Szerintem a margarinban sok a víz, a normál, hagyományos vaj (bár előbb ki kell venni a hűtőből, mert kemény meg stb.) jobb a kenyérbe.
A vaj és a margarin víztartalma közötti különbség tökéletesen érzékelhető, amikor valamihez olvasztott vajra/margarinra van szükség, vagy zöldséget akarsz benne párolni. Teljesen más a kettő!
Megy az állandó vita évtizedek óta, hogy vaj, vagy margarin. De egyszer vessetek egy laza pillantást egy Ráma (kocka, vagy dobozos mind1), vagy bármilyen hasonló árkategóriájú, vagy még olcsóbb margarin összetevőire: 3 db "E" betű tuti van benne.
Persze én is veszek margarint, mert ha egy pillanat alatt már éhen is akar halni a gyerek, nem várhatok, míg megpuhul a vaj:-)) De a kenyérbe mindig vagy olajat, vagy vajat használok.
Összetevők a hűtőben lévő vajról és margarinról: 1./ Flora original csökkentett zsírtartalmú vitaminos margarin: növényi olajok (52 %) növényi zsírok, ivóvíz, emulgeálószerek (zsírsavak mono- és digliceridjei, lecitin) só(0,2%) tejsavópor, étkezési sav (citromsav), tartósítószer (kálium-szorbát), színezék (béta-karotin), aroma (ki tudja mi??!!) és vitaminok (A, B6, B12, folsav, D) Zsírtartalom 60 %
2./ Vaj (gyártó: Alföldi Tej Kft. Székesfehérvár) nagyjából csak "vaj van" benne:-), igaz zsírtartalom 82 % (m/m)... de hát Norbi is azt nyilatkozta legutóbb, hogy nem a zsír, hanem a szénhidrát hízlal:-))
A dagasztást nem bírja a csuklóm, a sütőm meg nem süt egyenletesen, így szimplán "lustaságból" és praktikus okok miatt választottam a gépet. Az alaprecept szerint nincs benne az ég világon semmi faxni, semmi extra hozzávaló, ami egy normál háztartásban ne lenne fellelhető!!!!
Az olajbogyótól kezdve a mindenféle fűszerig, paradicsompüréig, sajtig, tojásig, natúr magvakig mindenféle ízesítésű kenyeret sütöttem már géppel. Nyilván érthető, hogy egy inkább négyszögletes alakú sütőedényben (gép) sült kenyér formája soha az életben nem lehet szép kerekded, mint pl. egy kézzel formált, és ovális jénaiban sütött kenyéré.
Ha egyébként nem esik be a teteje, jó az állaga (nálam még nem fordult ilyesmi elő csak az elején, amikor az instant élesztőkkel kísérleteztünk), akkor nem teljesen tök mind1, hogy milyen a formája, kerek, ovális, vagy négyszögletes?? Szépen szelhető, nem morzsálódik, ideje sincs megszáradni (egyébként sem szárad ki olyan hamar, mint a bolti kenyér), hiszen olyan finom, hogy sec-perc alatt elfogy:-)
A hangsúly - szerintem - mindenképpen azon van, hogy egészséges, mert semmi sincs benne csak liszt, víz, élesztő, só, cukor/méz, vaj/olaj és magvak, vagy egyéb hozzávalók, fűszerek (pl. petrezselyem, tárkony, oregano, bazsalikom, a karácsonyi kenyérhez fahéj és mézessüti fűszerkeverék stb.).
Nekem a gép nagy segítség. Mióta megvan, azóta kenyeret, pékárut csak elvétve vettünk a boltban. Mindenféle kelt tésztát, még a fánkot is géppel dagasztom.
