Keresés

Részletes keresés

szemerke Creative Commons License 2008.08.14 0 0 7585

Szia! Én máshogyan is visszamennék!!! Csak....Elettem a lehetőséget!

Ha most beszúrok ide két oldalnyi élménybeszámolót, amit máshová elküldtem...akkor az jó neked? Legyen!

 

Először is, szeretném megköszönni Moonnak és Szervezkedőnek a sok-sok segítséget, és a többieknek is akik valamivel hozzájárultak, hogy mé jobb legyen a nyaralásunk.

 

Tehát Montenegró meseszép, tündérország! Szerelem az első látásra!!!

 

Sokat utaztunk Horvátországon, Bosznián keresztül...ami szintén nagyon-nagyon szép annak aki szereti a hegyeket, folyókat, tájat...szerpentines, a Montenegrói határ előtt kb. 20 km-el... egyszer csak egysávos lesz az út...sőt néha elfogy...zúzott kő...stb., de csak pár 100 m...aztán újra van aszfalt, ha nem szakadt le :) aztán határ... fahídon át...végül Montenegró és mintha belépnél Európába, hírtelen normális út, kedves emberek, bár a Bosnyákok is kedvesek. Örülnek, hogy látogató érkezik a hazájukba, mindent megtesznek, hogy jól érezd magad!

És onnantól az út a Piva folyó kanyonjában...mesés.

 

Még valami Boszniához…én erről érdeklődtem sokat! A határ után rögtön van egy OMV kút, de több is van menetközben. Nagyon tiszták, euróval lehet fizetni, de Mosztár körül tapasztaltuk, hogy bárhol fagdják az eurót, nagyon korrektül váltják, csak előfordul, hogy márkát kapsz vissza. És a benzin olcsó, érdemes Boszniában tankolni, bár most Montenegróban is 2.21 Eu volt 1l.  

 

A városok az országban...hát Montenegró 2 éve önálló állam, két év alatt nagyon sokat fejlődtek, de főként a turizmusba ölték a pénzüket, az úthálózatokba, vasutat fejlesztettek, a városok csúnyák, de mi akik átéltük a rendszerváltást szerintem kevésbé lepődünk meg bizonyos dolgokon. A városaik fejletlenek...illetve rohamos tempóban fejlődnek. Kb 5 év és túljutnak rajtunk, de addig nagyon sokat kell küzdeniük.

 

Aztán elértük a tengert :)))))

Sutomore  nem szép város, „olyan, mint nálunk Siófok” mondta egy kedves ismerősöm…csak kevésbé szép, ott ér ki a nagy alagút a hegyekből, vasúti csomópont,  nagyon felkapott hely, 1,5 km tengerpart...strand...a parton végig szórakozóhelyek, árusok, nyüzsi...aki ezt szereti annak jó...én nem, de mégis megragadott a hangulata, különösen este. Az apartmanunk :O olyan amilyen a képeken volt, semmi átvágás, nagyon szép, kb 150 m-e a strandtól, a tengert láttam az ágyból /202/ ezt az ágyból fényképeztem :) Nagyon tiszta, és ötünknek 55 euró..tavaly Ciovón Hr, ugyan ennyit fizettünk a 4 fős apartmanért, ez 6 fős volt. Ebben benne volt a légkondi, idegenforgalmi illeték, saját parkolója volt, és olyan helyen, ahol a helyi politikusok, meg maffiózók nyaralója van :)))

Esténként beindult a discó a parton, éjfélig mindenféle, aztán éjféltől szerb zene…kint ültünk a teraszon, és buliztunk, de ha nem akartam hallani, akkor becsuktam az ajtót, és nem hallottam semmit. Negyed kettőkor csend lett. Na ez túlzás…a zene abba maradt, csak az emberek zajait lehetett hallani…és aztán maradt a tenger zúgása.

