Keresés

Részletes keresés

H_G Creative Commons License 2009.03.03 0 0 857
Olvass vissza egy kicsit, nemrég volt téma (és gyakran előjön) a Fiskars nagy minőségromlása.
Előzmény: gera86 (853)
vinjo Creative Commons License 2009.03.03 0 0 856
Én is ugyanezt néztem ki,engem is érdekelne egy értő ember véleménye a portékáról...
Előzmény: comad (845)
comad Creative Commons License 2009.03.03 0 0 855
Érdemes megnézned a Vaterán is.
Előzmény: gera86 (853)
Hepci Creative Commons License 2009.03.03 0 0 854
Én inkább gyűjtenék még rá egy picit...
Előzmény: gera86 (853)
gera86 Creative Commons License 2009.03.03 0 0 853
Sziasztok!
Én laikus vagyok ebben a "kés témában" és a véleményeteket akarom kikérni. Santoku kést akarok venni 6-8 nagyon max 10 ezer forint körül. Tudtok ajánlani valalmilyet? Én ezt néztem, szerintetek milyen lehet?
http://www.fiskarsshop.hu/catalog/cuisine-santuko-k%C3%A9s-p-1962.html
Ajánlhatnátok másikat is hasonló árfekvésben. Köszi!
üdv Gergő
libapék Creative Commons License 2009.03.03 0 0 852
Gondolom, te porcelántányéron vágod a kolbászt...kényelemből :-D
Előzmény: TIBIKE65 (844)
Boarhunter Creative Commons License 2009.03.03 0 0 851
Ember, szerinted ki a rossebet érdeklik a Nasa műholdjai?
De a kés az kés...szinte kultikus tárgy...
Előzmény: TIBIKE65 (844)
Boarhunter Creative Commons License 2009.03.03 0 0 850
Kicsit mellényúlt, valójában "farokhosszabbítót" akart írni... :-)
Előzmény: ZsuR (848)
comad Creative Commons License 2009.03.03 0 0 849
Írásaim értelme néha előttem is rejtély :)
Előzmény: ZsuR (848)
ZsuR Creative Commons License 2009.03.02 0 0 848
"egyrészt fallikus szimbólum" - nem a noknek kellene jobban vonzodnia hozza?? :))

Mit tesznek? Hasznaljak es kesz! :)).
Előzmény: comad (845)
comad Creative Commons License 2009.03.02 0 0 847
gondtalan=gondatlan? :-D
Előzmény: H_G (846)
H_G Creative Commons License 2009.03.02 0 0 846
Konyhába én nem venném meg, tudat alatt is kímélném a gondtalan használat helyett.
Előzmény: comad (845)
comad Creative Commons License 2009.03.02 0 0 845
Jajistenem, neked fogalmad sincs semmiről. A kés egyrészt fallikus szimbólum, másrészt a férfiember genetikai vonzódásának bizonyítéka a fegyverekhez! Mondom ezt késbarátként :-)

Apropos: erről mi a véleményetek? Érdemes?
Előzmény: TIBIKE65 (844)
TIBIKE65 Creative Commons License 2009.03.02 0 0 844
Úgy nyilatkoztok, mintha a NASA műholdjáról volna szó. A kés egy konyhai ezköz, /ez esetben/ amit emberek használnak, és az a feladata, hogy kiszolgálja az embereket, nem fordítva. Haa kés már nem éles, megfenjük, ha kicsorbúlt köszörűljük, és ha elkopott, veszünk másikat. Egyszerű, nem?
Előzmény: Boarhunter (843)
Boarhunter Creative Commons License 2009.03.01 0 0 843
Nem kötök beléd, Te irkálsz butaságokat.
A kaszakő(ha láttál már ilyet), ugyebár egy kézi élező eszköz.
A "magyar vándorköszörűs" egy kihalt szakma de nagy, viszonylag durva viszont "vízhűtéses" kővel dolgozott, faluhelyen még látni ilyet néha.
Amúgy a durva kő sokkal kevésbé hajlamos megégetni a pengét mint a finom, az meg, hogy összekarcolta, nem számít ha rendberakható és ha az ár az állapotának megfelelő.
Sokkal nagyobb baj, ha nem "kaszakövön" karmolászták össze, hanem finom, nagy fordulatú gyémántporos korongon élezték mint a Mister Minit vagy miarosseb élezői, mert akkor kapsz egy szép, éles kést aminek nem látsz a belsejébe és nem tudod, a szerkezete mennyit sérült.
Márpedig az olvtárs azon mondata, hogy a kések most voltak az "élezőbe", nem sok jóra enged következtetni.
Előzmény: Hepci (842)
Hepci Creative Commons License 2009.03.01 0 0 842
Kedves Boarhunter, nyugodtan belém köthetsz, ahányszor csak akarsz, de mi értelme...
Amikor egyszer bután beléd kötöttem és reagáltál, rögtön elnézést kértem érte.
És most kifejtem: a 'kaszakövön élezés' ez esetben azt jelenti, hogy nem kellene a kés, ha kaszakő 'finomságú', a pengét szétszaggató köszörűkövön (30-100 szemcse/cm2), géppel élezték. Amúgy hűtés nélkül, jó magyar vándorköszörűs szokás szerint...
Előzmény: Boarhunter (841)
Boarhunter Creative Commons License 2009.03.01 0 0 841
"Kaszakövön, hűtés nélkül"
Na, ezt rágd meg mégegyszer...
Előzmény: Hepci (840)
Hepci Creative Commons License 2009.03.01 0 0 840
Swibo szakácskés és csontozó érdekelhet, ha nem valami barom élezte őket, kaszakövön, hűtés nélkül.
Milyen típusaid vannak? Írhatsz maszek mailt is árakkal, kattints a nevemre!
Előzmény: maestro86 (838)
ninon222 Creative Commons License 2009.02.28 0 0 839
Jöhetnek a képek, meglátjuk, jó sokan olvassák ezt a lapot.
Előzmény: maestro86 (838)
maestro86 Creative Commons License 2009.02.26 0 0 838
Szeretnék segitséget kérni szakács voltam mostanáig de a fönök ugy döntött hogy nem kellek tovább és kb.: húsz féle kés maradt a nyakamon ami most már nem kell és el szeretném adni öket de nem tudom hogy hól csináljam vannak közte.
Fiskars,arcos,hendi,swibo. most voltak élezöbe tehát az kifogástalan ha kell róla kép azt is megtudom óldanoi kérlek segitsetek.
ZsuR Creative Commons License 2009.02.25 0 0 837
NO latod - ez a legfontosabb ismerve a jo kesnek :))! Gratula hozza!!!
Előzmény: buttha (836)
buttha Creative Commons License 2009.02.25 0 0 836

