Az ausztrál, chilei, dél-afrikai borokkal nem az a baj, hogy alapvetően jobbak lennének a magyaroknál, hanem az, hogy azonos minőség esetén olcsóbbak. De nemcsak a miénknél, hanem általában az európai boroknál is.
Ha komolyan gondolod , írok pár elérhetőséget privátban , nagyon tudom javasolni Jekl Béla villányi vagy Vida Péter szekszárdi CS-ját.... Müller Jánosnak van Villányban még egy brutális bora (még csak a 2002es kapható) igaz az már 3000 felett van. ...
Napi 5-6-7 deci igazi,saját bort nemhogy csak ajánlatos,de szinte kötelező meginni.De tényleg,persze kortyolgatva, nem nyakló nélkül.
Idén remélhetőleg jó lesz a bor.21 cukorfokos furmintból lehet is.
Egyszer én is vettem meggondolatlanul egy lidl -es bort kíváncsiságból és főleg az üveg miatt /2 literes,csavaroskupakos/ asszem olasz fehérbor volt,ki kellett önteni..
Ittam már/másoknál,vendégségben,kiváncsiságból/ ausztrál,chilei,dél-afrikai borokat is,semmivel nem jobbak,mint a magyar borok.
Egy rendezvényen márkás 2-3000 ft/üveg borokból behörpintettem az ilyenkor szokásos 2 liternyi adagomat.Másnap úgy fájt a fejem,hogy majd szét hasadt.Érdekes módon a saját boromtól sosem fáj.
Eleinte 1-2 adást megnéztem a hírtv-n a Vörös és fehérből is.Ma már idegesít az a erőltetett fennköltség ami körbelengi a műsort.Persze,le a kalappal a csúcsborászok előtt meg minden ,de nehogy már egy palack bor 8-10 rugó legyen,ott is 60-100 ft/kg-os szőlők vannak,úgyhogy nem kell a púder.Aki megveszi annak egészségére...
Az idei évjáratról valóban egyenesen ódákat zenmgenek. Kíváncsi is vagyok már nagyon! A Lidl-s boroknál pedig az ár/érték arányt kell nézni. Ezen iatlok többsége 500 Ft körül van. Tapasztalataim szerint a külföldi boraik általában jó minőséget adnak, viszonmt a magyarok ugyanott már nem biztos. Egyszer tettem olyat, hogy vettem ott egy Cserszegit, de nem kellett volna. A palackozó kódok alapján azok borait árulják Lidl címkével, akik egyébként is olcsón mérik - és olyanok is, pl. Weinhaus.
A borkészítőknek (mint én is) persze főleg mostanság sokszor kell kóstolni.
Mivel nagyon finom, talán többször is megkóstolom, mint ahogy szükséges lenne. Zweigelt és Merlot.
A későbbiekre jegyezd meg az idei évet. Idén gondolom mindenhol nagyon jó borok lesznek, legalább is Mo-n.
Engem is kínáltak már valamilyen csavaros kupakos Lidlnél vett borral ca. 2 órát kínlódtam 1 pohárkával. Ugyanonnan, ugyanilyen kupakos CS viszont iható volt.
Hm. Azért inni sem lehet állandóan... :) Egyébként tegnap és tegnapelőtt megittunk otthon egy üveg spanyol vöröset, a barátom hozta még anno, szerintem a Lidlből. Egészen jó volt.
Szombaton ugyanaz a barátom jött a nejébvel. Megitunk egy üveg Fuchslit 2005-ből (Heimann, Szexárd) és egy üveg Shiraz rosét, szintén 2005-ből. Ez utóbbit Párizsban együtt vettük (iilletve a barátom vette, de én is ott voltam), és kiderült, hogy ausztrál... Mind2 bor jó volt, az ausztrál kissé édesebbnek hatott.
Ismered ezeket a borokat? Mert legyen iható. A barátaimnak sem adnék rosszat, azonkívül én is fogok inni belőle.
Hogy tudd, hogy kb. mit keresek: a Sir Lancelot étteremben ittunk Sárosdi pince - Szekszárd CS-t. mindnekinek izlett, azóta azt szoktam nekik venni. Gondoltam lehetne valami mást is kipróbálni.
Azért a Misebort érdemes megpróbálni. Az Auchanban kapni, én eddig 929 és 999 Ft között láttam, áruháztól függően. Elmáész valamelyikbe, veszel egy palackkal és este megkóstolod. Egészségedre! (Már ha megfogadod a tanácsomat...)
Az ellenszenv régi időkre nyúlik vissza. Egyébként én sem vagyok híve az előítéleteknek, de mivel 95%-ban saját készítésű bort iszom, ha néha veszek CS-t, azt inkább Szekszárd és környékéről.
Vannak osztrák borász ismerőseim, néha "kénytelen" vagyok az övékét is meginni.;-)
De korán keltél! :) Has jól emléxem, már volt szó róla: Katona Borház, Cabernet Sauvignon 2003 Wellness Selection. Nekem eddig a legjobb CS, amit ittam. Igaz, az ára 3 rugó fölött van. Aztán lényegesen olcsóbban a Palota Borház (Benza) által palackozott Misebor, 900 valahány pénzért. Ha nem is ér fel a Katonáéval, azért az árát nagyon meghéri. Érdekes, hogy állíólag ez is Boglárról való.
-Igazad vagyon. De egy ilyen vén fazonnak megbocsátható a lefetyelés. Bogácson azt hiszem akkor jártam legutóbb mikor még a szövetkezeti szféra rugdosta az utolsókat. Jó fehérboros környék volt már akkor is.
De eltekeredtetek a lényegtől! Itt van előttem egy 2005-ös Bogácsi Cserszegi Fűszeres a Bükkaljáról, a Prokai Pincészettől. A címke szerint fahordós érlelést is kapott, és tényleg érezni rajta, hogy más, mint a többi. Illata kissé "hűvösebb" a megszokottnál, ízében a CSF jellegzetességei mellett némi kesernye és fanyarság is fellelhető, gondolom a fahordónak köszönhetően. Viszont így lett egyéni. Érdekes bor.
-Tanulmányi kiránduláson van Skorpióéknál. Az igazat be kell vallanom, én olyan utolsónapos Skorpió vagyok, hogy sokan át is sorolnak a Nyilashoz. Párom viszont kőkemény Skorpió.
-Azért az utánpótlás nevelésére is fordítok egy kis gondot. Érdemes figyelni a félelmetes koncentrálást.