Keresés

Részletes keresés

András80 Creative Commons License 2013.01.30 0 0 13144

Terhességi gyerekágyi segély (szülés előtti 4 héttől jár,összesen 24 hétig), ezt követően GYED, majd a gyerek kétéves korától GYES jár.

Ezek függenek attól, hogy mennyi munkaviszonya van a szülés előtt). THGYS-t, GYED-et az OEP-nál kell igényelni, GYES-t az Államkincstártól, de alapvetően mindet az állam fizeti.

 

THGYS

 

GYED:

http://www.oep.hu/pls/portal/docs/PAGE/LAKOSSAG/OEPHULAK_EBELLAT/ELLATASMO/GYERMEKGONDOZASI_DIJ_2012_02.PDF

 

GYES:

https://kormanyablak.hu/web/v/ugyleiras/-/asset_publisher/u6H7/content/gyermekgondozasi-segely-gyes-igenylese?p_r_p_564233524_tag=_%C3%BCgy_8&redirect=https%3A%2F%2Fkormanyablak.hu%2Fweb%2Fv%2Ftajekozodjon%3Fp_p_id%3D101_INSTANCE_6IyH%26p_p_lifecycle%3D0%26p_p_state%3Dnormal%26p_p_mode%3Dview%26p_p_col_id%3Dcolumn-2%26p_p_col_count%3D1

Előzmény: Mao elnök (13142)
CérnaSzáll Creative Commons License 2013.01.30 0 0 13143

Munkaadói oldal: betegszabadságra járó 'bér' és ennek járulékai, a táppénz 1/3-a (az oep felé) - ezeket értelemszerűen csak akkor, ha táppénzre megy a kismama szülés előtt, a szülési szabadságról való visszatérés után a felgyülemlett szabadságok és ezek járulékai

 

munkavállalói oldal: gyes alanyi jogon jár a gyerek 3 éves koráig, táppénz, tgyás, gyed összege és időtartama függ az előzetes biztosítottságtól és bejelentett munkabértől. Ezeket a juttatásokat nem a munkáltató fizeti, hanem az OEP illetve az Államkincstár.

Előzmény: Mao elnök (13142)
Mao elnök Creative Commons License 2013.01.30 0 0 13142

Bocsánat, lehet, hogy butaságot kérdezek, vagy pláne hogy nem is ide tartozik, de fontos: egy munkaadónak milyen költségekre kell számolnia a dolgozó terhessége és szülése esetén? Ki fizeti az ellátásokat (szülési szab., gyes stb)? Milyen anyagi juttatásokra tarthat igényt a munkavállaló?

András80 Creative Commons License 2013.01.29 0 0 13141

Munkajog szempontjából nem tudok túl sok hasznos tanácsot adni.

 

Ha van a cafetériára szabályzat, ott megszabhatja a munkáltató, hogy pl. táppénz idejére nem jár, vagy például az adott hónapban van legalább 4 nap táppénz, akkor egész hónapban nem jár. Ezt elveheti. 

Ha például a munkaszerződésben van rögzítve a cafetéria, és nem tér ki a táppénzre, akkor nem.

 

Írj egy tértivevényes levelet, amelyben leírod hogy táppénzre mentél - elvileg felmondással (régen rendes felmondás) nem rúghat ki a táppénz ideje alatt.

Keress más munkahelyet, amíg nincs, és el tudod viselni ezeket a körülményeket, menj vissza dolgozni. Közös megegyezést pedig ne írj alá, arra nem kötelezhet a munkáltató.

Előzmény: true75 (13140)
true75 Creative Commons License 2013.01.29 0 0 13140

Sziasztok

 

 

- segítséget szeretnék kérni

-

- kb 1 éve dolgozok egy raktárban

- a raktárban 9-10 fok a hőmérséklet most így télen (normális-e, hogy ilyen hidegben kelljen dolgozni?)

