Keresés

Részletes keresés

SaGa Creative Commons License 2000.12.12 0 0 471
lehet.hogy.én.jövök!

A többi kérdésedre majd mások...

Előzmény: lehet.hogy.én.jövök (470)
lehet.hogy.én.jövök Creative Commons License 2000.12.12 0 0 470
Kedves barátaim!

Én a BSA egyik potenciális áldozata vagyok.
A tisztelt nagyérdeműhöz a következő kérdésekkel fordulok:
(a kérdések egyaránt vonatkoznak egy esetleges rendőri vagy BSA ellenőrzésre)
Aki (cég) eddig nem kapott BSA levelet,kaphat e még vagy ez a 6000-res kampány már lezárult?
Ha valaki kap levelet, és megmutatja a BSA-nak gépeit,és az "rendebenlevőnek" találja akkor a BSA irányából számíthatok e bármilyen további akcióra (rendőrség) vagy egy ideig békénhagynak? (Ebben az esetben persze még feldobhat a szomszéd a rendőröknek mert pl. ráüvöltöttem a kutyájára hogy "KORCS!")
Adott esetben ha valaki pl. egy üres winchesterű /winchester nélküli gépet mutat meg a rendőri/BSA házkutatásra, mondván hogy most éppen nem használják, megteremti-e annak vélelmét,hogy a gépen volt illegális szoftver, de eltávolították?
Az,hogy egy gépen pl. csak operációs rendszer található (semmilyen +alkalmazás nincs)
megteremti-e annak vélelmét,hogy a gépen volt illegális szoftver, de eltávolították?
Mi a helyzet az OEM szoftverrel? 2 év elteltével valóban használható e az OEM szoftver más hardverrel is ahogy itt elhangzott?
Bizonyítja e a winchesteren vagy CD-ken, floppikon található DOKUMENTUM (doc,ppt,xls stb.) fájlok léte az esetleges illegális szoftver felhasználást? Tehát egy winchesteremen található *.doc Word dokumentumról következtethetnek-e arra,hogy korábban ezt - egy esetleg illegális- Worddel hoztam létre? Elvileg válaszolhatom azt hogy a kollegámtól kaptam.
Mi a helyzet a számíógépes újásgok mellékletén kapott programokkal? Az ingyenes "kipróbálási idő" ugye minden esetben a pogram INSTALLÁLÁSÁTÓL KEZDVE számolódik?
Legálisak-e a szgépes.újságok mellékletén kapható, interneten letölthető, vagy ISP-ktől kapott CD-ken található Internet böngészők?
Mennyire alapos a házkutatás? Arról hallottam, hogy ha beengedem a BSA embereit akkor csak azokat a gépeket nézik meg amiket egy űrlapon bejelentettem. Gondolom a rendőrség már "alaposabb munkát végez" Elrejthető-e (biztonsággal) valamilyen, esetleg illegális adatot tartalmazó adathordozó megfelelő helyre (pl. itt hallottam páncélszekrényről) vagy az ÁVH-s/ behajtóbrigádos "lesöpört padlás" metódussal minden lehetséges helyet, pincétől a padlásig átkutatnak? (erre lehetőleg olyan válaszoljon akinél már volt ilyen házkutatás)
Gyakorlati kérdések: (jobb félni mint...)
Melyik, még kapható / kiadótól visszamenőleg megrendelhető szgépes lap mellékletén található meg a StarOffice for Windows?
Mobil rack kizárólag arra alkalmas,speciális wichesterrel együtt szereltethető be, vagy már meglévő normál winchester is "mobilizálható"?

Kérem aki tud válaszolni válaszát küldje el a "mailto:bsa334455@freemail.hu" címre is, mert nem biztos hogy nézem a fórumot.
Bocsánat hogy nem tudok valódi nickemen/ímélemen szerepelni, de láttam már a terminál fórumos beírásai miatt lebukott GSM-hackert. (igaz ő a telszámot is beírta)
Figyelhetik ezt a fórumot is.
UGYE HOGY FIGYELITEK KEDVES BSA&ORFK???

baráti üdvözlettel
egy potenciális áldozat

eksön_ Creative Commons License 2000.12.12 0 0 469
Jó.
Tőlem sértegethetsz is, attól még az árszabályozás nem megszünteti, hanem létrehozza a monopóliumokat. csak nézz körül, az így szabályozott piaci szegmensek mind monopolisztikusak. A piac által kitermelt monoóliumok meg előbb utóbb a saját dugájukba dőlnek, ezzel nem azt mondom, hogy nincs szükség a piac szabályozására, meg a monopóliumellenes szabályozókra, hanem azt, hogy a meglévők elégségesek. Az M$ ellen is lehetne fellépni a magyar versenytörvények alapján, akár neked is ha nem tetszik, meg lehet fogyasztóvédő mozgalamat szervezni, erre M$ ellenségeit szponzornak felhívni, stb.
Lehet aztán az állam beavatkozását is kérni, szaladni anyu szoknyájához védelemért, csak ne csodálkozzon senki, ha állam bácsi majd még több pénzt fog kihúzni a zsebünkből erre hivatkozva.

Persze, minden vállalat a minél nagysobb piaci részesedés megszerzésére törekszik, akár versenyellenes eszközökkel is. Ezért vannak a versenyszabályozó törvények. tessék őket alakalmazni.

