Keresés

Részletes keresés

newnikk Creative Commons License 2010.01.26 0 0 20518
Nero tanálta föl a CD író progit is már 2000 éve!!!
Előzmény: Törölt nick (20515)
Törölt nick Creative Commons License 2010.01.26 0 0 20517
Azonnal szabadalmaztasd, mert nem tudod majd bizonyítani, hogy Te találtad fel!!!
Előzmény: spaceshuttle69 (20516)
spaceshuttle69 Creative Commons License 2010.01.26 0 0 20516
Holnap -12 és -6 fok közötti hőmérséklet, és derült idő várható. A szél sebessége 7 km/h lesz.
Törölt nick Creative Commons License 2010.01.26 0 0 20515

"mondjuk itt azért mi is elismerjük, hogy a karburátort Karl Benz találta fel, Csonka János és Bánki Donát csak továbbfejlesztette)"

 

Csonka Andrásra már annyira nem vagyunk büszkék,mondjuk ő nem talált fel semmit,max. fűtéstechnológia szempontjából lehet jelentős. :)))

 

De Nero meg a távfűtést találta fel:)

Törölt nick Creative Commons License 2010.01.26 0 0 20514
"Szerintünk magyarok találták fel a transzformátort "
Annyira, hogy 1885-ben szabadalmaztatták. Akkor hogyan tovább?:)
Előzmény: kékszemű (20511)
Törölt nick Creative Commons License 2010.01.26 0 0 20513
Meg "továbbfejlesztettük" a C vitamint, a hollográfiát, a streszt és néhány egyebet.
Előzmény: kékszemű (20512)
kékszemű Creative Commons License 2010.01.26 0 0 20512
Na, azért mondok egy dolgot, amit tényleg nekünk köszönhet a világ: villanyóra :-((((
Előzmény: kékszemű (20511)
kékszemű Creative Commons License 2010.01.26 0 0 20511
és onnan radarozták meg a világon elsőnek a Holdat.

Hát ez az. Csak mi nem láttuk a Holdat, nekünk radarozni kellett :-))

Sorolhatnám reggelig:transzformátor, generátor, karburátor, stb.,stb.

Szerintünk magyarok találták fel a transzformátort (meg is buknál az érettségin, ha nem fújnád, hogy déribláticipernovszki :-)), az amerikaiak szerint Gerorge Westinghouse és Wiliam Stanley, az angolok szerint Lucien Gaulard és John Gibbs, a németek szerint Werner von Siemens...

De ugyanígy mondhatnám a karburátort (mondjuk itt azért mi is elismerjük, hogy a karburátort Karl Benz találta fel, Csonka János és Bánki Donát csak továbbfejlesztette), meg sok-sok más dolgot még...
Előzmény: Törölt nick (20500)
Törölt nick Creative Commons License 2010.01.26 0 0 20510
Igazad van, ezt elkúrtuk, nem kicsit, nagyon:)))
Előzmény: spaceshuttle69 (20509)
spaceshuttle69 Creative Commons License 2010.01.26 0 0 20509
Haj, a régi szép idők! Amikor ide benéztem a szalagos topicba, és magnókról, meg szalagokról ment a diskurzus .....
Törölt nick Creative Commons License 2010.01.26 0 0 20508

Mostmár csak azt nem értem, ha ilyen zseniális közgazdászaink vannak, miért tartunk ott, ahol tartunk.

Ennyi ellentmondás egy  ilyen rövid eszmefuttatásban elismerésreméltó.

Mindent áron alul adtunk, de mindenki nekünk tartozott!

Az állam kompenzálta a veszteségeket, ugyan miből? A veszteségekből?

"már nagyon nyomják a begyem az olyan pökhendi megjegyzések"

...erre mondják..nem azt nézem mit mond, hanem azt, hogy ki mondja.

