Keresés

Részletes keresés

Dió4 Creative Commons License 2010.04.02 0 0 13030
Én is ezért körülményeskedtem a szlovákiai ügynél, de azóta már megnyugtatóbbnak látom a helyzetet. Persze gond ettől még előfordulhat bármikor, de lehet, hogy a szlovák úr korrektebb mint egy profi cég pl. ez a német. Talán tényleg ezért lenne jó kirucanni Nyitrára!
A paw paw egyébként lassan nő, ezt sok helyen írják, pár év után gyorsul fel.
A nagyobb fa egyébként nem mindig jobb megoldás, mert érzékenyebb a kiültetésre, meg van, hogy az csak egyenes és túl magasan fog elágazni, vagy vissza kell vágni, s akkor ugyanott vagy.
Na most, hogy a paw paw-nál is így van-e, ezt valaki másnak kellene megmondania!
Előzmény: Hanga444 (13028)
Dió4 Creative Commons License 2010.04.02 0 0 13029
Az egyik leírás talán ezt erősíti meg:

"Ráadásul a pawpaw-nak szüksége van a keresztbeporzásra, egy másik, nem rokon pawpaw fától."

Ez a Szabados-féle leírásban van!
Előzmény: magyarliba (13027)
Hanga444 Creative Commons License 2010.04.02 0 0 13028
Én szívesen vennék egy nagyobbacskát ha a forrás biztos. Én olyan aggódós vagyok, előbb szeretnék megbizonyosodni róla, hogy korrekten szállítanak, mielőtt belevágok. Sok kidobni való pénzem nincs.
Tavaly itthon vettem egy kicsit de abban az ütemben ahogy az nő jó ha nyugdíjas koromra lesz gyümölcsünk. (Már ha egyáltalán kihajt idén, mert nem nagyon látom mocorogni)
Előzmény: Dió4 (13024)
magyarliba Creative Commons License 2010.04.02 0 0 13027
Túl nagy szakértője nem vagyok a gyümölcstermesztésnek, de hallottam olyat, hogy beporzásnál néha külön hasznos, ha eltérő fajtákat telepítenek.
Előzmény: Dió4 (13026)
Dió4 Creative Commons License 2010.04.02 0 0 13026
Jut eszembe, ilyenek miatt is jogos az ötlete a topicgazdának, hogy össze lehetne fogni. Én négy növényt nem nagyon tudnék hova tenni, mert a kinti nagy kertbe nem akarom, mert az szeles, kevés még a védelmet nyújtó nagy fa. Nyugatról fúj leginkább a szél, arról épület nincs. Bent az épületek között pedig már telítve vagyok, még két fának van nálam realitása. Ha jól emlékszem 130 Eu körül van a négyes csomag, ez már majdnem a szlovák árként jönne ki, bár a méretre nem emlékszem.
S úgy gondolod különböző fajtákat érdemes venni? Nem lehet ez gond a beporzásnál?
Előzmény: magyarliba (13025)
magyarliba Creative Commons License 2010.04.02 0 0 13025
Ahogy gyorsan átfutottam, különleges, mély konténerekben nevelik a gyökérzete miatt. Ha rendelnék, én biztosan a 4 db-os csomag mellett döntenék, 4 különböző fajta, jóval olcsóbb ár. DHL-lel szállítanak, szerintem nem akadály a külföldi cím sem, az árat úgyis előre kell utalni.
Előzmény: Dió4 (13024)
Dió4 Creative Commons License 2010.04.02 0 0 13024
És Magyarországra is küldenek? Mondjuk azért a szlovákiai ár sokkal kedvezőbb, de jó, hogy van egy ilyen is, elég korrekt leírással. A szállítási díj egységesnek tűnik, ezért elképzelhető, hogy külföldre nem küldenek.
Láttam egy amerikai lapot is, ők se küldenek máshova, még Kanadába se, viszont ott eszméletlenül olcsón lehet hozzájutni.
Nem tudom kit érdekel még a dolog, de kíváncsi vagyok, ti milyen fajtákat és méreteket rendelnétek?
Előzmény: Gumihal (13020)
magyarliba Creative Commons License 2010.04.02 0 0 13023
Semmi gond, biztosan találunk valami jó megoldást. Magánúton megbeszéljük, a mailcímem él.
Előzmény: Törölt nick (13021)
mediterránkert Creative Commons License 2010.04.02 0 0 13022
OFF:Szorítsatok Nek(Ünk)em légyszi,úgy néz ki hogy útban vannak a kiskutyák:),hosszú éjszaka lesz...
Törölt nick Creative Commons License 2010.04.02 0 0 13021
Bocs,egy kis off

Kedves Magyarliba !

