Keresés

Részletes keresés

KalásziM Creative Commons License 2007.05.06 0 0 381

 Kéményhez bontási engedély kell, a gázhoz nem igen, de jobb megérdeklődni -- már csak azért is,  mivel a mérő a szolgáltatóé, fel kell kéni   vigye a mérőjét a fenébe  - felmondod a szerződést, aztán a vassal meg a házon belül azt csinálsz, amit akarsz !!

 De lehet máskép van !

 Ja annyit : csak a tetőn kivüli kéményrészre kell engedély, ha megtudod csinálni úgy, hogy az megmarad, az alatta lévőt bonthatod !!

Előzmény: atomgond (380)
atomgond Creative Commons License 2007.05.06 0 0 380
Én azt kérdezném, ha a gázkészüléket -nyílt égésterű kombi cirkó-, és a hozzá tartozó szereltkéményt teljesen le szeretném szereltetni, akkor ahhoz milyen engedély kell, milyen procedúra alá esik? Kivel kell ezt elvégeztetni? A telken belül a gázcsonk maradna, ha netén később mégis szükséges, akkor újból rá lehessen kötni.
Axióma Creative Commons License 2007.05.06 0 0 379
Vagy vedd meg a szomszed telket is... lehet hogy olcsobb, mint a buntetes, es akkor mar beleferhetsz egy ertelmes meretu hazzal (meg csak osszevonatni stb. se biztos hogy kell ha ikerhaz, kozepen a telekhatarral -- ezt majd a tobbiek megmondjak).
Amugy ez szerintem semmikepp nem kaphat csaladi haz besorolast, barmilyen cimen es meretben epul meg, mert nem lakoterulet. Ugyhogy meg annyi akadalya sincs a bontasnak...
Előzmény: Fusi-on16V (373)
NeomatiK Creative Commons License 2007.05.06 0 0 378

Akkor szerintem már jobb, ha nem kérsz engedélyt :) Mert akkor nem is jönnek ki, mert nincs mihez, használatbavételi engedélyt megadni.

 

Legalább két lebukási veszély van:

- valakitől  (pl. szomszéd) bejelentés érkezik az önkormányzathoz, hogy nicsak itt építkeznek.

- folyamatosan térnek át a digitális térképre az önkormányzatok, ezt még meg is toldják műholdas képekkel, kb mint a google earth, csak részletesebb. Aztán látják, hogy ott egy ház, aminek nem kéne ott lennie.

 

Még valami ami talán jobb: terveztess 40m2-est, építsd fel, szerezd meg a használatbavételit, aztán építs hozzá. Természetesen már eleve úgy terveztesd meg a 40m2-est, hogy utána műszakilag ne legyen gond a bővítés.

 

... ha már mindenáron ki akarod játszani az előírásokat, hatóságot. Biztos megéri kockáztatnod?

Előzmény: Fusi-on16V (373)
crawen Creative Commons License 2007.05.06 0 0 377
Ahogy olvasom a hozzászólásodat egy kicsit olyan érzésem van, mintha megint a farok akarná csóválni a kutyát. Fura az a kijelentésed, hogy: "mindenképpen azon a telken akarok házat". Ez nem így működik. Tessék bemenni az önkormányzathoz és megkérdezni, hogy mit lehet és mit nem.
Előzmény: Fusi-on16V (373)
crawen Creative Commons License 2007.05.06 0 0 376
Én már láttam családi házra vonatkozó bontást elrendelő határozatot és bármennyire hihetetlen, le is lett bontatva.
Előzmény: Törölt nick (375)
Törölt nick Creative Commons License 2007.05.06 0 0 375

Te már láttál ebben az országban családiházra bontási határozatot?

Ettől függetlenül jobb nyugodtan aludni, és végigjárni az engedélyeztetést. Mert ha nem is bontatnak, akkor is keményen pénzbüntetnek.

Előzmény: _lala_ (374)
_lala_ Creative Commons License 2007.05.05 0 0 374
Milyen büntetésre lehet számítani, vagy van valamilyen kiskapu? Előre is köszönöm........

