Keresés

Részletes keresés

gertibor Creative Commons License 2006.11.06 0 0 476
Mit keres ott a szüzike?
Előzmény: lalá (474)
gertibor Creative Commons License 2006.11.06 0 0 475
Mindet nem engedem, de valamennyit talán ihatsz -hehehehe
Előzmény: lalá (473)
lalá Creative Commons License 2006.11.06 0 0 474














-Köszönjük. Mi már csak ilyen kedvesek vagyunk.
Előzmény: gertibor (472)
lalá Creative Commons License 2006.11.06 0 0 473
-Öregapám volt még így, de a borát mindíg megittam. (hihihihi)
Előzmény: gertibor (471)
gertibor Creative Commons License 2006.11.04 0 0 472

Bocs, majdnem elfelejtettem

 

ISTEN ÉLTESSE A SKORPIÓKAT!!!!

 

 

 

Csak saját virággal köszöntök.

Előzmény: lalá (460)
gertibor Creative Commons License 2006.11.04 0 0 471

Szép jó reggelt!

Hááááááááát vannak különböző módszereim. hehe

Próbáld meg úgy elképzelni, hogy valaki nem tanulta iskolában és mégis készít bort.

Nem ismer szakkifejezéseket, mint pl. titrálható, de a borától még senki sem lett rosszul. Sőt, kis borversenyeken még értékelték is.

Előzmény: lalá (470)
lalá Creative Commons License 2006.11.03 0 0 470
-Nehéz is a távdiagnózis. Kezdődő forráspontig. Bár én meg azt nem tudom milyen módszert használsz.
Előzmény: gertibor (469)
gertibor Creative Commons License 2006.11.03 0 0 469

Nem levelező tagozatra iratkoztam be, de majd megpróbálom tanító bácsi.

Meddig kell hevíteni?

 

Előzmény: lalá (468)
lalá Creative Commons License 2006.11.03 0 0 468
-Szóval az úgy kezdődik, hogy már a must savtartalmát is célszerű megmérni, hogy lássuk mire számíthatunk. Az aktuális savmérést zavarja az erjedési szénsav, de ezt egyszerű forralással ki kell hajtani, majd a visszahűtött mintát mérni.
Előzmény: gertibor (467)
gertibor Creative Commons License 2006.11.03 0 0 467

Az, hogy még nem forrt ki teljesen nem befolyásolja a mérést?

Na meg úgyis csak 1 ezreléket tompíthatok KHK-val. Vagy nem?

De legyen ez az első tanóra tárgya. hehe

Előzmény: lalá (466)
lalá Creative Commons License 2006.11.03 0 0 466
-Nem, nem! A szénsavas mész csak végszükségben! A finom savtompításhoz KHK kell!
Vagy biológiai almasavbomlás. Mérni kellene a savat.
Előzmény: gertibor (465)
gertibor Creative Commons License 2006.11.03 0 0 465

Szia Laci!

Akkor nagyon jó, hogy megvettem a KHK-t, mert a kettőssós-savtompítást szénsavas mésszel kell csinálni ugye?

A zweigeltem még forr, a merlot talán már kiforrt, azt már fejtettük, mert muszály volt.

Mostanában kicsit hanyag vagyok, mert 2 hete döglödőm.

Pár napja már azt hittem, hogy a "javulás" útjára tértem, de valami visszadobott.

Azért előbb-utóbb nekilátok, ha mást nem megvárlak.

Üdv. Gréti

Előzmény: lalá (462)
Gyulai Guszti Creative Commons License 2006.11.02 0 0 464

A történet itt olvasható:

 

medwe   >>   Fórum   >>   étteremtesztek az olvasótól

A bor azonban több figyelmet is megérdemel.

 

Gál Tibor itt hagyta ránk és benne él tovább, isten nyugosztalja!

