Ma vettem "spelt"-et (mi magyarul?) Itt egy recept hozza - a 6 csesze liszt nagyon sok, ezert elfelezem az adagot, ugy fogom a gepben megcsinalni. Ez a recept fel recept.
1/2 ekanal szaritott eleszto 1 csesze melegviz 1 1/2 ekanal mez 1 1/2 evokanal olvasztott vaj 1 kkanal tengeri so 3 csesze spelt liszt
Olvastam mar, hogy liszttol fugg a program a gepeiteken. Az enyem oreg, nem ilyen - tolem fugg, milyen receptet teszek bele, a gep csinalja mint a tobbit.
Ragacsos, beesik a közepe - mind a kenyértészta állagától függ. Ezért nem hagyom én magára még a kicentizett mennyiségekből sütött kenyeret sem. Mindig megnézem, hogy milyen labdát keverget - és ha farkincát húz, lisztet teszek bele, ha rücskös, folyadékot. Szép, sima gömböt kell, hogy kevergessen a gép! Szerintem ezen áll a kenyérsütés sikere!
Rosszak a receptjeid, ill. az azokban szereplő arányok, gondolom a használatiban megadottakat alkalmaztad. Nem minden géphez adott recept válik be - sajnos:-(
Próbáld az előbb megadott alaprecepttel!
Egyébként, ha csak teljes kiőrlésűből sütöd, készülj fel rá, hogy tömzsi, sűrű kenyeret kapsz.
Ahogy már írták többen is, nem kell a bolti keverék liszt, drága és nem is mindig tökéletes, néha van benne egy kis ez+az (térfogatnövelő meg stb.), amire - ha már otthon sütöd - semmi szükség. Azon az áron inkább vegyél jó minőségű (esetleg bio) teljes kiőrlésű rozslisztet, vagy tönkölybúza lisztet, például Herbáriában, vagy nagyobb üzletekben is szokott lenni (pl. Auchan, Cora stb.)
Barna kenyér: 320 ml víz 560 erős barna liszt 2 kiskanál só 3 evőkanál cukor 3 evőkanál vaj vagy olaj 2 kiskanál élesztő
Sziasztok, Én ma tévedtem erre az oldalra először. Segítséget szeretnék kérni! Hétfőn kaptam a férjemtől egy kenyérsütő gépet, Philips HD 9040. Ez a típus tud sütni kiflit, bagettet, zsemlét, stb. Rögtön hétfőn este sütöttünk bagettet, sima fehér lisztkeverékből, jó lett, igaz a héja elég vastag és kemény lett! Aztán utána sütöttem fehér lisztből kenyeret is (időzítővel), nem lett az sem rossz, de elég lapos és tömör lett! Aztán ma ugyancsak időzítővel sütöttem félbarna lisztkeverékből kenyeret, hát ez nem lett nagydíjas. Lapos lett, beesett a közepe, és kicsit mintha nyers is lett volna (olyan ragadós) a közepe! :-((( Mit csinálok rosszul? Üdv, Zita
Porélesztőből csak a "saf francia gyorsélesztő", beszúrom a képét, a Corában 69 Ft-ért árulják. Rajta van a szavatossági idő!
A friss élesztőből egy kenyérhez kb. egyharmad rész kell, egy kevés (egy csészében kb. 2-3 ujjnyi langyos cukros tejben, meleg helyen megfuttatva.
A sima fehér kenyér receptje a gépben alapprogramon, a kanál a géphez kapott müa "kétvégű" mérőt jelenti:
310 ml víz 560 gr fehér liszt (400 gr sima fehér, 160 gr teljes kiőrlésű rozsliszt) 2 kiskanál só 2 evőkanál cukor vagy méz 3 evőkanál vaj vagy olaj 2 kiskanál zacskós élesztő (vagy a friss, ahogy fent is írtam)
Ha friss élesztőt használsz egy kicsivel kevesebb víz is elegendő, mert ugye ott a tej is, amiben futtatod az élesztőt. Ha olaj helyett vajat használsz, nem kell felolvasztani, normális evőkanállal kb. annyit mérsz. Ja és nem margarin!!! (az vizes), hanem VAJ. De szerintem olajjal is nagyon finom.
Csinálhatod úgy is, hogy csak simán egy kis mélyedést csinálsz és abba a friss élesztőt (megfuttatás nélkül) belemorzsolod.
A sípolásnál szórhatsz bele lenmagot, natúr napraforgómagot, natúr tökmagot. Ez szépen elkeveredik majd a kenyérben.
Sok-sok receptet beírtam már, ha szereted a paradicsomot újra beírom az olasz fűszeres kenyeret, érdemes kipróbálni, mi nagyon szeretjük, főleg salátákhoz: 310 ml víz 560 gr liszt (400+160 gr - ahogy a simánál) 2 evőkanál cukor 3 evőkanál oliva olaj 2 kiskanál zacskós élesztő 2 kiskanál bazsalikom 2 kiskanál oregano 3 evőkanál paradicsompüré
Ezeket mind bekészíted a kis mélyedésekbe, a bazsalikom és oregano természetesen mehet egybe és alapprogramon megsütöd.
