Keresés

Részletes keresés

kkmd Creative Commons License 2006.04.19 0 0 110

Kedves Kheiron,

írtam a megadott email címedre.

kkmd

kheiron Creative Commons License 2006.04.18 0 0 109
Elnézést, az előbb kimaradt a legfontosabb: a szívhangot már az 5-6. héten is lehet érzékelni, "hallani".
Előzmény: mimmi. (106)
kheiron Creative Commons License 2006.04.18 0 0 108
Olvasd el a topikleírást is! :-)))))
Előzmény: Törölt nick (103)
kheiron Creative Commons License 2006.04.18 0 0 107
Kedves bolond nőszemély!

A radiológust azért érdemes kérdezni, mert mindenféle egyéb orvossal van napi kapcsolatban. :-)

most a legutobbi felülvizsgálaton a szivultrahang leletére azt irta a doki, hogy károsodott balkamrai dilataciót állapított meg.

1. A bal kamra dilatációja önmagában egy tünet, azt jelenti, hogy a kamra tágult, és ez számtalan szívbetegség részjelensége.
2. Ha a kardiológus arra gondolt, hogy a szív nem tágul eléggé, az attól függ, hogy mekkora a maradék ún. ejekciós frakció, azaz hogy a beszívott vér mekkora hányadát képes a szív továbbítani egy szívciklus során. Ha ez utóbbi a helyzet (és az ejekciós frakció túl kicsi), akkor nem csoda, hogy adott gyógyszert, mert javítani kell a szívizom összehúzódó-képességét.
3. A legegyszerűbb ilyenkor felhívni az orvost, és őt megkérdezni. ;-)
Előzmény: Törölt nick (102)
mimmi. Creative Commons License 2006.04.18 0 0 106
kheiron, köszönöm szépen a választ!
Előzmény: kheiron (105)
kheiron Creative Commons License 2006.04.18 0 0 105
Kedves mimmi.!

szeretném tudakolni, hogy hasi ultrahangon, 6+2-nél lehet-e mindent látni amit kell. illetve legfőképp, a szívhangot lehet-e érzékelni?

Hadd válaszoljam csak azt, hogy a magam részéről úgy a 16. hétig mindenképp kiegészíteném a hasi ultrahang-vizsgálatot egy hüvelyi vizsgálattal, mert a hüvelyi vizsgálófejeknek általában jobb a felbontása, és a hüvelyi vizsgálattal az ember közelebb is kerül a kérdéses területhez, sokkal részletesebb képet kapva.

a hüvelyen keresztüli UH-t mikor alkalmazzák?

Talán benne van az előzőekben. :-)
Előzmény: mimmi. (101)
kheiron Creative Commons License 2006.04.18 0 0 104
Kedves Orsili!

Konkrétan az érdekel, hogy a pete, ami nem termékenyült meg látszik-e valahol, mekkora, a méh nyálkahártya vastagsága mutat-e eltérést, ha van megtermékenyülés vagy nincs.

A petesejt nem látszik. A méhnyálkahártya önmagában annyi eltérést mutat, hogy a ciklus várható végére nem lökődik le (hisz a progeszteront termeli a sárgatest), a megtermékenyülést meg az úgynevezett "gesztációs gyűrű" jelzi az utrahangon.
Előzmény: Orsili (100)
Törölt nick Creative Commons License 2006.04.18 0 0 103

aj, csak most látom, hogy ez egy szülészeti ultlrahangos toipik..

bocsi, de ezt a topik cimet kaptam.

 

még egyszer elnézést mindenkitől.

Előzmény: Törölt nick (102)
Törölt nick Creative Commons License 2006.04.18 0 0 102

szia kheiron

 

azt mondták nekem, forduljak hozzád bizalommal.

 

Édesapám 71 éves, és 3 éve volt bypass műtétje (4 eret cseréltek) és most a legutobbi felülvizsgálaton a szivultrahang leletére azt irta a doki, hogy károsodott balkamrai dilataciót állapított meg.

 

Apukám nem igazán fagatta ki a dokit, én viszont aggódom.

Mit jelent ez a gyakorlatban. Ez nagy gond, és mire lehet számítani.

a dokija gyógyszert írt fel neki rá.

 

köszi:-)

Előzmény: kheiron (99)
mimmi. Creative Commons License 2006.04.18 0 0 101
kedves kheiron,
szeretném tudakolni, hogy hasi ultrahangon, 6+2-nél lehet-e mindent látni amit kell. illetve legfőképp, a szívhangot lehet-e érzékelni? a hüvelyen keresztüli UH-t mikor alkalmazzák?
köszönöm szépen előre is a választ!
mimmi
Orsili Creative Commons License 2006.04.17 0 0 100

kheiron, látom otthon vagy a témában. meg tudnád nekem mondani, hogy mi látszik az Uh-n általános esetben ciklus végén, közvetlen a menzesz kezdete előtt, ha nincs terhesség?