Flacika Creative Commons License 2006.11.02 0 0 463

Hogy konkrét borokról is essen szó. Hét végén ittunk egy Bakondi Egri Királyleánykát 2005-ből. Az eddigi királyleánykáktól kissé eltérő ugyan, de kellemes. Ahogy a címkén is ígérik, kissé füstös a fahordó miatt, majd utána a lecsengésben mandula. Utána szintén 2005-ből Töki Pompos Cuvée (Királyleányka-Chardonnay) a Kovács pincészettől. A másiktól eltérően kicsit sem fás vagy füstös, illatában a Chardonnay, ízében inkább a birsre emlékeztető zamat dominál. A Bakondi az Auchanokban 5-600 Ft között kapható, a Töki Pompost 1200-ért vettem azt hiszem a Corában (esetleg Interspar?). Árát tekintve a Bakondi best buy!

 

És egy érdekesség. Három hete a 408-ban írtam az Opperheim-féle Sauvignn Blanc-ról, ami hibásnak bizonyult. A bő fél üveget ledugóztam, kitettem a polcra, esetleg főzni jó lesz felkiáltással. A múlt héten kíváncsiságból megkóstoltam és meg is lepődtem. Most már volt illata, és az ízéből is eltűnt az oda nem illő dohszerű képződmény. Persze tökéletes nem lett, de ihatóvá vált. Valószínűleg tényleg dugóhibás volt, csak sokáig kellett volna szellőztetni nyitás után.

lalá Creative Commons License 2006.11.02 0 0 462
-Szia Gréti! OK. Akkor kettőssós-savtompítás. (De csak végszükségben!) Írd már meg l.sz. mennyi titrálható savat mértél.
Előzmény: gertibor (461)
gertibor Creative Commons License 2006.11.02 0 0 461

Szia Laci!

Akkor várom az időpontot.

A gibicnek semmi sem drága - hehe

Nekem csak vörösborom van.

Előzmény: lalá (460)
lalá Creative Commons License 2006.11.02 0 0 460
-Szia Gréti! A javaslat parádés, máris elfogadva, csak az időpontot kell egyeztetni. A hét végén családi összejövetel szülinapokból kifolyólag. A jövő hét végén Gardália-napok Tihanyban, ahová már eligérkeztem. No de, hogy addig is haladjunk a következőket gondoljuk át amíg a kémiai szerekkel nekiesünk a szegény boroknak.
Az idei évjáratban a szőlők jól beérettek voltak, tehát az almasavval csak a vörös boroknál kell küzdeni kicsit. A borkő kiválását a hideg is segíti. Ezért érdemes volna egy palacknyit hűtőszekrénybe tenni, kvázi hőpróbaként. Közvetlen a bor fagyáspontja felett egy két napig tartva megmutatkozik, hogy van-e hajlandóság borkőkiválásra. Ha van akkor érdemes a most következő jó hidegeket kihasználva, a bort kifejtve a szabadba lehűteni. Mint látod ötletekből van bőven.(hehe)
Előzmény: gertibor (459)
gertibor Creative Commons License 2006.11.01 0 0 459

Szia Laci!

Szép-szép ez a képlet, csak nem ér vele sokat a norm. földi halandó.

Nekem van egy fajta folyadékom a kéntartalom méréshez és egy másik a savtartalom méréséhez, ez minden.

Lenne egy javaslatom. Látogass meg minket pl. kedves pároddal egy hétvégén pl. jövő héten v. nekem jó hétközben is, akár 2 éjszakára, cserébe egy kis gyakorlati oktatásért.

üdv. Gréti

Előzmény: lalá (458)
lalá Creative Commons License 2006.11.01 0 0 458
-Érthető az óvatos tanácsadás, mert a túlzott savtompítás lúgos ízűvé teheti a bort. A savtompítást a bor borkősavtartalmától függ és ez az adat ugye nem áll rendelkezésre.(meghatározása nem ördöngősség, egy magára valamit is adó borászati labor gyorsan meg tudja nézni) Itt van egy képlet a savtompítás maximális mértékének megállapítására.(S. Görtges után szabadon)
Entsauerung(max)=Titrálható sav(össz) - (borkősav tartalom - maradék borkősav tartalom) [g/liter]
pl.: 8 - (5 - 3)= 6 g/l-ig savtompítunk, tehát 2g/l-t. szükséges K - H - karbonát:2x67g 100 literenként.
-Én természetesen a kiszámított mennyiséget mindíg részletekben(felét, negyedét) adtam a musthoz vagy a borhoz, közben kóstolás.