Még valami, én már a koromnál fogva sem tanultam Marx bácsit ideológiai alapon, de azért van fogalmam róla, mi volt elméletének lényege. És azt is tudom, hogy a kereslet-kínálat piacszabályozási elmélet nem Marxtól, hanem jóval azelőtti időkből származik, meg azt is, hogy az az elmélet egy hipotetikus piacot ír le, a létező valóság sokkal bonyolultabb. Ezért nem is ringatom abba hitbe magam, hogy egy kis rendcsinálási hőbörgéssel, meg kemény állami föllépéssel, majd minden megoldódik.

Jobb, ha beletörődsz, hogy a monopóliumoknak igen sok közük van a tetszetős piaci verseny elméletekhez, azokban gyokerezik, kialakulásuk, és összeomlási folyamataik azok alapján magyarázhatók, és ez nem csak a monopolista, hanem az oligopol piacra is igaz.

Előzmény: KovA (467)
SaGa Creative Commons License 2000.12.12 0 0 468
eksön_!

Részben igazad vagyon az OEM ügyében. Nem mimden esetben a M$ gonosz mesterkedése. De alapjaiban az.

Az a helyzet, hogy nem egész egy éve pattant ki az a balhé ami megvilágosította a dolog lényegét.

Ebben nem a wincsivel eladott OEM-ekről volt szó, hanem a gépekkel adott OEM Windows-ról. A tényállás: a Microsoft szerződött a PC gyártókkal, hogy adhatnak a gépeken OEM Windows-t. Eddig még minden OK, a gyártó ad a vevőnek olcsóbb, néha jobb rendszert. Azért jobb néha, mert a jobbak a saját spéci drivereiket is belerakták.

A probléma ott kezdődött, hogy voltak, akik nem kérték a géppel a Windowst valamiért. Vagy mert volt már, vagy mert esetleg OS/2-t akartak rá tenni. Kiderült: úgy nem lehet. Csak Windows-zal együtt! Miért? Mert a Microsoft nem az eladott Windows darabszám, hanem az eladott processzorok!!! száma után kérte a licencdíjat. Zsarolással (vagy megkötöd így, vagy nem kapsz semmit) vette rá a cégeket erre az előnytelen szerződésre.
A cég ettől kezdve fut a pénze után és minden vevőjének elad egy OEM Windows-t, mert a licencdíjat akkor is ki kell fizesse, ha a vevő sohasem fog Windows-t használni.

Ettől kezdve a kép már erősen azt mutatja: valahol mégiscsak a M$ erőszakolja ránk a terméket, igaz: áttételesen... Tulajdonképpen a "nagy M$ per egyik indító tétele volt a fentebb vázolt esetsor (merthogy többek is ebben a csapdában vergődnek)...

