Sziasztok. Most vetődtem ide, olvastam a csokis süti receptjét, ki is rohantam megcsinálni.
Kedves Etna! Az íze az valami fenomenális, de valamit nyilván elszúrtam, mert nekem ugyan ki nem jött a bögréből, sőt! Elég jól leült az aljára. Mondhatnám kissé szalonnás lett. De az íze! Mégegyszer mondom, fantasztikus!
Azt azért kalkuláld be az esti sütésbe, hogy kell egy bizonyos idő, hogy a kenyér kihűljön, addig nem igazán tudod eltenni, ha viszont egész éjszaka+hajnalban reggelig az asztalon áll (zacsi, vagy kenyértartó nélkül) akkor már nem az igazi. Én ezért inkább késő délután sütök, hogy legkésőbb 10-11 óra körül már simán eltehető legyen.
58,5-ből ... 55 most, a terv 50-52.. na jó még az 53 is belefér. Hozzád hasonlóan, én is évtizedeken keresztül tartottam a súlyomat, sőt még ha akartam volna se sikerült hízni. Általában 48 kg körül mozogtam és bármit ettem (édesség, jégkrém, cukrozott üdítő stb.) nem híztam tőle. Ez a mostani is csak egy gyógyszer miatt jött össze, nem egészen egy év alatt, nagyjából tavaly októbertől. A gyógyszer ugyanis olyan étvágyat csinál, hogy ihaj! Nekem egyébként - bármilyen táblázat bármit is mutat a 163 cm-hez - a legideálisabb az 50 kg, így érzem magam a legjobban. A sütit meg ledolgozom:-) Közös kóstolás csak virtuálisan:-)
Hóóógyne lehetne! Rendszeresen így csinálom. Ha nem 1helyiségben alszol a géppel, nem fogod hallani. Nálam 3,5óra ebből 20perc a dagasztás Hogy mennyire van szaga? Tudod milyen a frissen sült kenyér illatára ébredni? (mikroorgazmus)
A mínusz 3,5 kg mihez képest? A legutóbbi plusz öthöz(:P), vagy a nullához? :)...mert ugye nem mindegy. Ha a sütivel kapcsolatban lelkiismereti problémáid vannak, én szívesen elpusztítok belőle néhány szeletet. Az én 70 kilomnak nem számít, 18 éves korom óta tartom a versenysúlyomat, pedig nagy ínyenc vagyok:)Szóval a kóstolás időpontja? :)
:-DDD Éppen most küldtem el a barátnőmnek is ezt a receptet, neki is elmondtam, hogy kipróbáltam a sütit, de csak egyszer!!!
Tudod milyen nagy önuralom kell hozzá? :-)) Tényleg nagyon finom, egyszerű és gyors a süti. Ja és persze az első alkalommal is osztoztam a sütin a fiammal, aznap pedig már csak salátafőzeléket (szerencsére imádom) ettem:-)) Remélem nem küld egy krokit a túlvilágról a fejemre Dr. Atkins:-)
Csak jelzem, hogy mínusz 3,5 kg-nál tartok, pedig időnként egy-egy jégkrém is becsúszik:-)
Nekem a Te "problémádra" csak a gáz,-vagy villanysütőtőben történő sütés ugrik be. Nem azért, mert ez az én heppem és mert nekem ez vált be, de ott tudnál több kisebb, egyforma pékárut készíteni.Saccra 8-10-et.Persze ehhez ennyi , kisméretű ,egyforma, tetején is "zárható" mázas cserép, vagy jénai kellene...hajrá!:)
Remélem sikerül egy jó gépet kifogni, amivel könnyedén eléred majd a kívánt méretet:-)
Azért a "pék"-nél kapható kenyértől, zsemlétől az otthon, gépben sütött (és semmilyen ez+azt, vagyis térfogatnövelőt, sűrítőt stb. nem tartalmazó) kenyérke és zsömi sokkal-sokkal egészségesebb!!!! A kísérletezést semmiképpen se add fel.
