" A szőlőhegyi területemre telepített kákival, hatalmas fügékkel, nagy babérral én is közelítem lassan a két évtizedes jelenlétet, mégis csak olyanoknak van pl. fügéje a közelben, akiknek egyébként is volt, vagy lenne.
Ha azt mondom, hogy "Magyarországon vagyunk", akkor ezzel egy bizonyos attitűdre utalok. Itt szigorúan tilos "kilógni a sorból". Ha van valamilyen növénykülönlegesség valahol, azt esetleg elmennek megnézni, "elzarándokolva" oda, mint valami kegyhelyre. Az ott van, az valami különcé, aki olyan bolond, hogy "ilyenekkel foglalkozik", aztán mindenki hazatér és teszi a dolgát tovább, ahogy szokta, legfeljebb néhány hasonló "különcben" indít el olyan gondolatokat, hogy neki is lehetne valami hasonló. Itt a topicban mi mind ilyen "különcök" vagyunk. De a mi törekvésünk itt az, hogy megpróbáljuk kialakítani azt a mentalitást, ami nem így közelíti meg ezeket a dolgokat. Különcnek lehet tekinteni azt, aki a háza köré középkori várat épít, vagy veteránautó tulajdonos, stb. De a nálunk meghonosítható, kiemelkedően hasznos növények terjesztését bizony nem ilyen szemlélettel kellene megközelíteni.
"Ember, ha ilyet ültetsz, nem fogsz már kilógni a sorból". Igyekezz, mert, ha időben nem ültetsz, Te fogsz kilógni a sorból, mert mások megelőznek!"
Ezen a fórumon olyan, teljes mértékben, vagy korlátozottan téltűrő, nálunk még kevéssé ismert gyümölcsfajok hazai termesztésével kapcsolatos tapasztalatokat, gondolatokat, ismereteket oszthatunk meg egymással, melyek feltétlenül érdemesek lennének a magyarországi meghonosításra. Néhány hobbikertész már rendelkezik ezen növények néhány példányával, ezért szándékunkban áll e példányok felkutatása, a tulajdonosok tapasztalatcseréje. E fajok közül a legjelentősebbek és legérdemlegesebbek a kivi, a káki/hurma/datolyaszilva (diospyros kaki), a füge, a jujuba (ziziphus jujuba) és a pawpaw (asimina triloba). Ezek mindegyike teljesen rezisztens, tudomásunk szerint semmiféle növényvédelmet nem igényel, így megvalósítható velük a biotermesztés. A füge és részben talán a káki kivételével mindegyik teljesen télálló. Éppen a füge korlátozott fagytűrése miatt elengedhetetlen, hogy foglalkozzunk az éghajlattannal, különösképp a mikroklímát alakító tényezőkkel, mert ezek ismeretében belátható, hogy a fügét is az ország jelentős területein megfelelő biztonsággal lehet termeszteni. A topik feladata a tanácsadás, helyes művelési példák, modellek bemutatása is. Bárki beszélhet sikereiről, de akár esetleges eddigi kudarcairól is, ez esetben célunk a megoldás együttes keresése, azonban nem lenne jó, ha ez a jobb sorsra érdemes, azaz akár nagyüzemi ültetvény céljából meghonosításra érdemes növényeknek a valóságtól eltérő, negatív propagandát eredményezne. Sajnos nagyon makacs, közkeletű tévhitek akadályozzák ezen gyümölcsfajok hazai elterjedését, éppen ezért célunk e tévhitek lerombolása, néhány sikeres magyar mintaültetvény és elszórt házikerti példák bemutatása által. A már létező mintaültetvények bemutatásával szeretnénk egyfajta mintát adni a magyar kertészeti, gyümölcstemesztési szakma kezébe. A jelenlegi helyzet sajnos az, hogy több évtizedes lemaradásban van a szakma ezen gyümölcsfajok meghonosítását illetően, konkrétan sehol nem foglalkoznak a honosítással. Ez köszönhető részben az e növényekkel kapcsolatos makacs fagyérzékenységi hiedelmeknek, valamint Magyarország klímatényezőinek totális félreértelmezésének.