SaGa

KovA Creative Commons License 2000.12.12 0 0 467
Kedves ekson_ !
''lemondanak árrésük egy részéről abban a reményben, hogy így az eladási volumen növekedése kompenzálja a kiesett árrést'' : no ezt magyarazd el bovebben, mert nem ertem, hogy a nagyobb volumen az olcsobban megvasarolhato OEM szoftverbol van-e (ez kapcsolt Winchester nelkul is mukodne, sot lehet, hogy meg nagyobb volument eredmenyezne) avagy abbol hogy Winchestert is vettel, amibol viszont a M$ nem remelhet hasznot maganak csak a tobbi gyartonak.
Nem errol van szo: ez a taktika a piac meghoditasanak es a dominancia megszerzesenek a taktikaja: ahol csak sejteni lehet, hogy uj gep all ossze, kedvezmenyesen adjuk az op-rendszert nehogy valamilyen konkurrens oprendszer kerulhessen a gepre. (Tehetjuk, ha a fejlesztes mar megterult, a tovabbi darabok joforman koltsegmentesen eloallithatok.)
Sot azok a gyartok, akik elkotelezik magukat, hogy minden gepukhoz eladnak egy M$ oprendszert extra kedvezmenyeket kapnak. Jol olvastad: ELKOTELEZIK magukat.
Ha nem teszik be is csukhatjak a boltot, mert az extra engedmenyek hianyaban versenykeptelenek a M$ huberesekkel szemben.
Nehany eve az AlbaCompnal vettunk PC alapu penztargepet amit halozatba kellett kotni a keszletnyilvantartassal. Miutan a teljes halozat ossz vissz 6 gepes es a program DOS alapu NovellDOS 7 oprendszert kertem hozza. Kozoltek, hogy azt vehetek naluk kulon de nekik el KELL adni hozza az MSDOS 6.22-t.
No, erre adj nekem magyarazatot.
Nos, ha a piac liberalizalt, es a gyartok olyan szerzodeseket kotnek egymassal es kenyszeritenek ram amilyet akarnak, akkor legyen a masik oldal is liberalizalt: a piac az en piacom is es mint vasarlo meg akarom szabni, hogy milyen feltetelekkel lehet ott arusitani.
Amirol te irsz az egy szep elmelet, mukodik is valamennyire, amig van verseny, de mihelyst monopolhelyzetek, erdekmonopoliumok cegek kozotti szovetsegek alakulnak ki, nos ezek egysegesen tudnak follepni a vasarlok szetszort tomegeivel szemben. Ha ugy tetszik: diktatura.
A Micro$oftnak igenis megterul az OEM darabonkent is van rajta haszna es nem a Winchester az alaplap stb. arresebol, igy hat nem felaron kapod, hanem igenis a ketszeres ar feleert.
Ez az uzletpolitika igenis egy ravasz trukk, strategiai huzas a monopolhelyzet kiepitesere es megteremtesere.
Az USA-ban mar erre rajottek, csak eppen Bill Gatesunk jo nehany evnyi orrhosszal vezet az ottani jogaszok elott, az USA jogaszai pedig legalabb evtizednyivel a magyar jogaszok elott. Nem veletlenul kovetelik, hogy hozza nyilvanossagra a partnereivel kotott szerzodeseket, meg azt is, hogy egyforma felteteleket biztositson az ugyfeleinek.
A ''gonosz M$ mesterkedesei''-rol. Nos ha a monopoliumra valo torekves nem bun, sot megengedett, akkor a ra valo torekves kenyszer is, igy hat nem okolhato a M$ sem, mert nem tesz mast, csak gatlastalanul kihasznalja a lehetosegeit, amit meg is kell tennie. Sot, ha az igazsagszolgaltatas gyenge, es a szabalyok megszegesebol szarmazo uzleti haszon nagyobb mint a buntetes merteke: akkor a cegek a torveny megszegesere kenyszerulnek, mert a torvenyszegok elonyhoz jutnak a torvenytisztelokkel szemben es az utobbiakat eltorlik a fold szinerol. Igy mukodnek bizony a cegek a versenygazdasagban. Ha a fociban a kezezest nem buntetik, akkor a masik csapatnak is be kell vetni a kezet. Ha vak a biro es nem latja a gancsolast, akkor a masiknak is gancsolni kell.
A biro lehet, hogy a legnepszerutlenebb ember a palyan, de nelkule agyonrugjak egymast a jatekosok.
Igy nem irom ala, ha valoban az a velemenyed, hogy a kereslet kinalaton kivul minden mas szabalyozas tobbet art mint hasznal. A monopoliumoknak nem sok koze van mar a tetszetos piaci verseny elmeletekhez.
Meg fogsz dobbenni: tudod kikre emlekeztet engem, ahogy folleptel a piacgazdasag vedelmeben ? A regi agit-proposokra. Jol megtanultad a lecket, ahogy csak ok.
Ok ugyanugy meg tudtak magyarazni miert jo az ami rossz, ahogy most te magyarazod. A dolog sajnos nem ilyen egyszeru. Es meg valamit elarulok: akkor ugyanugy vitaba szalttam az akkori rendszer hiveivel, mint a mostaniakkal, ilyen koponyegforgato vagyok. Csak en akkor mondtam nagyjabol azt amit te most mondasz.
S Marx-ot es a tobbit akit belenk probaltak sulykolni akkor ertegettem ugyan de igazabol csak most ertem meg.
Akkor nem olvastam el a Toke-t de most, ha volna ra idom erdekelne. A lenyeg az, hogy raismerek arra amit irt.
Szoktam is trefasan mondani: nalunk jobban talan senki nem ismeri ezt a rendszert, nekunk az elmeletet is tanitottak pedig muszaki egyetemre jartunk. Most pedig itt a gyakorlat.
Kerlek, ne haragudj meg ram a nem epp hizelgo parhuzamert, csak azt szeretnem, ha megertenel.
A latszat csal: alapvetoen nem a M$-tal van bajom, hanem azzal amit megtestesit. "Nem test es ver ellen van harcunk...."
KovA
Előzmény: eksön_ (463)
verz Creative Commons License 2000.12.12 0 0 466
Kedves hmm!
Ilyen pl. az Enc. Britannica, a Virgin, de a kis cégek zöme is! Nem sorolom tovább! Látogass el egy Interneten szoftvert értékesítő cég honlapátjára, ott találsz még bőven.
LUCzI FERencz Creative Commons License 2000.12.11 0 0 465
Bocs, úgy akartam írni, hogy vettél egy _bármilyen_ alaplapot, pl. egy 286-ost 1000 Ft-ért...

Természetesen a vevő tudta, mit vesz, és ez az OEM szabályok nyilvánvaló kijátszására ment ki.

Nem akarok hitvitát nyitni, nem ennek a fórumnak a témája, nagyon nem akarok off lenni, de játékot leszámítva, házi használatra a Linux a megoldás.

Előzmény: tudorapo (457)
eksön_ Creative Commons License 2000.12.11 0 0 464
Alkatrészárak: az alkatrészek több okból drágábbak, mint az összeszeret termék. Az egyik a lent leírt árrésengedménytechnika, a másik a fix költségek nagyobb arányú rakódása, a harmadik a teljes termék vásárlására való ösztönzés. Ez teljesen rendben vanígy, hiszen az emberek nem állnak le a kávédarálót vásárlással. ha megtennék, nyilván alaktrészgyártásra állnának be. a piac legjobb szabályzója a kereslet és a kínálat egyensúlya. Ebbe adminisztartív szabályzókkal való beavatkozás nagyobb károkat okoz, mint amilyen előnyöket el lehet érni vele, nézd csak meg az áram, vagy a telefon árát.
Előzmény: KovA (462)
eksön_ Creative Commons License 2000.12.11 0 0 463
Az OEM esetében szó sincs semmiféle visszaélésről, hiszen akár vinyót, akár W$ vehetsz külön külön is, de együtt olcsóbban adják, mert a gyártók (vagy az egyik)lemondanak árrésük egy részéről abban a reményben, hogy így az eladási volumen növekedése kompenzálja a kiesett árrést. Ez nem árukapcsolás, hanem klasszikus értékesítési technika. Nem kell mindenhol a gonosz M$ mesterkedését szimatolni, mert ez már kezd paranoiára hasonlítani.

Tehát nem duplájáért kapod külön-külön, hanem együtt olcsóbban. Ez különbség, mégha a végeredmény rád nézve azonos is.