A géphez adott receptek általában nem jók, mert nálunk más a lisztek minősége. Az első kenyereim ehetőek voltak ugyan, de nem szépek. Egy pék-tanár ajánlotta a következőt: 170 ml víz 170 ml tej 14 gr élesztő /friss/ 14 gr vaj /rama/ csipetnyi cukor 540 gr liszt /kb. 2/3 rész finom és 1/3 rész rétes/ 14 gr só Ez volt az első sikeres, szép kenyerem, ami a gépben sült. Már évek óta a gépet csak dagasztásra használom, és sütőben sütöm a kenyeret. A tészta akkor jó, ha kis gombóccá dagasztódik. Ha durva felületű, akkor pici víz kell hozzá, ha "farkincát" húz, lágy, akkor pici liszt. Én mindig a gyors programon sütöttem. Jó sütögetést! Ha elsőre nem sikerül, akkor se add fel! Próbálkozz újra!
Szia! A géppel is lehet egyszerűen szép kenyeret sütni. Sőt, az az egyszerűbb, mert szép sorjában beteszed a hozzávalókat, s a gép teszi a dolgát, s rövid idő alatt elkészül a friss kenyér!
Nem mindig egyforma a liszt minősége sem. Ezért én nem szoktam egyszerre beletenni a folyadékot. A liszteket variálom. Sima + rétes + tk-ok + zabkorpa, búzacsíra. A sikért, burgonyapelyhet nem szoktam a súlyhoz adni.
Először én is azt hittem ,hogy elnéztem a folyadékot! De a következő sütésnél. ugyan annyi folyadék mellett, a burgonyapehely (50g) 150g lisztet kellett tenni, hogy a tészta megfelelő állagú legyen. (Mindig úgy csinálom, hogy a szárazanyag tartalom 650g legyen)
Szia! Ezt nem értem. A burg.pehelyből 1 evőkanállal szoktam tenni, de sosem mérem a liszttel együtt. Ha nincs, egyszerűen kimarad. Akkor valamit elnéztél a folyadékkal. Üdv.: Marika
Elfogyott a burgonyapelyhem. A súlyt, liszttel pótoltam és olyan lett a tészta, mint a cibattáé. Szabályosan folyt. Szerintem a burgonyapehely nem lágyít! :-))
Végre egy jó hir :-)) Szerencsére van öntöttvas nagy edényem fedővel. IKEA-s beszerzés 13 ezerbe fájt, azért vettem annakideén, mert a régi sütőm alulról nem sütött, csak felülről égetett mindnet meg és ebben az öntöttvasban akár egész kacsát és remekül el lehetett késziteni. Amióta az új, jó sütőm van, nem nagyon használtam, de akkor előveszem és az lesz a kenyérsütő. Szerintem több is fér bele mint a sütőgépbe.
Én mindig hideg sütőbe teszem a kenyeret, maximumon sütöm fél óráig, akkor leveszem a hőfokot 175-re, és leveszem a fedőt is. Így sül még 30-40 percet.
Szia! Érdekes ez a tojásos kenyér. Igazából még nem is hallottam olyat, hogy a kenyértésztát tojással készíteni. Írhatnál róla egy kicsit bővebben! Üdv.: Marika
Szia! Nyugodtan sütheted fedél nélkül is. A jénait kibéleled sütőpapírral, abba teszed a formázott kenyeret. Megkel, majd lespricceled vízzel, s mehet a forró sütőbe. Tehetsz a sütő aljába egy kis edényben vizet is. Amikor kiveszed, rácsra tedd hűlni! A sütőzacskóhoz nem ragad oda a tészta. Természetesen nagyobb méret szükséges hozzá. A zacskóval teszed a formába, és úgy keleszted, vagy a formával együtt a zacskóba. Jó sütögetést! Üdv.: Marika
Persze, legjobb a fedeles jénai, de nekem sincs. A sütőzacskó nekem sem vált be, formátlan lett.
Én kétféleképpen sütöm: jénai kibélelve sütőpapírral, rátéve egy rozsdamentes, gömbölyödő fedő, aminek már letört a fogantyúja (az műa. volt, nem bírta volna a hőt). De lehet egy lábast is ráborítani. Fő, hogy ne ragadjon bele a tészta.