Az eddigi csekély elterjedtség jelentős részben köszönhető a különböző hazai kertészetekből beszerzett megbízhatatlan, rossz minőségű szaporítóanyagnak is. Ez különösen nagy gondokhoz vezethet egy olyan kétlaki növény esetében, mint a kivi, amelynél jelentős számú vevőréteg kizárólag hímnemű növényekhez jut hozzá a nem létező önporzó néven, vagy hamisan, különböző neműekként forgalmazva. Ezért célunk a megbízható beszerzési források felkutatása, a megfelelő tulajdonságú példányok házi, vagy esetleg kertészeti szaporítása, egymás közötti cseréje.
Foglalkozunk még a hagyományos gyümölcsfajok rezisztens fajtáinak szelektálásával, vagy régi, feledésbe ment, de jó és ellenálló fajták újraélesztésével is. Szeretnénk szakmai útmutatást adni olyanoknak is, akik belevágnának új fajokkal, fajtákkal az üzemi méretű termelésbe is. Azt várjuk, hogy a topik leendő résztvevői az itt megszerzett ismeretek aktív terjesztőivé is válnak, felgyorsítva ezek magyarországi meghonosítását.
Köszönöm a választ. Mi számít egyébként nagyobb növénynek? Mi az ami 2-3 éven belül teremhet? Úgy látom, itt 100 cm körüli egy oltott növény, de árul 2-3 méteres magoncot is, vajon melyikre érti, hogy 1-2 év után szülni fog? A 100 cm-es oltott hány éves lehet? Ez a forrás egyébként mitől tűnik jobbnak mint más? Van valami tapasztalat róla? Hát így másodjára ennyi.
A "hivatásos hozzá-nem-értők" akkor lepődnének meg, ha valami csoda folytán a talajfelszín felett 2 méterrel a levegő a különböző hőmérsékleteknek megfelelően eltérő színűvé változna. Ekkor, ha lenne lelkiismeretük, ami megszólalhatna, másnap bemennének volt tanintézetük dékáni hivatalába, hogy megszerzett diplomájukat azonnali hatállyal kibocsájtójuknak visszaszolgáltassák.
Ezeken a helyeken "hab lenne a tortán" egy 100 000 - 150 000 lakosú város a domb alján elterülve és részben fölkúszva a domboldalba. Jó kis városi hőmocsokban megfürdetve. Milyen jól lehetne rá hivatkozni, hogy ott még a hegy lábánál is "szubmediterrán" klíma van.
A lassú növekedést tapasztalatilag meg tudom erősíteni. Érdemes valóban eleve nagyobb méretű növényt vásárolni, hiszen azzal éveket lehet nyerni. Fontos még, hogy oltvány legyen, mivel a magoncok termése, ill. termésminősége bizonytalan. Úgy tűnik, hogy a 12951. hsz.-ban szereplő szlovák beszerzési forrással a felsorolt feltételek kielégíthetők.
Nagyon hasznos tudnivalókkal szolgáló kis tanulmány! Korábban régi kedves topictársak előszeretettel mutattak be kedvező klímájúnak mutatkozó helyeket egyszerűen, nem túl magas abszolút értékű tszf. magasságra hivatkozva. Itt ugye 155-160 méteres völgyszintekhez viszonyítjuk a fagylefolyási szinteket. Olyan helyeken, ahol a völgy (folyó, síkság) 90-100 méteren van, minden magasságból értelemszerűen 50-70 métert le kell vonni a mi domborzati viszonyainkhoz képest. Úgy lehetségesek az itt bemutatott kedvező fagylefolyási pozícióhoz hasonló fekvések 140-160 méteres tszf. magassági szinteken is. Helyesen mondod, hogy a látszat csal. Valóban úgy tűnik, mintha ez a pincesor szinte teljesen a síkon lenne, alig-alig magasabban a domb lábánál elterülő szántóföldek szintjénél. A valóságban azonban 10 méterrel kedvezőbb fagylefolyási szinten van, mint az iklódbördőcei völgykatlan fölött lassan emelkedő domb teteje, ahol kb. ennek megfelelő minimumhőmérsékleteket lehetne mérni. Borítékolom azonban, hogy bármelyik "hivatásos hozzá-nem-értő" a két helyet, az optikai csalódásnak köszönhetően közel analógként értékelné. Pedig mi tudjuk, hogy a kettő közti különbség ég és föld. Talán nem sokat tévedtem, amikor január 3-án az iklódbördőcei -21 fok alapján fagylefolyásilag "beáraztam" a Te képeiden látható, Kerka völgyét képező dombvonulat egy kissé odébb lévő szakaszának példájával ezeket a pozíciókat.Íme:
Egy másik topicban érdeklődtem, de titeket ajánlottak, ezért itt kérdezem meg, hogy néhány leírást olvasva, nagyon megtetszett a paw paw gyümölcs. Szeretném a tanácsotokat kérni, hogy milyet lenne célszerű vásárolni. Elsősorban arra gondolok, hogy állítólag nagyon sokára, talán 10 éves korára terem. Ezért inkább vásárolnék egy idősebb növényt, de nem tudom, érdemes-e. Olyasmit is olvastam, hogy túl időset az erőteljes gyökérfejlődés miatt nem is tudnak konténerben tartani, ezért csak két-három évest lehet venni, de akkor is 6-7 évet kell várni az első virágokig, az első termésig.
