Kicsit méltatlanul háttérbe szorult gyümölcs.Magyarországon megkövült fajtaválasztékkal,hiszen az elmúlt 15-20 évben a Packham's Triumph ill.a nashik /amelyek azért eléggé különböznek a magyar "körteízléstől"/ kivételével nem került új fajta hazánkba.Hazai nemesítés nincs,a honosítás iszonyúan lassú.Beszélgessünk róla...
Hát az árpával érőm, sztem csak név szerint az, valójában nemigazán. Sógorom vettem 4-5 éve faiskolából, apunál ületette el, de miután tavaly meghallt elhoztam és meg is marad, az idén nőtt is 10-15 cm. Egyszer már volt rajta termés ( 3 szem) semmi köze nem volt az árpával érőhöz (amúgy finom volt).
Hát Árpával érőből ne csinálj sövényt, pláne ne vadkörtén, mert egyik nap még zöld, másik nap túlérett, ráadásul ez a 2 nap alatt 3 métert nő a fa. :-)
Több ötletem is van, egy már meglévő kerítés mellé, de egy önállóan álló is szóba jöhet, hely van.
Van 50 db vadkörtém, s azokhoz fogok most oltóvesszőket rendelni. Most is van már 5 különálló fám ( fetel apát, clapp, conference, árpával érő, és egy nagyon régi ismeretlen fajta), téli még nincs, így az is kell.
Kizárt. Még valamikor nyár végén megérett. Én ezt is vérbelűként kaptam, lehet hogy aki küldte, gyüjt valami régi fajtákat, és így keveredett bele. Egy ágba 3 vesszőt tettem, az is lehet hogy a másik 2 vessző tényleg vérbelű. Valahol leírtam az érési időt is, majd viszakeresem.
A képen nem látni jól, de elég csűcsös az alja. Olyan dudros mint a pachams, de biztos hogy nem az. A kiffert látom még a neten olyan csücsösnek a neten, de az sem lehet. Amúgy közepesen nagy, és egyébként jó izű körte.
Nem tudom, én 2 helyről kaptam vérbelűt, 2 fára oltottam, mindkettő termett az idén, de csak az egyik lett vérbelű. A másik fehér húsú, nem tudom milyen fajta. És azt sem tudom, kinek melyikről szedtem vesszőt. Szóval sajna lutri. Mindjárt megnézegetem a neten mire hasonlít a legjobban.
Ha nem áll el, akkor majd küldök én is. Az én fajtámból vannak? Metr akkor nem biztos hogy az, viszont most a másik oltásom már termett, és az biztos hogy az. A körtéből, amiről a multkor beszéltünk, most esszük az utólsókat. Szóval megfelelő tárolással simán elállhat karácsonyig.