Keresés

Részletes keresés

Lady Wessex Creative Commons License 2006.06.10 0 0 365

A Murphy tényleg jó, nekem az intermediate (vagy advanced?) van meg belőle, és nagyon szerettem annak idején.

 

Hosszú távú memória? Igazad lehet, bár az említett barátném esetében nem hiszem hogy gond lehetne ezzel, hiszen azon kívül, hogy 5-ös államvizsgát és szakdolgozatot írt, még a fősulival párhuzamosan elvégzett egy TB ügyintézői tanfolyamt + a társasházukban közös képviselő már vagy 10 éve. Talán az lehet a "baj" hogy "már" 35 éves? (én is elmúltam már a 3. x-et... :-(((   ). No azért, valjuk be, egy kicsit lusta is nyelvet tanulni, meg a sikertelenség okán el is ment tőle a kedve rendesen... Hát ez van. Nem tudom, mi lesz szegénnyel. Szívesen elmennék vizsgázni helyette, de nem lehet. :-(

Előzmény: freyya (364)
freyya Creative Commons License 2006.06.10 0 0 364

A barátnőd vegye meg Murphy: Essential Grammar in Use c. könyvét és azt csinálja végig. Magyarázatok, feladatok és megoldások is vannak benne. Tökéletesen megfelel a nyelvtan letisztázására. Az persze más kérdés, ha a memóriájával is gond van. Volt már olyan tanítványom, aki hiába értette meg és csinálta végig hibátlanul a feladatsort rögtön a magyarázat után, egy hét múlva már fogalma sem volt arról, mit mikor kell használni. A nyelvtanuláshoz hosszútávú memória is szükséges, ami nélkül manapság egy fősulit lazán el lehet végezni. Ott sokan felkészülnek néhány nap alatt egy vizsgára, lemennek ötösre, aztán további néhány nap múlva már egyetlen árva tételre nem emlékeznek. Nyelvtudáshoz ez nem elég.

Előzmény: Lady Wessex (362)
freyya Creative Commons License 2006.06.10 0 0 363
Az origo színvonalas vizsga, el szokták fogadni mindenhol. Az már más kérdés, hogy manapság angol középfokú nyelvvizsgája szinte mindenkinek van, így nemigen számít plusz értéknek a munkaerőpiacon. Az olasszal már többre mehetsz, ha olyan céghez mész el, akiknek szükségük van rá.
Előzmény: Lady Wessex (361)
Lady Wessex Creative Commons License 2006.06.10 0 0 362

Ha már a különböző képességeknél tartunk, akkor nekem van egy barátnőm, akinek a diplomájához elég lenne az angol alapfokú, de két éve nem bírja letenni.

 

Magyarul csicsereg megállás nélkül, tehát önmagában a kommunikációs készséggel nincs gondja, de angolul... két év után nem tud különbséget tenni a birtokos jelző (?) és a létige között, pl. Mary's tall és Mary's house. Vagy a My és I között, néha még a she és he-t is keveri. Milyen módszert tudnátok neki ajánlani, mert idén decemberben letelik a két év, ami a diplomavédéstől meg van adva mint "türelmi idő" a nyelvvizsgabizonyítvány megszerzésére. Ha idén se vizsgázik le, akkor elvész az egész.

Én teljességgel nem tudom követni az ő gondolkodását és nem értem, mit nem lehet ezen megtanulni, ráadásul csak alapfok kell! Néha már nagyon felidegesít....

