Mesterkést szeretnék vásárolni, a régi megadta magát. Kérem írjanak mindazok, akiknek van valamilyen tapasztalata: milyet érdemes venni egy eléggé pörgős otthoni háztartáshoz. Komplett készletekről is érdekelnek tapasztalatok!
oda szerettem volna csak kilyukadni, hogy attól még hogy valami az ember szolgálatában van, nem kell ész nélkül szétbarmolni. a rántotthúst, mint ahogy írtad bizonyára te is egy él nélküli étkezőkéssel vágod, mert az arra való. ami példát én hoztam, az pont arról szól, hogy nem a megfelelő szerszám lett kiválasztva és szerintem ez a lényeg: megbecsülni a szerszámot, továbbá a célnak megfelelő szerszámot használni.
Ez így már egy vélemény, de nem ezt írtad, hanem hogy "vannak olyanok is akiknek porcelán étkészlete sincs azoknak meg kés nem kell." Márpedig kés mindenkinek kell, annak is, akinek bádog az étkészlete és azoknak is, akik banánlevelekről esznek.
Nem veszem zokon! Csak nem tudom, hogy hová akartok eljutni ezzel a fatányéros, vigyázzunk a késre gondolatmenettel. Tudom sok elveteműlt ember van, aki a rántotthúst porcelán tányéron vágja, többek között én is. Mert azt tartom, hogy a kés van az ember szolgálatában, és nem fordítva. Van amikor a csontozó kés beleakad egy-két csontba, megélezem, és kész. Ez munkaezköz, és kopik ha dolgoznak vele.
Vannak olyan emberek is akik a késeket szekrényben tartják, nekik élező sem kell, és vannak olyanok is akiknek porcelán étkészlete sincs azoknak meg kés nem kell.
basszus :-D az a poén, hogy tele van a szekrény ilyen-olyan vágódeszkákkal. én tüntetőleg szoktam nála kérni deszkát és a saját késemmel enni, és látványos panaszkodások közepette megélezni a késeit. nincs annál bosszantóbb, amikor a kés már a kolbász héjat sem vágja át. fel udnék robbanni... :-D
amúgy, meg aki ilyen elvetemült, mint a példámban, annak tök mindegy, hogy milyen kése van, úgysem nézi semmibe és nem is számit neki, hogy mivel élezi meg a kést arra az egy napra, amig újra tányért vág vele! :-DD
hát erre céloztam, de már kezdem azt hinni, hogy itt az index fórumain baj van a szövegéréssel, illetve lehet, hogy túl sok mondat szerepelt a hozzászólásomban...
apósom pl. nem a vajazókéssel vág a tányérban hanem asztali késsel. nem tudom hogy hvják ezeket a 12-15cm pengéjü mindenes késeket... na a hátamon feláll a szőr, amikor látom/hallom, ahogy a penge belevág a porcelánba...
"Aki ilyesféle élezőt használ, meg is érdemli az élet, amit kap."
Kétoldalas fenőkő (mint EZ, bár konyhába egy nagyobb lenne az ideális) vagy vizes fajta csiszolópapír sima fára vagy üvegre feszítve + sok gyakorlás olcsó késeken ad igazán jó eredményt.
köszönöm a tanácsokat meg is fogadom legközelebb mind a kettő sontoku kés fiskars is nagyon jó a munkatársaim régebben álltalába elvették tölem mert jó vele darabolni és nem csak a zöldségeket hanem a húsokat is marhalábszár,pacal
Csak egy jótanács: ilyenkor tegyél mellé valami "standard" dolgot (klasszikusan gyufásdoboz), hogy lehessen látni a méreteket. A nyél nem az igazi ebből a szempontból.
Látom a Fiskars nem tűnik jó választásnak! Esetleg ez? http://extrametal.hu/kes-160-mm-hullamel-fine-groove-p-2176.html Ha ez sem valami jó ajánljatok valamit max 8-10.000ft-ig. Ha van egyátalán ilyen árba ami "jó". Üdv Gergő
Pedig bizony szakács ismerős mondta, hogy anno tanonc/kezdő időszakában halálnak halálával holt aki a Mester Szent Késeit akár csak pillantásával is illette, nemhogy hozzáért volna.....
Hat... koszonom, a Woodoo az igaz... nem hasznalok (probaltam, nem sokat szamitott). Viszont... geppel elesitem a ... a... mit is??? No leven, milyen kategoriaba esnek az en keseim??? :))