Ha nem szemtelenség kérdeznék vmit a dunaszerdahelyi növénykedvelő barátról.Van Pozsonyban egy nagyon jónak tűnő faiskola /honlap : www.klívia.com/ .Próbáltam onnan körtéket szerezni,sok fajtájuk van elfogadható áron,még szállítanának is az egyik nálunk is működő futárszolgálattal...de a pénzügyi rész nagyon macerás/ külföldre utalás,külön a faiskolának a fákért,külön a futárszolgálatnak stb/.Szóval nem tudna-e,tudnátok-e segíteni ebben a beszerzésben/ pl ő ott megrendelné ,én meg veled rendezném az anyagi részt term. előre/.Mivel ez már csak ősszel lesz aktuális,addig talán lehet vmi megoldást találni.
Előzmény: magyarliba (12991)
Gumihal Creative Commons License 2010.04.02 0 0 13020
Nem tudom ki mennyire "ásta" magát bele a Paw Paw kutatásba de az érdeklődésre való tekintettel:
http://pflanzenspezl.de/pflanzen/indianerbanane-asimina-triloba--2/sorten.html
Már ha az Andrej féle vonal nem lenne járható! :-)
Legyen ez a tartalék terv! :-) Németül tudók előnyben!!!
Dió4 Creative Commons License 2010.04.02 0 0 13019
Még egy kicsit keresgéltem, s megvan a honlap szlovák változata.

http://asimina.weebly.com/index.html

Érdemes megnézni, mert ez nem hiányos, szép képek vannak a galériában a termésekről. De sok más szlovák lapon is lehet vele találkozni, úgy hogy úgy tűnik, rendben van a dolog, én már a csomagtól se zárkóznék el, bár egy ilyen kertészetet megnézni élmény lehet!

Inkább arra lennék kíváncsi, hogy - tudom, kevés a tapasztalat - milyen fát érdemes szerintetek venni. Vajon a háromszor annyiba kerülő 2-3 méteres mennyivel terem előbb mint az 1 méteres? Nem problémásabb-e a kiültetése?
Érdemes-e más fajtákat venni, vagy inkább azonosakat a biztosabb porzás miatt?
Dió4 Creative Commons License 2010.04.02 0 0 13018
Nos, Asimina Triloba ügyben már van egy cím is. Talán jó.