Előzmény: freyya (359)
Lady Wessex Creative Commons License 2006.06.10 0 0 361

Hát, a mai világban, amikor egy fénymásolótól is érettségit követelnek, akkor lehet, hogy a takarítónéninek is kell a nyelvvizsga, de legalábbis előny.. :-(((

 

Amúgy irodai munkához kellene (titkárnő, asszisztens, ilyesmi. Írásbeli fordítás, prezentációk, jelentések írása, levélírás stb. Tolmácsolás kizárva). Persze tudnivaló, hogy a nyelvtudás a lényeg, azaz hogyha az interjún átváltanak az idegen nyelvre, akkor tud-e az ember válaszolni vagy nem tud, de hátha nagyobb eséllyel hívnak be az interjúra akkor, ha eleve van egy ilyen-olyan papírom is a tudásomról. A kérdés: milyen az az ilyen-olyan papír angol ill. olasz nyelvből.

Előzmény: freyya (360)
freyya Creative Commons License 2006.06.10 0 0 360
Az attól függ, milyen munkát akarsz vállalni vele. Konferenciatolmácsoláshoz nem lesz elég. Irodatakarításhoz sok is.:)
Előzmény: Lady Wessex (358)
freyya Creative Commons License 2006.06.10 0 0 359
Teljesen mindegy, ha nem beszélünk nyelvérzékről, akkor is különböző képességű emberek vannak. Az anyanyelv elsajátításának semmi köze az idegennyelv-tanuláshoz. Teljesen más módszerrel történik a kettő, az agynak egy abszolút különböző érettségi és működési szakaszában.
Előzmény: Lady Wessex (357)
Lady Wessex Creative Commons License 2006.06.10 0 0 358

Egy "érdekes" kérdésem lenne. Nekem van középfokú C-m angolból, Rigó utcai fajta. Érdemes-e nekem más vizsgát is letennem angolból, mert mondjuk a munkaadók azt jobban szeretik? Vagy elég ez a papír?

 

Olaszból milyen nyelvvizsgát ajánlanátok? Középfokú szintre. Rigós vagy nemzetközi? És milyenek vannak ebből a nyelvből?

Lady Wessex Creative Commons License 2006.06.10 0 0 357

Ebben teljesen igazad van. Bár én ezt a "nincs nyelvérzékem" dolgot soha nem tudtam megérteni. Ha nem lenne neki, akkor magyarul se tudott volna megtanulni... de ne menjünk bele ebbe a vitába. Egyes feladatokat tényleg nem árt gyakorolni, de szerintem igazából maga a nyelvtudás a lényeg. Ha tudod a múlt időt, akkor tudod. Ha nem tudod, akkor nem tudod.

Bár tény, hogy vannak furi feladattípusok. Engem a tömörítés szokott kiborítani, amikor egy adott szöveget felére-harmadára kell zsugorítani. Nem is magával a zsugorítással van baj, hanem azzal, hogyha időre kell megcsinálni, akkor nem a nyelvtudást méri, hanem azt, milyen gyorsan vág a delikvens agya egyébként, nyelvtudásától függetlenül, és milyen gyorsan tudja egy A4-es méretű szöveg lényegét megérteni, ráadásul még matekozni is kell, mert csak a meghatározott terjedelmű szöveget fogadják el, X %-al több vagy kevesebb már nem jó..... Ilyen feladatot én inkább szóbelin csináltatnék, ahol mondjuk több embert hívnának be egyszerre, és amíg valaki "felel" addig a másiknak adnak egy A4-es szöveget, és amikor rákerül a sor, az az első feladata, hogy szóban összefoglalja a lényeget.

Előzmény: freyya (341)
Lady Wessex Creative Commons License 2006.06.10 0 0 356

Bocs, Jazmin, ha félreértettelek... csak itt a fórumon, meg a fórumon túl is némely ember annyira görcsösen keres kifejezetten nyelvvizsga-feladatsorokat, hogy az valami rémes. Nem hiszik el, hogy nem az az egyetlen üdvözítő megoldás, ha megoldják a tegnapi Rigó vizsgát, hanem az is, ha megtanulják a nyelvet... :-)) Arra meg bármilyen nyelvtani és lexikális feladat jó. A lényeg a gyakorláson van.