Ezt komolyan gondolod? Ha olyasmit építesz engedély nélkül, amire engedélyt nem lehet a szabályok szerint adni (pl. 800nm * 5% = 40nm-nél nagyobb épületet), akkor a hatóság köteles bontást elrendelni.
Ha ekkor ezt magad megteszed, akkor ennyivel megúsztad. Ha nem hajtod végre a bontást, akkor helyetted megteszi a hatóság, majd egyrészt kapsz büntetést, másrészt még ki is fizettetik az aranyáron dolgozó bontóvállalkozó számláját.

Ha az épület változtatás esetén engedélyezhető lenne (pl. a felét el kéne bontanod), akkor a hatóság köteles fennmaradási engedély kérésére kötelezni. Ha ekkor elbontod az épületet teljesen, akkor nem fizetsz büntetést.
Ha megmarad az épület, akkor indulásból fizeted az engedély nélkül felépített és az engedélyezett épület mérete közti különbségre az építési bírságot (ez azért összemérhető az épület értékével, de több is lehet!!!), aztán akkor csináltathatsz az engedélyezhető méretű épületre fennmaradási engedélyt, ha pedig ezt jóváhagyják, akkor átépíttetheted a épületet (azaz elbontod a felét).
Ha megmarad az épület, de nem járod végig a fennmaradási engedélyezés lépéseit, akkor a hatóság bontás fog elrendelni, és fizeted a bontás költségeit a bírságon felül.

Szerintem, ha betartja a hatóság az összes előírást, akkor baromi rossz üzlet engedély nélkül építkezni.
Előzmény: Fusi-on16V (373)
Fusi-on16V Creative Commons License 2007.05.01 0 0 373

Üdv. Lécci segítsetek!!Építkezni szeretnék külterületi zártkerten, mely 800 nm-es, beépíthetóség 5%, tervezett alapterület 90-100 nm. Építési engedély nincs. Mi van akkor, ha nem kérek engedélyt és úgy építem fel, vagy kérek 40 nm-re és úgy építek nagyobbat. Tudom, hogy nem szabályos, de mindenképpen azon a telken akarok házat. Milyen büntetésre lehet számítani, vagy van valamilyen kiskapu?  Előre is köszönöm........

crawen Creative Commons License 2007.04.26 0 0 372
Nem kell 2 hónapig bírkózni, egy ilyen engedély 1-2 hét.
Előzmény: Törölt nick (371)
Törölt nick Creative Commons License 2007.04.26 0 0 371

Értem. Akkor azt hiszem egyszerűbb lesz béleltetni, bár fatüzeléshez azt nem igazán ajánlják. De még miníg jobb, mint egy 2napos munka miatt hónapokig bírkózni az önkormányzattal.

Előzmény: crawen (366)
crawen Creative Commons License 2007.04.26 0 0 370
Keresni kell egy jogosultsággal rendelkező tervezőt. Ő elkészíti a szükséges tervdokumentációt (helyszínrajz, alaprajz, metszetek, homlokzatok + kéményseprő nyilatkozata), amit kérellemmel együtt be kell nyújtani az illetékes építésügyi hatósághoz. A kérelemhez még kell 3 hónapnál nem régebbi hitele tulajdoni lap, hitele térképmásolat. Röviden kb. ennyi.
Előzmény: Dunit (369)
Dunit Creative Commons License 2007.04.26 0 0 369

  Még egy kérdés : ha már kell engedély, annak  mi a  procedurája ?

 

 Gondolom valami terv  - milyen mélységű ,

 Egy kérelem és még mi ?

 D.

Előzmény: crawen (365)
Dunit Creative Commons License 2007.04.26 0 0 368
 Vagy ha tartalékkéményként üzemel, de ekkor a semmiért  kell fizetni !
Előzmény: crawen (366)
Dunit Creative Commons License 2007.04.26 0 0 367

 Köszönöm !

 

 Csak egy része néz ki rosszul - hólyagos ráncos stb. , vannak szépek is.

 Dilemma : a kb. 78 -80 éves pala/eternit tető bontása vagy befedése!

 Ez egy  rombusz palával fedett tető - kitünő állapotban, sőt tartalékolva van még vagy 40  lap pótlásra (ezt már nem igen lahet kapni v. arany áron. Szóval állja a sarat a tető -- de mi van egy  jégverésnél ?? Ezt nem birja eze tető, így van ez mindig napirenden.