Ing. Andrej Danek
Hlboká 49,
949 11 Nitra
Select_95 Creative Commons License 2010.04.02 0 0 13017
Jesszusom, most látom, mit írtam az előbb : "álldogáll". Gyorsan vissza egy "l" az alvégről...
Floo2 Creative Commons License 2010.04.02 0 0 13016
Bárcsak lenne már nyár....sóhaj!
Előzmény: Floo2 (13015)
Floo2 Creative Commons License 2010.04.02 0 0 13015
....mert a "védett hely" előnyét felülírja az inverzió, pl. a sásdi, iklódbördőcei, pécsi-medencei, dél-balatoni, zabari vagy szécsényi fagyzugokba a ház déli fala elé, védett, napos, szélcsendes, nem huzatos helyre (idézetek "Termesztési körzetének északi határán túl meleg, déli fekvésben, védett helyen, sok napfényen érzi jól magát." ; "Védett, meleg fekvést, laza talajt kíván. A legjobban házfalak elött a déli oldalon érzi jól magát." ; "Nálunk ezért csak kifejezetten védett, déli fekvésben (elsősorban az épületek déli falánál) termeszthetjük biztonságosan. A téli fagyok ellen még az ilyen helyeken is takarással kell védeni, mivel a tartós, –10oC alatti hőmérsékleten föld feletti hajtásrendszere takarás nélkül elfagy.") ültetni úgy, hogy -23 fok van télen, lehet az a ház fala előtt, akkor is nyekk, elfagy.
Ha dombon vagyunk, és ott a ház fala elé van ültetve, úgy már igen.
Bár itt írják, hogy takarni kell őket!
De azt sehol sem írják, hogy aki DOMBON lakik, annak nem kell takarni.
Mintha ez az információ, az inverzió jelentősége teljesen ismeretlen lenne.
Ezek a képen látható fügék soha nem voltak takarva.
Elég nehéz is lenne őket takarni :))
Előzmény: ninovarga (13014)
ninovarga Creative Commons License 2010.04.02 0 0 13014
A légtest hővesztési folyamatainak megértésében egy kissé félrevezető a 36,5 fokos emberi test által érzékelt léghőmérsékletből kiindulni. Ahhoz, hogy ne fázzunk arra van szükségünk, hogy a szervezetünk által termelt hőt minél inkább megtartsuk. Ehhez előnyös a szélcsendes környezet, hiszen, ha megfelelő öltözettel jól "hőszigeteljük" magunkat, akkor a viszonylag alacsony hőmérsékletű ÁLLÓ levegő nem képes tőlünk annyi hőt elvonni, hogy fázzunk.
A hőt nem termelő testek, pl. növények azonban olyan hőmérsékleten vannak, amilyet a környező levegő KÖZÖL velük.
Az éjszakai lehűlés során a pillanatnyilag a földfelszín közelében tartózkodó légtömeg nappalihoz képesti hővesztése zajlik. Ebben a folyamatban a légtest egyes részeinek fokozott hővesztéséhez vezet az a körülmény, ha valamilyen oknál fogva "önállósodnak", kivonódva a teljes légtest által képviselt hőből. Az ilyen ritka közeg izolált részei, könnyen belátható módon, könnyebben elveszítik a hőjüket, mivel hőutánpótlás nélkül maradnak.
A kritikus események (elfagyás) mindig az éjszakai kisugárzási (hővesztési) körülmények között történnek. Ezeknek nincs közük a nappali órák besugárzási szituációjához, amelyben előnyös lehet a légmozgás megállításával bizonyos légtereket a szélhűtésből kivonni. Éjszaka azonban a besugárzással ellentétes, kisugárzási folyamat zajlik, hővesztéssel és minden tekintetben az előbbivel ellentétes előjelű változásokkal.
Ezért kezelhetetlenek és értelmezhetetlenek az olyan tartalmú útmutatások, amelyek szerint a fokozottan fagyérzékeny növényeket "védett" helyre ültessük.
