Mesterkést szeretnék vásárolni, a régi megadta magát. Kérem írjanak mindazok, akiknek van valamilyen tapasztalata: milyet érdemes venni egy eléggé pörgős otthoni háztartáshoz. Komplett készletekről is érdekelnek tapasztalatok!
Elérkezett az idő a személyes kipróbálásra, beruháztam egy Lidl akciós késbe, 3500 Ft. Sajna nem Kyocera, olyan német, ami kínai. :) Első benyomások: nekem vastag a penge, és nem elég éles. Persze éles, de a papírpróbán elbukott, majd meglátom használat közben. A markolat túl közel van az élhez, ezért a kezem beleütközik a deszkába, ha az egyenes élszakasszal szeretnék vágni. A markolat felülete jó, bársonyos, tapadós gumiszerű, jó fogást biztosít. A 15 cm-s pengehossz nem elég mindenre, ez persze a kés anyagától függetlenül igaz. Nem lennék késmániás, ha nem próbáltam volna ki az élezést. :) Első körben a 400-as gyémánttal próbálkoztam, ez nagyon viszi és durva, kitöredezik az él, a körmöm csak úgy ragadt ezen a szakaszon, míg a gyári élezésen siklik. Borzasztó gyönyörűen van köszörülve, extra nagyítású óráslupéval néztem és lementem hídba. A kitöredezett részre rámentem polírpasztával, az szinte meg se látszik, az acélok már régen ragyognak, ez meg csak röhög. Ekkor elővettem a 600-as csiszolópapírt, és szárazon a koronggal finoman csiszoltam, na ez jó lett. Majdnem kiszedte a rücsköket, még két perc és jó lett volna. Most már csak ki kell találnom, hogy az acélnál jól bevált polírpaszta helyett mivel kellene finomítani az élt, mert persze így nem elég finom. Anyag van a pengében bőven, úgyhogy lehet próbálkozni, nem fog elfogyni a kés.
A mérete, a súlya, az alakja, a markolata.(és igen, Kyocera)
Túl kicsi a legnagyobb is, (nekem) olyan kis barbi házba való, alig valamire jó alakkal, kényelmetlen nyéllel.
Nem lehet vele haladni, rossz vele dolgozni. Kb. az 2%-áért (!) érné meg megvenni. Mondjuk én elég sokat vagdosok, ezért lehet, hogy a kisebb hibák is elég gyorsan hatványozottan érvényesülnek.
Ízlések és pofonok: ez a különc angol azt állítja, hogy mióta vett egy eszkimó ulut (a helyszínen, falusi mestertől), a többi konyhakéséhez szinte hozzá se nyúlt, ez annyira jó szerinte minden célra. Furcsa jószág, az európai mezzalunákhoz hasonlít, de egykezes, és brutálnehéz.
SZVSZ a kerámiakésnél mindig hozzá kell tenni, most éppen Kyoceráról van-e szó vagy nem, ők szemlátomást messze a többi gyártó előtt járnak ezen a téren.
Szerintem nem bánt senkit, ha neked egy kés (típus) nem jön be. Nekem még nincs kerámiám, ahhoz még kicsit drága, de nagy valószínűséggel lesz, mert kíváncsi vagyok rá. És vannak pozitív vélemények is, hogy hosszútávon jól használható kés. Neked mi a problémád vele?
A kedvenc köszörűsöm szerint egy kerámia kést könnyebb élezni, mint egy jó kovácsolt acélt. Nem tudom, nem próbáltam élezni, csak használni... vicc kategóriába sorolnám. Bocs azoktól, akiket ez bánt, nekem nem jött be.
Nekem 2 éve van kyocera kerámiakésem még nem éleztettem nemigazán használok azóta mást nagyon szeretem a zöldség,gyümölcshöz bevált a kenyeret morzsamentesen vágom a mintaboltjukban vásároltam,egyébként a fémkésekhez való élezőjét karácsonyra vettem a családnak apám 60éves de még nem volt ilyen éles soha a kése nagyon szereti az élezőt...ismerősöm(szakács)ajánlotta aki még külföldön vette anno....
Személyes tapasztalatom nincs kerámiakéssel, de az otthoni élezhetetlenség marhaság. Persze az acélhoz bevált módszerek csődöt mondanak, ezért inkább azt mondja a gyártó, hogy ne is próbálkozz. Láttam egy youtube-os videón a Kyocera is kézzel élezi, persze gondolom gyémántszemcsés szalaggal-tárcsával. Láttam webboltban kifejezetten kerámiakésekhez való gyémántszemcsés motoros élezőt. És persze sokféle gyémántporos kézi élezőt lehet kapni, ami az acélhoz is jó, de a kis gyémántszemcsék harapják a kerámiát is.
