Keresés

Részletes keresés

aiol19 Creative Commons License 2010.04.03 0 0 13052
Egyébként annak ellenére, hogy nem nagyon kutatták még a több száz, vagy inkább ezres nagyságrendű kultúrváltozatok hátterét, óriási eltérések vannak. Sajnos fagytűrés szempontjából nem ismert az adriai fajtakörön belül olyan, ami -17 -18 foknál többet bírna. Mármint a föld fölötti részei, a föld alól totális fagyás után is mindig kihajt. De lassú növésű és hosszabb-rövidebb érési idejű fajták is vannak. Mindenképp ajánlom az alábbi oldalt a fajták szempontjából, bár inkább csak képek vannak és francia, meg angol nyelvű leírások, de érdekes, még ha a magyar nyelvű általános leírásban van is némi pontatlanság:
http://www.terebess.hu/tiszaorveny/gyumolcs/fuge.html
Az is megoldás, ha szorosan a fűtött ház fala mellett próbálsz fügét nevelni, ezzel kihasználva a saját kis különbejáratú "városi hősziget"-edet. A fenti oldal alján részletezett váltómetszéses művelés is kipróbálható olyan pontokon, ahol máshogy nem sok remény lenne a termésre.
Előzmény: Select_95 (13003)
aiol19 Creative Commons License 2010.04.03 0 0 13051
Igen, jól látszik, hogy egy hozzánk hasonlóan lelkes amatőrről van szó és ezért is mondtam, hogy némi bizalmat szívesen megelőlegeznék. Lehet, hogy egy profi céggel még rosszabbul is járnánk. Látszik a lelkesedés és a magyarra fordításból pedig az, hogy szívesen veszik az érdeklődésünket.
Előzmény: Dió4 (12999)
ninovarga Creative Commons License 2010.04.03 0 0 13050
Bár az még a kutatóknak is feladná a leckét, hogy a hibát inkább a szellemieknél, vagy a "jellemieknél" keressék. A féktelen rombolási késztetés mindenesetre feltétlenül aberrációra vall.
Előzmény: aiol19 (13045)
aiol19 Creative Commons License 2010.04.03 0 0 13049
Azért lehet, hogy az amerikaiaknál feltételezhetünk néminemű szakmai szempontokat is figyelembe vevő állomástelepítési gyakorlatot, amiről mi szakmai szinten jelenleg nem is álmodhatunk és igyekeznek a térség karakterisztikáját nézve viszonylag átlagos állomásokat telepíteni. De mivel úgy tűnik, hogy ez az olaszoknál is hagy némi kívánnivalót maga után, ezért miért pont az amerikaiak lennének a pozitív kivétel? Ha mégis lenne ilyen koncepció, úgy gondolkozhattak úgy is, hogy kikalkulálják, az inverzió szempontjából adott minőségű tereppontok a nagyobb tájegység hányad részét alkotják és ez alapján próbálnak meghatározni átlagosnak mondható tereppontokat, ahová aztán állomást telepítenek. Egy kontinensnyi ország esetében azért a fentieket figyelembe véve talán lenne értelme az ilyen térképeknek, a jelmagyarázatban megcsillagozva, hogy a terepviszonyoktól és a hőszennyezettségtől függően egy adott topográfiai pont a jelzettől akár 3-4 zónával is eltérhet fölfelé, vagy lefelé. Az USA-ban valóban számít az óceánoktól való távolság is, valamint óriási lapos síkságaik is vannak, ahol valami hozzávetőleges támpontot azért lehet adni. A kiindulási elv, miszerint az abszolút téli minimumok fontosak a növények szempontjából, mégpedig az évenkénti absz. minimumok sokévi átlaga és nem az egyetlen egyszer előforduló abszolút minimum, viszont alapvetően helyes, ez jól láthatóan hiányzik a közgondolkodásból, még az Avala-Belgrád IC-vel Szegedre megérkező fügét vizionáló Professzor Úr fejéből is.