Előzmény: ninovarga (13012)
Select_95 Creative Commons License 2010.04.02 0 0 13013
Akkor lehet, hogy csak az észak/észak-nyugati oldalon hosszan elnyúló és viszonylag magas házfal adja ezt a plusz védelmet.
Nincs ám azért nyolc méter magasan körbebástyázva :) Normál magasságú kerítésekről van szó, az egyik oldalon kőfal, a másikon nád, a harmadikon a változatosság kedvéért lamellás fa .
A jelenséget, amiről írtál, gyakran megfigyeltük egy itteni kis úton is, amelyik helyenként kis erdőrészek között kanyagarog, nagyon magas, sűrűn nőtt fák közt. A nyitott részeken pl. már teljesen felszáradt az eső v. elolvadt a jég, ám a fák által lezárt területen még a jele sem látható mindennek. Öt méteren belül is elképesztő néha a különbség.
Előzmény: ninovarga (13012)
ninovarga Creative Commons License 2010.04.02 0 0 13012
Az ilyen "levegőmegállító" körbebástyázottságnak csak úgy lehet jótékony hatása, ha a belsejében van valamilyen számottevő hőt kibocsájtani képes tényező (ami lehet a ház). Általában nem kimondottan előnyös a szabad légmozgást gátolni. A folyónak is azok a részei tudnak befagyni hamarabb, vagy egyáltalán, amelyekben valamilyen gátló tényező lassítja, vagy megállítja a víz sodrását. Az így izolálódott víztömeg hővesztése könnyebben megtörténhet ahhoz képest, mintha bekapcsolódhatna a nagyobb tömegű áramló víz hőutánpótlásába. A levegő esetében is hasonló a helyzet. Az áramlásból kivont, vagy lefolyásában gátolt levegőből alakulhatnak ki az úgynevezett "hideg légtavak".
Előzmény: Select_95 (13010)
Select_95 Creative Commons License 2010.04.02 0 0 13011
Már nyeltem nagyokat, épp az előbb néztem a képeket. Bele tudnék fulladni a fügébe, tavaly még savanyúságnak is tettem el :)
Előzmény: Floo2 (13008)
Select_95 Creative Commons License 2010.04.02 0 0 13010
Kisalföld, igen. Azt is megfigyeltem itt az utóbbi években, hogy a szélsőséges időjárási jelenségek is mintha elkerülnének minket (nem általában a Kisalföldet, hanem a lakóhelyünket tekintve), a viharoknak is valahogy mindig csak a szélét kapjuk (csak el ne kiabáljam), az elmúlt nyáron volt egyszer jégeső, de meg sem közelítette azt a mértéket, ami a környező településekre jellemző volt.
Elolvastam a cikket és nagyon tetszett, könnyen érthető és logikus így a fügefákon kersztül bemutatva - még a teljesen laikusnak is.
Azon gondolkoztam, hogy a kertünkben vajon a mi művi beavatkozásunk is eredményezhetett-e valami védettebb állapotot? Konkrétan arra gondolok, hogy ezt a pici kertet - kb. 10x16m - , három oldalról zárt kerítés veszi körül, a kerítések előtt sűrű a növényzet is, negyedik oldalát pedig az épület határolja. Sőt, a kert északi oldalán (itt ugye az uralkodó szélirány az északi/ észak-nyugati) egy dupla elkerítés van, itt választottunk le egy amolyan tároló részt, így tulajdonképpen kialakítottunk egy "szélfogót" is. Itt, a dupla kerítés előtt van a füge ,tehát szél nem tépázza, kb. reggel kilenctől du. ötig kap napot, ugyanakkor mégsem a tűző napon álldogáll, mert a körülötte lévő és a tőle ugyan távolabb eső, de magas, lombos növények is védik.
Van abban valami, amit mondok ? Vagy tiszta hülyeség ?

