Szia Gréti! -Aha, úszó fedél. Nem fehér hanem talán okkeres színű műanyag. Gyakorlatilag mindenre jó. Azért nem ugyanaz mint a fa, de praktikusabb. Az úr aki gyártja rövid családnevű. (nem a reklám miatt nem írom, hanem mert elfelejtettem) Ha az amire gondolok elég sokat találkoztam velük. 10-20 sőt 60 hl-es is van.
Eddig még nem jártam erre, de szívesen olvasgattam előlről hozzászólásaitokat. Sok érdekeset tanúltam a kollektív bölcsességtől. Az izgalmas fehérborokat szeretem. Legfrissebb élményem Bock 2005-ös Villányi Hárslevelűje. Zamatos, gyümölcsös, száraz, szép selymes érzetű, kicsit zöld illatú, gyönyörű bor. Hűtve is jól kiadja kincseit. Egészségetekre!
Bocs-bocs, de hát nem csak "Egy Jóska van a faluban", azonkívül semmi rosszat nem írtam Lacikáról, de most már tudjuk, hogy az Te vagy. (itt a topicosok között)
Nana... Melyik Nyakas-féle Budai borról van szó? Mert több is van: Chardonnay (több féle is), Pinot Gris, Müller Thurgau, Irsai Olivér, Cuvée, Sauvignon blanc... Egyébként a Nyakas-borok nekem nagyon bejönnek, de igen sok embernek szintén. A véleményeddel eléggé egyedül vagy.
Na, ha már megszólaltam. Vasárnap a barátomék jöttek (megint9, és hoztak egy Opperheim Sauvignon Blanc-t (2004, B.boglár). A kapszulát levéve a dugó teteje penészes volt. Kinyitva sem volt tökéletes, nem emlékeztetett SB-ra, inkább félretettük. Utánya kinyitottam egy Velezvion-féle Etyek-budai Chardonnay-Cserszegi cuvée-t, 2003-ból. Ez símán csak gyenge volt, sem az illata (pedig CSF !), sem az íze nem volt intenzív, csak valami mandulás-marcipános erőlködést éreztem benne. Utána következett volna a Sipos borháztól egy 2004-es Helikon Cuvée (Chardonnay-Szürkebarát-Muscat Ottonel), amit a honlapjuk is félszáraznak titulál. Mikor egy hónapja megvettem náluk - más borokkal egyetemben - nem derült ki, hogy ez most félédes... Mikor belekóstoltam, egészen elhűltem. A barátom azt mondta, hogy ha édesség, desszert után innánk, jó lenne, de így - csupa sós mellé - inkább eztis eltettük. Végül másodiknak egy Ludányi Elizabeth Cuvée-t ittunk meg, 2005-ből (Zenit-Szürkebarát), na az jó volt. Barátom felesége sem a Zenitet, sem a Szürkebarátot nem szereti, de azt mondta, így együtt egészen jó.
Szia Gréti! -Ha még a formáját, méretét, anyagát is mondanád, biztosan ráismernék. Amúgy egy a lényeg, hogy élelmiszeripari minőségű műanyag legyen. A kotyogó meg bármilyen megfelel, csak kotyogjon. Volt már úgy, hogy a ballon szájára műanyag fóliát raktam és befőttes gumival fogtam körül, vagy egy nagy méretű gumidugót megfordítva tettem rá. Üdv.: Laci
Idén először tettük a mustot -gondolom ismered- müanyag, fedeles tartályba. Nagyon jópofa, a tetején lévő zsinórtartót levettük, oda egy vékony slagot dugtunk a másik vége egy üveg vízbe és szépen kotyog. (ezt a gazdaboltosom ajánlotta így)
Van és ha igen, milyen tapasztalatod a tartályról?
Az az igazság, hogy én pár napja kóstoltam, és egyáltalán nem tetszett... És egy hónappal korábban is, és akkor sem volt az én világom...amolyan "hirtelen csináljunk gyorsan eladható bort" íze volt...csodálkoztam is, hogy az elegánsnak, felkapottnak mondott KOGART-Házban ilyen egyszerű bort szolgáljanak fel egy rendezvényen...
mi a véleményetek a somlói (somlai) borokról? Kinek milyen tapasztalata van? Külön örülnék, ha valamelyikőtöknek éppen ott van szőleje...Érdekelnének a meglátásai?
Minden érdekel a fajtákról, művelési módokról, borkészítési eljárásokról...
-Szia Gréti! off:{Isten bizony gondoltam rá, de van egy Gréti nevű ismerősöm aki Margit. hihihi Azért én is tartazom egy vallomássa:-Volt egy ismerősöm aki Lászlónak hívott. Csak kézfogásnál mindíg egy pillanatnyival tovább tartotta a kezem minthogy azt én megszoktam hehehe}on
-Azért mégis javasolnám a hőmérőt. Én már jártam úgy, hogy hideg vízben pancsolás után melegebbnek gondoltam a már visszahűtött lombikot, vagy nyáron az 55°C-os, melegen töltött bort hűvösnek éreztem. Az erjedés vége felé a 28-30°C nem sok. Pont jó az almasavbontó baciknak. A kénhidrogé-szag általában két esetben áll elő: -ha nár megindult az élesztős tevékenység és ként adtunk a cefrének, mustnak, -tápanyag hiányban szenvednek az élesztők és lebontanak kén tartalmú aminosavakat. -Tehát nem szabad a kénezéssel elkésni és tápsót kell adni.(erjedés közben is lehet) A szín kioldását (már ha elegendő van a szőlőben) nagyban segíti a kén adagolása. Egészséges kék szőlő cefréjéhez én így számolom a ként: 400kg cefre x 150mg/liter porkén = 60000mg = 60gramm porkén (jól elkeverve) -Az enyhe kénhidrogén-szag egyébként az első nyílt fejtés után eltűnik. De ha nem erre is van megoldás.
Egy 4 hl-es kádba 4 kiskanál ként tettem. Nem hiszem, hogy az sok lenne.
A pincébe daráltunk és ott nem tudom megoldani a locsolást.
Mi napi 6-7 alkalommal lenyomkodjuk.
A merlothoz fajélesztőt nem is tettem. Tavaly még a garázsba kezdtük, de pont akkor elég hűvös volt, 5-6 napig nem indult be, le kellett hordani a pincébe. Sajna nem igazi borospince, hanem majdnem szuterén. A must az szép sötét.
A zweigelthez adtam kis fajélesztőt, de gondolom ott sem lett volna muszáj.
Az osztrák borász ismerőseim nevetnek azon, hogy hány napig kell rajta hagyni. Ők azt mondják és úgy is csinálják, hogy 10 fokosan préselni kell, még ha éjjel van akkor is, mert utána visszavilágosodik.