Na megtaláltam az infót. A Vasedény boltokban még holnapig minden 30%-os engedménnyel kapható, az említett tésztagép így ~3500 ft volt a Vámház krt-i Vasedényben. Nem tudom, kapható-e még....
De majd körbekérdezősködöm, egy ismerős épp nemrég vett egyet. Tényleg nagyon hasznos! Miután összegyúrtad a tésztát, csak át kell tekerni a hengerei között, persze többször, egyre vékonyabbra állított hengertávolsággal. Természetesen így nem lesz asztalnyi méretű "lepedőd", hanem csak kb. 10-12 cm széles tésztacsíkok, de ez a célra tökéletesen megfelel. Van ismerősöm, aki rétestésztát is csinál így! A csíkokat szépen egymás mellé fekteti a tepsiben, ha összesül, senki meg nem mondja, hogy nem egy egész lapból van...
Ehhez a tekerős tésztagéphez lehet kapni - kiegészítőként - különböző feltéteket, amit akkor kell rászerelni, mikor már elérted a kívánt tésztavékonyságot. Ekkor a kiegészítővel felszerelt gépen áttekered a tésztát, és a szerkentyűtől függően lehet belőle cérnametélt, szélesmetélt, egyéb huncutságok. :-)
patuha, el is felejtettem megkérdezni: van tésztanyújtó géped? Állítólag már 3e ft körül lehet kapni. Nagy kincs, ha tényleg magad akarod csinálni a tésztát hosszútávon is!
Egy gondom van csak a házitésztával: csak laposakat lehet készíteni, én meg a "gömbölyűeket" (spagetti, bucatini, rigatone, penne) szeretem, van erre esetleg valakinek ötlete?
Hááát, én még nem láttam olyan elvetemült :-) olasz háziasszonyt, aki ilyesmire adta volna a fejét. Raviolit, tortellinit csinálnak házilag is, de ezeket a kerek átmérőjűeket boltban veszik készen.
A Colavita tényleg jó minőség, de ki kell várni ebből is az akciót. :-) A múltkor már ezt is közel 200-ért láttam a Kaisersben. Aztán szerencsére egy héttel később a Tescoban százegynéhányért adták. :-)
Röhej, de Németországban 1 Euro-ért vettünk kilós Barillat.....
<P class=MsoNormal style="MARGIN: 0cm 0cm 0pt"><FONT face="Times New Roman" size=3>Lassan már kíváncsivá tesztek ezzel a sok kétkedéssel és kipróbálom :) Eddig sose jutott ilyesmi eszembe, nekem nagyon jól beváltak a Colavita tészták, finomak, megfizethetők, (nem úgy mint a Barilla, ámde minőségben ugyanott vannak).
<P class=MsoNormal style="MARGIN: 0cm 0cm 0pt"><FONT face="Times New Roman" size=3>Szerintem Magyarországon ugyanolyan jó kell hogy l<FONT face="Times New Roman">egyen a durumbúza, mint Olaszországban, minden feltétel adott hozzá, Magyarország az egyik legjobb gabonatermő hely Európában. Legfeljebb az őrlés körül lehet gond, valamelyik cikkben a teszta.lap.hu-n olvastam, hogy mekkora kell hogy legyen a liszt szemcsemérete ahhoz, hogy jó legyen a tészta, na ez az, ami kérdéses.
<P class=MsoNormal style="MARGIN: 0cm 0cm 0pt"><FONT face="Times New Roman">
<P class=MsoNormal style="MARGIN: 0cm 0cm 0pt"><FONT face="Times New Roman">Egy gondom van csak a házitésztával: csak laposakat lehet készíteni, én meg a "gömbölyűeket" (spagetti, bucatini, rigatone, penne) szeretem, van erre esetleg valakinek ötlete?
>Az is jó játék lehetett :) Hogyan sikerült végül?
Úgy, hogy a szemétben landolt. :-))))) Aztán teljesen kútfőből csináltam palacsintatésztát fele búza- - fele kukoricalisztből, tojással, tejjel. Lehet, hogy nem authentikus, de finom lett. :-)
A durumlisztre visszatérve: biztos vagyok benne, hogy sok kisérletezés kell hozzá. Na meg kíváncsi lennék, hogy az itthoni durumliszt hány fényévnyi távolságra van az olasztól... Nem rosszindulat, csupán egészséges szkepticizmus. :-)
Úgy gondolom, hogy kb. olyasformán lehetne nekifogni, ahogy a kenyértésztának szoktam: robotgép keverőtáljába beletenni a vizet+sót+olajat, aztán magas fordulatszámon pörgetve finoman hozzáadagolni a lisztet. Ha már összeállt, ki lehet venni a gépből és kézzel gyúrni tovább, majd nyújtani.
