Keresés

Részletes keresés

libapék Creative Commons License 2009.03.23 0 0 906
ja, hogy lusta voltál visszaolvasni és csak úgy találomra belcsaptál...
hát ez van.

amúgy a fém alátétes pl ez a RADA, vagy amit ócsóért adnak, ahol vagy 6 ilyen fémkarika van.

a kerámia kerekes amiről nyilatkoztam, saját tapasztalat alapján pedig pl. a Kyocera (illetve nekem AMWAY)

Előzmény: ZsuR (905)
ZsuR Creative Commons License 2009.03.23 0 0 905
Hahaha.... nagyon vicces... milyenek ezek a gepek? Melyik a keramia keses, meglyik a fem alatetes szerkezet?

"kerámiakerekes vagy fém alátétes szerkezet volt?"
Előzmény: libapék (902)
libapék Creative Commons License 2009.03.23 0 0 904
Ezt nem osztom.
A kerámia kerekes élezőre ugyanis nem kell rányomni a kést úgy mint a fémtárcsás förmedvényre. Végig kell gurítani rajta.

Nekem van ilyenem immár két éve és egy késemet sem cseszte el. Sőt kifejezetten jól és igényesen élez.
-A baj vele, hogy adott és nekem túl nagy az élszög, amit ad.
-Nem lehet beledugni végig a pengét: fél centi kimarad a tőnél.
-A penge hegyét nem lehet vele megélezni, mert ott már csak az egyik kerék ér hozzá.

Szóval hosszú pengéjü nem csontozó késekhez igenis okés. :-)

A haveromnál láttam ellenben olyan kést, amelyiket ő rendszeresen ezen a fémtárcsás szaron élezi. És tény a késen ca. fél centi sugarú hullámok keletkeztek.

Tehát az, hogy tönkreteszi a kést messze csak a fémtárcsás élezőre igaz.
Szerintem.
Előzmény: joy (903)
joy Creative Commons License 2009.03.23 0 0 903

Mind1.

A késpengével nagyon kis felületen érintkezik az íves-kupos fenőrész, míg végoghúzod különböző erővel nyomódik hozzá, az emberi kéz nem épp prezízós eszterga.

Ezel szemben egy jó fenőkő -gyakorlattal- 3-6 centis szakaszon símítja le a pengét.

Még a fenőacéllal is könnyű hullámokat varázsolni a kés élébe, célszerű időnként -használattól függően- rendes kővel korrigálni a pengéket.

 

Természetesen, aki olcsó késeket használ, és naponta többször kényszerül élezésre, annak fölösleges bonyolítania a dolgot.

Ha nagyon elkopott, átlényegül a gyilok csontozóvá, és jön helyette az új.

Előzmény: libapék (900)
libapék Creative Commons License 2009.03.23 0 0 902
Mi mennyi?
Előzmény: ZsuR (901)
ZsuR Creative Commons License 2009.03.22 0 0 901
Melyik milyen?
Előzmény: libapék (900)
libapék Creative Commons License 2009.03.22 0 0 900
kerámiakerekes vagy fém alátétes szerkezet volt? Mert ez utóbbit a seggébe dugnám annak, aki kitalálta...
Előzmény: joy (895)
joy Creative Commons License 2009.03.22 0 0 899

Családban "élező gép"-pel elcseszett kést fenőkővel.

Azóta egy jó gyilok.

:o)

Előzmény: Hepci (898)
Hepci Creative Commons License 2009.03.22 0 0 898
Végülis mit csiszltál mivel? :)))
Előzmény: joy (897)
joy Creative Commons License 2009.03.22 0 0 897

No ezt jól elbarmoltam!

 

A csiszlás nem fenőacéllal, hanem fenőkővel történt!

:o)

Bocsi!

Előzmény: joy (896)
joy Creative Commons License 2009.03.22 0 0 896
A kicsiszolás nem fenőkővel történt!
Előzmény: joy (895)
joy Creative Commons License 2009.03.22 0 0 895

Mi az olcsó?

Én fenőacélt használok, amit a Spar téli akciójában vettem.

Sztem olcsóbban, mint a gépek.

Valamennyi késemnek töléletesen megfelel, remek élet készít nekik.

Van olyan késem, amit egy hasonló "élezővel" tettek tönkre.

Órákig tartott, míg sikerült azt a hullámos, meredek "V" alakot ki lehetett csiszolni belőle, amit az "élező" produkált.

Előzmény: libapék (893)
libapék Creative Commons License 2009.03.22 0 0 894
vágják
Előzmény: libapék (893)
libapék Creative Commons License 2009.03.22 0 0 893
azt tudjuk, hogy miért vágkák tönkre, vagy csak mondjuk, mert olcsók.
Előzmény: joy (892)
joy Creative Commons License 2009.03.21 0 0 892

De nem különleges miőségű kovácsolt acél késeket használnak a tányéron vágáshoz.

:o)

 

Ezek az élfaragó gépek az olcsó "nemro" anyagú késekhez jók, de a drága pengéket tönkrevágják!