Megnéztük ma az egyik fügét, egy ujjas óriást a kerkateskándi szőlőhegyen. A füge 210 méteres magasságban van, a Kerka völgyének peremének második teraszán. A Kerka 155 méteren folyik Szécsisziget nevű településen keresztül. A Kerka szintjétől úgy megyünk fel az első terasz lassan emelkedő síkjára, hogy szinte alig érezhető a szintkülönbség, csak a szőlőhegy lábánál kezd el érzékelhetően emelkedni a terep, de vizuálisan úgy hat, mintha majdnem sík részen lennénk. A Kerka szintjén lévő Szécsiszigeten valószínű -20-21 fok lehetett. A szőlőhegyi pince előtt lévő ujjas óriás sértetlen, már duzzadó, zöld rügyeinek állapotából legrosszabb esetben is -14 fokra lehet következtetni.
Hali---azért ezt az Andrejt ne hagyjuk szem elől veszni -legalábbis szerintem -azért ahol ennyiféle --ilyen méretekben 2-3méteres is ott már tuti van mit a tejbe aprítani. Van egy volt szakácskollégám nyitrai leányzót vett feleségül -- hátha összejön egy kis protekció.Üdv Robi
Mintha Floo irta volna, h. neki van fehér!? vagy csak öregszem?
A Sauromatum teljesen OK: nekem is van egy csomó a kertben, amit kigyomlálok meg kiszórom a komposztra, azok is ki szoktak hajtani. De az fura, h. már van levele: Biztos az? Ui. május felé szokott virágozni, levelet utána hajt!
3. telet töltötte kint agy Amorphophallus Vialii. Kiváncsi vagyok, ezt is tulélte-e, egy hónap és kiderül!
A "download file " feletti fehér helyre kell beírni az előtte álló biztonsági kódot, majd menyomni a "download file " gombot, megvárni ameddig letellik a 43 másodperc és aztán letőlthető a "regular download"gomb megnyomásával.
Engem levehetsz a listáról, valóban nem ezt a fajtát kerestem. A fehéret üldözöm egy ideje, annak szorítanék helyet, de más már nemigen fér nálam. Bár a te kertedhez képest az enyém csak szavanna, ligetes kis terület..:)))
Más (OFF): ma Zsuzsánál jártam és régi szokásunkhoz híven félig hason kúszva-görnyedve "leltároztunk" a kertjében. Tudod mit találtunk? Egy Sauromatumot!! Fogalma sincsen, hogy került oda (ahogy sok más növényére is rendszeresen rácsodálkozik..:)), de kint telelt a szabad földben, az már biztos.