 

Amúgy próbateszten én tényleg mást értek, mint te. Illetve úgy mondanám, hogy eddig azt hittem, hogy a nyelvvizsgára készülők esetében az számít próbatesztnek, amiben pontosan ugyanolyan típusú és nehézségi fokú és darabszámú feladatok vannak, mint a nyelvvizsgán. Talán ezért is keresik némelyek kifejezetten a már lefutott vizsgák feladatsorait.

 

Egyébként szerintem a jobb (gyakorló)könyvek mind tartalmaznak megoldókulcsot, nemcsak az adott anyagrészt lezáró tesztjeikhez, de az egyes leckék "sima" feladataihoz is. Azt elfelejtettem beleírni az előző hsz-embe, hogy CSAK ILYET érdemes venni, különben honnan tudná az ember, hogy jól válaszolt-e?

Nem mindenkinek telik nyelvtanárra, nekem speciel nem tellett rá, csak közvetlen a vizsga előtti időszakban jártam magántanárhoz, hogy gyakoroljam a beszédet, de olyan csóró voltam, hogy heti 1 azaz egy darab 45 perces órára tellett. Viszont addigra már olyan jól tudtam angolul, hogy nyelvtanozni nem kellett semmit, csak simán beszélgettünk... Nem is féltem az írásbelitől egy cseppet se, a szóbelitől annál inkább, de az is ment, bár voltak bakik benne.

Előzmény: jazmin77 (338)
freyya Creative Commons License 2006.06.08 0 0 355
Köszönöm!
Előzmény: Angel DC (354)
Angel DC Creative Commons License 2006.06.08 0 0 354
Írok majd privát, neked is meg applexnek is, de nem ígérem holnapra, mert hét órám lesz és a déli üres időmben meg a kocsit kellene lemosni. Legkésőbb szombaton!
Előzmény: freyya (353)
freyya Creative Commons License 2006.06.08 0 0 353
Gyakorlóanyag engem is érdekelne. Az Eurocity 2B könyvet megvettem, de az inkább csak megismertet a feladattípusokkal, mindegyik maximum 2-szer fordul elő a könyvben, az meg nemigen elég a begyakoroltatáshoz. Van esetleg olyan kiadványotok, amiben nem annyira teljes feladatsorok, mint inkább egy-egy típusra több gyakorlófeladat van? Olyasmire gondolok, mint amilyeneket az origóhoz adtak ki, amikor egy egész könyv foglalkozik csak a multiple choice feladatokkal vagy a tömörítéssel stb... Azért is lenne jó egy ilyen könyv, mert eléggé speciális feladattípusokat használtok, amik nem feltétlenül elemei más vizsgáknak is, és így nagyon nehéz anyagot találni hozzájuk.
Előzmény: Angel DC (352)
Angel DC Creative Commons License 2006.06.08 0 0 352
Beszkenneltetni tudom csak holnap a titkárnővel, ha az úgy jó neked, mert ezeket a vizsgasorokat amúgy meg lehet venni, legalábbis pár kiadást az IH-nál. Én saját munkám alapján sok plusz hasonló anyagot tudnékmondani, de amúgy egy napot erre simán rá lehetne szánni, mert elég összetett a dolog, erre meg a fórum nem alkalmas. Mi alapító tagjai vagyunk az Első Magyarországi Nyelviskola Klaszternek, ami az etikus és szakmailag profi nyelvoktatás mellett abban is hisz, hogy nekünk, szakmabelieknek segíteni kell egymást, szóval ha valaki pl erre jár, én tényleg szívesen elmondokmindent, amit a kollégák fel tudnak használni. Ha valakit érdekel, privát jelezzen.
Előzmény: applex (350)
Angel DC Creative Commons License 2006.06.08 0 0 351

Én sem értettem sosem, hogy hoghy sikerült akkreditáltatniuk:)

 

Nem erre gondoltam presztízsnél, hanem arra hogy a TELC-et nem kell, hogy mindenki mindenhol elfogadja az EURO-val szemben, amit semmiféle intézmény, munkahely nem utasíthat vissza, sem Magyarországon, sem Európában.