Most pedig - csak azért, hogy ne csak egészséges dolgokról essék szó, bemásolok egy 3-5 perc alatt mikróban elkészíthető csokis sütike receptet. De később, az esetleges plusz kilók megjelenésekor nem ám engem szidni:-))
„5 perces bögrés csokis süti” Hozzávalók: 1 nagy (3 dl-es) mikrózható bögre 4 evőkanál liszt 4 evőkanál cukor 2 evőkanál kakaó 1 tojás 3 evőkanál tej 3 evőkanál olaj vagy olvasztott vaj 3 evőkanálnyi összetördelt csoki (kihagyható!) 1-2 csepp (kb. egy fél mokkáskanálnyi) vanília aroma
Tegyük a száraz hozzávalókat a bögrébe és keverjük jól össze. Adjuk hozzá a tojást is és jól keverjük el. Öntsük hozzá a tejet és az olajat (vagy olvasztott vajat) és ismét keverjük meg. Adjuk hozzá a csoki darabokat (kihagyható) és a vanília aromát (helyettesíthetjük vaníliás cukorral is, ilyenkor a 4 evőkanálnyi kristálycukorból az egyik kanálnyi legyen vaníliás cukor) és ismét keverjük meg. Tegyük a bögrét a mikrohullámú sütőbe és kapcsoljuk be 3 percre 1000 watton (a legmagasabb fokozaton). A sütemény felemelkedik a bögre széléig, de ne aggódjunk! Hagyjuk kissé kihűlni és borítsuk ki egy kistányérra. És miért veszélyes? Mert így csak 5 percre leszünk attól, hogy éjjel-nappal csokis sütit együnk!
Természetesen alap funkciójában kellene a kenyérsütő egész kenyér készítéséhez, az, hogy a családban én személy szerint próbálkoznék valami kisebb mérettel, az már csak az én "hülyeségem". Végül is, felőlem lehet akár fél kilós kenyér, nekem az elképzelésem az lenne, hogy annyira legyen lapos, hogy félbevágva valami szendvics-féleségnek el lehessen készíteni a kenyeret. Mint amikor zsömléből csinál az ember szendvicset. Tehát bele lehessen harapni. :-)
Persze egyszerűbbnek tűnik a pék. De ha már mindenképp lesz gép, akkor meg hátha megoldható így is. Majd kísérletezem.
Nem tudom, a receptben nem szerepel. Eddig csak egyszer-kétszer csináltunk lekvárt a kenyérsütőben (eper, barack stb.), rövid időn belül el is fogyott, így a tartósítószer témakörben nem igazán "nézelődtem". Igazi, házi szilvalekvárt pedig anyukámtól szoktam kapni.
OFF A szilvának nagyon örülj, mert van ahol nem termett 1befőttes üvegre való! Nagyon jó a kenyérsütőben készített lekvár, csak nagyon kicsi a mennyiség. Mi évek óta úgy csináljuk, hogy ecettel kiöblítjük a legnagyobb fazekat, beletesszük a ledarált gyümölcsöt, ha nem elég édes, teszünk bele 1kis cukrot, A legkisebb lángon főttük 12-14 órát. (nem szabad hozzányúlni!!!! NEM ÉG LE!!!) Olyan lesz mint a nagymama lekvárja! ON
Van egy alapreceptem, ezt már próbáltam eperrel, sajnos szilvával még nem, azért leírom: 440 g friss eper (vagy más gyümölcs) 630 g cukor (kristály vagy por) pektin 13 g-os csomag Törje, vagy turmixolja össze a gyümölcsöt, tegye a gép sütőedényébe, majd keverje bele fakanállal a cukrot. Szórja rá a keverék tetejére a pektint, JAM programon kell sütni.
Vigyázz, mert nagyon forró lesz! Óvatosan vedd ki!! Ha hab lenne a lekvár tetején, azt szinté óvatosan(!) távolítsd el, dobd ki. A kész lekvárt befőttesüvegbe lehet tölteni és hagyni kell, hogy kihűljön.