Köszönöm a biztató szavakat! :-) Nagyon jól estek igazán! Nem vagyok profi kertész "csak"megszállott növény kedvelő!Kevés tudással de nagy elszántsággal:-) :-) Amit tudok már a növényeimről azt nagyrészt innét " tanultam"az ide írtakból lestem el!Fogok lenni ezután is!Andrej Danek ügyben pedig ha lehet informáljuk egymást! Sajna a levelemre csak fél válasz érkezettigy van még 1 levél váltásom vele! A teljes levél amit kaptam tőle: Jó napot! Különböző nagyságú és fajú Asimina triloba növényeket termesztek és értékesítek. Jelenleg 19 Asimina fajom van, Az Asiminát a legízletesebb gyümölcsnek tartom, miközben az emberek a legkevésbé ismerik. Az Asimina a jövő fája. Meg vagyok győződve arról, hogy valami, ami ennyire jó, közben igénytelen, néhány év múlva jelen lesz az összes kertben. Semmilyen más nálunk termesztett fa nem rendelkezik hasonló ízletes terméssel.Az összes faj természetesen magoncra oltott, máshogy nem lehet J Ennek ellenére a top fajok íze és nagysága között nincs nagy különbség - ezek a fajok a Davis, Prima, Overliese, Sunflover, igényesebbek. Ezenkívül érdekesek még az alábbi fajok is: sunflover, prima1216, overleese, davis, NC1, ithaca, prolific, sweet alice. A magoncok közül el van különítve a Luigi "faj". Az Asimina kanadai jelenlétének legészakibb részéből származik, egy alpesi völgyben is elterjedt, ahol sikeresen terem durva éghajlati viszonyok között is. A termések csak közepesen nagyok, de egyenlők és nagyon ízletesek. Szakember sem tudná a kinézet és az íz szerint meghatározni, hogy melyik fajhoz tartozik az adott termés, az íze inkább azoktól a körülményektől függ, amelyek között nőtt a fán, mint attól, hogy milyen fajba tartozik a fa, habár a fajok között van különbség, azonban kisebb lehet, mint az azonos fajú fák termései közötti különbség. :-) Az Asimina nem értékesíthető szabadgyökérzetű faként, nem fogamozna meg. Az Asiminát soha nem ültetheti át, ha mégis, akkor úgy, hogy ne sértse meg a gyökérzetet. Ezért természetesen cserépben vagy gyökeresítőben, amelyek a kezeléskor könnyebbek. Tehát egész évben ültethetők, mivel konténerezettek, azonban érzékenyen kell eljárni. Helyes döntés és az ezt követő gondoskodás esetén olyan fája lehet, amely 1-2 éven belül szülni fog. Utánvéttel is küldök, jó eredményekkel, 2 napon belül Önnél lehet a csomag, és a fa őszig még győzik begyökerezni. még közzé nem tett cikk az asimináról:
Az internet felgyorsította az új gyümölcsfák terjeszkedését! A titokzatos ismeretlen Asimina szépség egzotikusan hathat a mi trágyánkon is név, vezetéknév: Asimina Triloba becenév - indián név - Paw-paw Születési dátum és hely: Még Kolumbusz előtt leltek rá, valahol az USA és Kanada keleti határa körül. Már akkor csodálták szépségét, termékenységét, édes ízét a szájban és finom vanília illatát, amely olyan kifejező és elragadó, hogy az erdei szellő is biztonságosan átviszi arról a helyről, ahol áll, ha eljön az érettség ideje. Szeptember van. Végre eljött az ideje. Nem lehet tovább várni. Már sokat vártál és most végre hozzányúlhatsz. Megfogod a nagy terméseit. Vigyázat, érzéssel, hogy ne nyomd meg, erre picit kényes. Megérzed gyengéd illatát, odahajolsz, belélegzed. Megkóstolod és az íze szétárad a nyelveden, majd eltűnik. Zavarban vagy. Ez valami váratlanul új. Teljesen más! Keresed a szavakat. Nehéz körülírni. Aki egyszer kipróbálta, nem felejti el. Nemsokára újra ízt kapsz rá. Újra meg kell kapnod! Minél gyakrabban vagy vele, annál jobban megszokod és annál jobban hiányzik. Az egészet csak magadnak akarod. Higgyél benne és ő nem fog csalódást okozni... Azonban más, mint a többi. Ilyened még nem volt. Próbáld máshogy felfogni, mert megbánthatod. Nem igényes. Ellenkezőleg, önálló és emancipált. Fiatalkorában meg kell védened főleg a közvetlen napfénytől. Megégetné. Azonban ha felnő, szívesen napozik. Ne sajnálja tőle. Szereti a zuhanyt és a fürdőt. Szereti, ha segítesz neki vele, főleg, ha szárazság van. Amúgy nem kell félned, nincsenek benne élősködők, teljesen egészséges. (nem mint a bükkfa, amely gubacsdarazsaktól és más nyavalyáktól szenved). Soha nem volt beteg, és nem is