Persze szabjuk meg a gyártóknak, hogy ugyanazt a terméket ugyanazért a pénzért adhatja. sőt azt is szabjuk meg neki, mennyiért adhatja. Aztán kiáltsuk ki a népköztársaságot és mindenki érdeme és munkája szerint részesülhessen a közjavakból... és így tovább. Nem állítom, hogy a rendszer a legjobb ami ma Mo-on van, mindig lehet rajta javítani, de a piacon mindenki annyiért ad el valamit amennyiért megveszik, ha akarja két különböző vevőnek különböző áron, passz. Ha drágállod, legfeljebb nem veszed meg. Van alternatívája, ez közismert, több is, ingyenesen is.

Előzmény: KovA (462)
KovA Creative Commons License 2000.12.11 0 0 462
Kedves ekson_ !
Amit a dobozra irnak az kabitas - mondod. szerintem meg az egesz az. Eleve vizsgalni kene, hogy milyen alapon szabhat valaki olyan folteteleket, hogy az o kutyujet csak ezzel vagy azzal egyutt veheted meg. Mer' oneki ugy teccik ?
Eloszor is a Microsoftnak mas kutyujehez semmi koze. Elvileg mondhatna a Quantum pl., az en winchesterem pedig nem adhato vindozhoz. No persze nem mondja sot orul neki, hogy a vindoz az o kutyujenek a forgalmat is noveli.
Igy nezve a dolgot a ket ceg erdekszovetsege, ha ugy tetszik erdekmonopolium, ami a vasarlot olyan dolgok megvetelere kenyszeriti, amire eredetileg esetleg nincs szuksege.
Mit szolnal pl. ahhoz, ha a MOL kitalalna neked, hogy gazolajat csak Gumiabronccsal kapsz a jelenlegi aron, kulonben meg a duplajaert. Megteheti, monopolium. A gumiabroncsgyar is orulne neki. Neked is van valasztasi lehetoseged, szoval mindenki boldog. A ketszeres ar feleert is vehetsz benzint, es meg egy gumiabroncsot is kapsz hozza.
Bizony meg kene szabni a szoftvergyartonak, hogy ugyanazt a termeket egy aron adhatja, es ha az draga, hat majd kevesebbet vesznek (es tobbet lopnak) belole, aztan majd leviszi az arat. Ja hogy egy termek attol lesz kulonbozo, hogy rairjak, hogy OEM ? Meg hogy mas cimket tesznek ra ?
Ahogy a financ is kiszagolja a cefret akarmilyen formajaban csomagolasban stb. ugy ezt is meg lehetne es kellene fogni.
Mert itt bizony nem arrol van szo, hogy olcsobban kapod az OEM-et, hanem arrol, hogy tul dragan a dobozost !
A gyarto ne szabjon felteteleket, a piacot nemcsak a gyarto oldalarol hanem a vasarlo oldalarol is liberalizalni kell, amit o gyartott az az ove es ha kivitte a piacra akkor barkinek joga azt megvasarolni. S, ha netalan Winchestergyarat alapit a Microsoft es azt mondja, hogy az o Winchesterevel kell megvenni ezt se tehesse meg: legyen jogom az "osszeszerelt" arut alkatreszenkent megvenni (hiszen regen koteleztek is a gyartokat alkatreszutanpotlasra) es az alkatreszek aranak osszege ne lehessen magasabb a teljes keszulek aranal.
Mert ez is egy aljas trukk amit a gyartok alkalmaznak: a nyomtato fejet annyiert adjak, hogy kis hijan egy uj nyomtatot vehetsz belole mert tudjak, neked annyit is meger, mert meg mindig olcsobb mintha ujat vennel. Atveres a kobon.
A szabadsagelv azt jelenti, hogy mas szabadsagat nem szabad korlatozni. Na kerem itt bizony kemeny visszaelesek vannak: egyebkent is az alkatreszarakkal minden fronton a kavedaralo forgoreszetol az autoalkatreszekig.
A monopolium hatalom.
Persze lehet a visszaelest jognak is foltuntetni, csak akkor ne csodalkozzon az igen tisztelt kapitalista-imperialista-monopolista, ha itt ott arczul csapjak az orczatlant. Osszessegeben sajnos meg igy is o a nyero.
Sot a legjobb, ha olyan nyomtatot fejleszt, aminek valami olcson eloallithato specialis alkatresze 4 ev alatt bedoglik. Direkt valami ilyen celra keszitett kutyu. Fontos, hogy mas gyartonak ne legyen egyszeru gyartani. 4 ev alatt igen sok ilyen nyomtatot vesznek tole, mindenki boldog, aztan lehet megegyszer kaszalni a kutyuvel. Ahol a cserekutyu mondjuk ezentul mar evente becsodol. A ceg tovabbi eladasait mar nemigen veszelyezteti, hiszen 3 ev alatt mielott az elso idozitetten tonkremenne mar kifuttatja a tipust, aztan uj tipus uj bizalom. De ha ad a nevere, akkor alapithat valami kis ceget, ami majd 3 ev mulva megszunik, illetve csak kutyut gyart, amig megeri. Szabad ilyet csinalni ? Szabad. Eljenek a monopoliumok ! Es mi meg csodaljuk oket !
A monopoliumok hatalmat a kozosseg erdekei szerint kell korlatozni kemeny torvenyekkel ugy, hogy a tisztesseges mukodest lehetove tegyek, de a tulkapasokat megakadalyozzak. Ha ugy tetszik a tarsadalom alapitson egy monopoliumot a monopoliumokkal szemben, ezzel megszunkik a monopolium teljhatalma (bipolium lesz belole :-) ).
Ez pedig lassankent tervgazdasag...
KovA
Előzmény: eksön_ (448)
bixi Creative Commons License 2000.12.11 0 0 461
Amúgy a számlára azt kell iratni: alaplap. Akkor már jó is :-))
Előzmény: tudorapo (457)
eksön_ Creative Commons License 2000.12.11 0 0 460
Kösz.
Előzmény: SaGa (459)
SaGa Creative Commons License 2000.12.11 0 0 459
eksön!