Az a 4 gramm friss élesztő gyanús. Én, ha élesztővel csinálom, 4 felé vágok egy 50 grammosat, 4 grammot legfeljebb akkor teszek bele, ha sok kovásszal csinálom, és nincs időm kivárni a 8-10 órás kelési időt.
Nálam a kovász élesztő nélkül készül, eredetileg csak víz és liszt összekeverve, szobahőmérsékleten pár napig, azután ebből veszek ki, és felöntöm friss lisszttel, vízzel, de ekkor már hűvösön tartom. Hónapokig használom, mindig feltöltve.
A kenyér sikere nagyrészt a tészta állagán múlik. (na nem mintha én nem rontottam volna el egy párszor, többször sikerül már só nélküli kenyeret gyártanom, de volt olyan is, hogy az élesztőt felejtettem ki belőle.)
4 g friss élesztőt morzsolok össze az ujjaim hegyével az üstben lévő a 60 dkg liszt tetején. Ha csak sima lisztet használok akkor a normál (3 óra) programmal csinálom, ha teszek hozzá valamennyi rozslisztet, vagy teljes kiőrlésűt akkor a teljes kiőrlésű programmal (3 óra 40 perc).
Az a bajom, hogy nem szeretem a száritott élesztőt. Előfordult, hogy rossz volt, talán lejárt a szavatossága. Ezt a kovászt tényleg nem lehet friss élesztőből csinálni?
Probalkozz a kovasszal! Nekem az egyik recept jo otletet adott - a kovaszt sutobe tenni, es a suto vilagitast bekapcsolni. Eppen eleg - irta a szakacs - es igaz!
3 csesze meleg viz 1 1/2 ekanal eleszto (szaraz) 1 kkanal cukor 3 csesze liszt
Jo alaposan osszekeverni (semmi femmel ne tedd, fakanallal csinald, uvegtalban) es be a sutobe lazan letakarva. Ez egy nagy adag. Megprobalom felet csinalni, annyi kell a recepthez amit megcsinaltam.
A recept...
2 csesze kenyer liszt 1 1/2 csesze kovasz 3/4 kkanal so (ebbol lehet szerintem tobbet, most 1 kkanallal fogok)
Zsuzsa - nem elso probalkozasom, mikor vettem a gepemet sokat sutottem...csak 10-15 evig nem vettem elo utana :)). No meg a receptes konyvemnek is laba kelt.
A mostani kenyer - hetvegen sutottem, sajat kovasszal - csodalatos, meg most is esszuk, es finom. Ferjem imadja a jo kenyeret - es ezt is orommel eszi, lehet, hogy jo? :))
A hetvegen sutok megint. Kovaszosat, kicsit tobb soval.
Nagyon régen megpróbáltam kenyeret sütni ilyen bóti kutyulékból nekem nem sikerült 1*sem. Szerintem add fel! a keverékeket! Nézz be e-margit blogjába, vagy Limara pékségébe, ott megtanulhatsz kenyeret sütni!
Tudnátok segiteni ? Én nagyon béna vagyok kenyérsütés terén, már többször sikerült kemény baseball-labdákat sütnöm. Időnként nekiesek, de inkább sz@r esz mint jó. Olyna szép kenyerem sose lett mint zsurnak első próbálkozásra :-(
Most vettem egy sütőkeveréket, szerintem nem is jött fel eléggé meg szar is, na mindegy. Legalább egészséges ( vannak benne mindneféle barna izék )
Viszont hiába kergséltem vissza, nem találtam olajban eltett száritott paradicsomos receptet ami tuti lenne és van egy nagy üveg paradicsomom amit el szeretnék hazsnálni.
Van esteleg valakinek egy olyan tuti receptje, amibe lehet tenni száritott paradicosmot és biztosna jó lesz ?
Másik kérdésem, hogy mivel és mikro kell megkenni a tetejét a kenyérnek ha magokat akarok rászórni?
Remélem sikerül beszerezni! Azért ez nem semmi, a példáid is bizonyítják, hogy micsoda lutri manapság egy-egy gép (bármilyen) beszerzése, mert ezek szerint az ár-minőség egyáltalán nem mérvadó (ahogy azt eddig is sejtettük).
Köszönöm mindkettőtöknek. Az üstöm szerencsére még ép, csak a lapát rongyos.
Üstöt valőszínűleg nem cserélnék, akkor inkább vennék új gépet. Amit most használok nem volt több 6800 forintnál, és eddig ez a legstrapabíróbb (a legrövidebb ideig a 18e forintos második gép bírta:)) A lányomnak van drága kétlapátos, de alig használja, mert nem egyenletesen süt (megégeti a kenyér egyes részeit).