 

Sokat, sokat, kirándultunk, várakat néztünk, hegyet másztunk, mert ahhoz hogy várat nézzen ez ember lánya, néha hegyet kell mászni. J Megnéztük a Haj Nehaj erődöt Sutomore mellett, reggel korán indultunk, hosszas keresgélés, kérdezősködés után megtaláltuk a felfelé vezető ösvényt. Megérte. A romok is szépek, nem foglalkozik velük senki…még, de pár év és talán…de a kilátás Pazar és akit érdekel egy halom kőbe rogyott történelem…annak mindenképpen ajánlom! :) Stari Bart is megnéztük…ez már szebb, gondozottabb, talán érdekesebb is. Sétálós, romos, nézelődős, kellemes…de csak a délutáni órákban, amikor már nincs nagy meleg!! Nagyon hangulatos, minden fényben más és más, néha komor barátságtalan, néha egyenesen hívogató, meleg. Aki szeret fotózni…én szeretek, bár elég amatőr módon…elég sok téma adódik. Kínálja magát a természet. A vár mellett minaretek, közelben temető, és közel van a több mint 2000 éves olajfa is. Hatalmas törzse van, de hogy mennyire 2000 éves, azt nem tudom…viszont remek üzletet csináltak belőle a helyiek, körbekerítették, belépőt szednek…és mihelyst megállsz rögtön eléd áll egy gyerek, hogy vegyél olívaolajat ami a fán termett bogyókból készült 2,5 Euró 2,5 dl. Azért vettünk, mert megsajnáltam a kisgyereket…és mert legalább valamit próbált csinálni, nem úgy, mint az a nő amelyik Bar határában kéregetett a lámpa előtt, miközben a gyerekét mutogatta.

 

 Aztán megnéztük a Kotori öblöt, ami valóban csodálatos, Persat, Kotor, ha valahová költöznnék Persat lenne az, gyöngy az ékszerdobozban :) ... Meseszép, Gyönyörű kilátás, apró szigetek…nem merülnék részletekbe a történetét illetőleg..egy kedves ismerősömtől kaptam egy úti könyvet…ha jól emlékszem a Misó félét..nagyon jó, először nem tetszett, aztán végig bírtam olvasni és rájöttem, hogy minden fontos információ benne találtatik….ajánlom mindenkinek!

 Aztán Kotor óváros hangulatos, igazi mediterrán városka, tele történelemmel, kincsekkel. Olyan, mint Horvátországban mondjuk Split, vagy....Zadar..igen, inkább Zadar. Kitaláltam, hogy másszunk fel a várhoz, ahová végül én nem mentem fel, mert valakinek őrizni kellett a kisebbeket, terhesebbeket, de másodkézből tudom, hogy a kilátás fantasztikus, a rom borzasztó. Az út pedig megterhelő azoknak, akik nincsenek edzésben.

 

Aztán megnéztük azt a helyet ahol az Ada Bojana folyó a tengerbe ömlik, 14 km hosszú homokos partot építve maga köré...olyan helyre sikerült mennünk, ahol alig volt amber, a tenger itt édes a folyótól, a folyó kicsi, kisebb, mint a Tisza, de nagyon szép, hasonlóan építkeznek mellette, mint a Dunán a fokokon, a tenger viszont mesés. Földúton gyalogoltunk kb 3 km-t, mire elértünk a tengerhez, félútról a család férfi tagjai visszafordultak az autókért. Nagyon meleg van délben gyalogolni J De megérte!!! Ahová érkeztünk alig volt ember, csak a tenger, hosszan, homokosan. Építettek egy kis bárt, amihez bevallom nem sok bizodalmam volt, Robinzon kunyhója…kis túlzással az utóbbi jobb volt! J Hangulatos volt, de rászolgált a bizalmatlanságra. 36 Eurót fizettünk, 4 felkeveretlen hideg nescaféért, és 6 kóláért, szerintem kissé átejtettek, de sebaj!

Láthattam a helyet ahol a folyó a tengerbe ömlik, hosszan, nagyon hosszan sekély volt a víz, nagyon jót fürödtünk, futottunk  a parton, mint a filmeken… Nagyon élvezték a gyerekek, és mi is.