lesz. Nincs szüksége semmilyen gyógyszerre. Kibír mindenféle időjárást. Nincs szüksége bundára a téli fagyokban sem. Ellenálló és egészséges! Jobbat már nem találsz. Ne aggódj, a sok mag ellenére, nagyon nehezen szaporodik! Jó hírem van - klónozható. Klónját kívánom mindenkinek, akinek íze van rá. Mindenkinek ajánlom kipróbálni minél előbb, mert az élet rövid és a reinkarnáció bizonytalan! Az alma és barack szépségeid megbocsátanak neked. Hisz milyenjeid voltak? - alma, körte, szilva, cseresznye, őszibarack és sárgabarack. (a meggyet nem számolom, mert a cseresznye nővére, ezért családban marad, a ringlóta pedig csak álruhás szilva). A többi vagy kemény mogyoró, vagy csak apró "áfonya". Tehát olyan igazid csak kb. hat fajta lehetett a családokkal együtt. Mindegyiket jól ismered, habár néha meglepnek. Az új egzotikus szépség nem rokona egyiknek sem.
Az Asimináról egész évszázadokra elfeledkeztek (hogyan lehetséges ez?) közvetlenül az USA-ban és Kanadában, ami az őshazája. "Az észak indián banánjai" - bennszülött fiú árulja a rezervációból hosszú poros út mentén, a közeli erdőben szedve... Európának ez a harmadik évezred gyümölcsfája. A híres Anon nemzetségbe tartozik, amely az Asiminán kívül az amerikai trópusokban és szubtrópusokban nő. Biztosan ismeri az Anon család legismertebb csillagát - az Anon Chyrimoiát. Sokan a világ legjobbjának tekintik, de még nem próbálták ki a Paw-paw-t. Az Asimina a legészakibb nővérük, amely gond nélkül tűri a - 25 fokot is. Ellenállóbb némely kényes szépségünknél is, például a sárgabaracknál és az őszibaracknál. Ki ne ismerné a közkedvelt hölgyet - a Magnóliát, emlékeztetem, hogy a tavaszból csak úgy, egyetlen levél nélkül, finom rózsaszínes-sárga alsóneműben tündököl. A magnóliának nagyobb virágszirmai vannak. Az Asiminának pedig nagyobb és szebb, fennkölt levelei vannak. Ezek csak egy bizonyos idő után takarják be a virágai tavaszi meztelenségét, amelyek kisebb virágszirmokkal rendelkeznek, azonban telt bordó színük van és 6 hétig virágoznak. Ott azonban vége a hasonlóságnak. A magnólia unokatestvérnek csak tavaszi szezonja van, amikor nem lehet nem észrevenni. Az Asimina igazi szezonja még csak most következik. A virágokból fürtök lesznek 1-9 önálló terméssel, amelyek augusztusban gyorsan nőnek, hogy szeptember - októberben az egyes legnagyobb egyedek 0,5 kg-ot is elérjenek. Alakban legjobban a mangóra hasonlítanak, azonban a változékonyság elég nagy és némelyek nyúltabbak. A termés 6-16, a nagy babhoz hasonló magot tartalmaz. A nagy terméseknél a magvak együttes súlya a mennyiségtől függetlenül 17-23g. A tiszta felhasználható hús a termés teljes súlyának 90-95%-a. Legízletesebb a teljes érettségben, amikor puha, krémes-sárga színárnyalatokban. Az íze a banán, mangó és a vaníliás puding ízének keveréke. Remek a "hideg asimin puding". Elég bedobni a mixerbe a kimagozott asiminát és kb. fél liter tejet. Összemixeljük és 10 perc állás után a pohárban kész a "puding". A gyümölcs édes és sok pektint tartalmaz, amely besűrűsíti. Én hozzá szoktam még adni egy kis citromot, a gyerekek pedig egy kis cukrot. Kipróbáltam továbbá a fagylaltot, pikáns mártást és teszteltem az Asiminát gulyásba sűrítőként, nagy sikerrel. Amerikában az Asiminát csecsemőknek ajánlják első táplálékként az anyatejet követően. Az Asimina már Észak-Amerika régi indián kultúráit is boldogította. Tehát meglepően mély gyökerei vannak, amelyeket tisztelni kell, mert nélkülük nem létezhetne. Átéli az esetlen gondozásodat is, mindenekelőtt nem vesztheti el a szilárd talajt a lábai alól, amelynek összetételére vonatkozóan azonban nem igényes. Extravagáns kinézete ellenére kevés ember hallott róla. Jó hír - te is már közéjük tartozol. Éppen róla olvasol! Nem elég olvasni. Hallani kell! Hallani kevés. Saját szemmel látni több! Mit nézel? Meg akarod érinteni és érezni a puha érett terméseit! Végre először megízlelni! Az élet végre kezd értelmet kapni! Meg kell kapnod! Minden nap vele élni! Az egzotikum illata nagyon izgalmas otthon is a kertben. Ing. Andrej Danek 0903/258 405 nevében Tóth József
Bocsánat a késesért,egéségi problémák okozták!