 

Én nagyon hiszek a minőségben és a hivatásomban, ezért sem készítenék fel TELC-re, hacsak valaki nem ragaszkodna ahhoz.. de nálunk általában nem gyorstalpalósak vannak, szerencsénk van.

Előzmény: freyya (349)
applex Creative Commons License 2006.06.08 0 0 350
Nyelvtanár vagyok, de sajnos az EURO nyelvvizsgát nem ismerem. Az Interneten sem találtam róla sok mindent. Tudnál egy minta tesztsort küldeni? Köszönöm.
Előzmény: Angel DC (343)
freyya Creative Commons License 2006.06.08 0 0 349

A nyelvvizsga presztizse olyan munkánál számít csak, ahol használni is kell a nyelvet. Aki ilyen helyre akar bekerülni, az már eleve igyekszik is megfelelő szinten elsajátítani. Akinek viszont csak a kötelező papír kell, azt nemigen érdekli, hogy milyen általános megítélés alá esik egy nyelvvizsga. Azon nem csodálkozom, hogy alapfokú nyelvvizsgának nézték a TELC-t, mert tulajdonképpen az. B1 szintű vizsga. Számomra rejtély, hogy hogyan sikerült középfokúra akkreditáltatniuk. Ugyanakkor hálás is vagyok nekik, mert rengeteg embert kisegítettek vele, akiknek valójában nincs szükségük a szakmájukhoz középfokú nyelvi szintre, de az állandóan külföldet majmoló nagyokosok odafent kitalálták, hogy a diplomához vizsgázniuk kell. Na de nem panaszkodom, elvégre ebből élek.:)

Előzmény: Angel DC (345)
jazmin77 Creative Commons License 2006.06.08 0 0 348
nem kaptam meg :(
Előzmény: doyen62 (347)
doyen62 Creative Commons License 2006.06.08 0 0 347
Jazmin 77! küldtem levelet, megkaptad?
Előzmény: jazmin77 (339)
Angel DC Creative Commons License 2006.06.08 0 0 346
amúgy addig EURO nincs is, legközelebb szept 2-án, legalábbis B2
Előzmény: freyya (344)
Angel DC Creative Commons License 2006.06.08 0 0 345
Igen, jól látod.. én nem akarok más nyelvvizsgát bántani, de az EURO-ra fel kell készülni rendesen. Egyszer bevittem a srácoknak órára egy TELC-tesztet, de nem mondtam hogy miaz.. azt hitték alapfok.. viszont a presztízse is egybevág a szintjével.
Előzmény: freyya (344)
freyya Creative Commons License 2006.06.08 0 0 344
Pont a szkennelés miatt tűnik nekem egyértelműen nehezebb vizsgának a többinél. Az már egy rutinosabb nyelvtudást, olvasási készséget igényel, mint az, hogy valaki szótár segítségével órákig fölötte üldögélve kibogarásszon egy szöveget. A legtöbb problémám persze abból van, hogy olyanok is akarnak - pontosabban kell nekik - nyelvvizsgázni, akik még nem igazán ütik meg a középfokú szintet, de szorítja őket a határidő diplomához, felvételihez stb... Nem egyszer már úgy jönnek hozzám, hogy be van fizetve a nyelvvizsga, így esélyem sincs rábeszélni őket későbbi időpontra. Eddig az ilyen emberkéket mindig a TELC-re küldtem, azzal kapcsolatban volt jónéhány kellemes meglepetésem. Olyanokat átengedtek majdnem 90%-al, akiket azzal indítottam útnak, hogy az esélytelenek nyugalmával vehetnek részt a viszgán. Most ez a lehetőség kiesik, ezért próbálok körülnézni, hova lehet küldeni az ilyen szoros határidős, nem 100%-ig felkészült embereket.
Előzmény: Angel DC (343)
Angel DC Creative Commons License 2006.06.08 0 0 343