És aztán Ulcinj, a Montenegrói utolsó város, az Albán határ előtt. Zömében Muzulmánok lakják...szól a müerzin, kiabálás, nagy forgalom, összevisszaság, illatok, szagok, Aladdin...na jó ő nem volt...hangulatos :)))

Sajnos kimaradt Budva, de annyiban volt benne részünk, hogy Budván a Jazz strandon nagy koncerteket rendeznek...ilyen Madonna...és pont egy koncert volt amikor mentünk haza Kotorból...tehát 3 órát álltunk dugóban, először repkedtek a csúnya szavak, aztán tök jót buliztunk az autóban, fontos, hogy az ember fel tudja magát találni. Érdekes volt, hogy a barátaink kb 4 km-el voltak előttünk eleinte…kicsit dühítette őket, hogy egy mankós bácsi háromszor is leelőzte őket J, aztán amikor a Budva előtti szerpentinre végre ráfordultunk volna már csak 300 m választott el minket egymástó. Nos a helyi vagányokat nem annyira izgatta ez a dugó kérdés, fogták, beelőzték a sort, nem zavarta a szembejövő sor, semmi, és átvették a külföldiek is a tempót, főként az olaszok, ment mindenki ész nélkül, csak mi álltunk a dugóban lelkesen J :))) További érdekesség…időnként előkerült egy-egy kéken villogó lámpa, gondolták ők ettől Policija…és még gyorsabban mentek. Ennyi szép autót még nem láttam sosem, mint Montenegróban. Ebben is szélsőségesek. Vagy nagyon új, nagyon szép, vagy rozoga.

Voltunk még a Skadari tónál, ami egy nagy-nagy tó, Európában egyedül itt költenek Pelikánok...na mi nem láttunk pelikánt, viszont a tó .O nem lehet elmesélni...amerre nézel tó van, tündérrózsával, liliommal, közben nem látod a vizet, a tündérrózsák között a csónakok utat vágnak maguknak, közben hegyek a tóban......azt hittem nem fogom látni, hogy mennyire szép, azt hittem csak fényképészek, csak olyan helyekről amik nehezen megközelíthetők, de szerencsére egy olyan úton mentünk Cetinjébe az egyik falucskából, ahol szerintem kb 4 éve nem járt ember...és onnan valami csodálatos kilátás tárult elénk....ilyen helyeken laknak a tündérek...ez tuti!!!

És ezek után még megnéztük a lovcent, ami 1640 akárhány méter magas, és ott temették el valami nemzeti hősüket....és ott van egy kilátó...ami már bezárt mire odaértünk, de a kilátás így is pazar volt, hegyek, hegyek, hegyek...és még sosem voltam ilyen magasban...és nagyon jó volt!!!!

És nagyon sajnálom, hogy haza kellett jönnöm, ha sok pénzem lesz, veszek egy házat, bár olcsón is lehet kapni, de én Persatba költözöm...és ott fogok élni :))))

Ha szereted a természetet, ha nem félsz a kaladoktól, nem rettensz meg némi szeméttől...jelzem a helyiek nagyon tiszták..Sutomoréban pl. estére a strandon bokáig ért a szemét...éjjel még discó legalább 4 a parton...reggelre összeszedve minden, az utcák nem fölsöpörve, hanem felmosva....viszont a kedves turisták ész nélkül dobálják a szemetet, a csikket, a zsepit...ki a kocsi ablakán, a tengerbe, vagy ahol éppen vannak. Mennyire büntetném aki szemetel? Csak vele szedetném össze reggelere a szemetet. Tehát, ha mindez tetszik akkor jövöre irány Montenegró!!!!!

 

Előzmény: moon. (7582)
szemerke Creative Commons License 2008.08.14 0 0 7584

Szia Moncsi!