 Úgy mellékesen: birom mikor ilyen olyan gyártók 30 év garanciát vállalnak pl. a V. tetőre is. Először ezt még nem is igen készítik 30 éve - én kb. 5 éve figyeltem fel rá -- gondolom 10 éve jelent meg nálunk ,másodszor hol lesznek ezek a cégek  30 év múlva ? Az építő iparban jó ha a hiányosságokat  fél év után ki tudja javítattni az ember !

Előzmény: crawen (365)
crawen Creative Commons License 2007.04.26 0 0 366
A kémény építésére komplett építési engedélyt kell benyújtani, melyhez csatolni kell a kéményseprő szakvéleményét is. Az önkormányzattól ki fognak menni, mert építési engedély kiadása előtt helyszíni szemlét kell tartani.
A régi kémény akkor maradhat meg, ha szabályszerűen lezárod (a nyílásokat be kell falazni).
Előzmény: Törölt nick (364)
crawen Creative Commons License 2007.04.26 0 0 365
Saját vélemény: a bitumenes lemezzel lefedett tető igénytelenül néz ki. Az ablak elhelyezésre mindenképpen kell építési engedély.
Előzmény: Dunit (363)
Törölt nick Creative Commons License 2007.04.25 0 0 364

Nekem az volna a kérdésem, hogy ha cseréltetnem kell egy régi kéményt aminek bár nincs baja, kitűnő állapotban van, de a kürtő méretét ma már nem engedik, én pedig új kandallót szeretnék beüzemelni, akkor egy teljesen új, szerelt kémény építéséhez kell-e engedély?

Azt tudom, hogy a kéményseprőktől kell mindenféle megfelelőségi akármi és szakvélemény is, de az önkormányzathoz ilyenkor kell-e valamit beadni, és ha igen, pontosan mit? Az egész épület-tervet -a régit-, módosítani kell, vagy csak egyszerűen csatolni kell az új kéményről készült tervet+szakvéleményt?

Az önkormáyzattól ki szoktak-e jönni ezt személyesen is megnézni, vagy ehhez ők nem kellenek csak a kéményesek?

 

Szükséges-e a régi kéményt lebontani, vagy elég lezárni és közvetken mellé építeni az újat?

Dunit Creative Commons License 2007.04.25 0 0 363

  Sziasztok !

 A kérdésem a következő lenne :

 tetőnél  ha a palát lefedetem villasz lemezzel,

 kell e engedéy, ill. ha teszek be  egy két ablakot, arra milyen engedély szükséges ?

 

 D.

Genialis Creative Commons License 2007.04.24 0 0 362
Kösz, ezt nem találtam meg. A szabályzat innetől világos.
Előzmény: crawen (361)
crawen Creative Commons License 2007.04.24 0 0 361
Ezzel kapcsolatban célszerű lenne az óbudai önkormányzat építési hatóságánál érdeklődni! Az építési szabályzat elérhető az önkormányzat honlapján (a honlap bal oldalán lévő menüből: Hivatal -> Rendeletek
Előzmény: Genialis (359)
Törölt nick Creative Commons License 2007.04.23 0 0 360

Sziasztok!

 

Lenne egy kérdésem.

Mi egy saroktelken lakunk. A mellettün lévő telekre,  a végébe a szomszéd akar még egy házat építeni a lányáéknak. Megkérdezték, hogy eladnánk-e a telkünk hátsó 3 m-ét, hogy legyen bejárata az új teleknek. Mi nemmel válaszoltunk. Az az igazság, hogy nem szeretnénk, hogy ha a hátsó kertünk mellé még egy ház épüljön. 

Így is van egy három szintes ház hátul, amit az előző tulaj által a kert végéből, iletve a szomszéd telek végéből már eladott telekrészre építettek. Alig tudunk úgy kimenni a kertbe, hogy valaki ne lásson be.

Mindkettőnk telke trapéz alakú, kb. 18 m utcafronttal és 12 m hátsó szélességgel, kb 200nöl területtel. Az oldalhatártól 1m-re lehet építeni, így ha építenek egy 7m széles házat, az ablakok a kerítésünktől 4 m-re lesznek. Ezt nem szeretnénk.

