat, hogy ezerszer feltett kérdéseket feszegetek, de olvastam sok hozzászólást és nem jöttem rá pontosan, hogy az én igényeimnek, körülményeimnek milyen paraméterek felelnének meg a legjobban!
mivel a 160 as cső kerülete 50 cm, körben 7,5cm es bevágás, 5 cm es kihagyás, 7,5cm bevágás 5cm kihagyás, míg körbe nem érsz( így négy oldalon lesz bevágásod 7,5 cm es hosszan, én 3 cm es sűrüséggel csináltam)
geo textíliát meg nagyobb gazdaboltokban is kaphatsz, vagy kertészetekben,
nyugodtan leteheted a cső aljára, mert az a szivattyú amit ajánlottam, felső szívásu
én a textíliát rá ragasztottam pálmafix el (ragasztófelület az ahol nincs be perforálva) + egy pár helyen meg drótoztam
ennek a mutatványnak a költsége:szivattyú-47000
1c"kpe cső 3000
kpe réz im 2300
kötél 8mm 1800
ami jó ha van, szárazonfutásgátló 15000
geo textilia- ragasztó 1000
hát ez is egy 70 ezer( áfásan) remélem tudtam segíteni a döntésben
Mekkora furatokkal perforáljam a csövet? Geotextíliát hol lehet kapni? Engedjem le a lefenekelt cső aljára teljesen a szivattyút vagy csak "lógjon" benne?
én szivem szerint mélykúti szivattyút tennék le, ok gondozásmentes
addig míg a jett szivattyú rögzitése nyűgös főleg a pontos leeresztés miatt, nem beszélve ha le levegősödik.
ötletem, amit nemfontos megfogadni, mert vannak nálam okosabbak is.
ha csak locsolásra kell akkor elég egy TM 10- es mélykúti szivattyú is (kapható Bricostore) olasz 700w os,én ajánlok hozzá egy szárazonfutás gátlót, ami 15 ezer de megvédi a szivattyú leégését ha elfogyna a víz, nyomáskapcsolónak is használhatod, max25 indítás/óra használatnál.
ajánlom még hogy egy 3m es 160 as kG csövet perforálva-geotextíliával szürőzve fenekét lezárva, és ebben a szivattyú, 1c" kpl csővel ajánlom a víz kivételt
nem ajánlom a drótkötelet, inkább műanyag( hegymászók álltal használt kötelet)
Szakmai tanácsot szeretnék kérni. Adott egy 21m mély ásott kút amiben rendszeres (napi) öntözés mellett 1.5-2 gyűrűnyi víz van. Eddig apósom (aki nagy mekk mester :-) ) orosz, membrános búvárszivattyúival locsoltunk belőle. Talán nem kell ecsetelnem, hogy mennyi ideig bírja egy-egy ilyen házilag barkácsolt szivattyú ezt az emelési magasságot és mindezt milyen siralmas nyomás mellett. Főleg úgy, hogy a kúttól még kb. 20m-re el is van vezetve a locsolótömlő. Szeretném kiváltani egy normális szivattyúra. Ki mit ajánl? Neken két ötletem van. Az egyik a fúrt kutakba való mélykútszivattyú, ez kb 50 ezer Ft. Erről azt hallottam, hogy min 4m mélyen bele kell merüljön a vízbe. A másik a házi vízműveken (hidrofor) is megtalálható, de önálló egységként (tartály, nyomáskapcsoló nélkül) is megvásárolható szivattyú ami kb 20.000 Ft. Ez utóbbinak a max. szívásmélysége ~9 m, tehát le kell engednem a vízfelszín fölé? Ebben az esetben mindenképpen fixen rögzítenem kell egy konzolra, vagy esetleg egy erős láncon, drótkötélen lógatni is lehet? A válaszokat köszönöm.
Kútfúrót keresek Sóskút öreghegyre egyrészt a meglévő kútba szorult szivattyú mentésére és a kút iszaptalanítására, mélyítésére vagy egy új kút fúrására gazdaságosságtól függően. A jelenlegi kút 120as 32m mély. atisemilje@gmail.com
Halihó.
Elég jól ismerem a XVII. Kerületet meg a kútjait. A mit leírsz az alapozásról az Rákos Csaba vagy Liget patakhoz közeli részeire igaz általában. Felsőbb részei magasabban Duna hordalékban (sóder van) 15-25m mély kutakkal. Szóval, ha az a terület ott 4-6 méter mély kutak vannak 3-4 méter mély vizekkel percenként50-100 literes hozammal. Ez nem olyan rossz. A talajvíz tényleges víz szintjét a környező kutakból kivett vizeken kívül a több éves átlag csapadék víz mennyiség határozza meg. Jelenleg viszonylag száraz éveket élünk ez látszik a kutak alacsonyabbra szállt víz szintjén is. A szomszéd kútja általában mérvadó de sokszor találkoztam már 10m-rel arrébb lévő kútban teljesen más vízszinttel és mélységgel.
