Mesterkést szeretnék vásárolni, a régi megadta magát. Kérem írjanak mindazok, akiknek van valamilyen tapasztalata: milyet érdemes venni egy eléggé pörgős otthoni háztartáshoz. Komplett készletekről is érdekelnek tapasztalatok!
Ezt nem osztom. A kerámia kerekes élezőre ugyanis nem kell rányomni a kést úgy mint a fémtárcsás förmedvényre. Végig kell gurítani rajta.
Nekem van ilyenem immár két éve és egy késemet sem cseszte el. Sőt kifejezetten jól és igényesen élez. -A baj vele, hogy adott és nekem túl nagy az élszög, amit ad. -Nem lehet beledugni végig a pengét: fél centi kimarad a tőnél. -A penge hegyét nem lehet vele megélezni, mert ott már csak az egyik kerék ér hozzá.
Szóval hosszú pengéjü nem csontozó késekhez igenis okés. :-)
A haveromnál láttam ellenben olyan kést, amelyiket ő rendszeresen ezen a fémtárcsás szaron élezi. És tény a késen ca. fél centi sugarú hullámok keletkeztek.
Tehát az, hogy tönkreteszi a kést messze csak a fémtárcsás élezőre igaz. Szerintem.
A késpengével nagyon kis felületen érintkezik az íves-kupos fenőrész, míg végoghúzod különböző erővel nyomódik hozzá, az emberi kéz nem épp prezízós eszterga.
Ezel szemben egy jó fenőkő -gyakorlattal- 3-6 centis szakaszon símítja le a pengét.
Még a fenőacéllal is könnyű hullámokat varázsolni a kés élébe, célszerű időnként -használattól függően- rendes kővel korrigálni a pengéket.
Természetesen, aki olcsó késeket használ, és naponta többször kényszerül élezésre, annak fölösleges bonyolítania a dolgot.
Ha nagyon elkopott, átlényegül a gyilok csontozóvá, és jön helyette az új.
oda szerettem volna csak kilyukadni, hogy attól még hogy valami az ember szolgálatában van, nem kell ész nélkül szétbarmolni. a rántotthúst, mint ahogy írtad bizonyára te is egy él nélküli étkezőkéssel vágod, mert az arra való. ami példát én hoztam, az pont arról szól, hogy nem a megfelelő szerszám lett kiválasztva és szerintem ez a lényeg: megbecsülni a szerszámot, továbbá a célnak megfelelő szerszámot használni.
Ez így már egy vélemény, de nem ezt írtad, hanem hogy "vannak olyanok is akiknek porcelán étkészlete sincs azoknak meg kés nem kell." Márpedig kés mindenkinek kell, annak is, akinek bádog az étkészlete és azoknak is, akik banánlevelekről esznek.
Nem veszem zokon! Csak nem tudom, hogy hová akartok eljutni ezzel a fatányéros, vigyázzunk a késre gondolatmenettel. Tudom sok elveteműlt ember van, aki a rántotthúst porcelán tányéron vágja, többek között én is. Mert azt tartom, hogy a kés van az ember szolgálatában, és nem fordítva. Van amikor a csontozó kés beleakad egy-két csontba, megélezem, és kész. Ez munkaezköz, és kopik ha dolgoznak vele.
Vannak olyan emberek is akik a késeket szekrényben tartják, nekik élező sem kell, és vannak olyanok is akiknek porcelán étkészlete sincs azoknak meg kés nem kell.
basszus :-D az a poén, hogy tele van a szekrény ilyen-olyan vágódeszkákkal. én tüntetőleg szoktam nála kérni deszkát és a saját késemmel enni, és látványos panaszkodások közepette megélezni a késeit. nincs annál bosszantóbb, amikor a kés már a kolbász héjat sem vágja át. fel udnék robbanni... :-D
amúgy, meg aki ilyen elvetemült, mint a példámban, annak tök mindegy, hogy milyen kése van, úgysem nézi semmibe és nem is számit neki, hogy mivel élezi meg a kést arra az egy napra, amig újra tányért vág vele! :-DD
hát erre céloztam, de már kezdem azt hinni, hogy itt az index fórumain baj van a szövegéréssel, illetve lehet, hogy túl sok mondat szerepelt a hozzászólásomban...
apósom pl. nem a vajazókéssel vág a tányérban hanem asztali késsel. nem tudom hogy hvják ezeket a 12-15cm pengéjü mindenes késeket... na a hátamon feláll a szőr, amikor látom/hallom, ahogy a penge belevág a porcelánba...