A babér mindenesetre marad dézsában, sajnálnám nagyon, ha elfagyana.


Előzmény: ninovarga (13007)
ninovarga Creative Commons License 2010.04.02 0 0 13009
Ilyet találtam írni 2010. 03. 26-án:
"Tökéletesen igazad van. Irigykedni valónk nekünk van azokra, akiknél a növényzet a leginkább le van maradva. Ha április elején teljesen "véletlenül" visszatér a hideg, nyugodtan vár majd a sorára az, akinél még nincs kinyílva semmi, miközben lehet, hogy megtörténik a "szüret" ott, ahol már ki van. "Jobb" esetben a kinyílt csonthéjasoknál, ha fagy mégsem lesz, "csak" a monília és a tafrina tarol."

Mai előrejelzés:

Országos előrejelzés:

Várható időjárás az ország területén szombat estig: Átmenetileg mindenütt megnövekszik, majd nyugat felől csökken a felhőzet.............
A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában +2, -3 .....

Floo2 Creative Commons License 2010.04.02 0 0 13008
A cikk végefelé van egy link, az ott látható fügefényképek mind itt a környéken, Zala megyében vannak, teremnek, egy-egy jó fagylefolyású ponton láthatóan bőven ellátnak bennünket gyümölccsel.
Van köztük vékony bőrű, vastag bőrű, hosszúkás, kerek, fán aszalódó, kicsi nagy, barna fekete lila zöld, van amelyik -14 foknál már bajban van, van amelyik -16 fokig bírja.
De a képek beindítják az ember nyáltermelését az biztos :))
Előzmény: Select_95 (13006)
ninovarga Creative Commons License 2010.04.02 0 0 13007
Nem tudom, melyik országrészben élhetsz, de a leírtak alapján arra gyanakszom, hogy talán valahol Csongrád, v. Békés megyében, esetleg a Kisalföld valamely pontján, ahol szintén voltak ilyen szinten túlélők. (Persze lehet, hogy tévedek.) Ott maradtak az elmúlt tél kritikus éjszakáján olyan körzetek, amelyek az elvonult front maradványfelhőzetének köszönhetően alföldi fekvésük ellenére -17 fokos minimum körül zártak (ez az Alföld délkeleti részén), illetve ahol a két kritikus éjszaka közül az elsőben "még" a másodikban "már" voltak jelen (ez utóbbi a Kisalföldön) a korlátlan lehűlést fékező tényezők.
Ez már egy olyan érték, hogy ha ehhez még járul egy kisebb település és a közeli lakóház némi hulladékhője, akkor már egészen közel maradhatunk a füge "részleges sérülés melletti, életben maradási" küszöbéhez. Persze ez erre a télre vonatkozik, illetve arra a körülményre, hogy a megelőző három télen az említett területek (ha hajszállal is) belül maradtak a halálos küszöbön. Bízzunk benne, hogy a véletlenek az elkövetkező években is hasonlóan kedvezni fognak. Mindenesetre a babérnak nagyon csekély túlélési esélyei vannak így is.
Előzmény: Select_95 (13003)
Select_95 Creative Commons License 2010.04.02 0 0 13006
Olvasom, köszönöm.
Előzmény: ninovarga (13005)
ninovarga Creative Commons License 2010.04.02 0 0 13005
A talajigénye nem említésre méltó, bárhol megél, a klímaigénye viszont annál speciálisabb. A telet csak úgy viseli el, ha télen egy pillanatra sincs -12-13 foknál alacsonyabb hőmérsékletnek kitéve. (Éjszakai legalacsonyabb hőmérsékletben kell ezt érteni.)
Ahhoz, hogy jobban megértsd, hogyan kell a klímaigényeket értelmezni, ajánlom, olvasd el a "Természet világa" című tudományos folyóiratban erről megjelent cikkünket, ami az interneten ezzel a linkkel elérhető:

http://palmaligetetmagyarorszagnak.com/modules/smartsection/item.php?itemid=494
Előzmény: Select_95 (13004)
Select_95 Creative Commons License 2010.04.02 0 0 13004
Bocs, ha lehetne, még valamit kérdeznék. Van egy egyéves kis fűszerbabérom, bent telelt, már egy csomó új hajtást hozott, egészséges, életerős kis növénynek tűnik ,szeretném kiültetni, ha lehet. Milyen helyre ültessem, s milyen földre van szüksége ? Tudsz ebben is tanácsot adni ? Köszönöm.


Előzmény: ninovarga (13002)
Select_95 Creative Commons License 2010.04.02 0 0 13003
Kedves ninovarga!

Igazán köszönöm a kedves fogadtatást és a kimerítő választ.
Azt tudom, hogy nem egyszerű nálunk a füge tartása, de annyira kedves nekem ez a növény (gyümölcse és díszítőértéke egyaránt), hogy mindenképpen szerettem volna egyet a kertembe. Egy egészen picike növényt vettem a kertembe pár éve, felbuzdulva azon, hogy a szomszédom kevésbé védett helyen lévő fügéje gyönyörűen fejlődik és terem(ma már igen bőségesen), igaz, ő az első néhány évben télen takarással óvta. Az enyém mindennemű takarás nélkül is jól bírta a "gyűrődést", most először vettem észre, hogy a kifakadt rügyek nem igazán zöldek, inkább barnásak-szárazak, ezért tegnap végtelen szomorúsággal le kellett vágnom az ágak végét :(
Igaz, épp csak egy-két centiméternyit, de ez a lényegen nem változtat.
Ez a növényke viszont nagyon lassan nő, ezért gondoltam arra, hogy ültetnék egy gyorsabban fejlődő fajtát is. Másrészt többször sikerült már egészen sötétlila, szinte fekete héjú gyümölcsöt vennem, ezek mind mézédesek voltak, héjuk pedig vékony, sokkal finomabbak, mint szomszédom éretten is zöld színű, elég vastag héjú gyümölcsei. Ezért gondoltam arra, hogy most egy másik fajtát is beszereznék, az említett 'brogiotto nero' fajtáról mindössze annyit sikerült kiderítenem, hogy egy olasz fajta.
Sajnos kénytelen vagyok teljesen sík vidéken 'kertészkedni' , közel s távol nincs egyetlen icipici kiemelkedés sem, a nagyvárosi "védelemben" sem részesülök, ám valamiért a kertem mégis védett lehet, mert már évek óta figyelem, hogy míg másoknál sorban fagynak el a növények még egy viszonylag enyhébb télen is, nálunk gyönyörűen megmaradnak, ez volt az első, hogy a fügén egy pici károsodást láttam (de még az is lehet, hogy csak a hozzá nem értésem miatt láttam sérültek a rügyeket) , semmi más nem sérült a tél folyamán , még egészen kis mértékben sem. Láttam pl. a bambuszos topicban (ott is kérdeztem,de hiába...) a fagykáros képeket, az enyém egész télen zöldellt, most is gyönyörű.
Dugványt nagyon szívesen vennék tőled, olyan fajtát, amiről úgy gondolod, hogy az én kertemben is lenne némi esélye (színtől függetlenül), igazán köszönöm az ajánlatot.
Azt tudom, hogy neked gyönyörű növényeid vannak, olvastam a másik helyen a hozzászólásaidat, őszintén mondom, hogy sok olyan információhoz jutottam, amit sehol máshol nem olvashattam. A "csak" kedvtelésből kertészkedőknek jól jön minden igazi tapasztalaton alapuló ismeret és segítség.