Momentálisan ezekket a novényeket tudom onnek elkuldeni: Magonc:LUIGI 10-20cm 10,- Euro LUIGI 120-140cm 25,-Euro LUIGI 200-300cm 75,-Euro
Beóltott novények:Davis,Owerlese,Sunflower kb 100cm 28,-Euro Prima kb 100cm 32,-Euro Ing. Andrej Danek 0903/258 405 nevében Tóth József Kicsit reklám szaga van:-) Üdv
Szia.Látni kellene,hogy mi is ez.Néha már úgy vagyok nem mindig az a drága aminek magas az ára.Ezekből a növényekből itthon kapni olcsobban de néha semmit sem ér,akkor meg drága.Inkább fizetek többet csak megfelelő legyen.Csakhát Nyitra sem esik útba az embernek.Japán körtém van 3fajta.de én anno.rögtön elültettem,nem tudom,hogy viseli a konténert.
Helló József-és Gumihal! Akkor ezek elég húzós árak-nemde? Van valakinek japánszilvája és japánkörtéje?-most rendeltem 5 darabot-jó lesz úgy hogy jövő tavaszig konténerbe ültetem?-a helyük még nem tuti.Szép napot Robi!
Ez a mostani sorozatban a második olyan tavasz, amikor országosan jelentéktelen különbség mutatkozik a kitavaszodás időpontjában. Sőt, Észak-Olaszország és egész Magyarország között sem jelentős a különbség. Ez a jelenség azokra az évekre jellemző, amikor a hosszan elnyúló téli időjárás egyik napról a másikra megszűnik és hirtelen az évszakra jellemző hőmérsékleteknél is melegebb napok sorozata következik. Tavaly is ez történt és az idén is. A találkozók résztvevői közül biztosan sokan emlékeznek, milyen szenzációnak számítottak tavaly az itt már virágzó fák. Aztán az akkor kezdődött, mostanihoz hasonlóan meleg időjárás hatására az egész országban 1-2 napon belül ugyanott tartottak. Most is hasonló történik. Mindezt azért írom le, hogy érzékeltessem, mennyire lényegtelen dolog ez. (Sőt, azt is többször leírtam, hogy a korábbi tavaszodás a fokozott fagykockázat miatt negatív körülmény.) Ami viszont nem lényegtelen, az a növények téli túlélési esélyeit meghatározó TÉLI ABSZOLÚT MINIMUMHŐMÉRSÉKLET. Gondolom, most már senki sem kételkedik abban, hogy abban viszont a legfőbb tényező a domborzatfüggő INVERZIÓ. A domborzat egy adott, állandó tényező. Az térben és időben nem változik, mindig a helyén marad. Megmutatja, hol vannak a gyümölcstermesztésre alkalmas helyek és hol nem. A pillanatnyi időjárástól, korai, vagy késői tavaszodástól, MINDENTŐL FÜGGETLENÜL!
Légy viszont üdvözölve! Úgy gondolom, sokak számára nagyon hasznos információkkal szolgáltál. Szívesen vennénk, ha többször is írnál, beszámolva a saját tapasztalataidról. Reméljük, a találkozókon személyesen is megismerhetünk.