Mesterkést szeretnék vásárolni, a régi megadta magát. Kérem írjanak mindazok, akiknek van valamilyen tapasztalata: milyet érdemes venni egy eléggé pörgős otthoni háztartáshoz. Komplett készletekről is érdekelnek tapasztalatok!
Nekem van egy kerámiagörgős élezőm, amit nem használok, mert elrontottam. Egyszer túl erősen nyomtam rá a kést és a kerámia henger nem forgott el, így sikerült koptatni bele egy vájatot. Ezek után minden kést hullámosra élezett.
hölgyek, urak, mai nap beköszönt hozzánk egy Ikeás santoku, fa(hatásúnak látszó polipropilén) nyéllel. eddig jó, nem ragadnak rá a zöldségek egyáltalán (szegény ICEL séfkésünkre végig rátapadt minden zöldség), szép éle van, pedig ha három húzást kapott egy fenőacélon... később majd beszámolok róla, ha nem jön be.
Egy ICEL kovácsoltacél kés párja lesz, a kettő így szumma élezővel összemérhető egyetlen wüsthof kovácsoltacél kés árával...
Én a késeimet kerámiarúdon élezem. Az IKEÁBAN vettem, kb ugyan az mint az acél, csak szerintem finomabb. Van acélom is, de ez a nagy késknek rövid. Láttam egy Dick acélt, de mire megvettem volna elvitték. A köszörűlési módszerem a következő. KÖszörűkövet nem használok, mert a 3000 f/p forgó palástköszörű nem alkalmas kés élezésére. Ehelyett a gépen egy átm. 125mm legyező korong van. Ezt használják a sarokcsiszolókon /Flex/ a lemezek csiszolására / szemcseméret 100-120 /, de itt a fordúlat 10000 f/p körűli. A köszörű 3000-es fordúlatával szépel lehet dolgozni vele. Ha finomítani akarom, bekenem inox polírpasztával. Polírozáshoz filckorongot, és inox pasztát használok. A kést többször vízzel hűtöm.Türelmes munkával így nagyon jó éleketlehet kialakítani még olcsó késeknél is
Ezt nem osztom. A kerámia kerekes élezőre ugyanis nem kell rányomni a kést úgy mint a fémtárcsás förmedvényre. Végig kell gurítani rajta.
Nekem van ilyenem immár két éve és egy késemet sem cseszte el. Sőt kifejezetten jól és igényesen élez. -A baj vele, hogy adott és nekem túl nagy az élszög, amit ad. -Nem lehet beledugni végig a pengét: fél centi kimarad a tőnél. -A penge hegyét nem lehet vele megélezni, mert ott már csak az egyik kerék ér hozzá.
Szóval hosszú pengéjü nem csontozó késekhez igenis okés. :-)
A haveromnál láttam ellenben olyan kést, amelyiket ő rendszeresen ezen a fémtárcsás szaron élezi. És tény a késen ca. fél centi sugarú hullámok keletkeztek.
Tehát az, hogy tönkreteszi a kést messze csak a fémtárcsás élezőre igaz. Szerintem.
A késpengével nagyon kis felületen érintkezik az íves-kupos fenőrész, míg végoghúzod különböző erővel nyomódik hozzá, az emberi kéz nem épp prezízós eszterga.
Ezel szemben egy jó fenőkő -gyakorlattal- 3-6 centis szakaszon símítja le a pengét.
Még a fenőacéllal is könnyű hullámokat varázsolni a kés élébe, célszerű időnként -használattól függően- rendes kővel korrigálni a pengéket.
Természetesen, aki olcsó késeket használ, és naponta többször kényszerül élezésre, annak fölösleges bonyolítania a dolgot.
Ha nagyon elkopott, átlényegül a gyilok csontozóvá, és jön helyette az új.
oda szerettem volna csak kilyukadni, hogy attól még hogy valami az ember szolgálatában van, nem kell ész nélkül szétbarmolni. a rántotthúst, mint ahogy írtad bizonyára te is egy él nélküli étkezőkéssel vágod, mert az arra való. ami példát én hoztam, az pont arról szól, hogy nem a megfelelő szerszám lett kiválasztva és szerintem ez a lényeg: megbecsülni a szerszámot, továbbá a célnak megfelelő szerszámot használni.
Ez így már egy vélemény, de nem ezt írtad, hanem hogy "vannak olyanok is akiknek porcelán étkészlete sincs azoknak meg kés nem kell." Márpedig kés mindenkinek kell, annak is, akinek bádog az étkészlete és azoknak is, akik banánlevelekről esznek.
Nem veszem zokon! Csak nem tudom, hogy hová akartok eljutni ezzel a fatányéros, vigyázzunk a késre gondolatmenettel. Tudom sok elveteműlt ember van, aki a rántotthúst porcelán tányéron vágja, többek között én is. Mert azt tartom, hogy a kés van az ember szolgálatában, és nem fordítva. Van amikor a csontozó kés beleakad egy-két csontba, megélezem, és kész. Ez munkaezköz, és kopik ha dolgoznak vele.