Konkrétan az érdekel, hogy a pete, ami nem termékenyült meg látszik-e valahol, mekkora, a méh nyálkahártya vastagsága mutat-e eltérést, ha van megtermékenyülés vagy nincs.

Kösz: O. 

Előzmény: kheiron (99)
kheiron Creative Commons License 2006.04.14 0 0 99
OK. :-) HA további kérdésed van, megtalálsz. :-)
Előzmény: henn (98)
henn Creative Commons License 2006.04.14 0 0 98

Én is köszönöm a nekem adott választ! :-)

 

Egyébként voltam ma nőgyógyásznál, aki öt hetesnek saccolt, és két hét múlva kell visszamenni.  Tényleg saccolni kellett, mert a baba jóval később foganhatott, mint ahogy azt az utolsó menstruációból következtetni lehetne.

Előzmény: kheiron (97)
kheiron Creative Commons License 2006.04.14 0 0 97
Mindenesetre nagyon köszönöm, hogy ennyire gyorsan és lelkiismeretesen válaszoltál! Hogy lehet ezt Neked meghálálni? :))))

1. "Köszönöm."
2. Ha valamilyen egészségügyi gonddal szembesülsz, te, vagy az ismerőseid, megint megkérdezel. A mailcímem nyilvános. :-)
Előzmény: kkmd (93)
kheiron Creative Commons License 2006.04.14 0 0 96
Kedves gida88, igen, képes ilyet csinálni, ahogy a gyulladás fel-fellángol.
Előzmény: gida88 (94)
kheiron Creative Commons License 2006.04.14 0 0 95
Kedves kkmd!

A helyzet úgy áll, hogy bár az emlőrákok általában halmozzák a CT-s kontrasztanyagot, mégis a világban sokkal többen keresik MR-rel ezt a kórságot, elsősorban a jobb szenzitivitása miatt.

BRCA-teszt. Azt írják, hogy azoknak érdemes megcsináltatni a tesztet, akiknek van pozitív családi anamnézise. Úgy rémlik, sajnos neked van.

A mutáns BRCA hordozók esetén 50-87 %-ra teszik a mellrák kifejlődésének lehetőségét 60 éves életkorig. Ugyanakkor a BRCA-mutációt hordozók arányát meg 0,1 %-ra.

Korlátok. Hát igen, mindegyik eljárásnak vannak korlátai, és ez alól a géndiagnosztika sem kivétel. A fő ok az, hogy a BRCA különféle mutációi százas nagységrendben fordulnak elő, és nem tudjuk, hogy melyik mutáció mivel járhat.

Mindenesetre az amerikaiak azt javasolják a BRCA-hordozóknak, ami nálunk majdnem automatikusan fut: szűrés és szűrés. Gyakori önvizsgálat, és évente mammográfia.
Előzmény: kkmd (93)
gida88 Creative Commons License 2006.04.14 0 0 94

Kedves Kherion!

 

Köszönöm a választ, mindenképpen elmegyünk az orvoshoz, igaz valószínűleg csak az ünnepek után!

 

Viszont, ami még motoszkál bennem, hogy egy esetleges petefészek v. azon a tájékon keletkező gyulladás produkál olyat, hogy néha hetekig sem érzem, aztán meg mondjuk egy hétig szinte minden nap?? Az nem olyan, hogy folyamatosan fájna?

 

Köszönöm, üdv és szép húsvétot! Gida88

Előzmény: kheiron (85)
kkmd Creative Commons License 2006.04.14 0 0 93

Kedves Kheiron!

Igazad van! Idő kell, hogy az ember elgondolkodjon ezeken a dolgokon, bár az is igaz, hogy én csak CT-nél kaptam kontrasztanyagot ( mikor megmagyarázhatatlanul sokat fájt a fejem), MR-nél nem. Tehát ezek szerint az MR, ha a felkeresendő (majd, ha rászánom magam:)))  ) onkológus is azt javasolja, ezért lesz specifikus ( jól mondom?) ennél a zsírcsomónál.

De! ha a CT-nél is használnak kontrasztanyagot, akkor annak is jeleznie kell?!

 

Na még egy utolsó kérdés:))): a BRCA tesztet érdemes megcsinálni, vagy annak is megvannak a maga korlátai?