Azt illetően viszont ne nagyon legyenek illúzióid, hogy bizonyos körökben akkor is demonstrálva lesznek elfagyott kivik, ha esetleg újra a 2007-es enyhe telet élnénk meg. :)))
Előzmény: Floo2 (12997)
Select_95 Creative Commons License 2010.04.03 0 0 13048
Tényleg olyan apró a gyümölcse ? Azt olvastam, kb. 50-60 grammosak.
Ninovarga már volt olyan kedves és ajánlott a sajátjából , élni is fogok a lehetőséggel, ha lehet . Fügéből nem lehet eleget enni :)

Előzmény: aiol19 (13046)
aiol19 Creative Commons License 2010.04.03 0 0 13047
Látom, rendesen őrölnek a malmok és egy kis optimizmussal lesz bőven asiminánk!
Előzmény: Béla1007 (12996)
aiol19 Creative Commons License 2010.04.03 0 0 13046
A 'Brogiotto nero' vastag héjú, az biztos, nekem tavaly termett először amit ilyen néven vásároltam, de elképzelhető, hogy nem is az, mert világosabb héjú. Megvárom vele az idei évet mindenképpen és azután alkotok róla globálisabb véleményt. Ninovarga fügéi közül viszont szerintem pont olyanok, amilyenre vágysz, a fekete héjú és a pogácsa alakú, fekete héjú fajta. Sötétpiros a gyümölcshús és valóban nekem ezek tűnnek a legfinomabbnak.
Előzmény: Select_95 (12995)
aiol19 Creative Commons License 2010.04.03 0 0 13045
Hát igen, tanulságosak tudnak lenni bizonyos "haladó szellemű" légkörök. Nem is annyira tartalmát tekintve, mint inkább a viselkedéskutatók szemszögéből. Érdekes, hogy gyakran még a feketéről is képesek bebizonyítani, hogy fehér.
Előzmény: ninovarga (12992)
aiol19 Creative Commons License 2010.04.03 0 0 13044
Nagyszerű hírek! Így akár több csatornán is tudunk vizsgálódni.
Előzmény: magyarliba (12991)
Select_95 Creative Commons License 2010.04.03 0 0 13043
Az előbb vettem észre, hogy a minikivin (úgy középtájon) néhány ágvég - úgy 3-4 cm-es hosszúságban - teljesen fagyos. Szó szerint olyan, mintha jégkockát fogtam volna, vizes és jéghideg. A növény alján és tetején az ágvégek teljesen szárazak és langymelegek. A rügyek mindenhol sértetlennek látszanak, még a fagyos részeknél is. Mitől lehet ez? Miért csak azon a részén van a növénynek ?
Fagy lehetett hajnalban, mert a balkonnövényeknél is láttam néhány elfeketedett levelet .