EURO-vizsgáztató vagyok és mindig ide is készítem fel a tanítványaimat. Én sosem tapasztaltam, hogy könnyű lenne, nem véletlen hogy itt augusztustól semmi nem változik. Hatékonyságot mér, különösen fontos ezért a típusfeladatok ismerete, pl a reading 40 perc, ebben van egy db A/4-es, két db 2-A/4-es és egy 3 A/4-es hosszúságú feladat, szóval 10 perce van mindegyikre. Tudniuk kell, mikor csak szkenneljék az infót, mikor mire figyeljenek. mi 15 évesen máér ide írányítjuk jó eredményekkel a gyerekeket is, de ezek a kölykök korán kezdték a nyelvet, kb 6-os koruktól pedig már heti egy conversation clubon is részt vesznek anyanyelvi tanárral, ahol nem tanulnak csak beszélgetnek meg idétlenkednek, hogy teljesen testhezálló legyen a nyelvhasználat. Vannak olyan vizsgáztató kolllégák, akik TELC-en is vizsgáztatnak, szerintük egyértelműen az EURO a nehezebb. Amiben sokkal könnyebb mint egy rigós pl az a fordítás mert egyetlen levélfordítás van a mediation részben és nem a nyelvtani hiákat pontozzák le. Ha írsz privát, tudok többet is segíteni, célirányosan, ami téged érdekel.

 

Nem tapasztaltam az elmúlt években könnyű feladatsort, bár a május végi tanítványaim szerint a listening eszméletlen könnyű volt (az eredmény még nincs meg), de azért ezek a gyerekek rendszeresen kapnak transcription taskokat, jó fülük van hozzá.

Előzmény: freyya (342)
freyya Creative Commons License 2006.06.08 0 0 342
Látom, ismered a nyelvvizsgákat. Az Euro érdekelne elsősorban. Néhány tanítványomat készítem fel rá. Aki (ill. akinek ismerőse) már csinált ilyet, mindenki azt mondja, hogy nevetségesen könnyű, mindenkit átengednek. Ugyanakkor megvettem a felkészítő könyvüket, és aszerint egyáltalán nem könnyű nyelvvizsga, a TELC-et ezerszer könnyebbnek tartom. Létezik, hogy a vizsgán könnyebb feladatsort adnak, mint amilyenekkel a könyvben találkozhatunk? Már csak azért sem érzem, hogy olyan könnyű lehetne, mert az nemzetközi besorolásban is B2 vizsga, míg a TELC most még csak B1 (ezért is kell megváltoztatniuk).
Előzmény: Angel DC (305)
freyya Creative Commons License 2006.06.08 0 0 341

Nyelveket tanítok, sok embert készítettem és készítek nyelvvizsgákra, és nem azt tapasztaltam, amit mondasz. Nagyon kevés olyan ember van, akinek tényleg annyira vág az agya, hogy a megtanult dolgokat azonnal, bármilyen feladattípusban használni tudja. Sokszor nem is a nyelvtudással van baj, hanem egy-egy kérdezési módra egyszerűen nem áll rá az agyuk. Van pl. egy 48 éves tanítványom, aki folyékonyan beszél angolul, hibátlanul ír, és magyarról bármit azonnal angolra fordít. Mégis mikor kitalálta, hogy nyelvvizsgázni szeretne, megszenvedtünk a felkészüléssel, mert a cloze test-eknél egyszerűen nem tudott rájönni, mit akarnak tőle. Általában muszáj a feladattípusokat is begyakoroltatni.