Nézz át az euroastra-ra! Ott részletes dokumentációt találsz az egész ügyről. A kezdetektől az (eddig) utolsó tárgyalásig.

Az ügy nagynyílvánosság elé kerülése az euroASTRA gazdájának köszönhető, ha Ő nem veri ki a balhét a neten, tán csak az itéletről hallkunk egy kis hírt. Pósvári Sanyi folyamatosan tudósít, az érdekeltekkel riportokat készít, nyomon követi az eseményeket....

Az euroASTRA valamelyik fórumán, vagy valamelyik riportban, ha emlékeim nem csalnak, valaki határozottan megírta, hogy WZs férje is résztvett az ügyben, mint szakértő.

Lehet, hogy legenda, de akkor ott a forrását is megtalálod, s kikérdezheted.

SaGa

Előzmény: eksön_ (458)
eksön_ Creative Commons License 2000.12.11 0 0 458
Az ügyben szakértőként nem járhat el, akitől az ügy elfogulatlan megítélése nem várható el. véleményem szerint a nyomozásban résztvevő rendőr férje ilyen személy. A bíróság ezen indok alapján biztosan kizárná. És itt nem kell hosszas bizonyítás, hogy akkor most elfogulatlan vagy nem. ugyanis nem ezt kell bizonyítani, hanem hogy az nem várható el tőle, hogy elfogulatlan legyen. Perzse trükközni lehet, de szakértőként elsősorban és a gyakorlatban szinte kizárólag a bejegyzett igazságügyi szakértői intézetek tagjai adhatnak szakvéleményt.

Én azt állítom, hogy egy ilyen magasra földobott labdára az ügyvédek biztosan lecsaptak volna, és az ügyészség sem vállalta volna, hogy ilyesmin bukjon meg a vád. Ezért gondolom úgy, hogy ez a szokásos legendák egyike.

tudorapo Creative Commons License 2000.12.10 0 0 457
És ezzel szerzői & szomszédos jogok sértését követték el. Mert az OEM-et (az eddigiek alapján) a 286-os alaplapon kellett volna futtatni, ami ugye nem lehetséges. Esetleg akár a vásárló megtévesztése is megjelenik?
Amúgy ügyes:)
Előzmény: LUCzI FERencz (456)
LUCzI FERencz Creative Commons License 2000.12.10 0 0 456
X. város Y. számítástechnikai boltjában Z. éve az volt a szokás, hogy ha vettél náluk egy 286 alaplapot (1000 HUF) akkor ahhoz megvehetted az OEM Win95-öt, 45000 HUF szoftverár helyett az OEM olcsóbb áráért, 22000 HUF-ért.
Előzmény: KovA (447)
Qqberci Creative Commons License 2000.12.10 0 0 455
Már harmadszor fordul elő velem, hogy gépvásárlásnál hadakoznom kell, hogy nekem nem kell az előtelepített KÍNROSSZ 95 vagy 98 vagy NT rendszer, gyalulják le, nem akarom kifizetni, mert mást használok. Teljesen Microfos és így BSA-független gépeink vannak a családban, négy darab. Nem vagyok híve a lopott SW-nek, már csak azért sem, mert magam is így keresem meg a kenyeremre való vajat. Ami viszont most a BSA égisze alatt történik, az vérlázító! Sebők Böske néni ilyet nem csinált (ki is ebrudalták).
nekem 8 Creative Commons License 2000.12.10 0 0 454
Sziasztok!

A szakértői díjak igen bürokratikus módon vannak megszabva. Összegekkel kapcsolatos konkrétumokat nem tudok a jelen esettel kapcsolatban, esetleg utánanézhetek.
A rokoni kapcsolatos dologot -bár előző hozzászólásaid nagy jogismeretről adnak tanubizonyságot- szerintem nem jól értelmezed.
Rengetegszer fordul elő, egy-egy (nem feltétlenül számtech.) szakértő rokoni kapcsolatban áll, az adott kapitányságon dolgozó rendőrrel. Valószínüleg úgy van megoldva a pécsi ügy (nem vagyok pécsi lakos,) hogy 1. nem a rendőrnő vezeti (papíron) a nyomozást 2. nem közvetlenül a férj a szakértő, hanem pl. egy cég. És azt senki sem fogja tudni bebizonyítani, hogy a pécsiek azért álltak rá ilyen vehemenciával erre az ügyre, hogy az ominózus személyeknek megbízást szerezzenek.
Esetleg komolyabban utánanézhetek a dolognak bár nem hiszem, hogy ennyivel az ügy kirobbanása után még lenne értelme.

Előzmény: eksön_ (453)
eksön_ Creative Commons License 2000.12.10 0 0 453
A helyzet az, hogy ez nagyon olyan városi legenda szagú. Ugyanis a "rendőrnő férje" mint szakértő minden a nyomozóhatóság (amelyben a feleség szolgál) által végzett nyomozásból ki van zárva, mint szakértő, és az ügyvédek azért nem olyan hülyék, hogy erre az eljárási hibára ne csapnának le. Másrészt a szakértői díj hatóságilag megállapított, és nem valami extra hatalmas összeg.
Előzmény: nekem 8 (452)
nekem 8 Creative Commons License 2000.12.10 0 0 452
Sziasztok!