Sok Sok Puszi Zapod.:))
Ásott kút trutymótalanító.
1. A talajvízszintek minimuma októberben van. Éves viszonylatban a 6 m-es szintváltozás is elképzelhető. Nagyon fontos a vízhozam megállapítása. Az, hogy 5 gyűrűnyi víz van a kútban nem mond semmit, mert lehet, hogy csak egy év alatt gyülik össze, ha használjuk a kutat.
2. Szélsőséges esetben lehet nagy különbség 15 m-en belül is. A szomszéd kútja a legtöbb esetben megbízható pont.
Olvasom rendületlenül a topikot, de közben feldobnék egy-két kérdést (hátha erről még nem esett szó, bár ennyi hozzászólásnál ennek kicsi az esélye).
Szóval, szokásos sztori: házkörüli fűöntözés, tavaly jókis vizszámla Budapest 17. kerületében. Tehát szeretnék egy kutat.
Talán azért mert gyerekkoromban volt kutunk, vagy talán azért mert jó érzés látni a kútban a vizet, vagy mert úgy képzelem annak biztosabb és nagyobb a vizhozama, ásott kútban gondolkodom. 3 éve amikor tavasszal épitkeztünk alapozáskor a pinceszinten már dőlt a viz (nem is tudtuk a tervezett mélységig levinni a pincét, meg is csesztek érte az önkormányzatnál, de ez más sztori).
-1-
Namost, ugye most tavasz van, valamennyire nedves időszak: gondolom a vizszint most magasabb mint majd nyáron lesz, amikor ténylegesen szükségem lesz a kútra meg a vizhozamra. Szabad/érdemes most ásatni kutat? Nem szivhatom meg, hogy nyáron meg maximum egy lyukam lesz a földben viz nélkül, pont amikor kellene?
-2-
Mennyire kötött egy kút helye a telken belül? Kinéztem egy helyet ahova a kutat szeretném, előfordulhat hogy a telken majd pont ott nem lesz vizhozam, miközben 15 méterrel odébb meg lenne? (hülyeségnek tartom, de pletykák keringenek).
-3-
Olvastam egyes kútásók pálcás vizkimérést ajánlanak/használnak. Ez tényleg működő módszer? Nekem olyan vajákosságnak tűnik...
-4-
Közelmúltban pest megyében ha ásatott valaki kutat, és jó tapasztalata van a mesterrel, hálás lennék egy elérhetőségért.
Betonozáson én is gondolkodtam, csak régen pöcegödör volt a tó helyén, mi van ha megroppanik. Amúgy meg jó drága a beton, ráadásul a kioldódó cement rontja a vizet, legalábbis a halak és növények szempontjából. Így maradt a geotextilia+tófólia. De túl mű, ezért vinném máshová és megpróbálnám döngölt agyagból.
Az agyagot úgy ismered fel, hogy kis vízzel összekevered, és az újaid között széttkened, sikamlós (szappanos) érzés, és megfogja kicsi az újaid.
De nem ajánlom dísztónak, föleg ha halat teszel bele, mert( kifürdik az agyagot) a növényzet gyökere átthatol, és nemlesz víz záró
ÉN épitettem egy dísztavat, 5 cm betonozással, és most fogom üvegszállazni ( amiből a csónakokat készítik). örök darab, szélén terméskő, vagy rönkhasáb, amit dísznövényekkel, vizi növényekkel lehet rejteni.
Sziasztok! Segítséget szeretnék kérni, igaz nem egészen kutas témában. Van 1 kerti tavam, de túlságosan mű kinézetű, át szeretném alakítani agyagtóvá. Azaz "szerezni" kellene 3-4 m3 agyagot, azzal 15-20 cm vastagon a medret kidöngölni, s már kész is. Nálunk volt régen agyagbánya s téglagyár, de vagy 10 éve bezárt. Az agyagbányába kértem engedélyt, de mindent benőtt a fű, nehéz megtalálni az agyagot. Egy régi szaki azt mondta, hogy itt sárga agyagot bányásztak, abból csinálták a téglát. Sajnos minden sárgaföldes, nehéz az agyagot megkülönböztetni. Igencsak száraz szikes a talaj, tehát nem lehet úgy megtalálni, hogy valami gyurma féle és az agyag. Hogy tudnék megbizonyosodni arról, hogy amit éppen kitermelek az agyag vagy sem? Bocs, az off-ért és a hülye kérdésért, de fontos lenne tudnom. Köszi.
Cegléden szeretnék kutat fúrni. Tudja-e valaki, hogy milyen mélyen vannak a vízadó rétegek? Ivóvíz minőségű vízre lenne szükségem. Köszönöm a segítséget.