 

Mindenesetre nagyon köszönöm, hogy ennyire gyorsan és lelkiismeretesen válaszoltál! Hogy lehet ezt Neked meghálálni? :))))

 

Kellemes Húsvéti Ünnepeket!

 

Előzmény: kheiron (92)
kheiron Creative Commons License 2006.04.14 0 0 92
Kedves kkmd! Ha jól látom, lassan te merülsz ki. :-))))))))) Az emlő MR-vizsgálatának (és ez tényleg kimaradt az előzőből, sorry) a lényege az, hogy a kontrasztanyag ott halmozódik, ahol tumor van. A kemoterápiánál tudtommal nem szokás célzottan az emlő tájékára juttatni az anyagot, ennek legfőképp anatómiai okai vannak - az emlő túl sokfelől kapja a vérellátását. (Csak zárójelben: a máj összesen egy artérián "lóg", oda gyakori is a célzott kemoterápia.)
Előzmény: kkmd (91)
kkmd Creative Commons License 2006.04.14 0 0 91

Huh, ez nagyon kimerítő válasz volt, remélem nem merítettem ki a "türelem  tárat":)))

 

Ami még felmerült bennem a diagnosztikával kapcsolatban: a daganatoknak nagyon jó állítólag a vérellátása, érhálózata. Szoktak-e kontrasztanyaggal daganatot kereseni? Pongyolán fogalmazva a daganak környékére bejuttatni a kontrasztanyagot, és figyelni, hol dúsul fel, ( ha egyáltalán feldúsul) ? Ugyanígy a kemoterápiánál használt anyagot szokták-e csak a daganat környékére eljuttatni, kihasználva ezt a fokozott vérellátást, hogy lehetőleg csak ott hasson, ne az egyész szervezetben?

Előzmény: kheiron (89)
kheiron Creative Commons License 2006.04.14 0 0 90
Kedves henn!

A korai terhesség már az elmaradó menstruáció utáni 1-2 héten is kimutatható ultrahanggal, és az embrió hosszának mérése elég jó támpontot ad a terhesség korára (az első 12 héten ugyanis mindenki egyformán fejlődik).

Ezt a mérést azonban szerintem érdemes egy kicsit halasztani, mivel egy mm-es nagyságrendű mérés végrehajtása egy tizedmm-es tűrésű géppel az óhatatlan pontatlanság miatt nem 100 %-os eredményt hoz (nagyon durva hasonlattal: mintha arasszal akarnál megítélni egy inggombot - érdemes megvárni, amíg a gomb arasznyira nő).
Előzmény: henn (87)
kheiron Creative Commons License 2006.04.14 0 0 89
Kedves kkmd!

- tehát a már említett esetben a mammográfia és UH szenzitivitása, mondhatjuk nyugodtan, hogy 0% volt. MR mennyivel lehet jobb és miért?

A vizsgáló eljárások szenzitivitása és specificitása egy százalékos arány, és soha nem 100 %.

Az általad említett eset a specificitás fogalomkörébe tartoziki, és sajnos beleesik ebbe a nem-100 %-ba. Ezt lehet javítani további vizsgálatokkal, de a statisztika javítása sem zárja ki az álnegatív eredményt.

Önmagában egyedül az UH-vizsgálat úgy 55-60 %-os szenzivititással mutatja ki a malignus emlőeltéréseket - de ez azt jelenti, hogy megtapintás nélkül! A tapintás egy nagyon fontos diagnosztikai eszköz, nem véletlenül forszírozzák annyira az önvizsgálatot.

- Ha egy malignus elváltozás ennyire rejtőzködő ( még mindig az előző esetre gondolok) mennyire lehet következtetni az agresszív jellegére?

Semennyire. Sokkal fontosabb a páciens életkora. A fiatal, 20-30 éves korban jelentkező emlőrákoknak általában sokkal rosszabb a prognózisa.

- Szövettani vizsgálatra mekkora minta kerül kimetszés esetén?

A sebészi, műtét során eltávolított - nem odavaló - szövetmassza általában cm-es nagyságrendű vizsgálati anyag nyerését jelenti, és természetesen az egészet el szokták távolítani, ha technikailag lehetséges.

- A teljes rendelkezésre álló "anyag" keresztmetszetéből készítenek metszetet a vizsgálathoz?

Tudtommal igen, az egészében kivett és a hengerbiopsziás anyagot végignézik az utolsó szeletig.


- Biopszia során csak egy helyről, vagy többről is szoktak mintát venni?