Kérdésem, ha nincs bejárás a telekre, kiadják-e az építési engedélyt? Esetleg, ha szolgalmi jogot jegyez be a szomszéd telkére?

 

 

Genialis Creative Commons License 2007.04.23 0 0 359
Üdv!

Kérdésem lenne, hogy úgynevezett talajmozgásosnak nyílvánított területen adhatnak ki a hatóságok építési engedélyt? Egyáltalán mit jelenthet ez a veszélyforrás, ha emberemlékezet óta semmilyen mozgás nem történt a környéken?

Esetleg tudja valaki hol lehet online elérni III. kerületi építési szabályzatot?
_lala_ Creative Commons License 2007.04.14 0 0 358
Ha 2 ütemes építkezésnél megkapom a házra a használatbavételit (de a garázsra csak évek múlva), akkor azzal teljesítem a kötelezettségemet az illetékhivatal felé, miszerint a telekvásárlásától számított 4 éven belül beépítem (és ezért nem fizettem illetéket)?

Biztosan teljesíted, hiszen csak lakóházat kell építened. DE! Előfordulhat, hogy az illetékhivatal "buzgó" munkatársa azon az alapon, hogy nem csak lakóházat építesz, hanem garázst is, azaz a telkednek X %-át más célra hasznosítod (nem lakóház építésére), ezen X %-át az illetéknek kamatostul megfizetteti veled.

Ha 2 ütemben építem, az hogy befolyásolja a szocpolt? A mi esetünkben a méltányossági határ 22.5m, ebben benne kell lenni a garázs építési költségének is vagy csak a házénak?

Szerintem ez sehol nincs leírva. Ha akarják, innen nézik, ha akarják onnan. Amilyen kedve volt reggel az ügyintézőnek.

Mindkét lehetséges problémára megoldást jelentene, ha nem kapcsolnád össze a két építkezést. Azaz két külön építési engedélyt kérnél, így nem tudnák meg sem az illetékhivatalnál, sem a szocpol ügyintézésnél, hogy garázst is építesz, amihez mellesleg semmi közük.

Persze ennek az egész gondolatmenetnek előfeltétele, hogy a garázs ne legyen szükségszerű tartozéka a háznak, azaz kapjál engedélyt a garázs nélkül is a házra (más módon is biztosítható legyen az előírt parkolóhely mennyiség).
Előzmény: billy5 (344)
crawen Creative Commons License 2007.04.13 0 0 357
Én ingyen szoktam felvilágosítást adni. :-)
Előzmény: sheldon (356)
sheldon Creative Commons License 2007.04.12 0 0 356

Köszi.

Közben válaszolt az önkormányzat. Elég érdekeset.

A levélben semmi nem volt, csak egy pdf. Ebben pedig annyi, hogy amit én kérdezek az illetékköteles, 2200 Forint. És egyébként is nincs elektronikus ügyintézés.

De ha felhívom őket, akkor ingyen megmondják.

No comment...

Előzmény: crawen (355)
crawen Creative Commons License 2007.04.12 0 0 355
A rendezési terv rajzi részei (szerkezeti terv, szabályozási terv) viszonylag nagy formátumuk miatt csak a hivatalokban érhető el. A szabályozási terv szöveges része (ez a helyi építési szabályzat) általában elérhető a polgármesteri hivatal honlapján is (persze abban az esetben, ha az oda felrakják, de általában a rendeletek között megtalálható).
Előzmény: sheldon (353)
crawen Creative Commons License 2007.04.12 0 0 354
Szívesen!
Előzmény: billy5 (352)
sheldon Creative Commons License 2007.04.11 0 0 353

Köszi!

 

És a rendezési terv csak a hivatalokban érhető el? Esetleg van valami online hely, ahol ezek elérhetőek?

Előzmény: crawen (346)
billy5 Creative Commons License 2007.04.11 0 0 352

Crawen, köszi a válaszokat! Rád számítottam a kérdések kapcsán.

Hátha érdekelhet még vkit: szocpol ügyben felhívtam a kormányzati portált, azt mondták, hogy a házról adjunk le költségvetést, a garázst hagyjuk ki (azt majd megépítjük később).

Előzmény: crawen (345)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!