Valóban másnak tűnik a két hordó, de szerintem megnyugodhatsz. A sötét pác másképp adja ki a fa érzetét, mint a világos. A világos a szíjácsot, míg a sötét pác, a gesztet emeli ki jobban. Ez normális.
Ma kaptam meg a pálinka érleléséhez rendelt 5 és 10 literes fahordóimat. Eperfa hordókat rendeltem ugyan, de miután az egy évvel ezelőtt vásárolt eperfa hordómat melléjük tettem, akkor kétségeim támadtak hogy ezek valóban eperfa hordók-e?
Az új hordóim dongáinak erezete ugyanis inkább a tölgyfára hasonlít, sem mint az eperfára.☹
Készítettem néhány fényképet, amit mellékelek a írásomhoz és az lenne a kérésem a mélyen tisztelt pálinkász kollégák felé, hogy mondjanak véleményt arról, hogy ezek eperfa hordók-e, vagy pedig tölgyfahordók, mint ahogy én gyanítom.
Nagyon remélem hogy én tévedek, de azért tisztelettel kérek mindenkit aki ért, és van ezen a területen tapasztalata, hogy segítsen nekem ennek a kérdésnek az eldöntésében.
Megjöttek a Porrogi verseny eredményei. 4 tételt küldtem be, az alábbiakat értem el:
Othello szőlő - arany
Ágyas Granny Smith alma - bronz
Birs - Oklevél (bármit is jelentsen)
Ágyas Lepo szilva - Oklevél
Az Othellonak nagyon örülök, ez volt az első tétel, amit a főzdében hamarabb zárattam el, mint ahogy ők mondták. Nagy tanulság ez újfent nekem és ezt az évet e felismerés mentén fogom végigvezetni. Minden eddigi párlatomon az UP rontott...eddig.
Ez a dolog most többet ér nekem, mint az aranyérem!
Most már nincs kétségem afelől, hogy beleteszem a kőris hordóba, megérdemli!
Tudna valaki segíteni abban, hogy egy egylépcsős tornyos 2" főzőnek (tányéros, vagy töltetes) mekkora a kapacitása, mennyit lehet főzni vele egy óra alatt?
You can put half kg sugar on 1 lt. Sugar come on that way in small pore and close it. When come waters or alcohol it will work, because you put hot sugar but not warm, when come drink its come cold so cant destroy the sugar border, because it already make while sugar was hot.
Akkor hárman vagyunk? Osszuk 3 felé és mindenki utal vagy hogy csináljuk?
Jelena Szerbiából válaszolgat nekem az emailekre, ami érdekes lehet másnak is, a cseresznye majdnem bedagadt, a boróka még annyira sem.
Ezt írta rá:
Cherry and juniper are ussulay wood which is is using for vinegar its not thickset like oak, you can try with snugger water. You can boiled sugar and when its not so warm but need to be hot put in the barrels, shake and leave a little bit and than put out and put drink again inside. You can try on that way to solve it.
Tehát végülis ő is a forrázást javasolja szerintem, csak ami érdekes cukorral, hm:)
"a 11,5 kilós kiszerelésű gázpalackok hatósági árasak" ... emiatt olyan, mint a fehér holló. :-(
Már tavaly se lehetett emiatt felénk ilyet kapni.
Vittem cserélni a 11.5-es palackot és otthon vettem észre, hogy egy Prímaenergia 10.9kg-ot adtak ... persze drágábban, mint addig a 11.5 kilós "hatósági árast".
Elvileg lehet/ne/ a MOL kutakon 11.5 kilóst cserélni ... ha lenne.
A hogy lesz főzés,és a lesz e mit (is) kérdés (lehet)...sok minden elfagyott sajnos ebben az áprilisi rendszeresen éjszaka "adogató"fagyokban.
Tesztképpen kipróbáltam fafűtéssel a főzést,mindent óvatosan kitapasztalva,csepegtetésig stb...milyen intenzitással fűtsek,egyébként fele annyi idő alatt megvolt fával a felfűtés mint gázzal,hihetetlenül kis mennyiségű szárazfával költség hatékonyan lehet főzni...a durván emelkedő gáz ára miatt történt a teszt.Tudom ez nem mindenkinél kivitelezhető :) meg kicsit olyan (is) mintha visszafelé mennénk az időben...de ki tudja mi lesz itt a jövőben? Mint olcsóbb opció legalább megnyugtató,hogy a fával fűtés is lehet egy út :) ha "minden kötél szakad".
Valóban nem tűnik kamunak, de attól még nincs rendben. Az 5 litereres, vagy 25, vagy 500 literes hordónak is ugyanolyannak kell lennie, ha medium. Nem az számít hogy hányszor kap lángot, hanem hogy mekkora hőfokon, mennyi ideig pörkölik.
Különbség van a pörkölés és az égetés között is. Pörkölést a hordó leginkább az összeállításkor szokott kapni. De akár utána is kaphat még, bár ez a ritkább, mert munkaigényesebb.
A precízen, megfelelő hőfokon tartott, hosszas pörkölés helyett, jóval egyszerűbb az összeállítás utáni égetés, amikor is nagy hőfokon rövid ideig kigyújtják a hordó belsejét.
Az általad említett fekete hordó is ez utóbbi módszerrel készült, ami viszont a heavy toasted-on is túl van, inkább light char. Az égetett hordó sötét, de nagyon vékony, csak egy-néhány mm-es mélységben pirul meg. Ezzel keményebb, de összetettebb ízeket adva, míg a pörkölt, a pörkölés időtartamától függően, akár több cm mélyen is megpirulhat, amitől lágyabb, de egysíkúbb íz várható tőle.