Öntöttvas edényre ha nincs zománccal van bevonva, akár 2-300 év garanciát is mernék adni. Ezeknél a zománc kopása a kritikus. Bár ezek az edények saválló zománcozásuak, nem úgy mint a bilik és a fürdőkádak.
A Le Creuset termékek védelmében szeretném megjegyezni, hogy valóban nem olcsó, de elgondolkodtató, hogy ami Parndorfban a Le Creuset márkaboltban 65 Euro - konkrétan egy öntöttvas grillserpenyő - az itthon miért 32500,- ??? A többi termék esetében is minimum 30-40 % az eltérés... A termékek egyébként kitűnőek, nem hiszem, hogy sok olyan cég van, aki 30 év garanciát ad a termékeire, hiszen ezek az edények valóban egy életre szólnak, szerintem. Mindenkinek jó sütést-főzést!
Sziasztok, érdekel valakit egy Emerilware grillserpenyő?
Kiégettem szépen, egyszer kipróbáltam de nem jött be, jobban tetszik a sima. USA-ból jött, 10", vagyis kb 25x25cm szögletes. Váci vagyok és Budapesten nem járok.
Nekem sem olcsó, csak azért írtam mert erre is érdemes figyelni. Én inkább adok érte többet vagy megveszem használtan. Asszonyt még át kell nevelnem mert nem akarja használni :)
Az óccó kínai öntöttvasról olvastam valamikor, hogy radioaktív sugárzást mértek rajtuk, abból én nem etetném a gyerekeimet. Ne kérj bizonyítékot, mert nem emlékszem rá hol olvastam :) Ez nálam annyit jelent, hogy a kínaiak a lehető legmocskosabb, legolcsóbb hulladékvasat olvasztják be hozzá és nem érdekli őket, hogy bontott hajó vagy atomreaktor védőburok volt, mert úgyis megveszik a népek.
Igaz, a vaslábas nem műhold, de ahogy szinte mindenből, ebből is a túl olcsó nem biztos hogy jót jelent. Ehhez is kell józan ész.
Az ontottvas az egyik legolcsobb anyaga a tomegcikkeknek. Es a vasontvenygyartas is szinte osidok ota ismert es elterjedt technologia.
A haztartasi edenyek onbol, rezbol, majd ontottvasbol keszultek. Kesobb terjedtek el az acellemezbol melyhuzott fozoegenyek. Mert a melyhuzhato minosegu acel gyartasi technologiaja is elegge keson valt ismertte.
Vaslabast, serpenyot, vasalot, vaskalyhat, tuzhelyplatnit, hamurostelyt, makdaralot, husdaralot azonos termekprofilba soroljak a szakmaban. Ezet az ontottvas fozoedenyek olcso tomegtermekek voltak. Es szakmai szempontbol elegge igenytelenek is.
Mindezt azert irtam le, hogy bizonyitsan: a vasfazek nem egy kulonleges valami, nem holdszonda vagy atomeromu. Az olcso aru vaslabas is tokeletesen megfelel a konyhai celoknak.
De vannak meregdraga ontottvas egenyek is, mondhatja barki. Igen, vannak. De ezek nem az atlagpolgarnak keszulnek, latvanyosabb a zomancozasuk (nem jobb, csak latvanyosabb), hangzatos markecoloduma van hozzateve (aminek a fele sem igaz). Ezeknek egyetlen szerepe van: a vastagabb penztarcak megfejese, esetleg a hiszekeny reteg kihasznalasa.
Ugyhogy szivfajdalom nelkul vehetitek meg a legolcsobbat, mert ha nem veritek foldhoz, meg a dedunakotok is fogja tudni hasznalni.
Hát az biztos, hogy az én 14ezer forintos ovális fedeles öntöttvas tálam nem rosszabb, mint a 265ezer forintos, ugyanilyen, csak márkás elődje. Csak a máz tartóssága lehet a kérdéses.
A legtöbb háztartásfelszerelési boltban lehet kapni, igaz, mostanában csak a kereket. És kissé olcsóbban, mint a metróban.
Szemre kb úgy néz ki, mint a le creusetek, de az ára kb 5-10 százaléka annak. Az biztos, hogy sose adnék annyit egy edényért. Nem lehet annyival jobb ennél.
Ami nem feltétlenül jó jel, mert tele van mostanában a piac ezekre szintén megtévesztésig hasonlító kínai öntöttvassal. Ez nem kínai, hanem ír. http://www.lacuisinecookware.com/
Nekem van, az ovális formájú, vagy másfél éve vettem, 14-15 között. Szeretem, bár arra, amiért vettem (kenyérsütés) ritkán használom. Teljesen OK, jó nehéz, mondjuk a zománca elszineződött az alsó egyharmadán, valami kajától. Nem megyek neki drasztikus tisztítószerrel, úgyhogy így marad.
Az, hogy sok helyen le van rola verve a zomanc, csak az esztetikai erteket csokkenti az edenynek. Belul szorasd meg homokkal, nem fontos femtisztara a teljes feluletet, azutan avasd be. De at is csuszmakolhatod femszivaccsal, aztan avasd be.
A nagymamamtol rammaradt osoreg 4.5 literes labas belsejeben csak az oldalan, korben a felso 1/3 reszen volt zomancmaradek. A alja-oldala tukorsima volt a fakanaltol. Rantotthust es disznooleskor lesutott hust keszitett benne, masra nem hasznalta.
Olvastam, hogy régi, zománcos edényeket le lehet homokszórni, és utánna lehet javítani. Homokszórás után úgy kell használni, mintha felületkezelés nélküli lenne?
Ez a Tarte Tatin, kivéve, hogy ott az alma alá nem teszünk vajat, csak a cukrot. Nagyon gyakran csinálok. Én egy régi zománcos lábast tartok erre a célra.
Tegnap megcsináltuk ezt az almás sütit, isteni lett margarinnal is. Kicsi a serpenyőm ezért kibuggyant a cucc, de a sütőtakarítással együtt is megérte :)