Keresés

Részletes keresés

öcs Creative Commons License 2005.07.26 0 0 85
milyen volt? :)
Predator X Creative Commons License 2005.07.26 0 0 84

Haló mindenki, most jöttem meg 10 nap Pekingből, ha valaki kérdezni akar valamit Kínába való utazásról, tegye meg bátran, max nemtok válaszolni... :))

 

öcs Creative Commons License 2005.06.29 0 0 83
Ha valakinek kell Jüan, maradt egy csomó (2900), eladó a normális árfolyamon (24,5 Ft). 30/6554805
Cascada Creative Commons License 2005.05.29 0 0 82

Sziasztok!

 

Lehet, hogy nem sikerült a legmegfelelőbb topicot megtalálnom a kérdésemhez, de remélem, azért tud valaki segíteni.

 

Szeretnék kínaiul tanulni, egyelőre egyedül. Tud valaki segíteni, hogy hol lehet kínai nyelvkönyvhöz jutni, esetleg hangkazettával? Vagy pl létezik online kínai nyelvoktatás, vagy CD, vagy ilyesmi... ?  Az nem gond, ha nem magyar-kínai, hanem pl angol vagy német. De jó lenne hallani is...

 

Szóval ha valaki kínai nyelvtanulás témában tud ötleteket adni, azt várom.

 

Köszi :-)

 

Casca

 

(Nem követem a fórumot folyamatosan, úgyhogy ha lehet, levélben: cascaloca@yahoo.com     Köszi!)

hobe Creative Commons License 2005.05.24 0 0 81

A barnaruhas-zaszlosok allitolag a jelzolampa elotti idorol maradtak itt. Szegenyeket tenyleg le sem ..jak, pedik futyulnek veszettul:-) Nekem is tetszett:-)

 

 

 

Előzmény: öcs (80)
öcs Creative Commons License 2005.05.23 0 0 80
A kaja rendben volt, első este a szállódában kajáltunk,biztos ami zicher, de aztán rájöttünk, h hülyeség, a Vangfujing és a Tienanmen tér környékén baromi sok kajázda van, ahol tök olcsón tök jókat adnak, angol nyelvű étlapok, fényképekkel, szóval sokat nem lehet tévedni. Ettünk mindenfélét, de leginkább csirkét, marhát, zöldségeket, volt egy étterem, ahova rendszeresen visszajártunk, mert nagyon finoman főztek, kedvesek voltak a pincérnők. De ettünk egyszer-kétszer olyat, amiről nem tudtuk, h mi, de nem volt vészes. Az utcán árult fast food-kajákat viszont nem kóstoltuk meg, de volt ott sült madár, béka, tengeri csillag, meg még ki tudja mi :))

A közlekedésben nekem a barnaruhás, kis piroszászlós önkéntes (?) irányítók tetszettek. Ott állnak a kereszteződésben, és próbálnak irányítani, de nem nagyon figyelnek rájuk :))) Számomra sokkoló volt, amikor a babakocsival a zöldön teljes természetességgel próbáltunk átevickélni, ám egy busz majdnem letarolt minket... Azután inkább a biztosra mentünk: aluljáró :))
Előzmény: hobe (79)
hobe Creative Commons License 2005.05.23 0 0 79

A kajaval nem volt problematok? Epp most ertem vissza egy vacsirol, ahol kinaiak inteztek mindent, de en a kb. 12 fajta etelbol csak 2-3-at tudtam megenni:-( Az egyik tojasranotta volt marha hussal, a masik meg vekony marhahus szeletek hagymaval. A robbantott csirket szaritott csilivel mar nem kivantam ebed utan, a bekat vissza kellett utasitanom, a tobbirol pedig azt sem tudtam, hogy micsoda:-( Az etlap angol nyelvu forditasan volt disznonyelv, disznoful, kacsafej es hasonlok. Ezt otthon ugye nem nagyon esszuk meg? 

 

A kozlekedes botranyos.. Az esti taxis alig talalt vissza, pedig csak egyenesen kellett jonnie par kilometet. Arra hivatkozott, hogy o egy masik varosbol jott..