- a raktáron belül van egy cca. 100m2-es fagyasztó is ahol -20 fok van(ott "csak" napi pár órát kell dolgoznom)

- amikor felvettek akkor monták, hogy jár munkaruha

- a munkaszerződésben ez nem volt benne, amikor rákérdeztem mondták, hogy írjam csak alá nyugodtan, mert itt normálisan adnak munkaruhát

- mondanom se kell, hogy a mai napig nem kaptam meg a ruhákat

- így a saját ruháimban kell dolgoznom ami a -20 fokos fagyasztóban igen csak hideg

- a fizetésemből nem futja több tízezer ft-os védőruhákra

- láttam más munkahelyen, hogy milyen speciális védőruhákat kapnak a hűtőházas munkához

- amióta ott dolgozok, folyamatosak a felfázások, megfázások, derékfájások

- múlt héten bementem dolgozni de baromira fájt a derekam így jeleztem a kolléganőmnek aki az irodában dolgozik, hogy elmegyek a dokihoz, mert így nem tudok dolgozni, a cégvezető nem volt bent ezért neki nem tudtam szólni

- kb. fél óra múlva hív a főnök, hogy most ért be és hallja, hogy én elmentem orvoshoz és ezt hogyan képzelem

- elmondtam neki mi a helyzet, nem bírom tovább, mert a vékony ruhában mindig beteg vagyok és nem kaptam meg a beígért munkaruhát

- erre ő nekem esett, hogy többet várt volna tőlem, nincs velem megelégedve, szarul dolgozom és most még meggondolhatom magam és visszamehetek dolgozni, mert a ruhák meg vannak rendelve(persze a méreteket sosem kérte el)

- nem értettem ezt az egészet, ezt tudattam is vele, hisz folyamatosan dolgozok, soha egy rossz szó vagy megjegyzés nem volt rám, mindig kerestem nála a feladatokat, és a fizupapíromon minden hónapban még jutalmakat is kaptam

- mondtam neki, hogy nem tudok bemenni, mert orvoshoz kell mennem, erre ő sajnálkozva letette a telefont

- napközben kaptam még egy sms-t, hogy vigyem be a céges kulcsaimat, de én ezt nem tettem meg

- még aznap elmentem orvoshoz aki fel is vett betegállományba

- mit tehetek, mire kell figyelnem, mit ne tegyek?

- ötleteket, segítségeteket előre is köszönöm

- betegállomány alatt is jár a cafetéria?

Törölt nick Creative Commons License 2013.01.28 0 0 13139

milyen indokkal?

egy azonnalihoz azért komoly dolognak kell történnie, ez nem úgy van, hogy kitalálom, hogy majd jövő héten felmondok azonnalival, el is mondom neki, és a munkavállalő közben minden egyéb nélkül végzi a munkáját. 

Előzmény: ricsosz (13137)
András80 Creative Commons License 2013.01.27 0 0 13138

arra nincs "ellenszer", hiába vagy táppénzen, azonnalival felmondhat, azonnal meg fog szűnni a munkaviszony.

Előzmény: ricsosz (13137)
ricsosz Creative Commons License 2013.01.26 0 0 13137

Rendkivülviel akar...akkor?

Előzmény: András80 (13136)
András80 Creative Commons License 2013.01.26 0 0 13136

Ez mindig etikai kérdés inkább, meg hogy milyen a Te helyzeted, hogyan állt eddig hozzád a Munkáltató, anyagilag szükség van-e erre a lépésre. És azzal is számolni kell, hogy esetleg később ezzel a vezetőddel egy másik munkahelyen összeakadhatsz, vagy ha olyan területen dolgozol,ahol szűk a piac, esetleg egy ilyen infó utánadmegy, bárhol helyezkednél el a piacon belül.

 

Munkajogilag igen, jól jársz, ha elmész táppénzre. Ezt közöld dokumentált módon (tértivevényes levél például), minél hamarabb.

Keresőképtelenség (táppénz) ideje alatt az új Mt. alapján már felmondhat Neked a munkáltató, de a felmondás akkor kezd el "ketyegni", amikor vége a táppénznek. Tehát folyamatos táppénz alatt védve vagy, tudsz nyerni egy kis időt a munkahelykeresésnek.