Van egyébként itt egy ilyen fórum is ( Lekvár főzés kenyérsütőben.. )
Most azért egy kicsit elbizonytalanítottál, abból, amit írtál, azt hittem egy kis gépről van szó, amit fél kilós kenyérsütésre "kalibráltak", van egy lapátja, s ebben a gépben Te kb. 30-40 dkg-os kenyérkét (cipót) szeretnél sütni, vagy valami ilyesmi. Ennyi eltérés a megadott és a sütni kívánt kenyér között szerintem lehet. Gyanítom addig lehet "lemenni" a mennyiséggel, ameddig még tudja keverni a lapát.
Még soha nem készítettem az én két lapátosommal 25 dkg-os kenyeret, nem tudom, de szerintem ez azért elég kevésnek tűnik!! Az én receptjeim (használatiban lévők) 700 gr és 400 gr-nyi liszt mennyiség között váltakoznak. Még 400 gr alá egyszer sem mentem.
Kb. egy normál 1-1,2 kg-os kenyérhez kell 560 gr liszt és 310 ml víz... ennek a negyedéhez akkor 140 gr liszt és 77,5 ml víz.... hát nem tudom, ez a mennyiség egyáltalán képes már ellepni a lapátot (a kelesztés miatt ez fontos lenne) ?????
A Faqukac által ajánlott módszer biztosabban járhatóbb, egy kenyérnyi bekészített és a géppel dagasztott-kelesztett tésztából 10-12 zsemle süthető meg (ezek a "golyócskák" persze még a sütőbe rakás előtt pihennek és kb. a kétszeresükre nőnek). Felvert tojással kenem a tetejét és 180 fokon 12-16 perc alatt sül meg.
Köszönöm, azzal tisztában vagyok, hogy nincs zsömlesütő, nem is kifejezetten azt akartam, inkább a kisebb mennyiség volt a cél. :)
Etna.
Köszönöm Neked is a választ. Szóval akkor lényegében nem gond kisebb kenyércipókat sütni, ami már szendvicshez is megfelelő méretű. Amit találtam gépet, az egyszerre tud akár két 450 grammos kenyeret is sütni, de ha lefele nem gond a méretcsökkentés sütésnél, így akár két kisebb 20-25 dekás cipó sütése már számomra nagyon is megfelelne így.
Éppen ma láttam egy jó kis "szerkentyűt" a Pennyben, amerikai fánkocskákat lehet vele sütni (nem is emlékszem, talán 8 vagy 6 db készíthető vele egyszerre), a gofrisütőhöz hasonló elven működik. Lehet, hogy már máskor is láttam, de valahogy nem is figyeltem fel rá, most viszont jó alaposan megnéztem magamnak... nem is drága... na még gondolkodom:-)
Szia! Túl azon, amit Faqkac is írt, természetesen tetszés szerint lehet csökkenteni a megadott mennyiséget. Gond inkább a növelésnél szokott lenni, miután a sütőedény térfogata adott, a növeléssel nagyon kell vigyázni, nehogy "kidagadjon" a tészta a formából:-)
Én az 1,3 kg-os (sose lesz ennyi, ez a szám csak jól mutat a kenyérsütő csomagolásán) gépemen már kelesztettem/dagasztottam másfélszeres pizzatésztát a tészta programmal, ennyi még éppen belefért, de már ekkor is totál feljött a sütőedény tetejéig:-)
Tölts le zsemle receptet. Dagasztasd meg a géppel a tésztát. Vedd ki, formázz belőle zsemléket és süsd meg a sütőben. Amit nem tudsz megenni 2-3 nap alatt fagyaszd le.
Az ígért őszi kenyérár-emelés miatt tervbe vettük családdal egy gép vásárlását, mert arra jutottunk, hogy most már inkább otthon készítenénk el ilyen módon a "mindennapi"-t.
Amiben gondban vagyok: létezik-e olyan gép, ami zsömle-nagyságú kenyeret is tud készíteni, vagy az előírás - 400-500 grammos készítésnél, amit minimumként adnak meg a gyártók - az feltétlen a minimum súlyú kenyér, amit kell a géppel sütni, vagy lehet kevesebbet/kisebbet is?