Tegnap meg olyat lattam, hogy szerencsetlen gyalogos az ut kozepen allt mar a zebran es a rendorauto(!!) rahuzta a kormanyt, hogy szerencsetlennek felre kellett ugrania:-(

 

Mindezek ellenere nagyon tetszik a varos, vissza fogok meg jonni:-)

 

 

 

Előzmény: öcs (78)
öcs Creative Commons License 2005.05.23 0 0 78
Jah, mondjuk ez igaz, a buszok az elsők :) A Taxi esetében minket csak egyszer vágtak át, amikor megérkeztünk, és hiába olvastam a kézikönyvben, h csak olyanba üljünk be, amire hátul ki van írva a kilométerpénz, mégsem tettük, nem is tudom miért, olyan meggyőzően mondták, h féláron bevisznek :))) Egyszer meg egy 10 yuanos útra 100-at mondott a taxis, de gyorsan bekapcsoltattam az órát, szó nélkül bekapcsolta :) Amúgy biztos vagyok benne, h a hülye amcsi túristák miatt akarnak mindenkit átvágni, úgy vannak vele, h azokat lehet: többször tapasztaltam, h minden alku nélkül kifizetik az árusok által kért pénzt...

A Tienanmen téren hozzánk is állandóan odacsapódott egy-egy "egyetemsita", az elsővel jól eldumáltunk, örültünk, h végre beszél valaki angolul, aztán a végén benyögte, h akkor szívesen megmutatja a múzeumot és leírja a nevünket kínai jelekkel :) ezután óvatosan kezeltünk minden angolul jól beszélőt :))
Előzmény: Ahmet (77)
Ahmet Creative Commons License 2005.05.23 0 0 77

Ahol kevesebb a turista, ott kevesebb az olyan ember, aki át akar vágni. Velem pl. Yunnanban nem fordult elő, míg Pekingben én is dtapasztaltam, hogy simán bemondták a tízszeres árat, aztán nem akartak engedni belőle.

 

A közlekedésben tévedsz. Az első a teherautó, aztán a busz, autó, motor, tricikli, bicikli, gyalogos. : ) Azt hiszem össztömeg alapján megy a besorolás. : )

Előzmény: öcs (75)
hobe Creative Commons License 2005.05.22 0 0 76

En csak egyszer tapasztaltam, hogy at akarnak vagni: a taxis 3-szoros aron akart kivinni a repterre. Ha rendes taxiba szallsz es elinditja az orat, akkor semmi gaz! Ha az orat nem inditja el es nem akar szamlat adni, akkor ki kell szallni. 

 

Engem az zavar, hogy fiatalok odajonnek hozzam es angolul beszelnek, bla-bla es nem tudom, hogy tenyleg csak beszelgetni akarnak vagy a vegen penzt kernek. Ma pl. egy srac lefenykepeztette magat velem, mert tetszett neki az igenytelen 3 napos borostam! Aztan meg udvozolt Kinaban es tovabbi jo nezelodest kivant es elment az utjara:-)))

Előzmény: öcs (75)
öcs Creative Commons License 2005.05.20 0 0 75
Sziasztok, mi ma jöttünk meg Pekingből, egy hetet voltunk csak, de baromira tetszett, úgyhogy még az idén visszamegyünk. Fantasztikusan jó hely szerintem, az utcák tiszták, kedvesek az emberek, jó és olcsó a kaja, sok a látnivaló. Ráadásul mi egy tízhónapos babával voltunk, ami azt jelenti, h ötméterenként megállítottak bennünket fotózni és így alig haladtunk :-)

Ami nem tetszett, valahogy nem illik a képbe, az az, h a külföldit azonnal át akarják vágni. De ha észnél vagy, vagy ismered a körülményeket, mondjuk a taxit, akkor ezt nem tudják megtenni. Jah, és a pekingi közlekedés nagyon durva: első az autó, aztán a bicajos, majd a gyalogos. A zöld lámpa és a zebra korántsem biztosíték, h átérsz :-)

Ha esetleg valakinek segíthetek a minimális tapasztalattal, szívesen teszem.
hobe Creative Commons License 2005.05.19 0 0 74

Holnaputan ismet megyek Pekingbe, ugyhogy kerdeznek:-)

 

A Tienanmen teren a multkor egy ficko elkezdett hozzam angolul beszelni, hogy o majd kalauzol, bla-bla... Eleg nehez volt leraznom. Ha nem sikerul, akkor a vegen bemond egy osszeget a szolgaltatasaert?

