Keresés

Részletes keresés

Preis Creative Commons License 2004.11.11 0 0 764

Szia Petike!

 

Milyen jellegüre gondoltál? (magyar-külföldi...)

 

 

Előzmény: petike23 (763)
petike23 Creative Commons License 2004.11.11 0 0 763

Szervusztok,

 

nem tudtok a neten elérhető éremkatalógusról ?

 

Üdv: Petike

Preis Creative Commons License 2004.11.11 0 0 762

Szia Lengyelermek!

 

Igen?? :-) és mennyi az annyi?

Milyen mínőségben van meg?

Előzmény: lengyelermek (759)
numizmatato Creative Commons License 2004.11.11 0 0 761

Szia drdoktor!

A numizmatics.hu irasa az egesz papirpenztortenetrol elegge hianyos es a magyar nyelvtan szabalyait is szamtalanszor megserti. A Beszeda kolleganke, mar sokkal erdekesebb mert konkret szamadatokat is kozol, de egyukik sem kozol forrast.

Mindketten Ausztriarol beszelnek, holott Ausztria evekkel 1944 elott megszunt es OSTMARK neven egyik nemet tartomany volt.A Money Trend-ben mindenki utananezhet, hogy az osztrak penzkibocsatas 1938-ban megszunt es csak a masodik koztarsasagban 1948 utan 1950-ben indult ujra. Vagyis ha igaz lenne, hogy a nyilas kormany osztrak teruleten a magyar 1943=as 1000 es szaz forintosokat es zold nyiaskeresztes felulbelyegzett bankjegyeket valamint csillagos 1, 10 es 100 forintosokat hasznalt iletve osztott ki ez teljesen illogikus mert  Ostmark teruleten a nemet marka volt a fizetoeszkoz, vagyis magyar penzert semmit nem tudtak volna vasarolni. Megjegyzem ,hogy a Lanyfalusi-Nagy katalogus meg a penztervezetek kozott sem emliti az 1943-as 100 pengost. Mas szerzok azt irjak nem kerult forgalomba.Reszemrol marad a tovabbi bizonytalansag, illetve meg nem erzem megdontve a teoriamat.

Mas . Ugy emlekszem, hogy november 12.-en a Magyar Numizmatikai Tarsasag Csepreghy utcai helyisegeben lesz egy penztorteneti eloadas, melyet kedves ismerosom Szentivanyi ur tart. Ezen ugy tudom nem tagok is resztvehetnek. Jo volna ha valaki a forumozo kollegak kozul felhivna a tarsulatot es megkerdezne az eloadas pontos idejet es targyat es itt a forumon lekozolne, hogy akit erdekel elmehessen. Mar azert is jo volna, hogy valoszinu nem csak magunkfajta mezei gyujtok, hanem a muzeumok numizmatikusai katalogus es szakkcikk irok is lesznek ott, es az eloadas utan meg lehetne kerdezni  nehany itt felvetett temara a hivatasosak valaszat, velemenyet.

Előzmény: drdoktor (751)
lengyelermek Creative Commons License 2004.11.10 0 0 760
Kose!

Lassan már csak négy és fél évem van hátra a diplomáig. Utána tisztázom a felülbélyegzések kérdését :)
Előzmény: kose (757)
lengyelermek Creative Commons License 2004.11.10 0 0 759
Szia Preis!

A Corpus Nummorum Hungariae már több, mint 100 éves mű, így ez szolgált forrásul mind az érmehatározó, mind a Huszár katalógushoz, úgyhogy szerintem semmivel sem részletesebb. Minden valószínűség szerint vannak benne olyan feltevések, amelyeket már elvetettek a kiadás óta, de a véleményem mégis pozitív. Én CNH-t használok, és nagyon jónak tartom (ha pedig figyelembe veszem, hogy ez az első tudományos értékű mű az Árpádházi pénzverésről, így végképp a csúcson van). Azt mondom, hogy érdemes megvenni, mivel elég jó irodalom, és ezt nem azért mondom, mert a hétvégén valószínű, hogy felteszem a duplum példányomat a vaterára :)
Előzmény: Preis (758)
Preis Creative Commons License 2004.11.09 0 0 758

Sziasztok!

 

A dr. Réthy CNH mennyivel részletesebb, mint az ÉH? Mennyire tér ki a főtípus melletti veretekre? Tudna nekem valaki részletesebb leírást adni a CNH-ról? Érdemes megvennem?

Előre is köszi!