Új korában remek éles, az azért nem hátrány. Egyébként is, az emberiség először kőből készítette a késeit sokezer éven át, amíg át nem tértek a rézre-bronzra-vasra, biztos a folyamat minden állomásánál voltak konzervatívok, akik morogtak, hogy "minek ez a sok hülye újítás, használd és dobd el, bezzeg az obszidián sohasem rozsdásodott meg!" :D De szerencsére a többség kitartott az újítások mellett, így a mai acélkéseink sokkal jobbak már, mint amivel az asszírok szeleteltek -- talán párszáz év múlva már a kerámiakéseknek is lesz hajlítás-tűrésük meg egyszerű otthoni élezőeszközük. (Vagy már hamarabb -- a rozsdamentes acélnak kb. 20 év kellett, hogy az élezhetetlen első verziótól eljusson az első szénacéllal tényleg versenyképes, máig használt ötvözetekig.) Addig viszont, ha lehet, fizessék meg a kisérletezés árát más balekok, nem én :)
(a culinaris is egy darabból készült, illetve fém a nyala is.)
nincs személyes tapasztalatom, csak általában vagyok szkeptikus az amúgy teljesen fölöslegesen generált fogyasztással szemben. tipikusan ilyen a kerámia kés is! Mi a jó francnak? De komolyan. :-/
Jómagam csak az egy darab acélból készült Güde késeket merem nagy ritkán mosogatógépbe tenni. Ami műanagy-fém vagy fa-fém kombináció ahhoz nincs bátorságom. A kerámia kések élezésenek kérdésére a Kyocera azt mondja, hogy akár 10 évig is használható élezés nélkül. Persze itt igen nagy kérdés (szerintem), hogy milyen intenzítású használat mellett. Bennem az is felvetődött kérdésként, hogy nem "túl könnyűek" ezek a kések?
tudom... :-) de a dreizack culinar késeim pl. egyáltalán nem panaszkodnak érdemben. Én panaszkodhatnék, mert leváltak a szilikonnal felragasztott logócskák róluk. De nekem ez még mindíg megéri, hogy mosogatógépbe tehetem őket. Jó az is a probléma, hogy lassan elnyírják a műanyag kosarat... :-D
Volt már itt erről szó (kereső!), ha jól emlékszem, két embernek van és az egyik imádja, bárkinek ajánlja, éleztetnie évek alatt sem kellett, a másiknak hamar kicsorbult, megbánta, utálja -- szóval csak a tiéd marad a döntés súlya :/
Ezeket a "fenyegetéseket" én is olvastam már korábban, ezért is merült fel bennem kétely, és ez az oka annak, hogy személyes tapasztalatot szeretnék hallani.
A mosogatógépet a jobb acélkésekhez sem ajánlják. (Meg a többi említett tevékenységet sem, a kaparás kivételével.) De az újraélezhetőség hiánya tényleg brutális hátrány.
én úgy vagyok vele, hogy ha jópárszáz évig jó volt az acél, akkor nekem is jó lesz. Ráadásul se mosogató gép, se saját élezés.... ez kizárja az én háztartásomból.
# Ne vágjon vele kemény vagy fagyasztott ételt vagy csontot! # Lehetőleg ne ejtse le vagy üsse kemény felülethez! # Ne feszítse, ne fúrjon vagy kaparjon vele! # Ne tegye mosogatógépbe! # Ne vágjon vele márványon, üvegen, kövön vagy csempén! # Lehetőleg ne próbálja meg Ön élesíteni, bízza ezt a szakszervizre!
Nekem van egy kerámiagörgős élezőm, amit nem használok, mert elrontottam. Egyszer túl erősen nyomtam rá a kést és a kerámia henger nem forgott el, így sikerült koptatni bele egy vájatot. Ezek után minden kést hullámosra élezett.
hölgyek, urak, mai nap beköszönt hozzánk egy Ikeás santoku, fa(hatásúnak látszó polipropilén) nyéllel. eddig jó, nem ragadnak rá a zöldségek egyáltalán (szegény ICEL séfkésünkre végig rátapadt minden zöldség), szép éle van, pedig ha három húzást kapott egy fenőacélon... később majd beszámolok róla, ha nem jön be.
Egy ICEL kovácsoltacél kés párja lesz, a kettő így szumma élezővel összemérhető egyetlen wüsthof kovácsoltacél kés árával...
Én a késeimet kerámiarúdon élezem. Az IKEÁBAN vettem, kb ugyan az mint az acél, csak szerintem finomabb. Van acélom is, de ez a nagy késknek rövid. Láttam egy Dick acélt, de mire megvettem volna elvitték. A köszörűlési módszerem a következő. KÖszörűkövet nem használok, mert a 3000 f/p forgó palástköszörű nem alkalmas kés élezésére. Ehelyett a gépen egy átm. 125mm legyező korong van. Ezt használják a sarokcsiszolókon /Flex/ a lemezek csiszolására / szemcseméret 100-120 /, de itt a fordúlat 10000 f/p körűli. A köszörű 3000-es fordúlatával szépel lehet dolgozni vele. Ha finomítani akarom, bekenem inox polírpasztával. Polírozáshoz filckorongot, és inox pasztát használok. A kést többször vízzel hűtöm.Türelmes munkával így nagyon jó éleketlehet kialakítani még olcsó késeknél is