Csak mert mar a repteri wc-ben penzt kert a takarito ficko, amiert adott nekem papirtorolkozot!

 

Mennyi egy atlagos pekingi fizetes?

Előzmény: kb. (73)
kb. Creative Commons License 2005.05.03 0 0 73
Jogos, pekingi kép alig van van a honlapomon. 1 éve Pekingben élek, a honlapot viszont kb. másfél éve nem frissítettem. :-(

Ha tudok, szivesen válaszolok a kérdéseidre.
Előzmény: hobe (71)
Lokator Creative Commons License 2005.05.02 0 0 72
köszönöm!
Előzmény: kb. (70)
hobe Creative Commons License 2005.05.01 0 0 71

Valoszinuleg a a garancia ervenyessege markafuggo, a Nikonra minden altalam megkerdezett boltban csak helyi garanciat adtak.

Mindegy, megvan a gep es orulok neki:-)

 

Igen, Pekingben csak a belvarosi boltokat lattam. En elhiszem Neked, hogy min. par honapos tartozkodas utan meg lehet talalni az olcso es jo boltokat, de egy turistaallatnak (pl. en), aki az interneten keresgel, annak azert joval egyszerubb dolga van Hong Konggal.

 

Nem talalom a honlapodon a pekingi kepeket! A fooldalon meg van emlitve ez a varos is, de az albumok kozott nem tlatom:-( Vagy csak a portrek kozott van par ott keszult kep?

 

Koszonom a segitsegedet! Talan meg fogok kerdezni (nem boltokrol!:-), a honap vegen ismet megyek par napra Pekingbe!

Előzmény: kb. (69)
kb. Creative Commons License 2005.04.30 0 0 70
Egyszerűsített kínai a szöveg, valamilyen manuál szövege lehet (ilyen kifejezésekkel: számlaszám, alkatrész szám, költség riport, riport átadás határideje, stb. - elég szörnyű :-))).
Előzmény: Lokator (68)
kb. Creative Commons License 2005.04.30 0 0 69

Hongkongban eddig mindig az egesz vilagra ervenyes garanciaval vasaroltam, pl. az altalad belinkelt oldalon is emlitett Kinefotoban (ott van ilyen, ellentetben a szarazfoldi Kinaval, ahol tobb megkerdezett fotosuzletben is azt mondtak, hogy tudomasuk szerint erre a szarazfoldi Kinaban sehol nincs lehetoseg - a pontossag kedveert, en ezt Canon fototermekek eseten kerdeztem) ezert irtam, amit irtam.
A linket nem azert adtam a D70-rol, hogy beirhasd, hogy nem tudsz kinaul, hanem, hogy lasd a forrast (az alapjan eltalalhattal volna az uzletig, pl. megmutatod egy taxisnak) es az arat (ezt  es a D70 feliratot, illetve a gepet abrazolo fotot nyelvtudas nelkul is lattad, gondolom). Orulok, hogy vegul megoldottad Hongkongban.

En azert irtam hozzaszolast, mert azt allitottad (63), hogy "Pekingbennem erdemes venni kamerat, mert egyreszt nem talaltam, amit szeretnek, masreszt draga. Ja, es az osszes folpackba van csomagolva:-))". Ez tevedes, ami nem bun persze es ertheto is egy feluletes par napos pekingi tartozkodas alapjan. En adtam egy linket, hogy pl. hol erdemes Pekingben vasarolni (ahol pl. nem szokas folpackba csomagolni es akar Forte filmet es papirt is az altalam ismert legjobb aron lehet vasarolni), gondolom te a belvarosi aruhazak es setaloutcak ajanlata alapjan iteltel elhamarkodottan a pekingi fotos piacrol, csak ezt szerettem volna korrigalni.