Előzmény: gaborka8X8 (20506)
gabocza1 Creative Commons License 2010.01.26 0 0 20507
Drága Uraim! Még mielőtt szeretve tisztelt BOSS-unk megérkezik, javaslom a téma befejezését, ráadásul némi puskaport érzek a lavagőben...
gaborka8X8 Creative Commons License 2010.01.26 0 0 20506

Közgazdászként már sokszor megfogadtam, hogy nem szállok bele Hi-Fi-s fórumokon, az ár, érték, piac, és hasonló közgazdasági alapfogalmak körüli vitába, főleg nem, ha olyanok folytatják, akik, hát hogy fogalmazzak finoman, nemigen értenek ehhez, sőt sok esetben tényleg még az alapfogalmak jelentésével, pontos definíciójával sincsenek tisztában.
De valahogy, a „közgazdászkodás” olyan, mint a foci ehhez mindenki ért, vagy legalábbis azt gondolja, hogy ért hozzá. Még pl. műszaki kérdésekben nem szoktak azok vitatkozni, akik nem értenek a műszaki dolgokhoz, addig gazdasági kérdésekben csak nagyon keveseket akadályoz meg az a vitában és megfellebbezhetetlen kijelentésekben, hogy nem értenek a gazdasághoz, nem értik annak működését. Pedig ez, higgyék el nekem, ugyanúgy egy szakma, egy tudomány, mint a műszaki szakmák, tudományok.
Még inkább igaz ez a szocialista gazdaságra, amivel kapcsolatban szintén bölcsességeket hallok olyanok szájából, akik vagy nem is éltek azokban az időkben, vagy ha életek is, egyáltalán nem láttak bele a gazdasági folyamatokba.
Nem akarom nagyon bő lére ereszteni a mondandómat, de néhány kérdést tisztázni kell ahhoz, hogy lássuk, nem „Róbertbácsi” ingyen konyháján, vagy a Baptista Szeretetszolgálaton keresztül kerültek exportálásra a magyar termékek, és mégis kénytelenek voltunk őket az előállítási költségek alatt exportálni.
Először, létezett egy KGST, aminek a lényeg az volt, hogy a szocialista országok elsősorban ezen a piacon belül egymással kereskedtek. Másodszor, a KGST-n belül, volt egy elszámoló pénz, azaz olyan pénz, ami csak számlapénzként létezik, és nincs valós megjelenése, és aminek semmi köze nem volt egyetlen ország nemzeti fizetőeszközéhez sem, még a szovjet rubelhez sem, amiről félig a nevét kapta, ez pedig a transzferábilis rubel volt. Ezt a transzferábilis rubelt, csak az országok közötti elszámolásra használták, és a vállalatok nem ezzel dolgoztak, de ebből a keretből. Tehát a Warsói Szerződés keretébe tartozó országokba exportált hadiipari termékek ebben a transzferábilis rubelben lettek elszámolva, amit egyébként a KGST-n kívüli országok nem fogadtak el, éppen úgy, mint pl. az akkori EGK elszámoló pénzét a ECÜ-t sem fogadták el az EGK-n kívüli tagországokban.
Igen ám, de a magyar ipar kétszeres szorításban élt, a konvertibilis valutával rendelkező országokba való export tekintetében. Először is azért, mert ahhoz, hogy a nyugati termékek iránt egyre növekvő fogyasztói igényeket ki tudják elégíteni, ilyen konvertibilis valutára volt szükség, mivel csak ezzel tudtuk a lakosság számára kívánatos termékeket megvásárolni. Másodszor pedig azért, mert a nálunk fejlesztett/gyártott termékekhez sokszor olyan alkatrészekre volt szükség, amit a KGST országaiból nem lehetett beszerezni, de ezeket a termékeket gyártani kellett, egyszer azért, mert erre kötelezettséget vállaltunk a KGST-n belül, másodszor azért, mert a többi KGST országból jövő importterméket (Lada, Skoda, Tesla, stb.), csak akkor tudtuk kifizetni, ha transzferábilis rubelt szerzünk ezen országokba való exporttal.
Tehát, itt álltak a magyar vállalatok, és két oldalról rugdosták őket, hogy szerezzenek konvertibilis valutát.
Ezért azok megpróbáltak exportálni úgy, hogy nem kaptak sem időt, és főleg pénzt nem, a termékeik adott exportpiacra való bevezetéséhez, vagy arra, hogy azoknak reklámot csináljanak, promótálják őket stb.
Helyette azt mondták az elvtársak, hogy szerezzenek ennyi és ennyi konvertibilis valutát, mindegy milyen áron, azaz, mindegy mekkora veszteséggel, de a lehető leggyorsabban. A veszteségeket pedig majd fedezik a KGST-be irányuló exportból. (Gondolom, senkinek nem mondok vele újdonságot, hogy a KGST felbomlásakor nekünk gyakorlatilag minden tagországgal szemben pozitív volt a szaldónk, azaz minden tagországgal szemben nagyobbak voltak a követeléseink, mint a tartozásaink.)
Tehát, a magyar vállalatoknak úgy kellett exportálni, hogy a termékeiket nem tudták bevezetni az adott exportpiacra, nem tudták ott megismertetni azok kvalitásait, ráadásul különböző okoknál fogva nem tudták garantálni a szervízelést, pótalkatrész ellátást, stb., ellenben meg volt határozva nekik, egy kötelezően teljesítendő exportvolumen, de nem darabszámban, hanem konvertibilis valuta tömegben.
Mindabból, amit leírtam, pedig egyenesen következik, hogy kénytelenek voltak szinte bármilyen áron, amit a kinti vevőnek volt képe meghatározni, értékesíteni az árujukat, akár az előállítási költség alatt is, csak azért, hogy ezt a konvertibilis valutában meghatározott exportvolument teljesíteni tudják.
Azaz, nem jótékonykodásból, hanem komoly kényszerből adták el nyugati exportra az előállítási költség alatt is a termékeiket.
Az más kérdés, hogy szükség esetén az állam kompenzálta az ebből adódó veszteségeket.