 

Preis

kose Creative Commons License 2004.11.09 0 0 757

Üdv Mindenkinek!

 

Numizmatatónak:

Igen, sikerült megszerezni a Corpust. Méghozzá a díszkötésűt :) Megnéztem, valóban a 201. oldalon ott a neved, szívből gratulálok!!!

Ami a könyvek átnézésekor egyből szembe ötlött, az a könyv egészéhez méltatlan felülnyomás, rajzolás variációk nagy számban történő szerepeltetése. (Lásd 5 koronások) még valami propaganda történetet is kitaláltak mellé, ócskapiaci kofákhoz hasonló "meggyőző módon" :(

A két kötet mindezek ellenére hiánypótló mű, magyar bankjegyekkel foglalkozók részére kötelező.

Bár id.Dr. Kupa Mihály nem volt a terület tudósa, de nagyon sok szakkönyvben hivatkoznak rá, mivel igen elismert pénzügyi szakember volt.

A bankjegy felülbélyegzések rész - ahogy fogalmaztad - nagy falat volt számára. Sajnos számunkra pedig továbbra is maradt a kétely.

A szakmai testület (MÉE, Éremtár stb) hivatalos állásfoglalására nagyobb szükség lenne, mint valaha.

Gondolom azért nincs ilyen, mert egyébként ez lenne a dolguk :)))

 

A PÉCS-BARANYA KÖZTÁRSASÁG felülbélyegzésről:

Szinte elképzelhetetlen, hogy az összes bankjegyet egy helyen, egy ember bélyegezte felül. A bélyegzések nem túl alapos vizsgálatánál is egyértelműnek látszik, hogy a bemutatott bankjegyeken a bélyegzés egy és ugyanaz.

Aki nem látta volna :

Ez egy kétsoros, gyereknyomdához hasonló bélyegző a fenti nagybetűs szöveggel. A betűket úgy rakták össze egyesével, majd rögzítették. Az első sorban PÉCS s- betűje lefelé lóg, a következő BAR betűi pedig lépcsőszerűen felfelé.

Többet nem is írok rola. Tehát elképzelni is nehéz, hogy több bélyegzőt is ebben a formában raktak volna össze.

 

A MINTA 100,-Ft-ról.

Bár nekem nincs, de úgy láttam, hogy a Ft-oknál MINTA perforálás és felülbélyegzés egyben szerepel.

 

 

 

Előzmény: numizmatato (742)
patrona Creative Commons License 2004.11.09 0 0 756
Én is nagyon szivesen, akár fotókkal is a birtokomban lévő ritkább darabokról.
Előzmény: Preis (752)
Preis Creative Commons License 2004.11.09 0 0 755

Rendben!!! Köszi

 

Talán karácsonykor el tudom kezdeni...

 

P

Előzmény: lengyelermek (754)
lengyelermek Creative Commons License 2004.11.09 0 0 754
Szia Preis!

Ha elkészíted az alapprogramot, akkor én beszállnék az adatfeltöltésbe.
Előzmény: Preis (752)
Jimmy61 Creative Commons License 2004.11.09 0 0 753
A kép csak szimbólum, minden egyes 100 Forintoshoz ugyan azt a képet használja az oldal, de a mellette levő szöveg utal a minőségre. Ez ügyben írtam a Pénzverő RT-nek, s ha megkapom a válaszukat publikálni fogom a gyűjtők körében, természetesen itt is.
Előzmény: drdoktor (750)
Preis Creative Commons License 2004.11.09 0 0 752

Sziasztok!

 

Az a legnagyobb baj, hogy még mindig nincsen teljes egészében rendezve és katalogizálva a magyarországon megjelenő pénzeink. Ilyen hibába esett Leányfalusi is a felülbélyegzett pengőkkel. Össze kellene hozni az igazi nagy öregeket és felüljavítani a katalógusokat. Tudom nagy meló, de meg kéne csinálni. Arról nem is beszélve, hogy nincs egy teljes egészében átfogó katalógus sem.

Nemrégiben ötlött az eszembe, kéne csinálnom egy éremszoftvert, amiben az összes Magyarországon forgalomba hozott pénz benne lenne, képekkel, adatokkal stb. A külföldi szoftverekhez hasonlóan. Az a legnagyobb baj, nem nagyon van időm megcsinálni, pedig nem lenne nehéz a programot megírni, az adatok feltöltése lenne rohadt nagy meló. Perzse azt ha sokan csinálnánk...