Előzmény: libapék (878)
vinjo Creative Commons License 2009.03.21 0 0 891
Pár napja szert tettem némi szerencsével egy ILYEN késre.Mindig ilyesmire vágytam,nagyon megérte megvennem.(Nem a linkről jutottam hozzá.)
libapék Creative Commons License 2009.03.20 0 0 890
oda szerettem volna csak kilyukadni, hogy attól még hogy valami az ember szolgálatában van, nem kell ész nélkül szétbarmolni.
a rántotthúst, mint ahogy írtad bizonyára te is egy él nélküli étkezőkéssel vágod, mert az arra való. ami példát én hoztam, az pont arról szól, hogy nem a megfelelő szerszám lett kiválasztva és szerintem ez a lényeg: megbecsülni a szerszámot, továbbá a célnak megfelelő szerszámot használni.

Előzmény: TIBIKE65 (888)
H_G Creative Commons License 2009.03.19 0 0 889
Ez így már egy vélemény, de nem ezt írtad, hanem hogy "vannak olyanok is akiknek porcelán étkészlete sincs azoknak meg kés nem kell." Márpedig kés mindenkinek kell, annak is, akinek bádog az étkészlete és azoknak is, akik banánlevelekről esznek.

Előzmény: TIBIKE65 (888)
TIBIKE65 Creative Commons License 2009.03.19 0 0 888
Nem veszem zokon! Csak nem tudom, hogy hová akartok eljutni ezzel a fatányéros, vigyázzunk a késre gondolatmenettel. Tudom sok elveteműlt ember van, aki a rántotthúst porcelán tányéron vágja, többek között én is. Mert azt tartom, hogy a kés van az ember szolgálatában, és nem fordítva. Van amikor a csontozó kés beleakad egy-két csontba, megélezem, és kész. Ez munkaezköz, és kopik ha dolgoznak vele.
Előzmény: H_G (887)
H_G Creative Commons License 2009.03.18 0 0 887
Ne vedd zokon, de ennek semmi értelme nem volt.
Előzmény: TIBIKE65 (886)
TIBIKE65 Creative Commons License 2009.03.18 0 0 886

Vannak olyan emberek is akik a késeket szekrényben tartják, nekik élező sem kell, és vannak olyanok is akiknek porcelán  étkészlete sincs azoknak meg kés nem kell.

libapék Creative Commons License 2009.03.17 0 0 885
basszus :-D az a poén, hogy tele van a szekrény ilyen-olyan vágódeszkákkal.
én tüntetőleg szoktam nála kérni deszkát és a saját késemmel enni, és látványos panaszkodások közepette megélezni a késeit.
nincs annál bosszantóbb, amikor a kés már a kolbász héjat sem vágja át.
fel udnék robbanni... :-D
Előzmény: H_G (884)
H_G Creative Commons License 2009.03.17 0 0 884
Vegyél neki egy fatányér-szettet ajándékba, hátha tényleg rászokik a használatára!
Előzmény: libapék (882)
libapék Creative Commons License 2009.03.17 0 0 883
amúgy, meg aki ilyen elvetemült, mint a példámban, annak tök mindegy, hogy milyen kése van, úgysem nézi semmibe és nem is számit neki, hogy mivel élezi meg a kést arra az egy napra, amig újra tányért vág vele! :-DD

hát erre céloztam, de már kezdem azt hinni, hogy itt az index fórumain baj van a szövegéréssel, illetve lehet, hogy túl sok mondat szerepelt a hozzászólásomban...
Előzmény: Hepci (879)
libapék Creative Commons License 2009.03.17 0 0 882
aha, de én konkrét példát irtam!

apósom pl. nem a vajazókéssel vág a tányérban hanem asztali késsel. nem tudom hogy hvják ezeket a 12-15cm pengéjü mindenes késeket...
na a hátamon feláll a szőr, amikor látom/hallom, ahogy a penge belevág a porcelánba...
Előzmény: H_G (880)
libapék Creative Commons License 2009.03.17 0 0 881
:-O
én irtam volna ilyet??
Előzmény: Hepci (879)
H_G Creative Commons License 2009.03.17 0 0 880
A tányérban egy vajkéssel vágnak nyilván, aminek nem is kell jó él, és nem a séfkéssel.

Előzmény: libapék (878)
Hepci Creative Commons License 2009.03.17 0 0 879
Ha jól értettem, Braunlac márkás japán konyhakéshez keres megoldást. Nehogy már egy Tojiro kést ilyen kacattal próbáljon élezni szegény...
Előzmény: libapék (878)
libapék Creative Commons License 2009.03.17 0 0 878
vannak olyan emberek, akik a tányérban vágják az ételt.
szerintem, nekik tökéletesen megfelelnek ezek a "gépek"!

én is hasonlón (AMWAY) élezem apósom mindenes késeit, ha elmegyek hozzájuk.

Előzmény: Hepci (877)
Hepci Creative Commons License 2009.03.17 0 0 877
Hallgass H G-re, nem kell venni ilyen 'gépeket'. Persze, egy jó kő is nagyon drága, de legalább van vele esélyed a megfelelő fenésre...
Előzmény: braunlac (875)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!