Keresés

Részletes keresés

Béla1007 Creative Commons License 2010.04.28 0 0 13920

Nino !

Mennyi idős ez a betyát gyümölcsöd ??

Üdv

Béla

Előzmény: ninovarga (13912)
ninovarga Creative Commons License 2010.04.28 0 0 13919
A 33 E nagyon magas ár egy növényért, bizony Magyarországon még a drága helyeken is meg lehet venni ennél olcsóbban. A méretének nincs nagy jelentősége. A szőlőt is szabványos oltvány formájában árulják és megfelelő körülmények biztosítása esetén nagyon gyorsan fejlődik. Ugyanez áll a kivire is, talán még határozottabban.
Előzmény: Mr.Freestyle (13915)
szaguaro Creative Commons License 2010.04.28 0 0 13918
Ha nagy a gyökérzete, lehet akár 2 m is. Teremhet is ősszel. Viszont mivel igen nagyot nő, lazábbak a szövetei, fokozottabban jelentkezhet nála az ujbóli elfagyás- sajnos.
Előzmény: mediterránkert (13903)
ninovarga Creative Commons License 2010.04.28 0 0 13917
A növény méretének a növekedésével valamelyest nő a téltűrési képessége, de sajnos egy bizonyos küszöbértéket átlépve akkor is elpusztul.
Erre példaként nézd meg a 13857-es sz. hozzászólásomhoz mellékelt olaszországi képeket. Ráadásul ott az elfagyott fa közelében volt egy nem elfagyott bokor is, de nem arra koncentráltam, mivel az elfagyást akartam bemutatni. Az ép bokor fiatalabb növény volt, nyilvánvalóan jobb téltűrésű fajta, de mivel a hőmérséklet éppen a halálos küszöbértéken táncolhatott, az egyiket (éppen a nagyobbikat, de kevésbé téltűrőt) megölte, a kisebbet (feltehetően fiatalabbat, de jobb téltűrőt) épségben hagyta.
Ezen a télen síksági viszonylatban a -17 egy nagyon "úri" hőmérséklet volt, ehhez már csak kettőt kellett "hozzálopni" a falu és a ház hőjéből, amennyiben a falu környékén is ugyanez volt. De, ha valami kis köd, szél, vagy felhő azon a földrajzi ponton már azon is enyhített legalább egyet, akkor már az épület közelségére csak egyetlen Celsius fok semlegesítése várt. Amint látható, ezt sikeresen meg is oldotta. -15-nél a füge túlélésére nagy az esély.
H.J Creative Commons License 2010.04.28 0 0 13916
Nino. Szakmai tanácsra lenne szükségem.
1 A royo milyen magasra nől meg? (Ahová terveznék egyet felette megy egy
elektromos kábel.Kb 6.5m magasan.)
2 Bene Lacitól Vásárolt 90 cm-s Szent Gellért fantázia nevű káki suhángom zöld.
három hete megduzzadtak a rügyei és így megállt.Nem csinál semmit ,csak az oltás
feletti egyik rügy erősödik, zöldül.Lehet ,hogy alulról fog elindulni?
3 Tomuri Hayvard páros.
A tél vége felé volt egy hét melegebb idő. Azt hittem itt a tavasz hármat,nagy
földlabdával kiástam,készítettem nekik egy 80 cm mély ültetőgödröt ,jól beiszapoltam
(trágyázva nem lett) és visszaültettem őket. A gyökerük egyben maradt,nem sérült.
Ez a három növény napos helyen volt. A negyedik egy pala mellé lett ültetve ,a
törzse árnyékban volt.Most ez az utóbbi szépen megindult,hozza a leveleket.A
többi három meg sem moccan! (Zöldek. ) Kettőnek az alján most kezd egy bimbó
megjelenni .Ennyi.Mire számítsak. Sajnos az átültetés után egy héttel visszajött a
fagy,ez nem tett jót nekik.A tavasz beköszöntével írtam,hogy csak a legvékonyabb
kivimnek fagyott szét a törzse,de ez sem volt veszélyes. Most viszont minegyiken
látok kisebb,nagyobb repedéseket még két méter magasan is.(csak az
átültetetteken!!)Van amelyik elég csúnya.Most bűnhődni fogok?Újra alulról fogom
kezdeni,vagy van még remény? A törzsük lédús és kéreg alatt szép zöld.
Mr.Freestyle Creative Commons License 2010.04.28 0 0 13915

Szerintem a fa korával az edzettsége is nő.Nálunk a legalacsonyabb -17 volt idén januárban,de sajna pont a bokor környékén nem volt hőmérő,bár ha lett is volna se megyek ki hajnalok hajnalán megkukucskálni.:)

azért a déli fal,szélvédett hely,sztem sokat csinál,meg az is,hogy körülraktam száraz kukoricaszárral......bár igaz,hogy már betakarni nem lehetett rendesen a termete miatt.Idén még vastag lombtakarót is kapott kb.méter szélesen,60 cm magasan.Nem hinném,hogy sokáig képes leszek megvédeni,szerintem ebben a szezonban meg fogja haladni a 4 m-t.Néztem őt a minap,azért néhány éretlen vessző végét vissza van fagyva,nem zöld a kérge alatt,de elenyésző a kár.

apropó Érsekújvárhoz lakom még közel,és az egyik faiskolában van Hayward,meg Tomuri kivi,hatalmas növények konténerben,darabja 33E-ért.Nálatok Magyarországon nem lenne olcsóbb?