Csak most találtam rá a topicra.
(végigolvastam, úgy találtam, hogy a köv. részlet még nem hangzott el, ha mégis akkor bocs)
A pécsi ügyben van egy nem elhanyagolható mozzanat, ami -legalábbis számomra- megmagyarázza, hogy miért volt fontos a rendőröknek a szerencsétlenek számítógépét lefoglalni és átvizsgálni.
Az ominózus pécsi rendőrnő férje egyben a helyi rendőrség (egyik?) hivatalos számítógépes szakértője. Ő vizsgálta át, persze -gondolom én- nem csekély szakértői díjért a pc-ket.
Ezt még az egyik a házkutatásokban is részt vevő rendőrhaverom mondta anno.

hmm Creative Commons License 2000.12.09 0 0 451
Sorold lészíves, mert akiket eddig felsoroltál azok nagy multik, akik megengedhetik maguknak, hogy ezt bevállalják.
"Felbontott szoftverhez" "Dobozos" szoftvergyártó magyar cég kell. 100%-os magyar tulajdonút ilyet nem ismerek.
Előzmény: verz (450)
verz Creative Commons License 2000.12.08 0 0 450
hmm!
Amerikában minden általam ismert szoftvercég 10-90 napos feltétel nélküli visszavételi garanciát ad (Adobe, Quark, Norton... soroljam még?)
Mondj egy olyan magyar céget céget, amelyik visszavesz akár 1 napon belül is egy felbontott szoftvert!
Előzmény: hmm (436)
gitaros Creative Commons License 2000.12.08 0 0 449
Original Equipment Manufacturer.

Pl. a Sharp legyartat a Texas Instruments-el egy rahedli szamologepet es csak raragasztja a SHARP matricajat. Itt a TI az OEM

eksön_ Creative Commons License 2000.12.08 0 0 448
Amit a dodozra írnak az kábítás, meg nincs is semmiféle kötelező ereje. A M$ W$-nak OEM feltételei: adható egy processzor+alaplap vagy egy HDD vásárlása esetén. Egy teljes gépben ugye mindkettő benne van. Mindig a szoftvergyártó határozza meg milyen föltételekkel hajlandó olcsóbban adni a viszonteladónak a szoftvert. Van amikor a viszonteladó "csomagolja" pl. W$, de van amikor a hardvergyártó, például a dodozos DVD meghajtók vagy CD írók esetében.
Előzmény: KovA (447)
KovA Creative Commons License 2000.12.08 0 0 447
Elvileg az OEM-sem "csatolt aru", hanem a viszontelado egyben "gyarto" is, aki a gyartasi folyamat soran az OEM szoftvert osszeszereli a hardware-rel, akarmilyen hulyen hangzik is.
De valaki azt is megmondhatna (ne en legyek), hogy mit is jelent az a mozaikszo OEM.
A szerzodesen az all "Kizarolag uj PC-vel valo forgalmazasra !"
Elvileg a gyarto osszeszereli a PC-t "beleszerkeszti" azaz telepiti az OEM software-t es eladja a gepet egyben.
Hogy hogyan lett a gepbol alkatresz ez mas kerdes.
Talan igy: a gep monitor nelul is gep. Sot egy winchester is alkalmas az OEM software hordozasara. No persze CD is. Ezek mind "foalkatreszek". Akkor miert ne lehetne mindjart alaplappal is adni, merthogy az is foalkatresz. Aztan miert ne lehetne ezekutan processzorral, memoriaval, meg tapkabellel egyutt adni. A lenyeg mindig is az volt: doljon a penz, akarhogy !
A viszonteladonak is jol jott: a "kedvezo" feltetellel kikenyszeritheto a vasarlas. Fogy a tobbi szemet is, a CD, a winchester s a tobbi. Igaz egy CD eladasa melle, mar nem eri meg tamogatast adni az OEM Software-hez, amire a szerzodes kotelezi, mint gyartot (!), de nem baj majd elsummantjuk a Supportot. Egyutt szidjuk a felhasznaloval a BillGecit es kesz. Mindketten uberokosok leszunk ettol, de csak az a hulye lesz gazdag, nekem - viszonteladonak csurran cseppen, a vevo meg jol megszivja de cserebe o erezheti magat a legokosabbnak. Ugy kell neki, mit akar felaraert tamogatast. Vette volna ugyanazt meg dupla aron, akkor legalabb jarna a tamogatas, ha nem is kapna.
De elmondhatja, hogy jar. A szaja.
KovA

PS: BSA-s, barataim miert nem nyilatkoztok ! Tudom hogy itt lapitotok valahol: vedjetek kenyerado gazdatok erdemeit !
Tudjatok, nagyon szeretunk am mi benneteket...
Ti csak a dolgotokat teszitek, tudjuk...
Ismerunk ilyeneket egyeb dolgok kapcsan is.
Elszegodtetek Bill berencenek, ki maga is nagy torvenytisztelet mintakepe, ha az o profitjarol van szo, kiveve ha az o profitjarol van szo :-)... bizonyara azert folyik annyi per a cege ellen. Az a jo torveny ami neki hasznos, a tobbit meg lehet szegni. Ja, hogy majd valtoznak a torvenyek, Billy baratunk majd kilobbizza a neki kedvezo torvenyt csak penz kerdese, az meg van neki ? Ja hogy mibol is, hiszen nem mi fizetjuk meg annak a koltseget hogy ti bennunket szivathattok az igazsag bajnoka Billy neveben ? Bizony en is megfizettem, egy illegalis vindozom sincs kiveve az otthonit. Ahhoz kepest igencsak undorito es tisztessegtelen az orokos fenyegetozesetek es kodositesetek. Miert ne tudhatna a diak, hogy mibol vizsgaztatjak ? Miert nem adjatok ide nekunk a nagyokos vizsgaloprogramotokat ? Attol feltek esetleg olcsobb megoldast talalunk mint M$ programot venni, mert tudni fogjuk mi nem illegalis szerintetek ?
Azt akarjatok, hogy azt higyjuk minden illegalis, ami nem az altalatok kepviselt cegektol van mi ?
Csak a hologrammos licensz az igazi mi, amit bolcs modon a kezikonyvre ragasztottak a gazdaitok, hogy mielobb elkallodjon. Hallgattok mi ?!
Legalabb annyit mondjatok, hogy "Buuuu..."
Ennyit meg a tehen is mond, ha belepsz az istalloba.
Buuuuu !

