OFF A szilvának nagyon örülj, mert van ahol nem termett 1befőttes üvegre való! Nagyon jó a kenyérsütőben készített lekvár, csak nagyon kicsi a mennyiség. Mi évek óta úgy csináljuk, hogy ecettel kiöblítjük a legnagyobb fazekat, beletesszük a ledarált gyümölcsöt, ha nem elég édes, teszünk bele 1kis cukrot, A legkisebb lángon főttük 12-14 órát. (nem szabad hozzányúlni!!!! NEM ÉG LE!!!) Olyan lesz mint a nagymama lekvárja! ON
Van egy alapreceptem, ezt már próbáltam eperrel, sajnos szilvával még nem, azért leírom: 440 g friss eper (vagy más gyümölcs) 630 g cukor (kristály vagy por) pektin 13 g-os csomag Törje, vagy turmixolja össze a gyümölcsöt, tegye a gép sütőedényébe, majd keverje bele fakanállal a cukrot. Szórja rá a keverék tetejére a pektint, JAM programon kell sütni.
Vigyázz, mert nagyon forró lesz! Óvatosan vedd ki!! Ha hab lenne a lekvár tetején, azt szinté óvatosan(!) távolítsd el, dobd ki. A kész lekvárt befőttesüvegbe lehet tölteni és hagyni kell, hogy kihűljön.
Van egyébként itt egy ilyen fórum is ( Lekvár főzés kenyérsütőben.. )
Most azért egy kicsit elbizonytalanítottál, abból, amit írtál, azt hittem egy kis gépről van szó, amit fél kilós kenyérsütésre "kalibráltak", van egy lapátja, s ebben a gépben Te kb. 30-40 dkg-os kenyérkét (cipót) szeretnél sütni, vagy valami ilyesmi. Ennyi eltérés a megadott és a sütni kívánt kenyér között szerintem lehet. Gyanítom addig lehet "lemenni" a mennyiséggel, ameddig még tudja keverni a lapát.
Még soha nem készítettem az én két lapátosommal 25 dkg-os kenyeret, nem tudom, de szerintem ez azért elég kevésnek tűnik!! Az én receptjeim (használatiban lévők) 700 gr és 400 gr-nyi liszt mennyiség között váltakoznak. Még 400 gr alá egyszer sem mentem.
Kb. egy normál 1-1,2 kg-os kenyérhez kell 560 gr liszt és 310 ml víz... ennek a negyedéhez akkor 140 gr liszt és 77,5 ml víz.... hát nem tudom, ez a mennyiség egyáltalán képes már ellepni a lapátot (a kelesztés miatt ez fontos lenne) ?????
A Faqukac által ajánlott módszer biztosabban járhatóbb, egy kenyérnyi bekészített és a géppel dagasztott-kelesztett tésztából 10-12 zsemle süthető meg (ezek a "golyócskák" persze még a sütőbe rakás előtt pihennek és kb. a kétszeresükre nőnek). Felvert tojással kenem a tetejét és 180 fokon 12-16 perc alatt sül meg.
Köszönöm, azzal tisztában vagyok, hogy nincs zsömlesütő, nem is kifejezetten azt akartam, inkább a kisebb mennyiség volt a cél. :)
Etna.
Köszönöm Neked is a választ. Szóval akkor lényegében nem gond kisebb kenyércipókat sütni, ami már szendvicshez is megfelelő méretű. Amit találtam gépet, az egyszerre tud akár két 450 grammos kenyeret is sütni, de ha lefele nem gond a méretcsökkentés sütésnél, így akár két kisebb 20-25 dekás cipó sütése már számomra nagyon is megfelelne így.
Éppen ma láttam egy jó kis "szerkentyűt" a Pennyben, amerikai fánkocskákat lehet vele sütni (nem is emlékszem, talán 8 vagy 6 db készíthető vele egyszerre), a gofrisütőhöz hasonló elven működik. Lehet, hogy már máskor is láttam, de valahogy nem is figyeltem fel rá, most viszont jó alaposan megnéztem magamnak... nem is drága... na még gondolkodom:-)
Szia! Túl azon, amit Faqkac is írt, természetesen tetszés szerint lehet csökkenteni a megadott mennyiséget. Gond inkább a növelésnél szokott lenni, miután a sütőedény térfogata adott, a növeléssel nagyon kell vigyázni, nehogy "kidagadjon" a tészta a formából:-)
Én az 1,3 kg-os (sose lesz ennyi, ez a szám csak jól mutat a kenyérsütő csomagolásán) gépemen már kelesztettem/dagasztottam másfélszeres pizzatésztát a tészta programmal, ennyi még éppen belefért, de már ekkor is totál feljött a sütőedény tetejéig:-)
Tölts le zsemle receptet. Dagasztasd meg a géppel a tésztát. Vedd ki, formázz belőle zsemléket és süsd meg a sütőben. Amit nem tudsz megenni 2-3 nap alatt fagyaszd le.