Előzmény: hobe (67)
Lokator Creative Commons License 2005.04.29 0 0 68
Sziasztok!

A Del-kelet azsia topikban mar kerdeztem, de januar ota nem jott valasz, talan itt. :-)

Az alabbi szoveg Simplified vagy Traditional kinai? (szerintem simp., kollega szerint trad.). Bonus kerdes: Mit jelent? :-)

Koszi,
L.

hobe Creative Commons License 2005.04.29 0 0 67

D70s

Hat ez megegyezik a Hong Kong-i arral es ott legalabb szot ertek veluk es valogathatok a boltok kozott!

 

Meg persze kinaiul van az oldal is es semmit nem ertek belole:-(

Előzmény: kb. (64)
hobe Creative Commons License 2005.04.29 0 0 66

Kosz, mar vettem egy D70s-t Hong Kongban! A garancia sajnos ott is csak Hong Kongra szol:-(

 

Megneztem az utikonyvet, csak mivel harom estem volt Pekingben, ezert frankon bezartak a turistas helyek:-( Nyilvan a Tienanmen teret nem hagytam ki, meg hat az ott elo magyar kollega mutatott egy-ket latnivalot.

 

A taxisokkal q sok bajom volt, bar csak ketszer szalltam ki:-) A masodik mar hazafele volt: a kis piros bizbaszra gondosan ratette a sofor a sapkajat, majd kozolte, hogy 200. En mondtam neki, hogy ha-ha 80. Erre o ha-hazott, en meg kiszalltam. Befele 60 yuanert hoztak be utdijjal egyutt!

 

A borravalot az etteremben is bebuktam. Mar-mar szegyelltem magam, hogy annyi penzert mekkora adagot adnak es milyen finomat, meg persze korbeugralnak. Sehogy nem tudtam elmutogatni, hogy megtarthatja a 10 yuanost, ugyhogy a vegen kenytelen voltam a tanyer alatt hagyni.

 

Amennyit lattam a varosbol, az tetszett, csak a szenyezett levego nagyon megviselt:-(

 

Tegnap Hong Kong-ban volt par oram, na az minden szempontbol megfelelt:-) Mar a repterrol kijovet ledobbentem: egybol a bejaratnal a gyorsvasut, 100HKD-ert oda-vissza elszallitottak es 22 perc alatt a varosban voltam!

Előzmény: kb. (64)
kb. Creative Commons License 2005.04.28 0 0 65
1. A pekingi taxisok nem igazan ismerik a varost. Ez van. Viszont nem szokas borravalot adni nekik. 2. Szivesen elmeselem, hogy mit latni az egyik legturistasabb pontjan Pekingnek (Tiananmen), de nem lenne egyszerubb, ha beleneznel egy utikonyvbe? 3. El tudom mondani a filezett csirkemellet, de sajnos a legtobb helyen akkor is robbantott csirket fogsz kapni, ez van.
Előzmény: hobe (61)
kb. Creative Commons License 2005.04.28 0 0 64
Pekingben nagyon is erdemes fenykepezogepet venni, csak eppen nem mindegy, hogy hol. Ahol en szoktam vasarolni, ott az USA online arai alatt van szinte minden. A D70 peldaul 710 USD (5800 RMB). http://www.rayi.cn/shop/product2.php?prodid=867 A garancia viszont csak Kinara ervenyes.
Előzmény: hobe (63)
hobe Creative Commons License 2005.04.26 0 0 63

Pekingbennem erdemes venni kamerat, mert egyreszt nem talaltam, amit szeretnek, masreszt draga. Ja, es az osszes folpackba van csomagolva:-))

 

OFF

En konkretan D70-es vazat keresek, de a jenkiknel 899 dollarba kerul es a mult heten azt mondtak, hogy a D70s is annyi lesz! A Hong Kong-i repteren ennel dragabb, de a varosban allitolag lehet jo boltokat talalni. Mondjuk az oldalt q regen frissitettek, de talan a boltok meg ott vannak es haladnak a korral:-)