Elnézést mindenkitől ezért a hosszúra nyúlt irományért, de néha már nagyon nyomják a begyem az olyan pökhendi megjegyzések, hogy „Azt azonban nem hiszem el, hogy több keleteurópai sőt nyugati állam studiójának a baptista egyház segélyszolgálatán keresztül óriási ráfizetéssel vagy ajándék képpen jutattuk el.”, miközben már ebből is látszik, hogy az illetőnek elég kevés fogalma van az akkori gazdasági viszonyokról, és tartok tőle, hogy talán hasonlóképpen kevés a mostaniakról is.

Előzmény: Törölt nick (20491)
tovaris Bástya Creative Commons License 2010.01.26 0 0 20505
Hiába no, az élet nem habostorta.
Előzmény: Törölt nick (20504)
Törölt nick Creative Commons License 2010.01.26 0 0 20504
" a 80-as években a 10-szer ennyire dübörgő gazdaságunk kitermelt egy államcsőd közeli helyzetet a milliárdosaink nélkül"

A magyar államadósság kb 50x akkora most, mint akkor volt, a jövedelmek meg csökkentek, reálértékben. Akkor hogy is van?
Előzmény: Audi80Avant (20496)
newnikk Creative Commons License 2010.01.26 0 0 20503
Túlzásba viszed a borúlátást. Nem minden épül le, pl. a mutyi prosperál, és soha nem látott magaslatokat ostromol. Persze akit kihagynak belőle, annak savanya a szőlő...
Előzmény: dzogcsen (20502)
dzogcsen Creative Commons License 2010.01.26 0 0 20502
A milliárdosok hiányát azért túl tudnám élni... és sajnos egyfojtában a leépítés megy mert a nyugat csak picot vásárolt és szemétlerakóhelyet.
Előzmény: Törölt nick (20491)
Törölt nick Creative Commons License 2010.01.26 0 0 20501
20486!!!
Előzmény: dzogcsen (20499)
Törölt nick Creative Commons License 2010.01.26 0 0 20500

Nekem az fáj, hogy a 30-as évek végén, ill. a negyvenes évek elején a skandináv országokban, ha azt mondtad rádió, azt mondták Orion.