Amennyire én tudom, általában többször szoktak megszúrni egy elváltozást. Ha egy elváltozás nagyon kicsi (néhány mm-es), akkor értelemszerűen mindkét szúrás ugyanoda fog menni, de cm-es nagyságrendnél már van mód a több helyről történő mintavételre is.

Biopsziából van kétféle: a vékonytű- és a vastagtű- (más néven henger-)biopszia. Mindkettőnek vannak előnyei és hátrányai - legfontosabb az, hogy a mintát vizsgáló patológusnak melyikben van gyakorlata, és ezt a mintavevők szokták tudni.

Vagyis lehet-e olyan eset, hogy már észlelt mal. elváltozást ( ez már ebben az értelmezésben makroszkópikus tartományt jelent) a szervezet csak úgy magától "felszámolja"?

Nagyon kicsi esélyt látok erre.

Naponta mindenkiben számos malignus sejt keletkezik, a szervezet ezeket szépen le is gyilkolja, de ha egy sejt már megtapadt, és szaporodásnak indult (azaz kicselezte vagy áttörte a természetes védekezést), pláne, ha már mm-cm nagyságú,
nem tartom valószínűnek a "magától" való visszafejlődését.
Előzmény: kkmd (84)
henn Creative Commons License 2006.04.14 0 0 87
Ha a bébi fogantatása bizonytalan, jól sejtem, hogy a terhesség kiderülésekor minél hamarabb érdemes uh-t csinálni? Vagy mikor lehet legpontosabban megbecsülni a terhesség korát?
kheiron Creative Commons License 2006.04.14 0 0 86
Nem a legszerencsésebb (a magam részéről úgy gondolom, a nálam okosabbak nem véletlenül javasolták a bizonyos 12. hetet), de szerintem belefér az 1-2 hét késés.
Előzmény: Törölt nick (79)
kheiron Creative Commons License 2006.04.14 0 0 85
Kedves Gida88!


Az alhasi fájdalom oka leggyakrabban vagy nőgyógyászati, vagy béleredetű.

Amit leírtál (spirál stb.), az alapján a legvalószínűbb, hogy a spirál behelyezése nyomán gyulladásod keletkezhetett, ami ráterjedt a bal oldalra a petefészek tájára. A hasi (vagy hüvelyi) UH nem feltétlenül mutatna kórosat, de ezt úgyis csak utólag lehet eldönteni. :-)

Szerintem menj vissza a nőgyógyászodhoz, és ne túl sokára.
Előzmény: gida88 (81)
kkmd Creative Commons License 2006.04.12 0 0 84

Kedves Kheiron, lenne még türelmed?

Csak van még kérdésem:))) :

 

- tehát a már említett esetben a mammográfia és UH szenzitivitása, mondhatjuk nyugodtan, hogy 0% volt. MR mennyivel lehet jobb és miért?

-  A rtg sugáron alapuló eljárások (CT-t is beleértve) gondolom főleg a markáns sűrűség külünbségre érzékenyek - kalcifikáció és tsai, ha jól emlékszem. 

-  A malignus elváltozások milyen esetekben adnak jellegzetes UH képet? és milyen %-ban? és nagyságban? (bocsi, elég néhány példa):))))

-  Ha egy malignus elváltozás ennyire rejtőzködő ( még mindig az előző esetre gondolok) mennyire lehet következtetni az agresszív jellegére? Lehet, hogy pont ez a típus az, mely akár majd  25 év alatt lesz majd látható és ad talán áttétet de még azt sem biztos, csak szépen lapul, míg a nénike mondjuk 75 évesen csendesen más betegségben elhuny? és ez majd csak " melléklelet" lesz a boncolás során?

 

-  Szövettani vizsgálatra mekkora minta kerül kimetszés esetén?

-  A teljes rendelkezésre álló "anyag" keresztmetszetéből készítenek metszetet a vizsgálathoz?

-  Biopszia során csak egy helyről, vagy többről is szoktak mintát venni?

Végül is csak akkor lehet reprezentatív, ha tömör, egynemű elváltozásról van szó, szétszórtan elhelyezkedő mal. sejtcsoportok esetén akár "lyukat" is találhat a tű...bár végül is, az azt is jelentheti, hogy akár " el is múlhat" vagy mégsem?

Vagyis lehet-e olyan eset, hogy már észlelt mal. elváltozást ( ez már ebben az értelmezésben makroszkópikus tartományt jelent) a szervezet csak úgy magától "felszámolja"?

 

Hát ez az utóbbi néhány kérdés nem egészen a Te szakterületed, azt hiszem, de talán mint med. univ. :)))) tudsz erről is mondani néhány segítő szót...:)))

Nagyon-nagyon köszönöm.