Gondban vagyok kissé...a memóriám..:-)

Mos mi tartós tejet vettünk, legdrágábban 80 cencért, 3,2-est. Ez a tengerparton volt, Barban nagy bevásárlóközpont szerű valami van, illetve több supermarket, ha vásárolni kívánsz inkább olyan helyeken tedd. Nagyjából annyiba kerül minden mint nálunk, kóla, sör 1,5 l-es 1.30 Eu kóla 2l-es 1,15 ha jól emlékszem...és rá van írva az ára a címkére, mármint nyomtatva...gyárilag :) Ásványvizet vittünk, aztán pedig 5l-es mentes vizet vettünk, 1 Eu ha jól emlékszem. Nagyképűen hangzik, de nem koncentráltam annyira az árakra...az elején még nézegettem, de többnyire olcsóbb volt, mint nálunk minden. Vinni semmi képpen nem érdemes, jó lekvár, szalámi...ami van otthon, de mást ne!!!!

Étterem...az is kínos...minden este étteremben ettünk...nagyon untuk, de kényelmes...ezen kívül boldogan faltuk a tengerparti sütödéseknél a zsömlébe/hamburger/, vagy placka...Moon! Sos..mi a neve? töltött husikat...1,5 Euért nekem bőven elég volt, de a fiúknak is!!!

Amikor étteremben ettünk 9-en ettünk, ebből két kisebb gyerkőc..tehát ők egyek...általában 50 Eurót fizettünk 9-en, üditővel, sörrel kajával, kávéval.

A salátákra emlékszem egyedül...az 3, vagy 4 euró volt, de csirkesaláta, meg görög saláta...és sok-sok...laktató.

Végig ettük a tenegrpartot...azért nem árt előre megnézni az árlapot, mert Kotorban 100 Eut fizettünk azért, amiért máshol 50-et, de ezt gondoltuk...óváros...stb.

Hidd el, nem kerül semmi többe, mint itthon!!!

És ott ahol ezek a sütödések vannak...szépen sorban egymás mellett...ott van csevap is :)

Ne haragudj, hogy ebben a témában ennyire járatlan vagyok, de ez volt az első nyaralásom, hogy nem kellett főznöm, kaján agyalnom...és nagyon élveztem :)

 

Mikor mentek? A sopzska is 3 euró volt! Az Kotorban is!

Ez a pleljaszkavica az amiről beszéltem? a plackás?

 

Előzmény: moncsi33 (7581)
dolina Creative Commons License 2008.08.14 0 0 7583
Előzmény: KopaszT (7578)
moon. Creative Commons License 2008.08.14 0 0 7582

Meselj mindenrol, biztosan lattal sok sok szepet. Jooo lenne visszamenni, ha most mashogyan nem is akkor legalabb kepzeletben.

 

Előzmény: szemerke (7577)
moncsi33 Creative Commons License 2008.08.14 0 0 7581

SZEMERKE,IRJÁL LÉGY OLY KEDVES AZ ÁRAKRÓL:bolti áraknál a tej,kenyér,üditő,ásványviz,felvágottak,sajt,májkrém,vajkrém árak érdekelnek leginkább,még az éttermi áraknál elsősorban az egytálételek,csevap,pleljszkavica,sopszkasaláta,leves árak érdekelnek.

Előre is köszönöm !válaszod!

Előzmény: szemerke (7577)
sanyi53 Creative Commons License 2008.08.14 0 0 7580

 

Hello!

 

A budvai aquapark üzemel, a főút mellett helyezkedik el.

Mi csak gépkocsiból láttuk menet közben, így az árakat sajnos nem tudom,

de élet az volt bent!!!!!

Zebrina Pendula Heritage Creative Commons License 2008.08.14 0 0 7579
Mi Belgrádban tévedtünk el, mert nem nagyon volt kitáblázva semmi. De az irányt így is tartottuk, csak egy szakaszon rosszabb minőségű úton csalingáztunk Cacak felé. Az emberek mindenhol szívélyesen útbaigazítottak, ahol kérdezősködtünk.
Előzmény: KopaszT (7578)
KopaszT Creative Commons License 2008.08.14 0 0 7578
Sziasztok!
Én most idulok Montenegróba hétfőn.
A cél elsősorban Becici. Röszkén keresztűl.
Azt szeretném megkérdezni, hogy az Aquapark ami elméletileg júliusban Budván nyílt, azzal mivan mert semmi hír róla.

Melyik útszakasz az amin el lehet tévedni?