Ezekben az években a Philipstől az USA-ig az Egyesült Izzótól vették a rádiócső licenceket. Ott dolgozták ki a bárium és stroncium katódot és onnan radarozták meg a világon elsőnek a Holdat.

Sorolhatnám reggelig:transzformátor, generátor, karburátor, stb.,stb.

Most pedig földig borulva imádjuk a külföldi gyártmányú termékeket, amelyek előállítására mi is képesek lennénk.

Mi az oka ennek?

Előzmény: Audi80Avant (20496)
dzogcsen Creative Commons License 2010.01.26 0 0 20499
De nekem volt címezve.
Előzmény: gabocza1 (20479)
Audi80Avant Creative Commons License 2010.01.26 0 0 20498
ez sem piskóta
gabocza1 Creative Commons License 2010.01.26 0 0 20497
Urak!
Szvsz ne menjünk bele olyasmibe, amihez nem értünk, és legfőképp nincs rálátásunk!
Audi80Avant Creative Commons License 2010.01.26 0 0 20496
OFF
azt hogy te mit hiszel el az tőled függ nyilván. azért mások számára tán elgondolkodtató lehet hogy a 80-as években a 10-szer ennyire dübörgő gazdaságunk kitermelt egy államcsőd közeli helyzetet a milliárdosaink nélkül...
ON

de maradjunk a magnóinknál a történet másik oldala részemről lezárva
Előzmény: Törölt nick (20491)
gabocza1 Creative Commons License 2010.01.26 0 0 20495
Igen bátyám, de Te rögtön általánosítottál, pedig csak egy termékről volt szó és nem mindenről!
Előzmény: Törölt nick (20487)
Törölt nick Creative Commons License 2010.01.26 0 0 20494
Azon még nem gondolkodtál el, hogy miért szünt meg az egész nehéz és könnyű ipar, hogy miért gyártják a Boci csokit Csehországban és a Pilóta kekszet Lengyelországban, csak nálunk ráfizetéses mindíg és mindennek a gyártása?
Előzmény: Audi80Avant (20489)
Törölt nick Creative Commons License 2010.01.26 0 0 20493
" A belefeccölt anyagot munkát tehát a kimagasló minőségét sosem tudták megfizettetni rentábilisan. "
Logikus, hisz akkor Mo.-on az átlag fizetés 5x magasabb volt, mint mondjuk Svájcban.:-))
Nem megszüntetni kellett volna a vállalatokat, hanem átszervezéssel gazdaságossá tenni és fejleszteni, netán.
Előzmény: Audi80Avant (20488)
négyszög Creative Commons License 2010.01.26 0 0 20492
Igen, ,de minden iparunk hadiipar volt? , Mert mind eltünt?
Törölt nick Creative Commons License 2010.01.26 0 0 20491

Azt azonban nem hiszem el, hogy több keleteurópai sőt nyugati állam studiójának a baptista egyház segélyszolgálatán keresztül óriási ráfizetéssel vagy ajándék képpen jutattuk el.

Ha most csak tizedrésznyire dübörögne a gazdaság, nem lennénk ekkora xarban, az azonban biztos, hogy sajna nem lennének milliárdosaink.

Előzmény: Audi80Avant (20488)
Audi80Avant Creative Commons License 2010.01.26 0 0 20490
ez volt a húzóágazat .. huszonvalahány hangolt kör stb...
Audi80Avant Creative Commons License 2010.01.26 0 0 20489
ha A termék ráfizetéses de B nem az és ezmellett B nagyobb A-nál akkor a végeredmény micsoda? Vajon miért szűnt meg egycsapásra a hadi megrendelések megszűntével a magnós részleg mint nagyvállalat?
Előzmény: Törölt nick (20487)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!