Az ígért őszi kenyérár-emelés miatt tervbe vettük családdal egy gép vásárlását, mert arra jutottunk, hogy most már inkább otthon készítenénk el ilyen módon a "mindennapi"-t.
Amiben gondban vagyok: létezik-e olyan gép, ami zsömle-nagyságú kenyeret is tud készíteni, vagy az előírás - 400-500 grammos készítésnél, amit minimumként adnak meg a gyártók - az feltétlen a minimum súlyú kenyér, amit kell a géppel sütni, vagy lehet kevesebbet/kisebbet is?
Igen, sejtettem... pedig elvileg mindenkinek irtania kellene a saját portáján a gyomnövényeket, de hát ugye az élet nem ilyen egyszerű. Majd írd meg bevált-e az új szerkentyű.
Az egyik kezelésre anno annyira siettünk, hogy elfelejtettem betenni a szemcseppet, már útban voltunk a rendelő felé, amikor láttam, hogy elkezd elég rendesen bedagadni az egyik szeme. Mivel időpontra kellett menni, nem volt idő gyógyszertárazni stb. reménykedtem, hogy különösebb gond nélkül megússzuk, s mielőbb otthon leszünk, ahol majd cseppentek a szemecskéjébe. A kezelés kb. fél óráig tartott, már javában tartottunk hazafelé, amikor hirtelen beugrott: és a szeme??? Hová lett a duzzanat, ami korábban soha (!) nem múlt el csepegtetés, borogatás nélkül? Semmi, de semmi nyoma nem volt a duzzanatnak... akkor még nem tudtam, de az volt az utolsó "szem bedagadása" ! Na akkortól kezdve már nemcsak bíztam, hanem hittem is abban, hogy az a nő tényleg meg fogja gyógyítani, miközben a főorvosnő, akinek a magánrendelésére hordtuk, akkor már kb. 3-4 éve arról győzködött: ez van, el kell fogadni, a gyerek "allergiás" alkat. Hát, szerencsére nem neki lett igaza:-) (kop-kop-kop)
Sajnos ez kb. 17 évvel ezelőtt volt, az akkor még csak itt-ott feltűnő alternatív kezelőközpont (azóta már az sincs meg) által meghívott ukrán orvos-természetgyógyásza volt a doktornő + tolmács. Viszont ajánlom az Ormos Intézetet, egy baráti házaspár fiának helyrehozták az asztmáját!
Ja és ma pompost csináltam - közkívánatra - a fiamnak és a barátnőjének, csak hogy ne csupa OFF legyek:-))
A gyerek hasonló cipőben járt, (100-as papírzsepivel a hóna alatt) mint Etna gyermeke. Az első kezelés után, már hazafelé csak 1et tüsszentett. Ha érdekel, írj a kukacomra.
Komolyan? Éppen az elméletileg és hát többnyire gyakorlatilag is tisztább levegőjű falun jött elő az allergiája?? Ezzel kapcsolatban van azért egy-két infóm, miután a most 22 éves fiamnál másfél éves korában kezdődött egy felső légúti allergia.