Ha kiküldte, kipostázta a felmondást a munkáltató, akkor abban a pillanatban kezdődik el a felmondási idő, amikor megszakad a táppénzed.

És ez az egész kizárólag a felmondásra (régen rendes felmondás) vonatkozik, az azonnali felmondásra (régen rendkívüli felmondás) például nem.

Előzmény: ricsosz (13135)
ricsosz Creative Commons License 2013.01.26 0 0 13135

Szóval akkor igy járható út?

mivel ők d nap előtt megmondták és majd jövöhéten elbocsájt akkor én ezt nem várom meg..

Marad a trükk ami nem is trükk...

Előzmény: twiaj (13134)
twiaj Creative Commons License 2013.01.26 0 0 13134

Akkor az egy elég béna munkáltató. :D

Mi ilyen esetben úgy csináljuk, h. mindent előkészítünk teljes titoktartás mellett, a D-napon reggel 8:30-ra behívjuk, megkapja az írásbeli doksit a felmondásról, azonnal felmentjük a munkavégzés alól, fél órán belül már minden szükséges kiadandó iratot átadunk, az utalás pedig az Mt.-ben meghatározott időn belül megy neki, aztán bye-bye... :)

Így esély sincs ilyen táppénzes trükkökre... :)

Előzmény: ricsosz (13131)
emyl Creative Commons License 2013.01.26 0 0 13133

"ha hétfőn elmegyek táppénzre addig amig nem találok másik munkahelyet az járható út?"

 

hát nem is tudom. szerinted a táppénzcsalás az járható út?

Előzmény: ricsosz (13131)
ricsosz Creative Commons License 2013.01.26 0 0 13132

Jah igen bocsi...

 

Határozatlan idős munkavállaló vagyok multinál...

Előzmény: ricsosz (13131)
ricsosz Creative Commons License 2013.01.26 0 0 13131

Sziasztok!

 

 

kérdésem a következő lenne...:

Ha a munkáltatóm közöte szóban hogy jövöhéten felmond mert olyan dolgot tettem, akkor ha hétfőn elmegyek táppénzre addig amig nem találok másik munkahelyet az járható út? Csak szóban közölte hogy fel fog mondani majd...

Törölt nick Creative Commons License 2013.01.25 0 0 13130

mindkettő jogutódlás.

 

a pontos feltételek:

 

Jogutódlás a magyar munkajogban

-          jogszabályon alapuló jogutódlás: jognyilatkozatokhoz jogszabály fűzi azt a joghatást, hogy a jogelődök valamennyi joga és kötelezettsége a jogutódra száll át pl. egyesülés, szétválás

-          megállapodáson vagy jogügyleten alapuló: gazdasági egység jogügyelten alapuló átvétele pl. gazdasági egység, üzem, üzlet, telephely

-          a jogutódlás időpontjában fennálló munkaviszonyok eme időpontban automatikusan átszállnak a jogelőd munkáltatóról a jogutód munkáltatóra (versenytilalmi megállapodásokkal és tanulmányi szerződésekkel egyetemben)

-          minden olyan jogügylet alapján bekövetkezhet jogutódlás, amely alkalmas a gazdasági egység feletti hatalom megszerzésére

-          jogelőd és jogutód munkáltató között nincs közvetlen szerződéses kapcsolat

-          változás időpontja: amikor a jogutód ténylegesen megszerzi a gazdasági egység feletti irányítást, munkáltatói döntési hatalmat

Ha a jogutódlás miatt a munkafeltételek lényeges és hátrányos megváltozása aránytalan sérelemmel jár, akkor munkavállaló felmondhat 30 napon belül és alkalmazni kell a munkáltatói felmondás szabályai közül a munkavégzés alóli felmentésre ill. végkielégítésre vonatkozó részeket.

Munkáltató 15 napon belül köteles a munkavállalókat az átszállásról és az esetleges változásokról tájékoztatni.

 

Jogutódlás az uniós jogban

Európai Bíróság joggyakorlata alapján: a munkáltató személyében bekövetkező változás megvalósulásának feltétele az „identitását megőrző gazdasági egység átruházása” a jogelődről a jogutódra.

