Mindez a minap jutott eszembe, amikor egy barátomnál kinyitottak egy spanyol vörösbort, aminek 1994-es volt az évjárata. A parafadugó csontszáraz, törmelékes az rossz tárolás miatt. A cimke tanusága szerint ezt ittuk:
1994 Montecillo Rioja Gran Reserva Tempranillo
Az élmény fenséges volt. A szeder és a szílva gyümölcsössége a vanilia ízével kombinálva érződött. Csodaszép egyensúlyban volt a lágy selymessége a savakkal és nagyon hosszú, elnyúló utóízek kisérték a narancstól a keserűcsokoládéig. Meglepő volt, hogy a láthatóan rossz kezelés ellenére így egyben maradt ez a nedű.
Saját palackozás történetemben az 1975-ös Olaszrizling a legöregebb borom. Tárolása tökéletes, a látvány is rendben. De mi vár az üvegben? Nem merem kinyitni. :o)
Vettem osztrákhonban káliumhidrogénkarbonátot, azt mondták, hogy azzal csak 1 ezrelék savat szabad tompítani, ha többet kellene, akkor már szénsavas mésszel kell.
Éppen tegnap voltam Ausztriában -Retzer Weinland - egy magánkézben lévő borospincében, ahol hasonló, csak gondolom több, fantasztikus gyüjtemény van. 20 éve gyüjti az úriember van ott az 1700-as évekből való préstől kezdve, 1908-as borszűrő, na meg fel sem lehet sorolni, hogy mi minden a borászattal kapcsolatban.
1 dologban tudnám verni, de mivel én csak azt gyüjtöm, így nem nehéz. Ha érdekel, megadhatom majd a címet.
A Ti kis múzeumotokat, hol és mikor lehet megtekinteni?
Gondoltam mutatok egy picikét. Ezek talán nem a legszebbek, de türelem.
Egyszer tényleg össze kellene hozni egy "Vének csúcstalálkozóját".
Ez Lacikának is szól.
Tündi bejelentkezésével kapcsolatban igazad van, kissé öntelt megjelenés volt.
Nem is javult túl sokat. Szerintem ez majdnem az egész mai ifjuság problémája. Nem jut eszükbe pl. hogy nekik már a bölcsőjükben PC volt, azért talán a mi generációnk tett le az asztalra valamit. Szinte minden területen azt hiszik, hogy ők sz...... azt a bizonyos spanyolt. Persze azért, mint mindig, vannak kivételek.
-Nekem jó tapasztalataim vannak ezekkel a tartályokkal. Például 2 db hatvan hl-es tartály sűrítménnyel(!) töltve épségben, egészségben kibírt egy hajóutat, konténerben Budapesttől Dakarig(Szenegál). Utánna bort tartottunk benne. Ha a tavalyi módszer jó volt most is úgy csinálnám. Hordóban érlelni majdnem a csúcsig utánna áttenni a műanyagba. Ott is folytatódik az érési folyamat csak már sokkal lassabban. -Ja, tudom, hogy öreg az országút, de mit csináljak, ha már azt is én építettem.(hihi)