ninovarga Creative Commons License 2010.04.03 0 0 13042
Tavaly nyáron egy lotussal és egy kákirüggyel elkövettem egy eretnekséget. Nyáron csináltam egy alvószemzést a hegyen, a szomszéd telkén, az én területemnél jó pár méterrel alacsonyabb fekvésben. Megkérdeztem az olasz faiskolások véleményét: azt mondták, kevés esélye van, hogy jó legyen, mivel az alvószemzést azért nem csinálják Olaszországban sem, mert a beültetett rügy télen rendszerint kifagy. Nos, én azt tapasztaltam egyelőre, ami a képen van, "asztá' maj' meglássuk'...
ninovarga Creative Commons License 2010.04.03 0 0 13041
Még mindig "énfelém", de a hegyen:
az elmúlt években is megállapítottuk, hogy az elterjedtebb kákifajták közül elsőnek a Costata indul. (1.- 2. kép) A Tipo rügyei is jó hegyesek és zöldek, de egy picivel le vannak maradva a Costatatól (3.- 4. kép)
A kivin már vannak levélnek nevezhető levélkék, a gránátalma levelecskéi is növögetnek.
ninovarga Creative Commons License 2010.04.03 0 0 13040
Az itt következő demonstrációval ki kellett várnom, hogy a télen lefagyott levelű fagyalsövény elkezdjen kihajtani.
Az első képen a letenyei patak medrével párhuzamos utca utolsó társasháza látható hullámosra nyírt fagyalsövénnyel.
Ha közelebbről megnézzük, a sövény, ház által megszakított jobb oldali, utca felőli szakasza elég szépen zöldül.
A patak partjának közelében végződő szakasz még hallgat.
Ezzel azt szeretném érzékeltetni, milyen helyzet alakult ki "mifelénk" a decemberi hőmérsékleti mélypont után. Sőt, tényleg annyira "mifelénk", hogy az egocentrizmus ódiumát vállalva, azt is mondhatnám, hogy "énfelém". Ha a nappali ablakán nézek ki, akkor is énfelém, vagy ha a konyhaablakon, akkor is énfelém.
A patakparthoz közel kifagyott az örökzöld japán kecskerágó (ha jól tudom a nevét).
A találkozók résztvevői biztosan megismerik a másik helyszínt: Zsolti háza "eleje". Az árok partján japán kecskerágó-faiskolát lehetne működtetni. A távolság kb. 150 méter légvonalban.
Ezek alapján ki-ki eldöntheti mennyire képezhet referenciát egy-két kis növény viselkedése egy esetleges fagyzugban az illető növényfaj térségi működőképességére vonatkozóan. (Zsolti utcájának az a szintje, ahol az ő háza van, azonos a miénkkel.)Ezek után arról is ízlése szerint dönthet bárki, hogy a Letenyére érvényes minimum azon az éjszakán az volt-e, amit ott lehetett mérni, ahol elfagyott a kecskerágó, vagy netalán az, ahol hajt a fagyal, vagy ahol nem, esetleg az, ahol a Zsolti háza előtt lévő kecskerágók vannak, sőt a lakott területen kívüli patakparti hőmérséklet, vagy a szőlőhegyi, ahol egyetlen fügerügy sem károsodott???????????????????????? Azután már majd gyerekjáték lesz megítélni és sommásan kijelenteni, hogy "mifelénk" mi nem termeszthető!!!!!!!!!!!! :)))))))
ninovarga Creative Commons License 2010.04.03 0 0 13039
Igen, én is ugyanezen okok miatt nem akartam illúzióromboló lenni.
Ésszerűen és kellő óvatossággal úgy lehetne eljárni, hogy valakinek személyesen meg kellene szemlélnie ezeket a növényeket. Az illetőnek föltétlenül olyannak kell lennie, aki tisztában van az itt felsorolt kritériumokkal. Ezen ismeretek birtokában szemrevételezéssel el tudná dönteni, milyen túlélési és fejlődési sanszuk van a kínált növényeknek, illetve a szállításuk milyen feltételeket igényel. Csak ezt követően kellene elkezdeni pénzt költeni rájuk, természetesen egy pozitív ítélet nyomán.
Előzmény: szaguaro (13038)
szaguaro Creative Commons License 2010.04.03 0 0 13038
Nemigazán akartam beleszólni, mivel sok tapasztalatom nekem sincs benne, összesen 2 kis növényem meg agy magvetésem van, de mivel tudom, h. karógyökere van, és kényes a bolygatásra, én nem tudom, hogyan lehet 2m-es növényeket árulni. Ill. lehet, nagy konténerben, de azt meg nem lehet postázni. Szóval sztem necces egy nagy növényt megvenni, drágán, aztán kifekszik. Akkor már inkább itt a Zotya, vagy pesten a Bene( Ugy tudom, ősztől vannak oltottak is nála).
Előzmény: Dió4 (13037)
Dió4 Creative Commons License 2010.04.03 0 0 13037
Itt van Zotya papa írása:

