Keresés

Részletes keresés

VIKICS Creative Commons License 2004.05.08 0 0 18
Sziasztok!

Nálunk is majdnem ez a helyzet. 3 1/2 éves fiaim nem hajlandóak sem a bilibe sem a wc-ba kakilni csak pelusba! Levivel többször is voltunk már kórházba ahol beöntéssel kiszedték belőle. Hát szörnyű volt, nem kívánom senkinek! Ekkor még a Nándorral semmi baj nem volt. 2x előfordult, hogy wc-be is kakilt. De utána soha! Valószínüleg megviselt, hogy emiatt a testvérével többet foglalkoztunk és azért követte a butaságba. Most úgy oldottuk meg a doki javaslatára, hogy Levi naponta 2x1 evőkanál parafinolajat kap, Nándi meg 1x és így estére mindíg megvan a termés ha felkerül a pelus. (rá 5 percre) Ezzel eddíg semmi baj sincs a rettentő pelusfogyást kivéve, de nem látom a végét! Mikor látom, hogy tartogatják már a kakit a csillagot is leígérem az égről, hogy a bilibe vagy a wc-be kerüljön és NEM! Már nem tudok mit kitalálni. Nem témázok rajta, nem bántom őket vele, nem kiabálok. Nem értem mi lehet a kis lelkükbe amitől nem megy. Pisilni minden további nélkül a bárhová, de a kaki...
Tutira pszihés lehet...
Valakinek már van ilyen helyzetből kilábalt tapasztalata?
Vikics

Előzmény: Shiro (11)
Shiro Creative Commons License 2004.03.24 0 0 17
torkisz!

Köszi. Megnézem majd bababoltokban, hátha itt is lehet kapni.

tünde.sz!

Remélem tényleg ez az ok, de ha nem, akkor sem adom fel. Majd megint beszélgetek egyet Kelemennel. :o))

S.

tünde.sz Creative Commons License 2004.03.23 0 0 16
akkor a gyerkőcöd nem egy kReptomán, igaz ?? :)))

biztos, hogy ügyesen csináltad, ha kiderült ez a kellemetlenség!

Előzmény: Shiro (14)
torkrisz Creative Commons License 2004.03.23 0 0 15
Shiro! Láttam egy osztrák babakatalógusban gyerek wc-papírt, Pampers, olyasmi lehet mint a nedves törlökendö, de mégis külön van, valamiben bizti más. Jó kis lila-zöld doboza van,béka van rajta...
megnéztem: 3,3 euro, Pampers Kandoo a neve.olyan utántöltö zacsit lehet kapni hozzá, mint a popsitörlö, az is lila..
Előzmény: Shiro (14)
Shiro Creative Commons License 2004.03.22 0 0 14
Sziasztok!

Képzeljétek, ma elvittük Kelement pisilni először a bilibe, aztán a WC-re is. Kelemen nem akart kakilni. És akkor el kezdtünk beszélgetni, hogy miért nem kakil Kelemen a WC-be. Nem tudom, hogy jól csináltam-e, de valami olyasmi jött ki, hogy fáj Kelemennek, ha WC papírral törlöm meg a fenekét, úgyhogy megígértem neki, hogy ezentúl nedves kendővel töröljük ki mindig Kelemen fenekét. Kíváncsi vagyok, hogy lesz-e valamilyen hatása a dolognak.

Üdv: S.

Előzmény: Shiro (11)
házikó Creative Commons License 2004.03.22 0 0 13
Torkisz
Mindha csak én irtam volna le a lányommal ezt a történetet. Nálunk is van toporgás csak sikitás nincs. Kb. ö is 3-4 napig tartja vissza a kakit. Ő 2 évesen teljesen szobatiszta lett, és onnan kezdödött ez a kaki probléma. Neki amúgy napi egy széklete volt. Mi voltunk orvosnál is és ö mondta, ha eddig nem volt baja szervi baja nincs. Nálunk volt beöntés, hashajtó stb. Adtam neki Gutalax cseppet olyan hasmenést kapott töle, hogy 6 adag ruhát mostam utána. Nálunk ha kakilnia kellett az utóbbi időbe hasra fekszik és valami puhát a hasa alá tesz pl:nagy plüsállatot v. párnát. Nála úgy néz ki pár hete bevált, hogy reggel amikor nekem kell WC-re mennem öt is viszem magammal és addig ülök vele amig neki is sikerül. Utána kielemezzük, hogy milyen alakú /hosszú, egy bogyó , kicsi, nagy stb) Ez neki láthatóan tetszik és tényleg produkál valamit a bilibe. Valamikor olvasok egy mesét is hogy eltereljem a figyelmét miért is vagyunk ott. Az orvos különben azt mondta evés után kb:20 percel ültessük a bilire akkor a legnagyobb az inger. Remmélem tudtam segiteni és nektek is megoldodik a problémátok
Előzmény: torkrisz (12)
torkrisz Creative Commons License 2004.03.21 0 0 12
Mi is azt javasoltuk nekik, hogy menjenek el olyan helyre, ahol hiperszuper biliket lehet kapni, és válasszon a kissrác. És csak játszanak vele egy ideig, ha van hozzá kedve.
Itt nem a szobatisztaság a cél, hanem az, hogy hajlandó legyen kakilni(akárhová), amikor érzi az ingert.
Előzmény: tünde.sz (10)
Shiro Creative Commons License 2004.03.21 0 0 11
Sziasztok!

Ugyan nem én voltam a témaindító, de nekem most nagyon sok tippet adtatok, ugyanis Boldizsár már egyáltalán nem használ pelust, csak éjjelre, és a kaka még mindig nem megy a WCbe. Megvárja az esti pelenkát és abba teszi bele. De ha látom rajta, hogy kell neki és megkérdezem, hogy vegyünk-e fel addig pelust, akkor nem engedi, hogy ráadjam.

Ki fogjuk próbálni a Kelemen (a mackója) beszéltetést meg az új, kényelmes ülőkét is.

Egyik nap a bölcsiben bele ment az alsógatyába a kakija és a gondozónő azt mondta, hogy nem volt ügyes, meg okos. Ez nagyon megviselte Őt. Már több, mint egy hete történt és még mindig emlegeti. Szerintetek szóljak a gondozónőnek? Ti hogyan említenétek meg a dolgot? Boldizsár mesélte el, hogy mit mondott, de ahogy mondta én elhiszem neki.

Üdv.: S.

tünde.sz Creative Commons License 2004.03.21 0 0 10
jaj, szegény manó! :((
az a korai bilire erőltetés is gázos lehet ám, amit a dédi produkált nyáron (mekkora volt akkor a gyerkőc?)
na meg a légycsapó!
és az a nehéz, hogy hiába tudjuk-sejtjük az okokat, ezzel még nem fog megoldódni a probléma

szóval biztos hogy van min túltennie magát a picinek

egy dolgot felejtettem ki; annál a kislánynál, aki járt hozzám még azon munkálkodtunk, hogy szeresse meg a bilijét, matricákat ragasztott rá, újat kapott, nála ezek is beváltak (_nála_! lehet, hogy az ismerősödnél teljesen más működne, de a háttérprobléma is más)

amikor a macijával játszik, azzal is lehet próbálkozni, hogy anyuka óvatosan terelje a játékot, kérdezze meg, hogy a maci szeret-e kakilni? fáj-e neki? hol? mi segítene a macinak? rajzoljunk neki vmit, hogy ne féljen? stb stb
(a gyerek a maci 'álarca' mögül saját magáról fog beszélni-gondolom egyértelmű)

Egyébként meg biztos nagyon klassz szülei vannak a gyerkőcnek, ha ennyit megtesznek érte, és figyeltek az összefüggésekre! szóval nem rajtuk fog múlni, nyugtasd meg őket! :)

Előzmény: torkrisz (6)
Gabus Creative Commons License 2004.03.20 0 0 9
Nálunk is volt ilyen, eltartott jó néhány hétig. Pisilés ment bilibe, wc-be, nem kellett már pelenka, de kakálni nem volt hajlandó, csak pelenkába, vagy oda se.
Ilyenkor nagyon nehéz nem ügyet csinálni a dologból, mert hát látszik, hogy szenved a gyerek. Azért próbáltam, de ha eltelt 2-3-4 nap, akkor egyre nehezebb lett. Próbáltunk kúpot - külön kinyomta, kaka maradt. Lekvárokat, paraffinolajat - nem segített. Egyébként abban a fázisban, mikor már nyomná, de visszatartja - ekkor nem segít semmi bevitt kaja, szerintem.

Na és ami nekünk végül bevált, az egy speckó wc-ülőke. (Ez így utólag már annyira banálisnak, egyszerűnek tűnik, de ez van.) Együtt mentünk el a boltba a gyerekkel, megnéztük a választékot és egy jól rögzíthető, kényelmes ülőkét kiválasztottunk. 2-3 alkalommal használta, aztán az se kellett, a normál ülőkén azóta rendesen kakál.
Ez nagyon egyéni megoldás, de hátha ad ötletet nektek is.

Amúgy az én lányom eléggé szorulásos volt a "krízis" előtt is, volt olyan, hogy ügyeletre mentünk vele, hogy (szó szerint) kiszedjék belőle a kakát (bocs, ha túl realisztikus). Szóval nem érte semmi trauma, ami ezt okozhatta volna. Nagyon válogatós, ezen segített a közösség, bölcsi, ovi, ott egy idő után kezdett jobban enni.

Előzmény: torkrisz (-)
AliceCsodaországban Creative Commons License 2004.03.20 0 0 8
Ez az egész szitu amit a topicindító vázolt nagyon gázos szerintem is, itt valami valahol nagyon el lett rontva és elég sok időbe tellik amíg ez rendeződik.

Én sok olyan kisgyereket ismertem aki nem tudott kakilni, olyat is, aki csakis a pelenkába (kakilás előtt vissza kellet adni rá, pedig már rég nem hordta), de ilyen akarattal visszatartóról, akinél szemmel láthatólag (illetve olvashatólag) FÉLELMET vált ki a kakilás még nem... én nem is tudnám mit tegyek ilyen esetben.

(A szomszédunkban anno lakott egy pici lány, akinek az anyukájával sokat beszélgettünk, no nála pl. az volt, hogy a központi téma volt a kakilás, az egész kisgyerekkora azzal telt, hogy kakilt-e avagy nem, most már hányadik napja nem kakilt, ha ötödnapra sem sikerült, akkor jött a beöntés, aminél persze üvöltött... nem tudom mi lehetett a háttérben, de míg ezeket a beszámolókat hallgattam, akkor érlelődött meg bennem az elhatározás, hogy én ugyan sose fogok ebből központi kérdést csinálni - de így utólag nekem pusztán végül is szerencsém volt a gyerekekkel...)

Inspector Gadget Creative Commons License 2004.03.20 0 0 7
Szerintem itt az átlagosnál nagyobb lehet a probléma! A kisgyerekek, főleg az ilyen nagyon kicsik mindent ösztönösen csinálnak, nincs még bennük félelem vagy bűntudat - ezért kell őket óvni, ha pl. a konnektorba nyúlnak, vagy túl magasra másznak, de nem helyes fölösleges szégyenérzetet beléjük nevelni akár a saját, akár mások testével kapcsolatban.

Sajnos olyan helyen dolgozom, ahol nem valami tiszta a WC ezért ha kábelt kell fektetnem, ha csak lehet visszatartom. Jól meg is fájdul a hasam rendesen, ha meg hazaérek, első dolgom hogy ráülök a WC-re, de akkor már nagyon nehezen tudom a székletet kinyomni. Egy kisgyerek ennél sokkal jobban szenvedhet, és biztos hogy ő nem azért tartja vissza, mert otthon piszkos a bili vagy a WC!

A kisgyerekek szerintem attól nem ijednek meg, hogy a kaki kijön belőlük, hiszen eddig is kijött valahogy a pelusba. Inkább akkor szoktak megijedni, ha már félig-meddig szobatiszták és véletlenül mégis bepiszkítanak. De ha nincsenek ilyenkor bántón megszídva vagy megbüntetve, akkor nem hiszem, hogy ez riasztaná meg őket.

Az a goromba nagymama a légycsapóval - ha nem is a kakilással, biliztetéssel összefüggő helyzetben - de tényleg nagyon megijeszthette azt a szerencsétlen gyereket, lehet hogy az alapvető félelemérzet innen indul ki. Minden esetre én a gyereket többet nem vinném oda (és a "nagymamát" se engedném be az otthonomba), az én gyerekemet ne ütögesse senki címszóval!

Előzmény: torkrisz (6)
torkrisz Creative Commons License 2004.03.20 0 0 6
Macit bilizteti, játszik olyat is hogy pelenkázza a szüleit. Ök 3 okra gondolnak:
-fájdalmas kakilás
-nyáron dédi vigyázott rá, és eröltette, a bilit(dédit imádja, ha meglátja, nagyon örül neki)
-egyik nagymama rácsapott a LÉGYCSAPÓVAL!!!(1,5 éves gyerekre), mert toporzékolt és azt HITTE HISZTIZIK!! lehet hogy épp kakit nyomott:(((nem szeret oda járni azóta, valamelyik nap is felemlegette ezt az esetet, pedig a szülei nem beszélnek róla)
De szörnyü nézni is mit szenved vele, annyira ingerli, hogy már fáj és mégsem nyomja ki. Néha egy kicsit kakis lesz a pelus, de sikerül visszatartani.
Előzmény: tünde.sz (5)
tünde.sz Creative Commons License 2004.03.20 0 0 5
Szia
nekem volt egy ilyen esetem pszichomókusként
a 'megoldás' ugye nagyon egyedi, de leírom, hogy mi működött a családban ezzel

először is, nem szabad, hogy ekörül forogjon a világ; nem kell faxnit csinálni a dologból.
persze megkérdezni óvatosan, hogy kell-e stb, de nem erőltetni; mert a gyereknek ez így is erölködés

sok gyurmázás; olyan játékok, ahol maszatolhat (homokozás, ujjal-festés)

baba, maci biliztetése
_______

Gondolom még most alakul ki a szobatisztság, ebben a korban NAGYON gyakori ez! a széklettől megválás a gyereknek olyasmi, mintha a saját testének egy részétől kellene megvállnia; ezért is nehéz
és ált. csak akkor megy jól, ha ez örömteli, de nála kialakulot egy rossz kör, amit elképzelhető, hogy az idő old csak meg :(

és szeritnem nem túl pici a 'terápiához', bár ugye nehezebb egy 2 évessel 'dolgozni', de jól bejöhet a dolog, ha tényleg jól körvonalazódó trauma van a háttérben (testvérszületés, elválás a szülőtől-bölcsi stb, haláleset)

Előzmény: torkrisz (3)
torkrisz Creative Commons License 2004.03.19 0 0 3
itt sajnos komolyabb a probléma:((
Már beszéltek gyerekpszichológussal, ha sikerül jöv? héten kezdenek nála, de ? sem ígér semmit, mert még túl kicsi a gyerek. Érte valami trauma, ami miatt nem hajlandó kakálni. Olyan szinten képes visszatartani, hogy székletlazító sem hat. Már a második fajtát próbálják. Úgy zuborog a pocija, hogy hallani lehet, visít, hogy kaka-kaka, topog... és visszatartja. Kap kúpot is, de a gyerekorvos azt mondja, nem lenne jó, ha hozzászokna ezekhez. A végén már alig eszik, csak ne legyen inger se.
Gyümölcsöt is úgy esznek, ami hajt. Egy ideje már minden be van ígérve neki, csak nyomja ki. Már elég okos is ahhoz, hogy pl mostanában kisautót kap, és ma kiválasztott egy bazi nagy 1600 forintos autót. Most 4 napig tartogatta, és ha végre megszületik a nagy mü, kéri is az autót.
Előzmény: Shiro (0)
torkrisz Creative Commons License 2004.03.19 0 0 2
itt sajnos komolyabb a probléma:((
Már beszéltek gyerekpszichológussal, ha sikerül jöv? héen kezdenek nála, de ? sem ígér semmit, mert még túl kicsi a gyerek.Érte valami trauma ami miatt nem hajlandó kakálni. Olyan szinten képes visszatartani, hogy székletlazító sem hat. MÁr a második fajtát próbálják. Úgy zuborog a pocija hogy hallani lehet, visít, hogy kaka-kaka, topog... és visszatartja. Kap kúpot is, de a gyerekorvos azt mondja nem lenne jó ha hozzászokna ezekhez.A végén már alig eszik, csak ne legyen inger se..
Gyümölcsöt is úgy esznek, ami hajt... Már minden be van ígérve neki, csak nyomja ki. Már elég okos is ahhoz, hogy pl mostanában kisautót kap, és ma kibálasztot egy bazi nagy 1600 forintos autót. Most 4 napig tartogatta, és ha végre megszületik a nagy mü, kéri is az autót.
zsuzsa Creative Commons License 2004.03.19 0 0 1
A nagyobbik lányom is visszatartotta egy időben 2 éves kora körül. Pisilni bilibe szeretett, de a kakit visszatartotta és az esti fürdé után, amikor letettük aludni, elégedetten belekakilt a pelenkába. Párszor megtörtént, hogy elálmosodott fürdés közben és belecsúszott a kábel a vizbe :-))) ettől kétségbeesett és sirva mászott ki a kádból.

Aztán egyszer odatette a kiszsámolyt a nagyWC-hez, felmászott és boldogan kiabálta, hogy belekaka ... talán addigra barátkozott meg a gondolattal, hogy belepottyantsa a kincset. Előtte pár dolgot beledobott a WC-be ( ébresztőórát pl )

Előzmény: torkrisz (-)
Shiro Creative Commons License 2004.03.19 0 0 0
Szia!

Nálunk szerencsére nincs. BÁr Boldizsár megpróbálja, de szerencsére nem tudja igazán visszatartani, tehát ha nem megy a WC-be vagy a bilibe, akkor megy az alsógatyába, vagy az éjszakai pelenkába hajnalban.
Az egyik bölcsistársánál viszont állítólag előfordult ez, és ők két napig vártak, aztán mivel akkor is visszatartotta a gyerek adtak neki hashajtót. Állítólag azóta minden probléma nélküli a dolog.
Persze szerintem ezt orvossal kellene megbeszélni, mert valószínű, hogy ennek valami lelki okai vannak. Nem lehet, hogy túl sokat hallotta a gyerek, hogy fúúúj, de büdös, de undorító... stb??

Üdv.: S.

Előzmény: torkrisz (-)
torkrisz Creative Commons License 2004.03.19 0 0 topiknyitó
Sziasztok!
Segítségeteket szeretném kérni.
Sógórn?mék 27 hónapos kisfia kb fél éve szándékosan visszatartja a székletét.A napi 2 helyett 3-4 naponta hajlandó kakilni. Sikítozva, toporzékolva tartja vissza, amig tart az inger. Aztán mintha mi sem történt volna játszik.
Valaki találkozott már hasonló esettel, családban/ barátoknál/ismerösöknél?
Leírnátok esetleg mi volt a probléma/megoldás?
Köszi :Krisz

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!