Megértem, amit mondasz, mert egy cipőben járunk, nekem sem okoztak soha problémát a tesztek, egyedül tanultam meg 4 nyelvet. De azért ne felejtsd el, hogy az emberek többsége nem nyelvzseni, aki a saját örömére egyedül nyelveket tanul és kíváncsiságból vizsgázgat, hanem átlagos képességű, aki a munkája/tanulmányai miatt rá van kényszerülve, hogy nyelvvizsgát szerezzen.

Előzmény: Lady Wessex (329)
Shoshoj Creative Commons License 2006.06.08 0 0 340
Köszönöm kérdésed; nem bocsátkoznék jóslásokba, inkább megvárom a pénteket, amikor meg lehet nézni a nyelviskolában a javított papírokat és meg lehet tudni az eredményt, mielőtt elindul a nyelvvizsgabizonyítványokat létrehozó procedúra, amit ígéret szerint "még a nyáron" kézhez kapunk. 60 % -nak kell lenni, hogy a Zertifikat Deutsch sikerüljön és 80 %-nak, hogy magyar C típusú nyelvvizsga bizonyítványt is kapjon az ember.

Az írásbeli vizsgán nem éreztem különösebb gondot (a szóbelit persze a hátam közepére sem kívántam, de megpróbáltam folyamatosan beszélni. Amikor megakadtam, akkor nyelvtanilag ellenőriztem, ill. javítottam magam. Kellett, mert az egészet magnóra vették.), egyedül a levélírás - az utolsó etap - okozott bosszúságot, ui. csak fél óra volt rá és négy dolgot kellett belefoglalni, de én tkp. csak az első gondolat elővezetésénél tartottam, amikor lejárt az idő. Ekkor még a maradék pontokhoz írtam egy-egy mondatot.
Előzmény: Cida_509 (336)
jazmin77 Creative Commons License 2006.06.08 0 0 339
Köszi Shoshoj! - igen ezt  tudom, eredetileg az augusztusi vizsgára szerettem volna menni, de a változások miatt azt törölték, így egy hónappal előbb lesz, a júliusi vizsgára jelentkeztem... (és ezért lettem most egy kicsit kapkodós:) )
Előzmény: Shoshoj (335)
jazmin77 Creative Commons License 2006.06.08 0 0 338

Kedves Lady Wessex!

Szerintem te teljesen félreértesz valamit.....

A próbateszt kifejezés nem egyenlő a korábbi, valós, megtörtént feladatsorokkal....!

Magyarra fordítva, én nem (feltétlen) olyan feladatsorokat keresek, amelyek korábban már lefutott vizsgafeladatok voltak..., és nem is értem, hogy erre miből következtettél... (Bár az sem lenne ellenemre, hisz gyakorlásnak nagyon is jó.)

A próbateszt egy olyan feladatsor, amelyhez általában egy megoldókulcsot is mellékelnek, így ha egyedül oldod meg és nincs aki kontrolláljon saját magadnak is ki tudod javítani. (Bár ha te 7 évig egyedül tanultál nyelvet szerintem ezt nem kellene neked magyaráznom :) )

Hihetelen, hogy - idézlek -  bármely nyelkönyvben, bármely nyelvtani sorokat lehet találni! (ki hitte volna???) - ezzel tényleg sokat segítettél azoknak az embereknek akik nyelvvizsgára készülnek, és az interneten keresnek feladatsorokat ! :))))

Azért köszönöm, és remélem érthetően fogalmaztam azzal kapcsolatban, h mit értünk próbateszt kifejezés alatt.....

Előzmény: Lady Wessex (334)
Angel DC Creative Commons License 2006.06.08 0 0 337
Az EURO nyelvvizsga egyáltalán nem változik, mert teljesen megfelel a szabványnak, ahogy mindig is. Ez jó hír azoknak, akik ezt preferálják.
Előzmény: Shoshoj (335)
Cida_509 Creative Commons License 2006.06.07 0 0 336

Ezért tettem én le májusban

 

Tényleg, hogy sikerült?

Előzmény: Shoshoj (335)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!