Előzmény: ninovarga (13914)
ninovarga Creative Commons License 2010.04.28 0 0 13914
De ha higgadtan átgondoljuk az elmúlt telek időjárási eseményeit, lehet, hogy találunk reálisabb magyarázatot is a fügéd túlélésére.
A megelőző három telet könnyűszerrel átvészelhette. Annyi év alatt el is érhette az általad leírt méreteket. Elég volt tehát, ha az utolsó tél két kritikus éjszakáján valamilyen szél, vagy maradványfelhő megakadályozta a kritikus hőmérséklet kialakulását. Ennek van reális alapja. Nyitra környékére nem tekintettünk ki, de él a gyanú, hogy abban a térségben a leírt módon zajlott a két kritikus téli éjszaka.
Előzmény: ninovarga (13913)
ninovarga Creative Commons License 2010.04.28 0 0 13913
Ez meghökkentő. Lehet, hogy valamilyen kivételes téltűrési képességű fajta különleges egyedéről van szó?
Azt hiszem, innen kezdve az egész fádat elkunyerálják dugványnak.:)))))))
Előzmény: Mr.Freestyle (13911)
ninovarga Creative Commons License 2010.04.28 0 0 13912
Van két magonc növényem itt a háznál, amelyekről kevés szót ejtettem idáig. Az asimina "termőre fordult", virágzik. Most még egyedül van, egyelőre azt akarom megállapítani, hogy véletlenül nem öntermékeny-e. Amennyiben önterméketlennek bizonyul, kap majd maga mellé egy társat, vagy átoltásra kerül az egyik ága. A jujuba is magonc. Tavaly a sokadik virágzásából kötött néhány virág és nagyon későn aprócsaka de finom édes gyümölcs lett belőlük. Illett volna már sikeresen átoltanom, de akkor talán nem lenne ilyen szép, oszlopos.
Mr.Freestyle Creative Commons License 2010.04.28 0 0 13911

még annyit fűznék hozzá,hogy nem domboldal,nincsenek dombok,a terület teljesen sík,és hőszennyezést is csak a háztól kap,mert hogy faluhelyen van.

tavaj-tavaly

Előzmény: Mr.Freestyle (13910)
Mr.Freestyle Creative Commons License 2010.04.28 0 0 13910

Köszönöm!

Hát,a fügémről annyit,hogy már nagyon meg van erősödve,karnyi vastag a törzse,kb.6-7 éves lehet.Az első években nem takartuk,de már akkor is volt olyan tél,amikor nem fagyott ki.Az utolsó három télen körültámogattuk kukoricaszárral,ezt láthatóan igyekszik is meghálálni,rengeteg rajta a másodtermés,de annyi,hogy alig győzzük fogyasztani.Az első termések eddig egyszer,tavajelőtt értek be,de pl.tavaj megint ledobálta mind.Én a fagyoszentekre gyanakszom,mert tavaj már bimbósan elkapta egy -10.Idén nagyon kíváncsi vagyok,mert már egy hónapja nem fagy,meg brutál meg is trágyáztam(kb.100 kg komposzt+háztáji trágya).

A helye a ház előtti kert,délkeletre nyitott,rengeteg napot kap.Északnyugatról a ház,ill.kőkerítés védi.Melléültettem most a kákit is,persze annyira,hogy meg ne folytsák egymást,meg egyelőre ott van a kivi is velük,de abból majd lugast akarok egy volt veteményes helyén.

Előzmény: ninovarga (13909)
ninovarga Creative Commons License 2010.04.28 0 0 13909
Légy üdvözölve nálunk, mindig örülünk, ha bővül a csapat, különösen kedves számunkra, ha a magyar államhatáron kívül élő honfitársunkról van szó.
Egészen izgalmas, amit írsz. Az idei télen Magyarország döntő részén a sík területeken és völgyekben olyan mélyre szállt a hőmérő higanyszála, hogy a fügék tövig fagytak. Nagyon érdekelne, hogy az idei telet túlélő fügéd milyen fekvésben van, illetve valamelyik nagyobb lélekszámú település központi részén épülethez közel-e, netalán valamilyen téli fagyvédelemmel ellátva.
A képeken látható saját fügéim titka abban rejlik, hogy dombon vannak, a völgyszintnél kb. 55-60 méterrel magasabban.
A jelenlegi állapotuk hasonló az általam két-három napja látott olaszországi nem-elfagyott fügék többségének állapotához. Ha a rügyek már Nálad is duzzadnak, akkor egy hét múlva ebben a melegben a Te fád is bőven itt fog tartani. Talán ennyi klímakülönbség van a két terület között, különösen, ha beleszámítom az itteni déli domboldal helyi klímáját is. De ez a lényegtelenebb dolog. A fontos a téli túlélés.
Előzmény: Mr.Freestyle (13905)
Mr.Freestyle Creative Commons License 2010.04.28 0 0 13908

LOOOl

ha tudok,szívesen segítek,bár igérni korai lenne még.:)

Előzmény: Béla1007 (13906)
ninovarga Creative Commons License 2010.04.28 0 0 13907
A növekedés attól függ, hogy mekkora növény fagyott vissza, azaz, milyen méretű gyökér táplálja a most induló sarjakat. A sarjakon csak ritkán szokott beérni a termés, ha igen, akkor is csak az alsó szakaszán néhány darab.
Előzmény: mediterránkert (13903)
Béla1007 Creative Commons License 2010.04.28 0 0 13906

Szia !