 

Előzmény: kheiron (78)
gida88 Creative Commons License 2006.04.12 0 0 81

Kedves Kheiron!

 

Nem teljesen UH-os a kérdés, de a véleményedre lennék kíváncsi. Egy jó pár hónapja, határozottan bal oldalon érezhető, alhasi fájdalmam van. Néha erősebb és gyakoribb, néha meg napokig egyáltalán nem érzem. Eddig nem igazán tudtam semmihez kötni, mind pl. étkezés, napszakok stb. Amennyire vissza tudok emlékezni, igazából a spirál felhelyezése óta érzem nagyjából, de a 6 hetes kontrollon az orvosnak megemlítve, ő egyértelműen kizárta, hogy ez lenne az oka, mivel azt nem bal oldalon kellene éreznem.

Szerinted merre induljak most el? Már határozottan zavar a dolog, félek, nehogy nagyobb baj legyen. Hasi UH mondana valamit első körben?? Vagy menjek vissza a nőgyógyászhoz és nála kezdjek? Esetleg a háziorvosnál laborvizsgálatokkal?

A spirált kb. 10 hónapja tettem fel és tényleg nem emlékszem, hogy korábban ilyen problémém lenne. Amúgy 33 éves vagyok, 3 éves ikergyermekeim vannak.

 

Válaszodat előre is nagyon köszönöm, üdv: Gida88

kkmd Creative Commons License 2006.04.12 0 0 80

Szia Kheiron,

köszi a nagyon gyors választ, onkológus keresésben tudnál a segítségemre lenni? Az anyué abszolút nem volt szimpatikus, igaz annak is már több mint 10 éve, mást meg ugye nem ismerek, szerencsére. Írhatok az email-edre?

 

Előzmény: kheiron (78)
kheiron Creative Commons License 2006.04.11 0 0 78
Kedves kkmd!

Hát szép nagy kérdéscsomaggal láttál el. :-)

Szóval "zsírcsomó" és malignus sejtek. Létezik ilyesmi, mint a mellékelt ábra is mutatja. :-(

A mammográfián és az ultrahangon kívül még MR-rel lehet egy emlőeltérés nyomába eredni, mégpedig eléggé jó eredménnyel. De "végső" diagnózist csak a citológia vagy a biopszia adhat.

Ha úgy érzed, nem hagy nyugodni a dolog, szerintem ne húzd el a következő mammográfiáig, hanem keress nyugodtan egy onkológust, pláne figyelembe véve a családi anamnézisedet is. És ha elmondod a kételyeidet az általad választott orvosnak, nagy valószínűséggel segíteni fog egy minél biztosabb diagnózis felállításában.

Hirtelen ennyi. Ha van még kérdésed, nyugodtan tedd fel.
Előzmény: kkmd (77)
kkmd Creative Commons License 2006.04.11 0 0 77

Azt írtad a topikindítóban, hogy az általános képalkotó diagnosztika is a szakterületed... ezzel kapcsolatban lenne kérdésem.

 

Az onkológia topikban olvastam és rökönyödtem meg, hogy egy hölgynek mellben lévő zsírcsomónak diagnosztizált ( mammográfia és UH által) csomó biopsziája pozitívnak bizonyult tumorra (..."az eredmény, hogy rosszindulatú C5, HER2negatív...").

-   Mivel nekem is tisztes méretű képletet minősítettek ún. "zsírcsomónak" - mind az UH, mind a mammográfia negatív lett, jó lenne tudni, hogy ez általános eset, vagy van valami egyéb módszer is, hogy képalkotó eljárással utánajárjunk, hogy, tényleg "zsír"-e, ami ott van?

-   Mit gondolsz, forduljak-e onkológiára, hogy nézzenek utána vagy az évenkénti  mammográfia elegendő, hogy kimutassák, ha van ott valami? Családban egyenes anyai ágon volt már mellrák.

 

Nem akarnám túlparázni a dolgokat, de ez az eset nagyon felkavart, gondolhatod. 

-    Van olyan egyáltalán, hogy a páciens kívánságára végzik el a biopsziát, vagy csak akkor, ha az orvos is meg van győződve a szükségességről?

Gondolom a költsége alatta van az MR, CT, PET stb. eljárásoknak...

-    Egyáltalán az előbbiek közül szenzitív egyik is az ilyen jellegű esetekben?

 

 

Nagyon örülnék, ha tudnál a fenti kérdésekre ( ha nem nagy kérés mindegyikre )válaszolni. Előre is köszi.

 

Előzmény: kheiron (76)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!