Ha nagyobb kenyeret sütök, akkor van két zománcos lábasom (másra se nagyon használom), azokat borítom össze. A fölsőt félidőben le kell venni.
Római tál nekem nem vált be. a legjobb a súlyos öntöttvas lábas fedővel, de nekem az sincs. Néha lehet kapni, de horror áron.
Szia! Próbáld meg úgy, hogy ne a lisztet növeld, hanem először kevesebb folyadékot adj hozzá, majd dagasztás közben, ha szükséges, adj még hozzá vizet. A tejtermékektől és a burgonyapehelytől is lágyul a tészta. Üdv.: Marika
nem tudom, igyekeztem lecepegtetni a felesleges olajat a paradicosmról, de azért jócskán olajos maradt :-(
Megnéztem azt a receptet, azt hiszem ez az enyémnél nagyobb kenyérsütőgépre kiszáolt adag. Megsütném sütőben is, elég jó sütőm van. Viszont elolvastam a hozzászólásokat és fedeles jénait vagy sütőzacskót irnak. Hogy a búsba tuszkolják bele a tésztát a sütőzacskóba ? A kenyértészta szétfolyik meg összevissza ragad... nem ?
Hupsz, tényleg, erre nem is gondoltam, de pizzára is biztosan finom! Igaz eddig csak a Corás, kimért napon szárított paradicsomot kóstoltam, de az nagyon ízlett.
Pizza-tészta - tészta progin - na holnap én is csinálok:-)
Szerintem a sok folyadék nemcsak az összeesésért, de a morzsálódásért is felelős. Nem tudom, talán a túl sok olaj is szerepet játszhat ebben?
Azt olvastam, hogy a kenyér akkor morzsálódik, ha a jó bélzettulajdonságokat eredményező enzimes folyamatok nem érvényesülnek megfelelő mértékben. Pl. túlérett kovász stb.
Talán az aszkorbinsavas, vagy ecetes (a jó élesztő is tejsav és ecetsav termelő baktériumokat tartalmaz) módszert is próbáld ki, bár ha egyszer megcsinálnád a recept szerinti, pontosan kimért mennyiségekkel... kíváncsi vagyok milyen lenne. Mondjuk az is igaz, hogy nem minden géphez jó minden recept.
Egy jó teljes kiőrlésű recept, nagyon szép a fotón a kenyér: http://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:61w71PsU1QwJ:www.nosalty.hu/teljes_kiorlesu_kenyer_recept_11991+Mi%C3%A9rt+morzs%C3%A1l%C3%B3dik+a+keny%C3%A9rs%C3%BCt%C5%91ben+s%C3%BCt%C3%B6tt+keny%C3%A9r&cd=7&hl=hu&ct=clnk&gl=hu&client=firefox-a
Köszi, már visszaolvastam és kigyüjtöttem a receptjeidet :-) Lusta vagyok és ez pont ehhez az öreg sütőgéphez kimért adag :-)
Ez a tejes meg a tojásos kenyér állagában kenyérszerü ? vagy inkább süteményre illetve kalácsra emlékezetet? nem tudom elképzelni.
nem állt szándékomban sokat módositani a recepten, cska kényszeresne próbálom elhazsnálni azt ami itthon van és ezt a száritott paradicsmot csak kenyérbe sütve hajéandók megenni a kölykeim. Majd még megpróbálom pizzán is.
Mostanában öregtésztás receptekkel kisérletezem, nem túl sok sikerrel.Az öregtésztát 50-50% Tk-tönköly és BL-65 ös lisztekből készítem. A receptek zömében joghurt is szerepel, és burgonyapehely. Talán ez lehet az oka annak,hogy több lisztet kíván a tészta mint a receptben szerepel, emmiatt sűrű lesz a kenyér ami bosszant. Nem több mint 20dkg öregtésztát használok.Az első keverésnél beállított jónak itélt gombóc kiss idő múlva alul kezd szétfolyni, ezért teszek hozzá plusz lisztet.Hol a hiba ? Köszi a választ.