Előzmény: KovA (446)
KovA Creative Commons License 2000.12.08 0 0 446
Hm. Az egyik szempontbol teljesen jogos, hogy feltuntetem, mert hulye dolog volna az osszes hardvert kulon kulon foltuntetni OEM-mel es anelkul. A kulon foltuntetett OEM ar a nyers valosagot tukrozi a legrovidebb formaban.
A masik dolog pedig az, hogy az OEM ajanlati csomagnak resze (ha mindjart egyszerre tobbnek is) es az M$ nem szereti, ha foltunteted.
Nekem egy viszontelado mondta ezt, akinek kuldott az M$ OEM szerzodest - most vagy o ertette felre vagy ugy van ahogy mondta. Ha akadna itt egy viszontelado, aki vegigragta az M$ szerzodesek tartalmat es folteteleit akkor gyorsan eldolhetne mi is az igazsag.
Amugy ugyanazt a CD iro programot is megkaphatod kulonbozo irokhoz. Csak az iroprogram fejlesztocegek nem olyan szemermesek az ar kulon megadasaval kapcsolatosan.
En mar lattam csak iroval egyutt kaphato program arat is kulon feltuntetve. Nincsen kulonbseg.
KovA
Előzmény: eksön_ (445)
eksön_ Creative Commons License 2000.12.08 0 0 445
Na igen...

Az OEM-et én írtam. Teljesen jogos hogy feltüntetik az árat, mivel OEM szoftvert nem csak teljes géppel lehet kapni, hanem alkatrészekkel is. Akkor nem jogos az árföltüntetés, ha a szoftver a "box", azaz egy ajánlati csomag része. Pl. CD íróhoz adnak a CD író programot, így szállítja a gyártó. De pl. egy teljesen mindegy milyen márkájú vincseszterhez akármelyik viszonteladó csatolhat kedvezményes árú OEM W$-t. Még a kisker árrés különbözete miatt ez különböző lehet viszonteladónkén.

Előzmény: KovA (444)
KovA Creative Commons License 2000.12.08 0 0 444
Eeeegen. A bibi csak az volt, hogy a ceg (egy nagyker) ahol a problemat meg kellett oldani ket napot allt emiatt es milliokat veszitett. A sztori roviden:
. Kb 15-20 gepes nagykereskedelmi rendszer NT+novell Netware halozat reszben Clipper alapu ugyviteli rendszer reszben meg Delphi+InterBase alapu rendszer
. Az eredeti rendszergazda otthagyta a ceget, szarul fizettek ugy 70 brutto korul ! (Most tobb mint duplajat keresi)
. Gyorsan folvettek egy majmot, aki nem csinalt semmit, hibat sem viszont jo nagy telefonszamlakat a cegnek a radiotelefonnal ezert ki kellett rugni.
. Gyorsan megint folvettek ezuttal egy ertelmes fickot aki belecsoppent az egeszbe, meg keves tapasztalata volt viszont csinalt valamit amibe hiba csuszott (ugy mondtak neki) majd megijedt es ijedteben gyorsan ujratelepitette az NT-t mire meghalt a halozat a rossz TCP/IP beallitasok miatt.
. Ket nap allas utan odahivtak, az IP-cimeket gyorsan rendbetettem (3 halozati kartya is van a szerverben) mire a rendszer foleledt, viszont a BSA be volt jelentkezve es a licenszszamok rosszul voltak beallitva, a valtoztatasok meg naplozva vannak es kulonben is jobb az egeszet ujratelepiteni. Az NT kliensek nem igazan akartak ralelni a szerverre (a halozat nem tallozhato vagy a fiok megvaltozott vagy valami ilyen hulye hibauzenet) a Win kliensek azonnal raleltek. Kesobb kiderult, hogy az NT klienseket nem kell ujratelepiteni, viszont egy ket oraig varakozni kell illetve most mar azt is tudjuk, hogy a tartomanybol ki illetve beleptetes (atallitas) felgyorsitja a folyamatot.
. Az ujratelepitest a rendszergazdi elvegezte a hetvegen mire hetfon tetu lassu lett minden Bejelentkezes 3 perc+ uzemkozbeni lassulasok).
No itt hivtuk a Supportot azt hiszem.
. Visszahivtak a regi jo rendszergazdit javadalmazas fejeben allitana helyre a rendszert.
. Regi rendszergazdi kuzdott szombattol vasarnap estig, eredmeny nuku.
. Reszvetlatogatast tettem vasarnap este a cegnel, ahol mindketto magaba zuhanva ult a hosszas kiserletezesektol kifaradva.
. Nehany meg ki nem probalt dolgot javasoltam: a lassulas ugy volt reprodukalhato, ha ket munkaallomas egyszerre lepett be. Kulon kulon semmi abnormalis nem tapasztalhato, persze munka kozben ismet eloallnak nehezen reprodukalhato allapotok, ahol a rendszer magabazuhan hosszu idore.
. Megneztuk a processzor idot, vajh melyik processz kinlodik es a szerveren-e avagy a munkaallomason.
Kiderult, hogy mindenhol minden processz lazsal (az Idle processz fut) mintha senkinek nem lenne semmi dolga, ez fizikai hibara interruptvesztesre vagy adatcsomagvesztesre utal.
. Javasoltam lepjunk be a programba a szerveren es az egyik fizikai alhalon levo munkaallomassal egyszerre.
Problema nem jelentkezett.
Probaljuk ket kulonbozo fizikai alhalon egyszerre.
Problema nem jelentkezik.
A ket fizikai alhalot logikailag egyesitettuk (IP alhalozati cimet egyformara allitottuk.
Problema nem valtozik, kulon fizikai alhalon bejelentkezve jo azonoson rossz, hogy logikailag egy a halo nem oszt es nem szoroz.
Ebbol arra kovetkeztettem, hogy a hiba valahol fizikai szinten van, halokartya vagy valami ilyesmi.
Nem feszitem tovabb a hurt: a hiba gyokere az volt, hogy az uj rendszergazdi ujratelepiteskor nem talalvan az egyik halokartya meghajtojat kicserelte azt egy masik egy a mar bentlevovel egyezo tipusura, amelyek egyebkent utkozesmentesen es jol voltak beallitva, a regi rendszergazdi fel ora mulva boldogan folhivott, visszacserelte az eredetire a halokartyat mire a rendszer megjavult. Hazamenni mar nem volt erdemes hajnali 5-kor boldogan vartak a nem kevesbbe boldog felhasznalokat uditosdoboz es pizza maradvany-romok kellos kozepen.
Nna. Hat azt hiszem ebben a helyzetben a Supportot is a hajamra kenhettem volna. Hasonlo esetem volt mar Novell szerverrel, ott ket egyforma (de kulonbozo cimre es interruptra beallitott 3COM kartya nem birta egymast mig az egyiket NE2000-re nem csereltem, emitt meg ket Intel.
Szoval ilyen is van. Amugy bocs a hosszuranyult OFF-ert, talan nem volt tul unalmas es lehet, hogy valakinek hasznos.
Kova