 

pl.: http://www.libertystreet.com/wpe4.jpg

 

Preis

drdoktor Creative Commons License 2004.11.09 0 0 751
szia numizmatato!

veszprémi nyomtatás több műben le van írva, de a neten is fellelhető:
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
......
A nyilaskormány 1945 folyamán forgalomba hozott 1943. február 24. keltezésű 1000 és 100 pengőst, valamint csillaggal ellátott sorozatszámú 1936-os 10 pengőst és 1930-as 100 pengőst. Ezek Veszprémben készültek a nyilas kormány székhelyén, de csak Ausztriában a kitelepített csapattestek között került forgalomba. A többi bankjegyet Szálasiék zöld színű nyilaskereszttel felülbélyegezték.
......
forrás: http://www.numismatics.hu/magyarpapirpenz5.htm
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
vagy pl Beszeda László úr (ismert szaktekintély:) ) honlapján:
(nem tudom miért angol, de, ha Kanadában vagy, akkor gondolom nem ügy)

At the end of the war, the Szálasi - "Arrow Cross" - Nazi government of Hungary issued banknotes in 1000 pengõ denominationat a face value of 9 billion pengõs.These banknotes, along with their printing plates, were taken to Germany prior to their putting into circulation. These banknotes were printed in Veszprém, in an air-raid shelter of the National Bank of Hungary, but were put into circulation in Austria only and were used by the relocated troops there. The bulk of these banknotes were brought back to Hungary after the war, thus fuelling inflation further. The 1000 pengõ banknotes issued by the "Arrow Cross" government were exchanged by the National Bank of Hungary in the summer of 1945 in a total value of 664 million pengõs. Those old-type banknotes which the "Arrow Cross" government wanted to keep in circulation in its remaining territories were overstamped with a green "arrow cross".

http://www.extra.hu/banknote/magyar/galeria_pengo_veszpr.htm
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Előzmény: numizmatato (746)
drdoktor Creative Commons License 2004.11.09 0 0 750
mondjuk én ezen a linken nem látok perforálást....

az MNB a hivatalos érvénytelenítésre nagy, kb. 5-7 mm átmérőjű, többsoros lyukasztásos perforálást használt, legalábbis a 60-as évek közepén, sajátszeműleg láttam a bankban.
olyanvalaki vitt be, akinek az aláírása megtalálható a korabeli 10 és 20 forintosokon:)))
Előzmény: Jimmy61 (749)
Jimmy61 Creative Commons License 2004.11.09 0 0 749
Pedig az MNB használhatta a Kossuth címeres Forintok érvénytelenítésére a MINTA perforálást, mert ha nem, akkor a Pénzverő Rt minden bizonnyal nem árusítaná a mai napig is ezeket a nem bank friss és nem 000 bankókat. Ráadásul éppen a Magyar Nemzeti Bank épületében. Magam is onnan vettem egyet. 

Íme a link:

http://www.penzvero.hu/bankjegy_reszlet.php?id=31-10017&ref=%2Fmintabank.php%3Foffset%3D12

Üdv:

Csekonits

Előzmény: patrona (714)
numizmatato Creative Commons License 2004.11.09 0 0 748

Orulok hogy te is eszrevetted, de mar kb. otodike ota errol beszelgetunk.Nyomozz egy kicsit tovabb. Ha rakattintasz a penzeket feltevo azonositoja mellett a zarojelben szereplo szamra megjelenik egy lista az elado elmult evi forgalmanak feedbackjeirol, vagyis a rola a vevok altal az ebaynek kuldott velemenyrol.Mindegyik velemenysor vegen talalod az eladott (megvett ) tetel ebay azonosito sorszamat. Ha ez kekszinu akkor a tetel megtekintheto ha errea szamra rakattintasz. Ha megnezel nehany tetelt lathatod hogy az eledo nem penzekkel foglalkozik, hanem mindenfele vegyes cikkekkel.Ha a lap aljat megnezed 1,2,3 stb szamokat latsz. Kattints a kettes szamra es ott talalod az elozo eladott szeriat. Minden darabot Mursics ur vett meg Szloveniabol. De ez az elozo szeria meg nem tartalmazott ennyifele kamu tetelt. Mar ebben is volt voroshadsereg penzen  sarlo kalapacsos felulbelyegzes.A tetelek altalaban csak egy hetig vannak fenn az ebayen, de ha elteszed az oldalt a Kedvencek (bookmark,Favorites ) koze akkor meg egy honapig megnezheted.