Gazdasági egység: az erőforrások szervezett csoportja, amelynek célja, hogy fő vagy kiegészítő gazdasági tevékenységet folytasson.

tehát a jogutódlás akkor valósul meg, ha a jogutódlást követően megőrzi identitását, avgyis többé-kevésbé azonos marad.

Kritériumai (Spijkers kritériumok):

-          ingó és ingatlan vagyontárgyak átvétele

-          immateriális javak (jogok) átruházása

-          személyzet jelentős részének továbbfoglalkoztatása

-          folytatott tevékenység hasonlósága

-          tevékenység folytatása, vagy annak lehetősége

-          ügyfélkörhöz fűződő kapcsolatok átvétele

A tényállás valamennyi lényeges elemét összességében kell vizsgálni.

 

 

 

a hozzá nem értőknek hozzáteszem: az EU joga nem csak hogy alkalmazandó a magyar jogban, hanem elsőbbséget élvez.

Előzmény: András80 (13129)
András80 Creative Commons License 2013.01.25 0 0 13129

Most kérdés hogy jogutódlásról van szó (A megszűnik és lesz B munkáltató), vagy munkáltató személyében bekövetkező változás (A átadja B-nek).

 

Én is azt mondom, hogy ezek azt jelentik, hogy változatlan a munkaszerződés lényegi eleme (bér, munkakör, ha eddig tisztázva volt, akkor a munkavégzés helye is). Ha a munkáltató módosítani szeretné a feltételeket, és nem fogadod el, akkor neki kell felmondani.

Neked csak a lehetőség van meg, hogy erre hivatkozva (az átadásra) felmondhatsz.

 

Tudni kellene:

- milyen feltétel változik, mit nem tudsz elfogadni

- milyen tájékoztatást adtak (jogutódlás, megváltozik a munkavállaló személye, vagy munkaszerződés módosítás), milyen dokumentumot adtak.

Előzmény: TZiky (13125)
zsanna Creative Commons License 2013.01.25 0 0 13128

Inkább én helyesbítek: úgy összegészében már nem igaz, amit ebben a tájékoztatóban írnak :-))))

 

(Azért nincs ellentmondás, mert idéntől már szabályozza a törvény, csak a tájékoztatót nem frissítették hozzá.... lehet, hogy észre sem vették ezt a változást....)

Előzmény: Garfield007 (13123)
TZiky Creative Commons License 2013.01.25 0 0 13127

Egyetértek.

 

Amit nem tudok, az az, hogy milyen "új feltételek" lehetnek, ha jogutódlásról van szó. És nem tudom azt sem, hogy a jogutódlással a munkáltató nevén kívül változhat-e még valami a munkavállaló aláírása nélkül.

 

Ödv:

TZiky:-))

Előzmény: Törölt nick (13126)
Törölt nick Creative Commons License 2013.01.25 0 0 13126

a jogutód munkáltató nem mondhat fel neki.

ha jogutódlásról van szó.

Előzmény: TZiky (13125)
TZiky Creative Commons License 2013.01.24 0 0 13125

"Munkáltató változás miatt nem tudom elfogadni az új feltételeket,30 év egy helyen eltöltött idő után kénytelen vagyok felmondani."

Mennyire vagy biztos vagy benne, hogy neked kell felmondani? Mert ha az új feltételeket nem írod alá, akkor mi történik?

 

Korábban mintha ebben a rovatban is lett volna olyan javaslat, hogy ne írja alá az új feltételeket, mert akkor a munkáltatónak kell felmondania - a 30 év esetén meg valószínűleg jobb lenne neked a munkáltató általi felmondás, már ha ez neked is járható út -.

 

Üdv:

TZiky:-))

 

 

Előzmény: Timcsike28 (13115)
Törölt nick Creative Commons License 2013.01.24 0 0 13124

utóbbi

Előzmény: Timcsike28 (13115)
Garfield007 Creative Commons License 2013.01.24 0 0 13123

Aham, akkor csak jól érzek itt egy kis ellentmondást...