PS: Tja, valaki irta, hogy az M$ OEM szoftvert kulon foltuntetik az arlistakon. Tudom. Meg azt is hogy nem volna szabad elvileg :-)
A MediaMarkt csinalja szabalyosan ahol a szuper ajanlat 180ezerert egy monitornelkuli mezei Celeronos gep + 100ezer Ft erteku szoftver ingyen. Igy korrekt. :-)))

Előzmény: eksön_ (443)
eksön_ Creative Commons License 2000.12.08 0 0 443
Ez az! Persze, hogy nem értem, mondtam is. Na és ha nem indul el, hát ujratelepítem, ha akkor sem, akkor hívom a supportot, ha azt mondják mondjam a reg számot, elmesélem a sztorit, erre azt mondja sajan így nincs szupport, akkor fölvilágosítom, hogy a support nem a regszámhoz jár, hanem a szoftverhez, pl. a telepítéshez is. Ezután persze nem érek el semmit. Ekkor szépen visszaviszem a boltba, és elmondom a problémámat. Ott széttárják a kezüket. ekkor már szívesen kiverném az eladó fogát egy vezérműlánccal, de nem teszem, hanem kiselőadást tartok neki a forgalmazót terhelő termékfelelősségről, eekor vagy segít telepíteni, vagy a fogyasztóvédelemhez fordulok. Ez minimum egy hónap. További agylobot kapok és nehéz tárgyak Bill Gates-szel való ütközésének szimulációs kisérleteit modellezem éjszaka morfondírozva. egy hónap eltelik, fogyasztóvédők levelet küldenek, hogy nekem van igazam, de vigyem be a szoftvert, mert anélkül a kereskedő nem tudja megállapítani a hibát, és a címemet sem tudja, ezért nem tud velem kapcsolatba lépni. Éjszakai legszebb álmaimban most már a fogyasztóvédők is jelentős szerephez jutnak, mint krestesztdámmik. Visszafogott hangú levélben (megszólítás: "A jó k*** anyátok!) közlöm, hogy a számlán szerepel a címem, és a rohadt szoftvert már egyszer bevittem, de jogaim érvényesítését megtagadták, és a hivatalt arra kértem ez ügyben döntsön, ne másban, legyenk szívesek az ügy érdemében döntést hozni, mert az dolguk. Ezzel belopom magam a szivükbe. Persze azért kereskedőhöz visszatérek, a szükséges holmikkal, vérben forgó szemeim, és sovány ám ugrásra kész megjelenésem az eladót is ráveszi, hogy hirtelen emlékezzen rá a főnök mégis itt van, nem árubeszerzésen. a főnök megnézi a fogyasztóvédők levelét, közli, hogy itt semmi nincs arról, hogy ő köteles lenne bármire, már kezdeném a Ptk-t, meg az önkéntes jogkövetést, de aztán legyintek, és gonosz mosollyal elindulok a legközelebbi benzinkút felé, hogy a néhai szovjet külügyi népbiztosról elnevezett italok alapnyagát beszerezzem...
Előzmény: blr (442)
blr Creative Commons License 2000.12.08 0 0 442
Nem értetted a dolog lényegét:
Bármikor megnézheted, de ha annyira magába omlik, hogy el sem indul, és előtte nem írtad fel sehová, akkor megnézheted magad.
Előzmény: eksön_ (441)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!