A hamisitokat mar elragadta a kepzeletuk. Nemcsak a voroshadsereg  1944-es, de a debreceni kormany 1945 os penzeire is sarlo kalapacsot belyegeztek.Jo lesz ha figyelunk es figyelmeztetjuk a gyujtoket.

Előzmény: mtib (747)
mtib Creative Commons License 2004.11.08 0 0 747
Szervusztok!

Egy kis érdekesség az e-bay.de-ról:
http://cgi.ebay.de/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&category=34481&item=3939344587&rd=1
http://cgi.ebay.de/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&category=34481&item=3939344772&rd=1
http://cgi.ebay.de/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&category=34481&item=3939344915&rd=1
http://cgi.ebay.de/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&category=34481&item=3939348886&rd=1

Ezek szerint a partizánok a Vörös Hadsereg ellen is harcoltak?

numizmatato Creative Commons License 2004.11.08 0 0 746

drdoktor koszonom a helyesbitest,termeszetesen a pengokre gondoltam.

A Lanyfalusi-Nagy katalogus kozli a bankjegyek forgalombahelyezesi es kivonasi datumat . A forgalombahelyezesi datum nem azonos a bankjegyre nyomott datummal. Kivonasi datumnal zarojelben egy kesobbi datumot is kozol valoszinuleg a bevaltas hataridejet.Eszerint az egyetlen 1944 okt. 15. utan a nyilasok altal forgalomba hozott bankjegy az 1943-as 1000 pengos melyet 1944 nov 4.-en helyeztek forgalomba. Vagyis nem kellett bibelodniok az 1 pengosokkel keszen voltak mar a nagy cimletu bankjegyek csak forgalomba kellett helyezniuk.Megprobalom kideriteni, hogy honnan ered ez a veszpremi nyomtatas tortenet,bar innen Kanadabol ez kicsit nehez. Ha valaki tudna idezni valami hiteles forrast a veszpremi nyomda mukodesere orulnek neki.

Előzmény: drdoktor (745)
drdoktor Creative Commons License 2004.11.08 0 0 745
> a csillagos 1,10 es 100 forintosokat
inkább pengősöket
tudtommal akkor már igencsak hurcolkodtak, ezeket Veszprémben nyomtatták.
de nem hiszem, hogy a zűrzavarban bárki is gondolt volna a pénzmennyiség összértékére, egyszerűen a nyilasoknak _pénz kellett_ és csináltak.
Előzmény: numizmatato (744)
numizmatato Creative Commons License 2004.11.08 0 0 744

Ket belyegzes a "CITTA DI FIUME " es a "PECS  BARANYA KOZTARSASAG" lehetseges, hogy valodi. A kulonfele felulbelyegzesekrol Ambrus Bela: A magyar Tanacskoztarsasag Penzrendszere" cimu konyveben vannak leirasok. Sajnos nekem mar nincs meg, de kaphato a Numizmatics.hu-nal.

En egyaltalan vitatom, hogy a csillagos 1,10 es 100 forintosokat a nyilas kormany nyomatta. A magyar akkor ervenyes jog szerint a bankjegyeken szereplo datum nem a kibocsatas datumat jelentette, hanem a rendeletnek a datuma amely elrendelte bizonyos mennyisegu bankjegy kinyomtatasat. A csillag ahol ezt a sorozatszam mellett alkalmazzak azt jelenti,hogy az eredeti rendelet alapjan a kulombozo okok miatt a forgalombol kivont bankjegyek potlasara kiadott bankjegy. Ezzel ugyanis a forgalomban levo bankjegyek szama es osszerteke nem valtozik. Ezeknek kulon gyujtokore van es "replacement" bankjegynek hivjak illetve amerikaban  "star" note-nak.Erthetetlen is lett volna az1942 marc. 10.-en forgalombol kivont 1 pengosoket 1944 vagy 1945 ben ujranyomtatni csillaggal. Ha ezek uj kibocsajtasok lettek volna uj datummal kellett volna kiadni.Ugyanakkor 1941 42 43 44 evszammal 117 millio aluminium egypengost bocsatottak ki a forgalombol kivont  53 millio ezust 1 pengos potlasara.A  papir 1, 2, es 5 pengosokre az Erdely egy reszenek visszacsatolasakor volt szukseg a fellepo apropenzhiany megoldasara, de ez a problema 1944-45-ben mar nem allt fenn.            

