Lehet kísérletezek, több fajta van, nem egyszerre érnek, így több kisebb adag cefre és főzés lesz. A Destilatorin a fűtés intenzítással változik a deflegmáció. Eddig lassan főztem, de már van keverőmotor. Egy szín alatt a szabadban van a műszer.
Még sok idő van a sárgabarack érésig, de van szépen a fákon, addig kérdeznék. Mivel fiatal vagyok itt, még nem tudtam kajszit főzni. De olvastam, hogy jobban "leengeditek", mert az aromák alacsonyabb szeszfoknál jönnek. Aki Des és Destilatorin főz kérem ossza meg velem a tapasztalatait.
na visszatértem, érnek a gyümölcsök :) idén úgy tűnik (legalábbis eddig) hogy lesz sárgabarack. korábbi nevem nementettem volt :)
a sok olvasásából én az alábbit szűrtem le és így csinálom:
naponta egyszer, max kétszer keverem meg, óvatosan, hogy a CO2 azért ott maradjon a hordóban. vagy csak a bundát nyomom bele (pl szilvánál ez elég vastag tud lenni (Cacanska), ez szerintem fontos, hogy ne a Candida élesztők és a penészek szaporodjanak el rajta).
Kollégák! Akit esetleg érdekel a Quintessence mellett a másik, 100 pontos szisztéma alapján rendezett hazai verseny, az még kedd estig nevezhet és adhatja le a mintákat (dunántúli pontokon is) az idei Brillante versenyre:
Ma vettem a helyi kertészboltban pektinbontót (Zimopec P 110L).
Az eladó szerint a pektinbontó csak a hordó alsó harmadában fog dolgozni, ezért kevergetni kellene, de én úgy tudom, hogy nem szabad. Erről mi a véleményetek?
A kérdésedre a válasz a legelején. Hogy meddig pakolhatod az függ a hőmérséklettől, ha hideg a cucc és hideg helyen erjeszted pár napig gond nélkül pakolhatod rá.
Az igazi az lenne, hogy minden egyes napi szedést egy külön (akár kisebb) hordóba szednéd és el is indítanád. Ha ez nem megoldható, akkor legrosszabb esetben még két napi szedést összevárhatsz.
Az első szedést is magozd, pépesítsd, savazd, habzásgátlózd és pektinbontózd! Savból annyit adj hozzá, hogy a PH 2,8-3,0 körül legyen, pektinbontóból pedig mehet az egy hordóhoz szánt mennyiség egyben már a legelején. Mivel enzim, így nem bomlik le, végig ugyanaz a mennyiség fog dolgozni az erjedés alatt. A habzásgátló is mehet hozzá, amennyit a komplett hordóba szánsz, az meg szilikon alapú, az meg azért nem bomlik le. A második szedést szintén magozd és pépesítsd, majd mehet az első adaghoz. A savat újra be kell állítanod, mert az új adag a hozzákeverés után megemeli, pektinbontó meg habzásgátló már ugye nem kell az előbb leírtak miatt, viszont most már jöhet az élesztő tápanyag, majd az élesztővel történő beoltás. Tető rá légmentesen, ha kotyogót használsz, ha nem, akkor pedig csak tedd rá, hogy tudjon távozni a termelődő széndioxid.
Kb. 10 éve főzettem utoljára pálinkát, amihez a cefrét magam készítettem a magam szedett szílvából az ezen a fórumon kapott tanácsok alapján és igen jó lett.
Most van lehetőségem cseresznyével újra próbálkozni, ezzel kapcsolatban lenne kérdésem.
Mivel egyetlen fám van az újonan vásárolt telkemen és a gyümölcs napról napra érik, az lenne a kérdésem, hogy egy hordóba hány napon keresztül tehetem a friss cseresznyét?
A hozzávalókat (pektinbotó, habzásgátló) az első adaggal együtt tegyem bele vagy csak az utolsóval?
Pár éve hárman meghaltak Szekszárdon egy présházban! Valaki nem tud róla, hogy mi lett a vizsgálat eredménye? Ezt az alkoholgőzös robbanást el tudom fogadni! Piszokul vigyázni kell! Remélem jobban vannak és hamar felépülnek!
Elektromos egylépcsős készülék volt, a jelen információk szerint szivárgott az alkoholgőz, betöltötte a helyiséget és berobbant. :( Ezért is fontos a jó szellőzés.
Jobban megnézve most látom, hogy nem készült csapágyház végül, a cső is lefogja, dolgozni fog az ott elég rendesen. Valami kuplung vagy tengely kapcsoló van a motor és a tengely között? az nem látszik.