Becicin van e robogó bérlési lehetőség amivel körbe lehet járni a partot és a rend őrei mennyire vannak rászálva a robogó túristákra, bukó meg ilyenek.

Köszi.
szemerke Creative Commons License 2008.08.13 0 0 7577

Jó éjszakát mindenkinek!!

Üdvözöllek benneteket újra itthon! :(

Bevallom két napja itthon vagyok, de még nem volt időm jelentkezni. Készülök valami többoldalas élménybeszámolóval, addig is, ha valakinek kérdése van.....szívesen válaszolok!!!

Nagyon rossz újra itthon lenni...húz a szívem vissza!!!

haya1973 Creative Commons License 2008.08.13 0 0 7576
utépités volt meg szarul volt kitáblázva meg nem volt megfelelö mitfárerem
:-)))))
a soför ottvolt a szeren csak a többi:DDD
amugy legutoljára egyböl meglett az ut
utolag visszagondolva nem tudom miért töketlenkedtem annyit azelött banja luka nál

viszont!
ugy induljatok h napközben legyetek a banja luka utáni részen
legszebb szakaszt nehogy éjjel tegyétek meg:-)
Előzmény: elka1978 (7573)
Zebrina Pendula Heritage Creative Commons License 2008.08.13 0 0 7575
Budva JAZ, Villa Poseidon. Itt írok néhány szót róla.
Honlapja: http://www.poseidon-jaz.com/Engleski/home.htm
Előzmény: dolesz (7574)
dolesz Creative Commons License 2008.08.13 0 0 7574

Sziasztok!

 

Augusztus 25-én megyünk Montenegróba. 2 felnőtt 1 gyerek. Tudtok valami jó szállást ajánlani Budván vagy környékén? Ami megbízható és másnak is szívesen ajánlanátok.

Köszi

dolesz

elka1978 Creative Commons License 2008.08.13 0 0 7573

Szia Haya 1973 !

 

Mi az hogy 4 szer kavarogtál?

Ennyire bonyolult Banja Lukánál megtalálni a

Jajce felé vezető utat?

Nem a városba északról bevezető autópálya folytatását kell csak követni?

Ismersz valami weblapot ahol van valami jó Banja Luka Térkép ?

 

Köszike

Előzmény: haya1973 (7569)
baffalolev Creative Commons License 2008.08.13 0 0 7572
Sziasztok,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,


Mi ez a csend??????????
Sebaj hétvégén megyek Sutomoreba ja tegnap este 22,38-kor beszéltem a Szervezkedővel és minden okés kicsit hosszúra sikeredet a kiutazása húúúúúúúúú nagyon na sziasztok majd 27-kén jövök

PÁ PÁ
tengeres Creative Commons License 2008.08.12 0 0 7571
Előzmény: bikemanusa (7563)
sanyi53 Creative Commons License 2008.08.11 0 0 7570

Sziasztok!

 

Szeretnék csatlakozni egyik előttem szólóhoz:

Szervezkedő!

Köszönjük a Canj-i címet, mi is Marika apartrmanjában töltöttünk 2 hetet, remekül éreztük magunkat, jó nagyokat beszélgettünk a vajdaságból érkező magyarokkal, és a tulajdonossal.

 

A különbség csak annyi volt, hogy mi nem bort ittunk, hanem temerini alma pálinkát, és hozzá sört.Természetesen a közös italozást, közös étkezéssel  kötöttük össze.

Az apartmanokról: 6 db van, 3 a földszinten, 3 az emeleten, mindegyikhez tartozik egy kis terasz is, asztallal és székekkel ellátva. A kertben vannak elhelyezve a lakókocsik (3 db), melyekhez a földszinten közös használatú helyiségek találhatók. Konyha, fürdő, stb. A közös helyiségek egy három oldalról zárt, fedett térből nyílnak, melyben egy hatalmas asztal mellett zajlik a közösségi élet. Az apartmanokba akkor kezdték beszerelni a légkondikat amikor mi eljöttünk.

Az apartmanok ára: egy napra 35 euro, 4 fő részére.

A tenger sajnos a teraszról nem látszik, kb 400 méterre található.