Örülök hogy itt vagy !!

Te leszel a szlovák tolmácsunk ha megyünk Nyitrára !!El ne vessz !!

Üdv

Béla

Előzmény: Mr.Freestyle (13904)
Mr.Freestyle Creative Commons License 2010.04.28 0 0 13905
Nem a kivire,azon nálam is elég szépen fejlett hajtások vannak.A fügén csodálkozom,de nyilván termőhely,és fajta függvénye.:)
Előzmény: ninovarga (13902)
Mr.Freestyle Creative Commons License 2010.04.28 0 0 13904

Üdv mindenkinek!

Új vagyok az index-en is,meg kertészeti fórumba se kapcsolódtam be eddig sehol,viszont annyi rengeteg információt tudtam az itteni hozzászólások végigolvasásával kiszűrni,ami miatt végül is a reg mellett döntöttem.A fő ok persze az,hogy jómagam is kertészkedem,valamint az utóbbi időben rákattantam ezekre a különlegességekre,amikről zömében ez a topik szól.Szal dióhéjban annyi,hogy van egy darab termő,kb.3.5 m-es fügebokrom,sajnos egyenlőre csak 1db.termőkorú Aktinida chinensis kivim,és három hete vettem egy kákit,Vaniglia fajtát,valamint hozzájutottam néhány Eriobotria japonica-hoz,meg persze vannak egyéb növényeim is.

Szintén érdeklődve olvastam sikeres assimina befogó akciótokat,és hát azzal is szeretném majd bővíteni idővel a fajok sorát,meg sok minden egyébbel.Én Szlovák oldalon élek,nem túl messze Nyitrához,remélem előbb-utóbb útba tudom ejteni ez a

Danek urat is.:)

mediterránkert Creative Commons License 2010.04.28 0 0 13903
Halihó!
A fügém a földről indul..:(Kb mennyit(mekkorára)nőhet az idén?LEhet hogy ősszel lesz rajta termés?
ninovarga Creative Commons License 2010.04.28 0 0 13902
A kivire érted?
Előzmény: Mr.Freestyle (13901)
Mr.Freestyle Creative Commons License 2010.04.28 0 0 13901

Helló!

Jó nagy hajtások,az enyémen még csak mostanra duzzadtak meg a rügyek.Létezik,hogy ennyi nappal/héttel később induljon?

Előzmény: ninovarga (13900)
ninovarga Creative Commons License 2010.04.28 0 0 13900
Van még, ami kimaradt:
Előzmény: ninovarga (13898)
aiol19 Creative Commons License 2010.04.28 0 0 13899
Az első két képen lévő növények még egész szép nagyok is.
Előzmény: Dió4 (13895)
ninovarga Creative Commons License 2010.04.28 0 0 13898
A hegyen alakul az idei szezon:
ninovarga Creative Commons License 2010.04.28 0 0 13897
Ezt észre sem kell venni.
Előzmény: Dió4 (13896)
Dió4 Creative Commons License 2010.04.28 0 0 13896
A kákin ilyen barnás foltok vannak, ez baj, vagy nem érdekes?
Dió4 Creative Commons License 2010.04.28 0 0 13895
Íme, az én pawpaw-im, a 3 nagy még ültetés előtt.



Overleese
SunflowerPrimaLuigi
magyarliba Creative Commons License 2010.04.28 0 0 13894
Bakker, értem már, csak most olvastam tovább... Akkor megpróbálok szerezni, bár ezt a párat is úgy kellett kikönyörögnöm a gazdájától. Igaz, a kutya sem veszi, mert nem ismerik, de "választéknak" kell neki a maradék az árudájában..:(
Előzmény: aiol19 (13887)
magyarliba Creative Commons License 2010.04.28 0 0 13893
Elosztogattam, olyan helyre, ahol még nem volt...:) Majd csinálok magamnak társakat az "öreg" mellé..:)
Előzmény: aiol19 (13887)
Hanga444 Creative Commons License 2010.04.28 0 0 13892
Szombaton körbenézek a környéken, hátha...
Előzmény: szaguaro (13891)
szaguaro Creative Commons License 2010.04.28 0 0 13891
Nézz körbe kertészetekben, szokták árulni. Enyém is onnan lett, ismerős helyről, nagyok voltak már, nem vitték, visszavágták, és hátra volt rakva mint selejt. Mondták, vigyem, ne is lássák. Hülye voltam, h. nem hoztam el mind....
Előzmény: Hanga444 (13888)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!