Előzmény: patrona (743)
patrona Creative Commons License 2004.11.08 0 0 743
A Pécs-Baranya Köztársaság egész biztosan kamu szerinted?
Már nem emlékszem honnan, de van egy fénymásolt részletem egy könyvből(a könyv címét sem tudom sajnos) a különböző felülbélyegésekről. Ebben ez szerepel erről a bélyegzőről:

Lila gumibélyegző, 65X16 mm

A jugoszláv megszállás alatt lévő úgynevezett "baranyai háromszög"-et a trianoni békeszerződés visszacsatolta Magyarországhoz. Mivel a "háromszög" lakossága proklamációban követelte egy itt megalakítandó szerb-magyar köztársaság kikiáltását, ezért - propagandacélzattal- a lakosság kezén lévő pénzt felül is bélyegezték ezzel a bélyegzővel.
Előzmény: numizmatato (742)
numizmatato Creative Commons License 2004.11.08 0 0 742

Szia kose!

Nem emlekeztem pontosan, de utaaneztem en is. Mursics ur 2003 .07.13-kan az externet.hu  Keres-Kinal oldalan Ukk- Csaktornya vasut reszvenyt,1923-as 500000 es 1000000 koronast, 2Pengo/25000 koronast es Minta 1923-as 500000 koronast keresett. Email cime:  jozsef.mursics@siol.net  Zagova 7, Gornji Lakos

Tel: 00 386 41 646 869   Fax: 00 386 2 5789977

Valoszinu, hogy o is csak aldozat.

Nem tudom sikerult e megszerezned a Kupa Mihaly : Corpus Nummorum Pecuniariarum Hungariae ket kotetet. Ez az alapja a nyilas, a wermacht, a sarlo kalapacsos felulbelyegzeseknek, ugyanis ebben vannak   azoka bankjegy fotok melyeken ezek a felulbelyegzesek szerepelnek. A konyvben viszont semmi hivatkozas nincs ezek eredeterol vagy a fotokon szereplo bankjegyek fellelhetosegerol. A 201. oldalon vannak felsorolva azok az intezmenyek es gyujtok akiknek a gyujtemenye az illusztraciok alapja. En is ott vagyok a nevsorban ,de a szemelyek tobbsege mar elhunyt.Kupa Mihaly is tobb evvel ezelott elhunyt. En kozelebbrol ismertem Kupa Mihalyt mert evekig egy cegnel dolgoztunk.Lattam a gyujtemenyenek egy kis reszet is, egy A2-es rajzlaptarto  volt tele a kulombozo magyar bankjegyek iveivel.Sajnos a Corpus nagyon nehezen keszult el es Kupa ur is mar beteges volt mire megjelent a konyv. Tul sokat markolt bele. Teljesen felesleges resz benne a hirdetesi es szinhazi bankjegyek. A nyilas es egyeb felulbelyegzesekrol pedig nem lehetett szemelyes tudomasa , mert ugy tudom ebben az idoszakban hadifogsagban volt.Ugyanigy teljesen teves felvenni az adopengore felulbelyegzett okirati , illetek es szamlailletek belyegeket mert ezek csak annyira voltak penzhelyettesitok mint ma is barmilyen belyeg, da a lakossag egymaskozt ezt nem hasznalta penzkent.Ezek a most eloszor felbukkant Vemend, Mohacs , Davidcsillagos, Pecs Baranya koztarsasag stb teljesen kamu dolgok. Erdekes a Vateran sarlo kalapacsos belyegzessel ellatott 1945 apr.5.-en kibocsatott bankjegy is feltunt mar "partizan propaganda" megjelolessel.

Kupa Mihaly nem volt sem muzeologus sem tortenesz a cikkeit ugy irta ala "penztorteneti magankutato". Helyes volna, ha a Magyar Nemzeti Bank Penzmuzeuma, Vagy a Magyar Nemzeti Muzeum Eremtara esetleg a  Magyar Numizmatikai Tarsulat  nyilatkozna a felulbelyegzesek ugyeben.

Előzmény: kose (741)
kose Creative Commons License 2004.11.07 0 0 741

Szia Numizmatato!

A Jozsef Mursics név ismerős volt, ezért kicsit utána néztem. A kolléga valódi bankjegyeket is gyűjt, nem csak másolatokat (hamisítványokat). A következő linken keresve igen sok szükségpénz scannt tett fel.

 http://bankjegy.szabadsagharcos.org/emergency/city/pecs.htm

 

Az összejátszás nem kizárható. A tag ismeri a piacot, főleg ezen oldalakon található eredti szükségpénz képek alapján.