Előzmény: zsanna (13120)
Garfield007 Creative Commons License 2013.01.24 0 0 13122

Nem felejtettem el, mert ez nekem is régi vesszőparipám, pont pl. az általad említett és sok más furcsa értelmezés miatt. Ottan van leírva, a közös háztartás meg pont nem :-)

Előzmény: zsanna (13119)
András80 Creative Commons License 2013.01.24 0 0 13121

Jogos. Benéztem.

Előzmény: twiaj (13113)
zsanna Creative Commons License 2013.01.24 0 0 13120

A szülőt a gyermek után járó pótszabadság akkor is megilleti, ha a gyermeket nem a saját háztartásában neveli.

 

Viszont ez a rész az, ami szerintem most már nem igaz, mert az új MT egyértelműen meghatározza, hogy a gyerek alatt csak a saját háztartásban élő gyereket kell érteni. A régiben azt hiszem ez nem volt így deklarálva.

Előzmény: Garfield007 (13118)
zsanna Creative Commons License 2013.01.24 0 0 13119

Egy igen lényeges szót kifelejtettél:

vagy a másik szülő vállal nagyobb részt

 

2012 előtt az volt a pálya, hogy a két szülő közül csak az egyiket illette meg a pótszabadság, mégpedig azt, aki a szülők közös döntése alapján nagyobb részt vállalt a gyerekkel való foglalkozásból, azaz akinek a munkaidején kívüli idejéből több ment el arra, hogy a gyerekkel foglalkozzon.  (És én speciel igen viccesnek tartottam, amikor gyesen lévő anyukák esetében apuka nyilatkozott, hogy bizony ő vállalja a nagyobb részt a gyerekek neveléséből... WTF??? Anyuka akkor miafaxot csinál otthon, ha apuka a 8 órás meló mellett többet foglalkozik a gyerekkel, mint anyuka, aki ezért kért fizetés nélküli szabadságot....)

Szóval itt együtt élő szülőkről volt szó, hogy ők dönték el, ki kapja a pótszabadságot.

 

Most viszont nem kell eldönteni, mindkettőnek megjár. De csak akkor, ha közös háztartásban élnek a gyerekkel.

 

Így világos?

Előzmény: Garfield007 (13118)
Garfield007 Creative Commons License 2013.01.24 0 0 13118

Várj-várj! Akkor ezt a részt kicsit fejtsétek ki nekem, mert ezek szerint nem értek valamit:

 

A munkavállalót arra tekintet nélkül megilleti a pótszabadság, hogy ő vagy a másik szülő vállal nagyobb részt a gyerek nevelésében. A szülőt a gyermek után járó pótszabadság akkor is megilleti, ha a gyermeket nem a saját háztartásában neveli. A rendeltetésszerű joggyakorlás követelménye ugyanakkor – a családok védelméről szóló 2011. évi CCXI. törvénnyel összhangban – a pótszabadság igénybe vételéhez a munkavállaló részéről a gyermek nevelésében való részvételt feltételezi.

 

Egy háztartás vagy a gyermek nevelésében való részvétel, mert ez nem ugyanaz az én értelmezésemben...

Előzmény: zsanna (13117)
zsanna Creative Commons License 2013.01.24 0 0 13117

De él.

Viszont semmi köze sincs ahhoz a kérdéshez, amire twiaj válaszolt :-))

Előzmény: Garfield007 (13116)
Garfield007 Creative Commons License 2013.01.24 0 0 13116
Előzmény: twiaj (13113)
Timcsike28 Creative Commons License 2013.01.24 0 0 13115

Sziasztok!

Munkáltató változás miatt nem tudom elfogadni az új feltételeket,30 év egy helyen eltöltött idő után kénytelen vagyok felmondani.

Kérdezem,ha a munkáltató ragaszkodik a felmondási idő ledolgoztatásához-ami ,ha jól tudom 1 hónap- én egészségi állapotom miatt  táppénzre megyek,akkor a tp. lejárta után le kell dolgoznom az 1 hónap felmondási időt,vagy a táppénz idejével a felm.idő is csökken? 

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!