"Nálunk is egyre ismertebbé válik ez a különleges Észak-amerikai növény.Sokan jelezték nekem,hogy a vásárolt növények egy része/nem minden esetben/ valamilyen okból elpusztul.Ebben szeretnék segítséget nyújtani, hogy ez ne fodulhasson elő.Ügyeljünk arra, hogy megbízható helyről vásároljunk, kizárólag konténeres növényeket.Ha lehet kérjünk referenciát.A konténeres paw-banánokat, legyenek oltványok vagy magoncok ,mindig kora tavasszal kihajtás előtt,vagy késő ősszel, lombhullás után, ahogy az idő engedi, ültessük ki.Kérdezzünk rá, hogy növényünk hány éves.Erre legalkalmasabbak a két-három éves paw-banánok.A talajt a következőképpen készítsük elő.Ássunk legalább 50 cm mély ültetőgödröt, ha túl laza a talaj, homokos, kissé kötötté, ha túl kötött akkor lazává kell tenni.A következő módon:én két vödör tőzeget , két vödör kerti földet és egy fél vödör homokot keverek össze.Ez egy átlagos földkeverék.Az arányokat tetszés szerint lehet változtani, a talaj fajtájától függően.Túl tőzeges talaj ne legyen mert a pangó víz miatt gyökérzete megbarnul, és elrothad.Az ültetőgödröt feltöltjük, kissé tömöritsük.Akár taposással is.A konténeres növényt az így előkészített talaj közepébe , úgy kell belehelyezni, hogy a földabdája semmi körülmény között ne essen szét.Ha a talajt a növény gyökere körül elrendeztük, batakartuk csak utána öntözzük meg.Több éves tapasztalatom az,hogy gyökere az átültetésre nagyon kényes.Tehát a végleges kiültetésre nagyon odakell figyelni.A nem megfelelő körülmények miatt a következők fordulhatnak elő:az 1-2 leves állapotban lévő paw-banán leveleinek széle megbarnul, csónakossá válik, csúcshajtása kezd leszáradni, ebben az esetben rossz a talaj vagy túl lett öntözve.Ha rosszak a talajviszonyok, a növekedése leáll ,a tápanyagokat nem tudja felvenni, és ebben az esetben elpusztul. Túl árnyékos helyre ne ültessük.Az első évben kissé lassan indul el,mert még nem fejlődött ki rendesen a hosszú karógyökérzete.Ha levélzete egészséges nincs vele gond.A következő évben növekedése felgyorsul,akár 50-60 cm-t is nőhet. Az első évben árnyékoljuk, mert érzékeny a napégésre. Erre a célra rashel háló nagyon jó. Utána már árnyékolni nem szükséges.Mivel a paw-banán hidegtűrése nagyon jó,/ -25 fok/így télen takarni nem szükséges.Virágzása másfél m-es magasságnál várható.A bimbók ősszel fejlődnek ki és áttelelnek. Lombhullás után elllenőrizni tudjuk. Sok sikert az asimina triloba neveléséhez."
Előzmény: Hanga444 (13032)
Dió4 Creative Commons License 2010.04.03 0 0 13036
Ha úgy tűnik jobbnak, én akár ki is mennék, csak a feleségem nem feltétlen díjazná, hogy még ezzel is drágítom a dolgot. Mert éppen mostanában fogunk beköltözni abba a házba, ahova ezeket szánom, gondolom, nem kell magyarázni ez mivel szokott járni pénzügyileg. Ugyanakkor szeretném addigra kialakítani a kertet, van már ez meg az, kiviben is gondolkozom, csak még nem találtam neki helyet.
Tőlem olyan 250 km-re van Nyitra, ezt meg lehet járni egy nap alatt. Még két embert el is tudnék vinni, s a negyedik helyére lehetne fektetni a növényeket, 1 méteresig. Viszont két méteres fákat nem vállalnék, az nem fér be úgy, hogy felelősséggel hozhassam el másoknak. Talán másnak ez sikerülne, talán más közelebbről tudna menni, beszélni kellene róla, csak szerintem megy az idő, s azt gondolom, jobb lenne mostanában ültetni mint nyáron, konténer ide vagy oda. S előtte még az eladóval is kell egyeztetni.

Olvastam egyébként Zotya papától egy leírást az ültetésről, szerinte se mindegy mikor történik. Ebben ő 3 éves növényeket ajánl kiültetni. Mindjárt beidézem. A 2-3 méteresek ennél biztosan idősebbek, hiszen írják, hogy lassan nő, drágábbak, s nem biztos, hogy megéri kockáztatni, de persze ezt mindenki eldöntheti maga.
Mindenkinek kellemes ünnepeket, én hétfő este leszek legközelebb, addigra kitalálhatnátok valamit!:-)
Előzmény: Hanga444 (13032)
Dió4 Creative Commons License 2010.04.03 0 0 13035
Nekem egy kicsit gondot okoz a "nem rokon" értelmezése.
Ez nem azonos fajtát akar jelenteni? Mert a különböző fajták szerintem a rokonok.
De úgy van értelme, ahogy te is írtad, hogy különböző fajták legyenek.
Előzmény: magyarliba (13031)
Pepe7 Creative Commons License 2010.04.03 0 0 13034
Scisandra hajtást szeretnék gyökereztetni. Vízben, vagy földben célszerű? Vízbe téve számít, hogy belemártottam INCIT-5 porba?
Hanga444 Creative Commons License 2010.04.02 0 0 13033
Ha minden óhajom így teljesülne...Mire elment az előző hozzászólásom, már meg is lett a kapcsolat...
Előzmény: magyarliba (13031)
Hanga444 Creative Commons License 2010.04.02 0 0 13032
Nincs valakinek arrafelé ismerőse? Hátha hallottak már valamit erről az úrról. Én biztos nem fogok tudni kiszaladni megnézni két kis gyerekkel.
Előzmény: Dió4 (13030)
magyarliba Creative Commons License 2010.04.02 0 0 13031

Látod, ennél én felületesebb vagyok, nem is olvastam :))

Ki kellene várni a dunaszerdahelyi kapcsolatot, elküldeni oda valahogy az emberünket, megbízzuk némi nyomozással (fotók, infok), aztán lehet összefogni. Meghívtam a topikba, majd bekapcsolódik szerintem és akkor bombázhatjátok :)))

Őt is érdekli, már megbeszéltem vele, kell neki is egy (??), de majd meggyúrjuk...