 

Ha lehet az E-bay-on kérdést feltenni az eladonak, netán az E-bay központnak, akkor érdemes lenne felhívni figyelmüket a rengeteg magyar hamisítványra. 

 

Habár a mostani paprika mizéria után már nem is olyan meglepő lenne???? 

Előzmény: numizmatato (737)
Preis Creative Commons License 2004.11.06 0 0 740

Szia The Darkness!

 

Milyen évszám van ráírva az érmékre? Mindegyiken ugyanaz a szöveg?

Az lenne az igaz, ha le tudnád fényképezni az érméket vagy beszkennelni és feltenni ide...

 

Preis

Előzmény: The Darkness (739)
The Darkness Creative Commons License 2004.11.05 0 0 739
udv!

lenne egy kerdesem. Van egy sorozatom (1, 2, 5, 10, 20, 50, 100, 500) ermekbol. Ezust. aszem. ja, Republica di SanMarino van az egyik oldalra irva a masikra meg Segreperia di stato per le finanze ed il bilancio... eme ermekrol szeretnek megtudni "mindent". a netet felturtam, de nem talatam semmit... segitsetek... koszi
kose Creative Commons License 2004.11.05 0 0 738

Hali!

 

Van néhány nem sokat érő koronás bankjegyem. Ha ezt a csili-vili vörös önkényuralmi munkaeszközt (sarló-kalapács) feltennénk rá, szívesen beadom a közösbe!:))))

 

Tegnap előtt voltam a családdal az MNB Látogatóközpontjában! Valami csudajól érezte magát a család minden tagja, az asszony is meg a 2 gyerkőc is. Ma már a fél falunak újságolták a gyerekek, hogy saját kezűleg pénzt vertek! (látogatóérem) 

Csak a rendőrök nehogy másként hallják vissza:))))

Numizmatikával foglalkozóknak szerintem "kötelező olvasmány". Ötletesen kialakított, nem túl nagy, de kellemes időtöltést biztosító környezet.

 

Aki már volt, az tudja miről van szó. Aki még nem járt ott, annak nagyon javaslom.

Ja, a belépés ingyenes! :)

Előzmény: lengyelermek (735)
numizmatato Creative Commons License 2004.11.05 0 0 737

Lengyelermek,Preis!

Az otlet ugyes, de mar elkestel a javaslattal az uzem mar beindult valoszinu Baranyaban.Most tett fel a www.ebay.de  -munzen-ungarn oldalra worklamb nicknevu nemet ebayer 26 felulbelyegzett magyar bankjegyet. Van mar Davidcsillagos felulbelyegzes is, de Baja,Vemend, MOhacs stb, Sot az 1948-as Kossuth 5 Forintost es a 15 es 30 Krajcarosokat is lebelyegeztek. Az ezeken szereplo belyegzot ismerem, mert evekkel ezelott vettem harom igen ritka 1849-es hamis szuksegpenzt es az egyiken ugyanez az ovalis ....OBERUNGARN feiratu belyegzo szerepelt. Ha a szuksegpenz hamis volt, minden bizonnyal a pecset is. Erdekes, hogy ugyanez a worklamb tett fel kb. ket hete tizvalahany hasonlo felulbelyegzesu bankjegyet. Mindet Jozsef Mursics sloveniai vevo vette meg. Nem tudom, hogy Jozsef Mursics ilyen naiv, vagy segit felkelteni az erdeklodest,beetetni a piacot.Jozsef Mursics email cime visszakeresheto az index keres-kinal  egy regi oldalan, mert akkor valamilyen magyar penzt keresett vagy kinalt.

 

Előzmény: lengyelermek (735)
Preis Creative Commons License 2004.11.04 0 0 736

Szia Lengyelermek!

 

Jó ötlet! :-) Csak ügyes taktikát kell kidolgozni...aztán mehet az ipar. Végül RRR-ként fogják az aukciókon árulni! :)

 

Preis

Előzmény: lengyelermek (735)
lengyelermek Creative Commons License 2004.11.03 0 0 735
Sziasztok!

Hogy én is hozzászóljak a bankjegyes témához (bár nem vagyok benne kompetens): a szegedi egyesületben láttam luftwaffe pecséteket. Mi lenne, ha néhányan összedobnánk egyre, aztán felülbélyegeznénk a Kádár-korszak 100 forintosait? Kitalálunk hozzá egy földallatti mozgalmat is (ezzel nem lesz gond, történészhallgató vagyok), és mehet az ipar :) Lassan már úgyis a lakásvásárláson kell gondolkoznom...
Előzmény: mtib (723)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!