Canj szerintem ideális helyen van, hiszen innen minden látnivaló innen könnyen elérhető, és ráadásul Canj is gyorsan megközelíthető, a tengerparti alagútból kiérve, a kereszteződésnél balra kell fordulni, és néhány kilométer után már ott is vagy.

Mint írtam mi nagyon jól éreztük itt magunkat, csak ajánlani tudom mindenkinek ezt a helyet.

 

 

 

 

haya1973 Creative Commons License 2008.08.10 0 0 7569
banja luka jajce mostar neretva

én is arra járok
4szer kavarogtam banja lukánál de 5jére egyböl megtaláltam az utat jajce felé
:-)
banja luka tol mostar ig gyönyörüüüüü
benzinkut asszem vhol fent hegyekben van egy meg mostar ban is
(banja luka utáni részen)


én arra megyek legközelebb is
Előzmény: elka1978 (7568)
elka1978 Creative Commons License 2008.08.10 0 0 7568
 Szia kissárpi !

 

Említetted, hogy tavaly a Bosanska Gradiska - Jajce - Mostar

útvonalon mentél. Ez érdekelne.

Azt már sokan leírták, hogy Banja Luka-tól délre a Vrbas kanyonban az út

nagyon szép.

De a többi szakaszon, attól délebbre pl. a Neretva kanyon is ilyen

szájtátós bámészkodós, vagy az már unalmas?

Szóval a látvány szempontjából végig érdekes ez az útszakasz ?

Van elég benzinkút, biztonságérzeted volt arrafelé? A városokban egyértelmű

az átjutás vagy el lehet tévedni?

 

A Többiek válasza is érdekelne ezügyben.

Törölt nick Creative Commons License 2008.08.10 0 0 7567
Ha megkérlek, az adataimnál megadott emilre dobnál pár infót a sveti stefani apartmanról .Köszi.
Előzmény: Lorbrios (7527)
moncsi33 Creative Commons License 2008.08.09 0 0 7566

nokia,kérlek irjál az árakról,milyenek a bolti árak, a tej,kenyér,üditő,ásványviz,paradicsom,paprika stb. milyen áron kaphatóak most Montiba,aztán irjál kérlek az éttermi árakról,menyibe kerül a pljeszkavicsa,csevap,az egytálételek,leves és a saláták mint pl.a sopszka saláta.

Előre is köszönöm a válaszod.

Előzmény: Törölt nick (7550)
potika Creative Commons License 2008.08.09 0 0 7565
Nem harapás, hanem byte. :- )) 500 kilobájt.
Előzmény: bikemanusa (7563)
Törölt nick Creative Commons License 2008.08.09 0 0 7564
Most meg jól aláméretezted,500 valahány kbitig csináld azt elfogadja.
Előzmény: bikemanusa (7562)
bikemanusa Creative Commons License 2008.08.09 0 0 7563
Csak 513 Bite lehet?
Előzmény: bikemanusa (7562)
bikemanusa Creative Commons License 2008.08.09 0 0 7562
Talán a méretezéssel volt gond.. Talán így!?
Előzmény: bikemanusa (7560)
Törölt nick Creative Commons License 2008.08.09 0 0 7561
beszúrtad?
Előzmény: bikemanusa (7560)
bikemanusa Creative Commons License 2008.08.09 0 0 7560
Ulcinj strand
Előzmény: Törölt nick (7559)
Törölt nick Creative Commons License 2008.08.09 0 0 7559
Új kép-tallózás-kiválasztod-feltölt ha megjelenik a kép akkor beszúr.
Ha nagy a kép akkor méretezd át pl ezzel a progival image resizer
Go!
Előzmény: bikemanusa (7558)
bikemanusa Creative Commons License 2008.08.09 0 0 7558
Segítség! Képet nem tudok feltölteni!
Előzmény: bikemanusa (7557)
bikemanusa Creative Commons License 2008.08.09 0 0 7557
Ulcinj strand illetve 3 EUR-ba kerül ez lent. Északabra 4 EUR.
Hümi Creative Commons License 2008.08.09 0 0 7556
Előzmény: kissárpi (7548)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!