Előzmény: Dió4 (13029)
Dió4 Creative Commons License 2010.04.02 0 0 13030
Én is ezért körülményeskedtem a szlovákiai ügynél, de azóta már megnyugtatóbbnak látom a helyzetet. Persze gond ettől még előfordulhat bármikor, de lehet, hogy a szlovák úr korrektebb mint egy profi cég pl. ez a német. Talán tényleg ezért lenne jó kirucanni Nyitrára!
A paw paw egyébként lassan nő, ezt sok helyen írják, pár év után gyorsul fel.
A nagyobb fa egyébként nem mindig jobb megoldás, mert érzékenyebb a kiültetésre, meg van, hogy az csak egyenes és túl magasan fog elágazni, vagy vissza kell vágni, s akkor ugyanott vagy.
Na most, hogy a paw paw-nál is így van-e, ezt valaki másnak kellene megmondania!
Előzmény: Hanga444 (13028)
Dió4 Creative Commons License 2010.04.02 0 0 13029
Az egyik leírás talán ezt erősíti meg:

"Ráadásul a pawpaw-nak szüksége van a keresztbeporzásra, egy másik, nem rokon pawpaw fától."

Ez a Szabados-féle leírásban van!
Előzmény: magyarliba (13027)
Hanga444 Creative Commons License 2010.04.02 0 0 13028
Én szívesen vennék egy nagyobbacskát ha a forrás biztos. Én olyan aggódós vagyok, előbb szeretnék megbizonyosodni róla, hogy korrekten szállítanak, mielőtt belevágok. Sok kidobni való pénzem nincs.
Tavaly itthon vettem egy kicsit de abban az ütemben ahogy az nő jó ha nyugdíjas koromra lesz gyümölcsünk. (Már ha egyáltalán kihajt idén, mert nem nagyon látom mocorogni)
Előzmény: Dió4 (13024)
magyarliba Creative Commons License 2010.04.02 0 0 13027
Túl nagy szakértője nem vagyok a gyümölcstermesztésnek, de hallottam olyat, hogy beporzásnál néha külön hasznos, ha eltérő fajtákat telepítenek.
Előzmény: Dió4 (13026)
Dió4 Creative Commons License 2010.04.02 0 0 13026
Jut eszembe, ilyenek miatt is jogos az ötlete a topicgazdának, hogy össze lehetne fogni. Én négy növényt nem nagyon tudnék hova tenni, mert a kinti nagy kertbe nem akarom, mert az szeles, kevés még a védelmet nyújtó nagy fa. Nyugatról fúj leginkább a szél, arról épület nincs. Bent az épületek között pedig már telítve vagyok, még két fának van nálam realitása. Ha jól emlékszem 130 Eu körül van a négyes csomag, ez már majdnem a szlovák árként jönne ki, bár a méretre nem emlékszem.
S úgy gondolod különböző fajtákat érdemes venni? Nem lehet ez gond a beporzásnál?
Előzmény: magyarliba (13025)
magyarliba Creative Commons License 2010.04.02 0 0 13025
Ahogy gyorsan átfutottam, különleges, mély konténerekben nevelik a gyökérzete miatt. Ha rendelnék, én biztosan a 4 db-os csomag mellett döntenék, 4 különböző fajta, jóval olcsóbb ár. DHL-lel szállítanak, szerintem nem akadály a külföldi cím sem, az árat úgyis előre kell utalni.
Előzmény: Dió4 (13024)
Dió4 Creative Commons License 2010.04.02 0 0 13024
És Magyarországra is küldenek? Mondjuk azért a szlovákiai ár sokkal kedvezőbb, de jó, hogy van egy ilyen is, elég korrekt leírással. A szállítási díj egységesnek tűnik, ezért elképzelhető, hogy külföldre nem küldenek.
Láttam egy amerikai lapot is, ők se küldenek máshova, még Kanadába se, viszont ott eszméletlenül olcsón lehet hozzájutni.
Nem tudom kit érdekel még a dolog, de kíváncsi vagyok, ti milyen fajtákat és méreteket rendelnétek?
Előzmény: Gumihal (13020)
magyarliba Creative Commons License 2010.04.02 0 0 13023
Semmi gond, biztosan találunk valami jó megoldást. Magánúton megbeszéljük, a mailcímem él.
Előzmény: Törölt nick (13021)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!