>Bénázásom története<(hehe)
Előzmény: gertibor (457)
gertibor Creative Commons License 2006.11.01 0 0 457

Azért a 441 hsz-ra válaszolhatnál, akár mail-ben.

Adni 1 tanácsot, utána meg eltünni, azt én nem bénázásnak nevezem,

de majd írd meg azt a bizonyos "topic-címet".

Előzmény: lalá (455)
gertibor Creative Commons License 2006.11.01 0 0 456

Grinzing????????????????

Csak figyelmesen kell olvasni. hehe

Megírtam, hogy saját gyüjteménynek a részlete.

Előzmény: lalá (452)
lalá Creative Commons License 2006.10.31 0 0 455
-Szia Gréti! Van egy olyan topic, hogy bénázásom története, vagy mi. Ottan majd írok valamit, mert itten nagyon off.
Előzmény: gertibor (445)
lalá Creative Commons License 2006.10.31 0 0 454
lalá válasz | megnéz | könyvjelző 2006.10.31 22:05:43 (248)
-Hááát irígylem aki eldöntötte, hogy a 116 éves éves tokaji iható. Nem az élvezeti érték miatt, hanem ilyen BOR közelébe kerülni egyáltalán. Semmi űberelési szándék nincs, csak közölném, hogy technikumi érettségimkor (1967) 100 éves tokajit bontatott az Igazgató Úr. Hááát, láttál volna bennünket, hogy meg voltunk hatódva!
Előzmény: showtimes (247)



-Még ilyet! Csak át kellett másolnom.(hihi)
Előzmény: Gyulai Guszti (443)
lalá Creative Commons License 2006.10.31 0 0 453
-Budafok.
Előzmény: Törölt nick (442)
lalá Creative Commons License 2006.10.31 0 0 452
-Grinzing?
Előzmény: gertibor (440)
fan_fan Creative Commons License 2006.10.30 0 0 451

"az 1975-ös Olaszrizling a legöregebb borom."

 

Én 2004 -ben bontottam egy 1994 -es, tehát akkor épp tízesztendős somlói olaszrizlinget, sajnos a borász nevére már nem emlékszem. Fennséges volt. A legérdekesebb benne, hogy ízvilága a tokaji száraz szamorodnira erősen emlékeztetett.

Előzmény: Gyulai Guszti (443)
jimmy187 Creative Commons License 2006.10.30 0 0 450

Az addig rendben is van, de akkor hogy tudtak eladni 2003 végén !440 000! Ft-ért két palackot ebből?

http://www.ernstgaleria.hu/sajto/mai_nap_bor.html

Számomra ez a túlzó.

Igaz, hogy árverés volt, és a sznobok egymásra licitáltak, de akkor is...

Előzmény: joskabacsi (449)
joskabacsi Creative Commons License 2006.10.29 0 0 449
erősen túlárazott , szerintem marketing evolúciót nyert italról van szó , a piac szerint 20 000 körül lehet , szerintem a harmadát sem éri , ennyi pénzért a Gerénél 2,5 palack 2003as Kopárt kapsz.....
Előzmény: jimmy187 (448)
jimmy187 Creative Commons License 2006.10.29 0 0 448

Helló!

Tudja valaki, hogy mennyit érhet

egy palack Nimród II (Monarchia pincészet) 2000-es egri cuvée?

zsandár Creative Commons License 2006.10.29 0 0 447

 

 

Forrni kezd a furmint,a kékfrankos már szinte teljesen kiforrt.

 

 

 

 

Tudom,hogy tudjátok,de fő a biztonság..

 

 

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!