Végül is a hámozókést szereztem be, hogy hogy nem, éppen ma:))

Valamiért ebben lett bizodalmam, és ez is nagyon jó! Meglepő módon simul bele a kézbe, kényelmesen héjaztam a hagymát, fokhagymát, hámoztam a burgonyát, stb. Szeretni fogom.

Előzmény: buttha (612)
H_G Creative Commons License 2009.02.24 0 0 835
"12000-es kő után is szoktak még bőrt használni.."

Szerintem érdemes elolvasni (kicsit hosszú, az tény). Főleg az az érdekes, hogy a szíj után direkt "visszarontja" kicsit a pengét kerámiarúdon a harapósság kedvéért; és hogy R. M. szerint fontos a nagura kő is (szintén kapható a Dicknél).

The following is an extract from the book Ray Mears Essential Bushcraft.

To sharpen your knife you will need a set of abrasive stones ranging from coarse to fine. At home you can indulge yourself with a set of large bench stones, while in the field you will need a small lightweight alternative. Abrasive stones are manufactured from a wide range of materials. Ray's preference is to use Japanese water stones which work fast and conveniently to give a razor edge. Use three grits - 800 for coarse, 1200 for medium and 6000 for fine. In the field carry a combination 1200/6000 stone sawn in half.

To use these stones soak them in water before use. Only use the coarse stone if really necessary, when you have seriously blunted your knife or damaged it. Lay your knife on the stone and raise the back until the bevel of the blade lies flat on the stone and now push the blade away from you as if trying to cut a thin layer from the top of the stone. Do this eight times before turning the blade over and sharpening the opposite face towards you.

Now make eight more strokes alternating the faces of the blade. As you do this a paste will form on the stone, do not wipe this away as it helps to speed up the process; keep the stone wet by splashing it with water throughout the process. Move on to a finer stone and repeat the process. The 6000 grit stone need not be soaked, just wetted; preferably create a slurry on the stone prior to use with a small nagura stone (these are specially made for the purpose and can be purchased with your stones).

After using the 6000 stone clean the blade, then strop it on the inside of a leather belt 50 times, alternating the blade face on each stroke. This will help to ensure a sharp and durable edge. To complete the process run the blade very lightly down the finest ceramic sharpening rod to give the edge more bite. If you do not have a ceramic rod use the edge of a car window.

In the field, employ a simpler approach: wet the small field stone and sharpen each side with a slicing action with pressure on the slicing stroke only. Do one face, then the other, then alternate as usual. If possible strop the blade; if a leather belt is not available a smooth piece of wood can also be used.
Előzmény: Hepci (832)
H_G Creative Commons License 2009.02.24 0 0 834
"Érdekes 3 kőre meg 4euroval számolt:)"

Akkor még nem töltötted ki az országot és németnek nézett alighanem.

Előzmény: stevetudor (817)
H_G Creative Commons License 2009.02.24 0 0 833
"Dick.biz oldal kivel küldi a termékeket"

Magyaro.-ra DHL-lel.
Előzmény: stevetudor (813)
Hepci Creative Commons License 2009.02.24 0 0 832
12000-es kő után is szoktak még bőrt használni...
Időközben utánanéztem: nem 3x, hanem kb. 2x a szorzó az európai finomság (szemcse/cm2, FEPA szabvány) és a japán (grit, JIS szabvány) között.
Előzmény: stevetudor (830)
libapék Creative Commons License 2009.02.24 0 0 831
na, majd kipróbálom... :-)
kicsit fosok, hogy elcseszem a késemet, de hát ez van...
Előzmény: stevetudor (830)
stevetudor Creative Commons License 2009.02.24 0 0 830
Belegondolva hogy vannak 8000-es darabok is szerintem a bőrszíj az sokkal finomabb mint a 3000-es
Előzmény: libapék (829)
libapék Creative Commons License 2009.02.24 0 0 829
Én azt szűrtem le, hogy a lesérült darabokat, illetve élszögváltást 220-as kővel fogom kezelni, és az 1000-es kövön élezek.
a 3000-est még nem tudom, hogy mire fogom használni... :-D, mert nagyon tendálok még egy bőrös cucc telepítésén is... nem tudom az nem-e váltja ki a 3000-es kezelést...
Előzmény: stevetudor (828)
stevetudor Creative Commons License 2009.02.24 0 0 828
Vannak azért lesérült darabok is a készletbe! :)
A szakácskésemet meg fenem majd a 3000-el.
Előzmény: libapék (827)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!