Az olasz tésztákban az a lényeg, hogy _nincs_ bennük tojás.
Ez csak félig igaz. :-) Az olasz száraztésztában általában nincs tojás. De ez alól is van kivétel. :-) De pl. a friss tagliatellit az olasz háziasszonyok bizony tojással csinálják otthon.... Lombardiai, Reggio Emilia-beli, umbriai és dél-olasz tapasztalataim alapján.
Mindenesetre egy biztos: durumliszt kell a tojástalan tészta készítéséhez. De sok kudarcra kell felkészülni. Gyakorlatlan háziasszonynak nem egyszerű összegyúrni tojás nélkül a tésztát.
Egy pici off: én egyszer kukoricalisztből+vízből próbáltam tortillát sütni, hát elég elkeserítő volt az eredmény. :-(
No mostmár lehet írni:-) Szóval a tojás nem tojáson ne vesszünk össze. Nem érdemes és a topic sem azért készült:-)
Lényeg, hogy a kisfeleségem az állati eredetű dolgokat (kivéve tejtermékek) nem szereti. Sajnos a tojás is köztük van. Én szeretem és tennék a tésztámba is szívem szerint, dehát tekintettel kell, hogy legyek rája:-) A terveim között szerepel, hogy egy csomó más mellett a tésztát is itthon magam készítsem, ezért indult a topic. Miután kipróbáltam elvileg értelmét veszti, de azért tanulságnak itt lesz. Akár recepteket is lehetne közzétenni:-)
Nem hinném hogy a tojástalan igény úri fakszni lenne, ezt szerintem csak Te gondolod. És azt sem vettem észre hogy győzködtem volna bárkit is hogy márpedig tojásosat egyen.
Én személy szerint nem érzem magam anyukád korabelinek, eszembe se jutott a háborús időszak, de ha úgy tartja kedved engedd meg magadnak.:))
OK, te maradj a tojásosnál, de szerintem, ha valaki tojástalant kér (és nem biztos ám, hogy ez mindenkinél úri fakszni), akkor nem az az adekvát válasz, hogy elkezdjük győzködni, hogy egyen tojásosat.
Ez a "minél tojásosabb annál finomabb" meg "a szükség hozta úgy" szöveg az anyukám korosztályáé, akik háborús nemzedék, és természetesen nekik minden szegényember eledele, amiben nincs hús, jó sok tojás, vagy valami amit jegyre adtak anno :) mi már szerintem megengedhetjük magunknak azt, hogy ez a szempont ne szerepeljen az étkezésünkben.
A tésztában nem érződik a tojás íze. De szvsz éppen az a lényege a házitésztának, hogy igazi házitojás van benne, és minél több a tojás annál finomabb a tészta. Ha kimész a piacra megfigyelheted hogy a nénikék pillanatok alatt eladják a házi tésztájukat. Szerintem az olaszoknál is a szükség tette szokássá a tojás nélküli tésztakészítést. Ha emlékeztek rá évekkel ezelőtt milyen nagy kampány volt a tojás ellen. Most meg hirtelen egészséges lett. Én maradok a tojásosnál.
Az olasz tésztákban az a lényeg, hogy _nincs_ bennük tojás. A tojásos tészta sima magyar ferdeség :) (aki szépen akarja mondani: specialitás) Úgy tudom, hogy a durumliszt az, amihez nem is kell tojás, mert elég rugalmas magától is, a tojásos tésztát úgy találták fel a magyarok, hogy az itt termesztett búza lisztje nem tapadt ruganyosra másképp és csirizzé főtt tojás nélkül.
Szia Patuha!
Én ha nagyon olyanom van akkor szoktam tésztát készíteni. Én durumlisztet veszek, egyszerre csak 1/2 vagy 1 kg-ból csinálom. 1 kg liszthez kb.8 tojást számítva egy nagyon pici sóval kemény tésztát gyúrok, vizet nem teszek hozzá. Mikor homogén az állaga akkor egy kicsit pihentetem. Olasz gyártmányú tésztanyújtó és vágó géppel feldarabolom és pormentes helyen kiszárítom. Papirdobozban tartom felhasználásig.Legtöbbször szélesmetélt az eredmény.:)))