Tudom ez nem allergia topik, így most
OFF: orrmandula műtét, bedagadó, reggelre összeragadó - csak langyos kamillás vízzel kimosható - szemek, orrcseppek, szemcseppek, légzéskönnyítő krémek, a legdurvább estéken, a beduzzadt orrnyálkahártya miatt totálisan (!) leálló orrlégzés, maszek orvos éveken át, talpmasszázs, párásító, allergia-tesztek (akkor még keresztekkel jelölték az erősséget: vadrozs volt a legdurvább 4+, füvek 3+, kutyaszőr2+) után, úgy kb. 5 éves korában besokalltam. Elvittük egy ukrán természetgyógyász doktornőhöz, aki akupresszúrával (picike fémgolyók egy kis ragtapasszal a bőréhez ragasztva az allergiás pontokra, naponta 4x masszíroztam, két naponta cserélte és esténként az általa megtanított talpmasszázst kellett alkalmaznunk) és egyéb, "nem tudom mi a neve" módszerekkel, kb. 8-10 kezeléssel kigyógyította! Legalábbis olyan szintre hozta, hogy azóta már csak a vadrozs virágzása idején van egy kis orrfolyás, frissen nyírt fű közelében egy-két tüsszentés, de ez sem minden évben, ezen kívül semmi(gyorsan lekopogom), sőt 9 éves korában lett egy kiskutyánk is! A doktornő akkor azt mondta: az allergia a szervezet, az immunrendszer jelzése a külvilág felé, miután az immunrendszer nem tud "fájni" stb. ezért asztma, vagy allergia formájában jelez: valami nincs teljesen rendben! Nálunk ez totálisan stimmelt (ezt nem részletezem, túl hosszú). Egyszóval saját tapasztalatom alapján megkockáztatnám, hogy könnyen lehet, hogy - ha Nálatok is ilyen fajta allergia lépett fel - ezt nem a falusi levegő, hanem a költözéssel, a jelentős változással járó stressz, vagy egyszerűen csak a valami miatt legyengült immunrendszer okozza. ON
Ó, hát 8 nap alatt már számtalan finomabbnál finomabb kenyérke készülhet:-)
Ha most kezded a kenyérsütést, érdemes visszaolvasgatni, mert a használatiban lévő receptek nem mindig tökéletesek, itt pedig már számtalan jó kis receptet leírtunk.
Van egy másik "kenyeres topik" is: Mindennapi kenyerünk - esetleg oda is benézhetsz.
Szia, szerintem az ára elfogadható, a 850 W teljesen rendben van (az enyém 800 W-os), a 12 program éppen elegendő, a kenyér méret - 1,3 kg - tökéletes, jó hogy van "melegentartó" funkciója is, a 15 órás késleltetés pedig jól jöhet majd amikor este bekészíted és amíg békésen aludtok, a gép elkészíti reggelre a friss, gőzölgő kenyeret:-)) Dönteni persze Neked kell! Figyelj majd a 3 napos cseregarancia időre, ezen időn belül mindenképpen készüljön legalább egy kenyér!!
A vásárlásnál figyelj oda arra, hogy: 1./ rendesen záródjon a teteje, 2./ legyen magyar nyelvű használati utasítás, az sem árt, ha van benne egy-két recept és esetleg egy szervízlista 3./ minden hozzávaló benne legyen a dobozban (ha van mérőkanál, a két lapát stb.stb.) 4./ nézd meg jó alaposan, nehogy karcos legyen a sütőedény.
Hát nagyjából ennyi, sok sikert és fincsi kenyereket kívánok!!
Tényleg imádod? Ez igazán jó hír:-) Annyira köszönöm, de tényleg :-)
Egyébként ez egy nagyon tartalmas és hasznos hozzászólás volt a Részedről, azért engem - bevallom - egy kicsit bánt, hogy emiatt a figyelmed megoszlott a fotós és a "kenyeres" fórum között:-(
Tudod ez nem kimondottan nyelvtani fórum, "topiklakókkal" (ahogy szeretsz minket nevezni), rövidítésekkel, smile-kal, stb. Ebben a környezetben ezek teljesen megszokottak, s ezt pont Te ne tudnád?
Ha ezen kívül is találsz nyelvtani, vagy stilisztikai hibát a hozzászólásaimban, s ha van rá időd, hogy ezeket megkeresd, máskor - kérlek - inkább írd meg egy e-mailben, örömmel veszem, tanulni nem szégyen! Úgy gondolom, talán jobb lenne, ha ne fárasztanánk itt ilyesmivel a többieket.
Tényleg, látod, hogy a gondolatjel előtt és után is tettem szünetet?
Nincs mit, sajnos nem minden gépről van ott vásárlói tapasztalat, de a gépek általános tudása és ára jól összehasonlítható.
A fordító tényleg nagy könnyebbség, én angolos vok, németből inkább csak sejtéseim vannak a hasonló szavak láttán:-)) Elmentettem én is az Általad ajánlott oldalt, de azért reménykedem, hogy a gépem "örök életű", de legalábbis még sokáig nem lesz új gépre szükségem:-)
Van egy árukereső oldal, az 510-es hsz-emben már írtam róla, de bemásolom újra:
".... itt ismertetik a gépek tulajdonságait is, és a boltokat is felsorolják, ahol kapható. Az ára alatt fel van tüntetve, hogy 3, 5, 8 stb.stb. bolt kínálatában... Ha erre rákattintottál, a következő oldalon már vásárlói véleményeket is olvashatsz és a minőségre a vásárlók által adott csillagok is látszanak, így talán könnyebb lesz dönteni: