Keresés

Részletes keresés

Anetta1 Creative Commons License 2006.04.26 0 0 148

Kedves kheiron,

 

tudnál  segíteni abban, hogy mennyi idős lehet a pocaklakóm a fogamzás óta?

 

A lelet: 9mm-es petezsak, szikhólyag látható, uterus átmérő: 47mm, méhnyálkahártya:16mm. DG: korai grav.

 

Úgy gondolom - ahogy visszaemlékszem az eseményekre -, hogy 5 hét 4 napos (a fogamzás óta 3 hét, 4 napos) ekkor a 16. napon fogant a mensi óta, vagy a másik lehetőség 4 hét 1 napos (a fogamzás óta 2 hét, 1 napos) ekkor a 25. napon fogant a mensi óta, de ezt valószínűtlennek tartom, mert a 30. napon pozitív volt a tesztem.

Egyébként 30 napos rendszeres ciklusaim voltak.

Köszi a segítséget:)

A

kheiron Creative Commons License 2006.04.26 0 0 147
Kedves wywywy!

Az adatok, amiket leírtál, egy szabályosan növekvő embrió képét vetítik a lelki szemeim elé. Egyébiránt meg ha szoptattál, akkor - kedves szülészorvos kollégám szerint - "bármikor teherbe eshetsz, menstruáció nélkül is".
Előzmény: wywywy (141)
kheiron Creative Commons License 2006.04.26 0 0 146
Kedves Katherina!

Annyit tudok írni, hogy én a korai terhességet nem hasi, hanem hüvelyi vizsgálattal nézném, mert sokkal jobban látszik a "céltárgy".

Nem nagyon ertem, mert a szivhang miatt elöbb, a nyaki redö miatt kesöbb kellene visszahivni vagy nem?

Nem vagyok tisztában a törököknél használatos vizsgálati protokollal, nem tudom, miért pont akkorra hívtak vissza. Tény s való, hogy a szívhangot már a 9. hét előtt is lehet észlelni, a tarkótáji oedemát meg a 12-13. héten ideális vizsgálni.

Meg persze az is erdekelne hogy mi van a kepre irva körbe körbe, tehat mi mit jelent.

El kell, hogy keserítselek: a kép sajnos egy scannelt darab, és a fényes papír valamint a scanner miatt a minősége annyit romlott, hogy felelősen nem tudok nyilatkozni róla, csak annyit, hogy egy scannelt ultrahang-kép.

Az, hogy mi van körbe írva, azért valamennyire látszik. Semmi érdemi információ, csupa technikai dolog.
A bal felső sarokban az azonosító adatok vannak, a jobb felső sarokban a gép beállításai (itt az OB a nőgyógyászati beállítást jelenti), és itt látható a vizsgálat ideje is (2006. április 25, 15:41). Az alsó sor meg a mérhető adatok beállítására szolgáló menü (mármint pl. a 3. gomb lenyomását követően a gép a mért távolságot az embrió testhosszaként tárolja).

És ha nem bízol a török orvosokban, akkor keress egy nem törököt. Isztambulban van amerikai kórház is, ha jól látom.
Előzmény: Katherina (138)
kheiron Creative Commons License 2006.04.26 0 0 145
Kedves Cserge, nagyon örülnék, ha a topic témájára szorítkoznál, mely a szülészeti ultrahang-diagnosztika. Értékes tapasztaladaid megosztását, kérlek, más topicokra korlátozd.

Kösz.
Előzmény: Cserge. (137)
kheiron Creative Commons License 2006.04.26 0 0 144
Kedves Maggancs!

Elvileg az ultrahanggal mért adatok alapján a terhesség első 12 hetében pontosabban adható meg az embrió kora, mint a menstruációs számítások alapján. Elvileg ugyanis a 12. hétig (azaz a fogantatástól számított 10. hétig) valamennyi embrió egyformán fejlődik.

Ugyanakkor ha a biztos terhességi kor és az ultrahanggal mért méretek alapján számított kor eltér, az a rossz prognózis kockázatát vetíti előre. Ilyenkor sorozatos ultrahang-vizsgálatok segítségével kell eldönteni, hogy csak fiatalabb-e a baba, vagy tényleg korai retardációról van-e szó.
Előzmény: Maggancs (136)
kheiron Creative Commons License 2006.04.26 0 0 143
Kedves gwendo.lynn!

ha már a méhnyálkahártya vastagságánál tartunk, megkérdezném, hogy egy 13 mm-es nyálkahártya a 21. napon az kb. mennyi lehetett félidőben?

Elvileg a nagykönyv szerint a ciklus 8 napja tájékán kb. 2 mm-es a nyálkahártya, ami ez után naponta 1-1,5 mm-nyit vastagodik, aztán az ovuláció táján cseppet elvékonyodik, és aztán megint folytatja a vastagodást.
De hadd ne számoljak visszafelé, szerintem egyszerűbb egy rendes ultrahangos ciklusmonitorizálás.


Vastagszik a nyálkahártya a ciklus második felében?

Igen.


A progeszteronnak van köze a nyálkahártya vastagságához?

A ciklus második felében az ösztradiolnak van szerepe a méhnyálkahártya megvastagodásában.

Előzmény: gwendo.lynn (135)
Cserge. Creative Commons License 2006.04.25 0 0 142
Nem a 2 perc a baj, hanem, hogy nincs mellé méret...
Előzmény: Katherina (138)
wywywy Creative Commons License 2006.04.25 0 0 141

Csatlakozom Maggancshoz itt is. Mivel ő nyugtatott meg anno, ha ő parázik én is. :)

A kérdésem hasonló lenne.

Utsó mensi: jan 22, ehhez képest legkésőbb a 18. napon voltunk együtt utána tezstelésig nem, de a doki, és UH méretek alapján valóban 2 héttel fiatalabb ennél a baba.

UH-k:

márc 6: 7 mm petezsák (ez elméletileg a 43. nap mensi után, előző terhességemnél a 45. napon volt 25mm-es a petezsák, tehát elmiletileg valóban fitalabb, de ez fizikailag lehetetlen)

márc 13: 14 mm petezsák + szikhólyag látható, 5 hetes terhesség

márc 21: 24 mm petezsák, CRL 9mm, jó szívműködés, 6 hét (ultrahagnos hölgy szerint 7, de doki visszajavított 6ra)

ápr 10: 47 mm petezsák, CRL 30mm jó szívm, 9 hét

 

 

SZóval a kérdésem, hogyan lehet kisebb, mint a fogantatás szerint? Jelez ez vmi problémát? Ja igen, és akkor még szoptattam én is, nem tudom ez számít-e?

Cserge. Creative Commons License 2006.04.25 0 0 140

Bár nem vagyok Kherion, másfél évig ebben a gondolatkörben éltem...

 

A ciklus 2. felében is vastagszik a nyálkahártya, de már nem jelentősen. 13 mm-es egy héttel előbb 10-11 mm lehetett.

És igen, a progeszteronnak az egyik legfőbb feladata átalakítani a nyálkahártyát olyan szerkezetűre, amely optimális a megtermékenyített petesejt beágyazódására. Ha alacsony a progeszteron, nem sikerül a terhesség.

De ezt a legkönnyebb pótolni.

 

Az alacsony progeszteronszintnek lehet egyik jele a változó hosszúságú luteális fázis és pecsételés, de leginkább az, ha ez a szakasz rövid (két hétnél kevesebb). Ezt azonban egy repedés utáni 7. napi hormonteszttel egyszerű ellenőrizni.

Előzmény: gwendo.lynn (135)
Katherina Creative Commons License 2006.04.25 0 0 139

İme a mai ultrahangom

Katherina Creative Commons License 2006.04.25 0 0 138

Kedves Kheiron.

 

En is szeretnek tanacsot kerni. Törökorszagban lakom, es ma voltam elösször az orvosnal, es sajnos nem nagyon bizok bennük. Marcius 21.-en volt az utolso mensesem elsö napja, tehat az en szamitasaim szerint ma 36 napos vagyis 5 hetes terhes vagyok. Megneztek hasi ultrahanggal (kb 2 percig max.) es oda is adtak a kepet, de nem nagyon mondtak semmit. A szikholyag latszott a közepe tajan egy pöttyel. A szivhang miatt amit ugy tudom egy het mulva mar lehetne hallani, nem hivtak vissza, viszont a következö ultrahangot nem a 12. hanem a 9.hetre irtak ki. Akkor lehet mar nyaki redöt merni vajon?Nem nagyon ertem, mert a szivhang miatt elöbb, a nyaki redö miatt kesöbb kellene visszahivni  vagy nem?

Meg persze az is erdekelne hogy mi van a kepre irva körbe körbe, tehat mi mit jelent.

Elöre is köszönöm.

Cserge. Creative Commons License 2006.04.25 0 0 137

Szia Babapiskóta! Itt is összefutunk? :)

 

Ne keseredj el, nekem 6 mm-es volt, amikor Apa beadta a hCG-t, ami talán 7 mm-re vitte fel 40 óra  múlva.

És sikerült!

Igaz, nem túl nagy az esély, nekem is ezért nem ment egy éven át.

De azt el kell mondanom, hogy Clostilbegyttel stilmuláltunk végig, ami nagyon-nagyon vékonyít (merthogy antiösztrogén). Átlag 4-5 mm-re vastagodtam csak (még a hCG hatása után is). Az utolsó ciklust viszont már meddődoki állította össze: nem Clostival, hanem diriekt ösztrogénnel (Puregon) stimulált. Ez hatott...

 

Stimulálnak?

Előzmény: Babapiskóta (133)
Maggancs Creative Commons License 2006.04.25 0 0 136

Kedves Kherion! Tudom, hogy vizsgálatok meg leletek nélkül lehetetlen bármit is írnod, csak a véleményed érdekelne, hogy szerinted mit csináljak.

 

utsó mensi: 2005. okt. 10, szoptattam, és nagyon ritkán voltam együtt apával. Egy fülgyulladás miatt teszteket is csináltam, így szinte 90%ig biztos bagyok,hogy ciklus végén, nov 1-jén fogant a pici.

 

Kezdetektől 10-14 nappal kisebb, mint az UH alapján becsült kor, nov. 24 körül még semmi nem is látszott, csak pozitív tesztem volt, szívhang is 8. terhességi héten jelent meg.

 

Ezen a lemaradás végig napra pontos volt, a menzes szerinti 24. héttől 1 héttel tovább tolódott, mára 3-4 héttel kisebb arányosan mindene, mint a menzes szerinti kor.


Aggódom nagyon, mert az előző terhességemnél iylen nem volt. Az lenne a kérdésem, hogy mennyire reális az aggodalom, kellene-e valami speciális. Az orvosom nem izgatja magát, 3 héttel áthúzta a koromat és eltolta a szülést, de én nem vagyok nyugodt, nem tudom, hogy mennyire ugráljak, mennyi eltérés fér bele az ilyen helyzetbe, keressek-e másik orvost, stb.

 

Rendes genetikai szűrésen voltam (4 markressel együtt az istenhegyin), mindent rendben láttak, őket sem izgatta az eltérés, 2 különböző 4D-n is voltam, mindkét helyen azt mondták, hogy arányos, semmi rendellenes, de tény hogy kicsi.

gwendo.lynn Creative Commons License 2006.04.24 0 0 135

Kheiron,

ha már a méhnyálkahártya vastagságánál tartunk, megkérdezném, hogy egy 13 mm-es nyálkahártya a 21. napon az kb. mennyi lehetett félidőben? Vastagszik a nyálkahártya a ciklus második felében?  A progeszteronnak van köze a nyálkahártya vastagságához?

 

És még egy kérdés, kevésbé ultrahangos, olvastam valahol, hogy a sárgatest-elégtelenség gyakori tünete a változó hosszúságú luteális fázik. Ha a luteális fázis nekem órára pontosan ugyanolyan hosszú, de van 3-4 nap pecsételő vérzés a menstruáció előtt, az utalhat sárgatest-elégtelenségre?

 

Köszönöm előre is a válaszokat,

lynn

Előzmény: kheiron (134)
kheiron Creative Commons License 2006.04.24 0 0 134
Kedves Babapiskóta!

Nem nőgyógyász vagyok, hanem radiológus. Amit én tanultam, az az volt, hogy "8 mm alatt minimális az esély a teherbeesésre". Ez természetesen nem 0!

Szerinted kb. milyen esély lehet vékonyabbnál?

Sajnos kicsi.
Előzmény: Babapiskóta (133)
Babapiskóta Creative Commons License 2006.04.24 0 0 133

Kheiron, kicsit elszomorítottál azzal, hogy 8 mm alatt nincs esély a teherbeesésre...

Nekem a dokim inkább 7 mm-t mondott, és hogy ugyan nagyon mininális az esélye vékonyabbnál, de azért ott is volt már csoda.

Nálam az a gond, hogy az eddigi legjobb eredményeim is 7,8 mm körül voltak középidőben, 8 mm fölé még sosem sikerült menni.

Ezek alapján szerinted szinte kizárt a terhesség? :-((( Szerinted kb. milyen esély lehet vékonyabbnál?

Pedig már sok mindent megpróbáltam, de egyenlőre nem sikerült vastagabbá növesztenem.

Előzmény: kheiron (127)
kheiron Creative Commons License 2006.04.23 0 0 132
Már választ is kaptál. :-))))
Előzmény: Törölt nick (131)
kheiron Creative Commons License 2006.04.23 0 0 130
Én is remélem. :-)

Az Index szabályai értelmében ide nem írhatom le, hogy hol praktizálok. De nézd meg a leveleidet. ;-)
Előzmény: Törölt nick (129)
kheiron Creative Commons License 2006.04.22 0 0 128

Kedves zsuzsahd!

 

Minél kisebb a dB érték, annál halkabb az ultrahang. Az, hogy a te gyereked nem ébred fel tőle, azt is jelentheti, hogy nem zavarja nagyon.  A két érték valószínűleg ott szerepel, ahol Doppler-vizsgálatot is végzett az orvos, az egyik érték a fekete-fehér képhez szükséges ultrahang erősítése, a másik érték meg a dopplerezéshez szükséges erősítés.

 

Es ha baja lenne a babanak a tul hosszu ideig tarto nezelodestol, az mi lehetne?

 

Megemelkedik a hőmérséklet a méhen belül, és az nem tesz jót. Az ismert, hogy:

"A terhesség első 3 hónapjában fellépő lázas betegség (mely 39,5 °C feletti lázat okoz) fokozza a spontán vetélés és a gyermekben kialakuló idegrendszeri rendellenesség valószínűségét. Előrehaladottabb terhességben a láz a koraszülés valószínűségét növeli. " (Forrás)

Előzmény: zsuzsahd (124)
kheiron Creative Commons License 2006.04.22 0 0 127

Kedves Orsili!

 

Milyen vastag a nyálkahártya sima ciklusban és terhes ciklus végén?

 

A ciklus elején 2 mm-esen indul, és az ovuláció tájékára ideális esetben 12-15 mm-re vastagodik. 

 

Azt mondják az okosok, hogy a 8 mm-nél vékonyabb endometrium esetén gyakorlatilag nincs esély a megtermékenyülésre.

 

A sima ciklus második fele és a "terhes" ciklus között semmi látható különbség nincs tudtommal, csak annyi, hogy terhesség esetén a menstruáció nem következik be, és a megmaradó méhnyálkahártya tovább vastagodik.

Előzmény: Orsili (123)
kheiron Creative Commons License 2006.04.22 0 0 126

Kedves BBöbe!

 

Te se parázz! :-)))

 

Az, hogy "kicsit kicsi", valószínűleg azt jelenthette, hogy a menstruációból számított kor és az ultrahanggal mért testhossz alapján számított kor nem pont ugyanannyi. De érdemes megkérdezni, hogy mit értett ez alatt.

Előzmény: Törölt nick (122)
kheiron Creative Commons License 2006.04.22 0 0 125

Kedves Derszu Uzala!

 

A tarkótáji oedema mérésének időpontja nem befolyásolja a mérés pontosságát, az a vizsgálótól függ. :-)

 

Arról van szó, hogy a tarkótáji oedema olyan jel, ami a kromoszóma-rendellenesség lehetőségére hívja fel a figyelmet, és a terhesség 10-20. hete között mutatható ki, utána felszívódik még a kromoszóma-rendellenességet hordozó magzatokban is. A szélesebb tarkóredő leggyakoribb a 12-13. héten, utána csökken az aránya.

 

Ugyanakkor a 3 mm, mint határvonal adható meg, ami fölött már nő az esély a kromoszóma-rendellenességre.

 

Szóval azért érdemes a 12-13. héten mérni, mert utána az idő múlásával még a beteg magzatokban sem lehet kimutatni, ha szélesebb.

 

Ne parázz.  :-)

Előzmény: Törölt nick (121)
zsuzsahd Creative Commons License 2006.04.22 0 0 124
Kedves kheiron,

ez az ultrahangos kockazatelemzos dolog engem is erdekel, mivel az en dokim is minden honapban megnezi uh-val a babat. (Pedig itt, Nemetorszagban annyira "termeszetbarat" az egeszsegugy, hogy nemhogy antibiotikumot, de aszpirin helyett is inkabb kamillateat szoktak javasolni, miutan hazakuldik a beteget mandulagyulladassal. :-) Ja, es nem a beteg nem fizeti a vizsgalatot, arrol persze nincs infom, hogy a dokinak mennyire eri meg egy uh vizsgalatot elszamoltatni a tb-vel...) Barhogy is, nehany uh-kepen, amit megkaptam, szerepelnek 28 es 57 dB kozotti ertekek: van olyan, ahol csak 1 darab 40 dB, de van, hogy egy kepen ketto is, ugyhogy biztos nem mindegyik a forras erossege. Van tipped, hogy mik lehetnek ezek? Egyebkent a baba altalaban nem ebred fel tole - lehet, hogy tenyleg gyengebb, mint a "szokasos" es nem zavarja annyira? A 40 dB pl., ha tortenetesen hallana, mennyire hangos? Es ha baja lenne a babanak a tul hosszu ideig tarto nezelodestol, az mi lehetne?

koszi,
zsuzsahd
Előzmény: kheiron (120)
Orsili Creative Commons License 2006.04.22 0 0 123

Köszönöm a választ, még egyet hadd kérdezzek. Milyen vastag a nyálkahártya sima ciklusban és terhes ciklus végén?

Azon tűnődöm, hogy a nemrégiben zajlott 5 hetes vetélésemnél lehetett-e ok a nyálkahártya vékonysága és emiatt a beágyazódás nehezítettsége.

Nagyon későn, a 35. napon lett csak halvány pozitív a tesztem, aznap éppen csináltak uh-t, amin petezsák látszott 11 mm vastag nyálkahártyával.

Mit szólsz ehhez?

Holnap megyek konzultálni dokival, átbeszáljük a lehetőségeket, szeretnék képben lenni.

Jó hétvégét :)

Előzmény: kheiron (104)
kheiron Creative Commons License 2006.04.20 0 0 120
A legfontosabb, hogy megbízol az orvosodban.

A mostani, nagyon bő diagnosztikai arzenálnak két hatása van. Az egyik a hamis biztonságérzet, a másik meg a fölösleges aggodalom.

És nem hanyagolható el bizony a pénz sem: valóban "kell valamit mutatni" a betegnek, ha már ott van és fizet. Létezik egy elég nagy igény a társadalomban arra, hogy "történjen valami" az orvosnál, ennek köszönhető a szakmailag bizonyítottan káros, szíre-szóra adott antibiotikum meg a számtalan fölösleges vizsgálat. Pedig orvos-szakmailag egy csomószor pont elég lenne szinte egy gyors vizsgálat, és a "tessék hazamenni, vegyen be egy aszpirint és aludja ki magát".
Előzmény: mazsoláskuglóf (118)
mazsoláskuglóf Creative Commons License 2006.04.20 0 0 118
Kedves kheiron, köszönöm a válaszodat. Igen, bennem is felmerült a kérdés annó, hogy jó-e a havonkénti ultrahang vizsgálat, kell-e egyáltalán ennyi. Persze az ember bízik az orvosában, főleg, ha jó szakermber keze alatt van. Mivel valóban nem lehet megkérdezni szegény babát, hogy jó volt-e ott bent, csak az anyai ösztöneire hagyatkozhat az ember lánya. Most, hogy már tudok az ultahang hőhatásáról is, biztos odafigyelnék ilyen esetben, hogy meddig tart egy-egy ilyen vizsgálat. Bár azt gondolnánk (és talán az orvos is így gondolta), hogy "több szem többet lát" alapon jobb ha rendszeresen bekukucskálunk a magzathoz, de most már tudom, hogy ez nem túl jó ötlet, főleg nem egy sima, nem veszélyeztetett terhességnél. Ma már olyan aggályosak az orvosok nem? Főleg a gépekre hagyatkoznak. Olyan nagy hűhót tudnak csapni a terhesség körül. Persze a kezdő anya jobban biztonságban érzi magát, ha az orvos egy egész géparzenált felvonultat a vizsgálatnál, hogy biztos minden rendben van-e a várva-várt gyerkőccel. De jó ez? Kell ez? Emlékszem anyukám mesélte, hogy mikor ő terhes lett, és elment az első vizsgálatra, a doki kitapogatta kívül belül és napra pontosan megmondta, hogy mikor fog születni a gyerek. No jó, akkor nem nagyon tudták még kiszűrni pl. a Down-kórt és sajnos több meglepetés érte a szülőket, ha nem egészséges gyerek született. De úgy érzem, kicsit átestünk a ló túloldalára. Vagy ez is csak a pénz miatt van? Hogy a magánrendelésen elkért összegért "virítani" kell valamit? Fene tudja. Lényeg, hogy a gyerkőc egészséges, a szüléssel minden rendben volt, a dokihoz mind a mai napig szívesen járok vissza. Ritka kivétel a sok küzül, akiben megbízom.
Előzmény: kheiron (117)
kheiron Creative Commons License 2006.04.20 0 0 117
Kedves mazsoláskuglóf!

Az, hogy a magzatok hallják-e az ultrahangot, nem tudjuk - megszületés után nem lehet megkérdezni őket, illetve lehet, csak a választ nem értjük. :-)

De az minden kétségen felül áll, hogy a magzatok érzékelik az ultrahangot. A legtöbben felébrednek, és elkezdenek mozogni. Az esetek egy részében a fejüket is eltakarják a kezükkel. Szóval általában nem örülnek neki.

Tudnod kell, hogy a diagnosztikában használt ultrahang erősítése 80-90 dB, ez a hétköznapi életre lefordítva kissé halkabb, mint az állomásra befutó metró.

Az ultrahangnak egyébként van hőhatása is. Nem véletlen, hogy 20 percnél hosszabban nem szabad vizsgálni a magzatot - 30-40 perces folyamatos ultrahang-vizsgálat után a méhben a magzat hőmérséklete elérheti, sőt meg is haladhatja a 40 Celsius-fokot (minél kisebb egy gyerek, annál rövidebb ideig szabad nézni - 12-13 hetes korban én max. 10 percig szoktam vizsgálni).

És szintén nem véletlen, hogy a 9 hónap alatt összesen 4 alkalommal javasolják az ultrahang-vizsgálatot. Ehhez még 1-2 alkalmat szerintem azért hozzá lehet tenni, de a magam részéről a havonta, csak a "szülő örömére" történő vizsgálatot egyértelműen felelőtlenségnek tartom. Mentsége lehet az orvosodnak, hogy általában a nőgyógyászok nem értenek "az ultrahang"-hoz általában, csak a saját, meglehetősen szűk (1 arasznyi) területükön próbálnak több-kevesebb sikerrel mozogni - és ebben a kockázatelemzés már nincs benne.
Előzmény: mazsoláskuglóf (115)
mazsoláskuglóf Creative Commons License 2006.04.20 0 0 115

Sziasztok! Olvasgattam ezt a fórumot, és felmerült bennem egy kérdés az ultrahanggal kapcsolatban. Hátha van valakinek hasonló tapasztalata, vagy csak én képzelődök, belemagyarázok a dologba olyat, ami nincs. Az én fiam most 4 éves. Mikor terhes voltam, egy nagyon jó orvos magánrendelésére jártam, és ő minden havi vizsgálatnál autómatikusan csinált ultrahangvizsgálatot. Az elején nagyon élveztem, hogy láthatom hónapról-hónapra hogyan fejlődik. Videóra is lehtetett venni, ez benne volt az árban. olyan 5. hónap tájékán kezdett feltűnni, hogy a gyerek minden vizsgálatkor a fejéhez, a füléhez emeli a kezét, és nyitva van a szája. Erre a doki mindig azt mondta, hogy ásít a pici. Bennem akkor merült fel az első kérdés, hogy vajon hanghatásban ez milyen lehet odabent a babának? Bántja a fülét? (hirtelen arra gondoltam, hogy a gyerek kétségbeesetten sikít)  Mint említettem a fiam most négy éves, de rettenetesen fél a nagyon magas, éles, visító hangoktól, és autómatikusan a füléhez kapja a kezét. Lehet, hogy csak belemagyarázom, de erről a mozdulatról rögtön az ultrahangon látottak jutottak eszembe. Lehetséges vajon, hogy az ultrahang vizsgálat kellemetlen a gyereknek?

Bocsánat, ha hülyeséget kérdezek, csak autómatikusan összekapcsoltam magamban a két dolgot.

Törölt nick Creative Commons License 2006.04.19 0 0 114

köszönöm szépen a válaszod.

Igen valami oylasmi is volt a leleetén (most nincs itt előttem), hog ycsökkent az ejekciós képesség(??)

 

Igazad van, meg is akarom keresni a dokit -nem olyan egyszerű a történet - csak hát az ember igen töürelmetlen egy állatfajta:-)

Előzmény: kheiron (107)
mimmi. Creative Commons License 2006.04.19 0 0 113
köszönöm szépen a gyors reakciót!
azért remélem valamit látni fogunk ma este, már nagyon izgatott vagyok 6+2nél!
Előzmény: kheiron (112)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!