Előzmény: ninovarga (13002)
ninovarga Creative Commons License 2010.04.02 0 0 13002
Kedves Select!
Légy üdvözölve nálunk!
Kérdésed szervesen kapcsolódik ahhoz a témához, amit (oly sokadszor) éppen most tárgyalunk.
A füge a korlátozottan téltűrő gyümölcsfajok között is az egyik legkorlátozottabban téltűrő. Hosszabb távon túlélési esélyei olyan helyen vannak, ahol a hőmérséklet soha nem süllyed -15 fok alá. Magyarországnak egyetlen olyan térsége nincs, ahol ez TÉRSÉGI ÉRVÉNNYEL lehetséges lenne. Ugyanakkor az itt többször leírt "éjszakai inverziós" légkörfizikai jelenségnek köszönhetően a dombvidékeken és a nagyvárosok jelentősen hőszennyezett részein a "hősziget-hatás" jóvoltából elég sok olyan POZÍCIÓ van, ahol hosszú éveken, akár évtizedeken keresztül is kielégül ez a feltétel.
De gyakorlati célból érdemes a dolog logikáját a másik végéről indítani. A kiváló dombi pozíciók ellentettjei az úgynevezett "fagyzugok" a mélyfekvésű területeken, jellemzően folyóvölgyekben, de az Alföld síkja is csak egyetlen fokozattal kedvezőbb ezeknél. Amennyiben valakinek ilyen "fagyzugi" lakóhelye van és mindenáron a ház kertjében akar foglalkozni ilyen típusú növényekkel, az jobb, ha a későbbi csalódások elkerülése érdekében inkább nem fog hozzá. De ha mégsem akarja megfosztani magát az örömöktől, feltétlenül egy jó fagylefolyású ponton lévő területre kell szert tennie, amennyiben a földrajzi közelségében létezik ilyen.
Az USDA zónák földrajzi területekre vonatkozó érvénye a nullával egyenértékű, mivel a fent említett domborzati tényező nagyságrendekkel felülírja azt. Ezért elsősorban azt kéne tudni, hogy milyen domborzati adottságú területen akarsz működni, az már másodlagos kérdés, hogy az ország mely körzetében.
Ami pedig a fajtákat illeti, a füge marginális magyarországi jelenléte azt eredményezi, hogy néven nevezett fajtáink nincsenek. Hivatalos nevük a fügetermesztő országokból importált növényeknek van. Bizonyos fantázia- vagy tájneveket viselnek nálunk egyes elterjedtebb fajták. A magam részéről annyit tudnék segíteni ebben, hogy az idén jó pár dugványt tettünk le a saját fajtáimból, amelyekből, ha megerednek tudnék juttatni a következő szezonra.
Előzmény: Select_95 (12995)
Dió4 Creative Commons License 2010.04.02 0 0 13001
Ez se hangzik rosszul!
Előzmény: magyarliba (12991)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!