Szia! Nem hiszem, hogy a tejtől morzsálódik a kenyered. Én is szoktam úgy sütni, hogy van benne egy kis tej. Morzsálódás ellen használj egy kis aszkorbinsavat (gyógyszertárban lehet venni), vagy egy kanálnyi 10%-os ecetet. Természetesen beszámítva a folyadék mennyiségébe. Jó sütögetést!!! Üdv.: Marika
Örülök, hogy ízlik:-) Ráadásul olyan kellemes, különleges, pirosas színe van.
A karácsonyi kenyerem is a színe és illata (fahéj) miatt fogyott el sec-perc alatt :-)
Háát, nem tudom, talán lustaságból, vagy nem is tudom, de én nagy általánosságban elmondhatom, hogy ragaszkodom a recepthez. Persze, ha azt tapasztalom, hogy nem sikerül a recept alapján elkészíteni, akkor változtatok. De ez a recept, ahogy a többi kenyér receptem is, elsőre bevált, így még soha nem próbáltam, hogy a víz egy részét tejjel helyettesítsem.. stb.
Valószínűleg a víz és a tej elegye miatt túl lágy lett a tésztád. Esetleg még rátett erre egy lapáttal az aszalt paradicsomban lévő olaj is, ha olajban tartod. Egyszóval inkább csinálj a tejből legközelebb egy kapucsínót, vagy egy jó gyümölcs turmixot:-)) Vagy pl. csinálj tejes kenyeret, nekünk ez is ízlik, itt vannak a hozzávalók:
Tejes kenyér: 310 ml tej + 560 liszt+2 kk só+2 ek cukor(vagy méz)+3 ek vaj(vagy olaj) és 2 kk instant élesztő
A tejes kenyérnél mézet és vajat szoktam használni, ahogy egyébként a tojásosnál is.
Tojásos: 3 db egész tojás elkeverve egy mércés edénybe, majd felöntöm vízzel, úgy, hogy összesen 310 ml legyen. 560 liszt+2 kk só+2 ek cukor+4 ek vaj+2 kk zacskós élesztő (vagy egy friss 50 gr-os élesztőnek kb. a negyede futtatva, vagy morzsolva).
Megcsináltam ezt a receptet, igaz én összevágott aszalt paradicosmot ( is ) etttem bele, mert az volt otthon. nagyon szép lett, jóizü meg jóillatú is. Egy gondom van, hogy kiccsit morzsalékony.
Erre nincs valami trükk, hogy lehet változtatni rajta ?
ja és az élezstőt először megfutattam, mert párszor már megjártam állott élezstővel, még ha a szavatossága jó is.
talán az okozta a morzsalékonyságát, hogy a viz kis részt tejjel helyettesitettem, mert maradt tej és sajnáltam kiönteni. De egyébként tényleg finom.
Koszonom, igy fogom csinalni a kovetkezo kovaszomat. Most csak rye lisztet es vizet kevertem ossze este - es mikor feljott nem tudtam mit kezdjek vele. Kerverjem-ne keverjem...hagytam a sutoben - okosan egy tepsibe tettem az uvegedenyt, mert kifolyott belole. Most keveri a gep a tesztat. Azt hiszem a kovetkezo kovaszt ugy fogom csinalni, ahogy te mondtad, es az elso emelkedes utan hutobe fog menni.
Remelem most nem soztam el... :)) Ha ez kesz es jo, holnap csinalok egyet a gyerekemnek...
Én is dolgozom - de olyan sokszor elrontottam már, amikor itthagytam magára, hogy már rászoktam az esti sütésre. Hétvégén pedig a gép csak keveri, aztán a sütőben sül ki. Már ha ráérek ráfigyelni.