 

Hong Kong
Előzmény: Yogi (62)
Yogi Creative Commons License 2005.04.26 0 0 62
De, próbálkozz, mert ez engem is érdekel.
Előzmény: hobe (61)
hobe Creative Commons License 2005.04.26 0 0 61
Na, itt vagyok:-) A tegnapi taxis egy ora alatt talalt a ceghez, pedig adtam neki terkepet kinai felirattal, aztan a vegen telefonalni kellett, hogy valaki magyarazza el merre is menjunk.. A mai meg 15 perc alatt odavitt! Viccesen olcso volt, ugy mindig adtam borravalot nekik, meg mondogattam, hogy xiexie:-) A Tienanmen terrel bajban voltam tegnap, mert volt ott par katona es nem engedtek a tomeget kozelebb. Fogalamam sem volt, hogy mi zajlott.. Ugyhogy bementem valahova jobbra es lattam par ures epuletet, de nem tudom mi volt az:-( Meg persze sztahanov munkasok kiallitasat. (most olvasom a konyvben, hogy 5-kor bezar, ugyhogy ez most kimarad:-(( ) Most is mennek valahova, de fogalmam sincs, hogy mit kene megnezni.. Ja, es az ebeddel mindket nap bajom volt:-( Hiaba rendelek csirket, allandoan valami apro csontos gusztustalan cuccot hoznak:-( Nem tudja valaki a filezett csirkemellet kinaiul?:-) A jol szervezettseg alatt mit ertesz? A palermoi kozlekedes ehhez kepest KRESZ minta:-) Holnaputan Hong Kongban lesz par oram es fenykepezot is vasarolnek. Ne tegyem?? A neten talaltam ajanlott bolt cimeket terkeppel, de akkor ne is probalkozzak?
Előzmény: kilenctizenegy (50)
lang li li Creative Commons License 2005.04.23 0 0 60
Hefeiben sajnos nem árultak csirkemellet / filét kifejezetten nem! /, viszont a csirkelábból kb 15-20 félét / szín, pácolás, illat mind különböző volt :)/ is. Én szintén nem eszem csirkelábat, fejet, nyakat stb...Pláne nem, ha ezek az utcán mindenfelé rám köszönnek a ruhaszárító kötélről...
Előzmény: kb. (59)
kb. Creative Commons License 2005.04.23 0 0 59
Én eszem húst, de kutyát nem (mint ahogy pl. csirkelábat és kukacot sem. Azt mondtam a kínainak, aki kínálta, hogy amíg lehet kapni csirkemellet, addig nem fogok elgondolkozni sem azon, hogy egyek-e a csirkelábat vagy sem). Olyan volt, hogy a nyolc fős asztaltársaságból rajtam kívül mindenki kutyát evett. Ja, és egyikük sem kínai volt (pontosabban egy fő volt negyed, egy pedig félrészben kínai, a többi pedig japán, indonéz és francia).
Előzmény: Yogi (58)
Yogi Creative Commons License 2005.04.22 0 0 58
Engem nem zavar, ha ennék húst, biztos kipróbáltam volna. Így viszont valami virág-szerű nemtommit sikerült ennem. Finom.
Előzmény: kb. (57)
kb. Creative Commons License 2005.04.22 0 0 57
Nem unalmas ezen a kutyaevés témán rágódni? (Most épp megint rákezdett a magyar bulvársajtó is erre a témára, lásd. http://www.azsia.net/modules.php?op=modload&name=News&file=article&sid=6549) Vannak kínaiak akik eszik a kutyát. És? Senki nem mondta, hogy neked is kell. Nem hiszem, hogy bárki is pont téged akarna kutyahússal tömni...
pimac Creative Commons License 2005.04.22 0 0 56
Akkor örülök hogy Shanghai-ban vagyok.. :-( A történet többi részét ne is meséljétek... Megyek "vidékre" is, de csak néhány napra, majd odafigyelek...

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!