Keresés

Részletes keresés

gertibor Creative Commons License 2006.11.28 0 0 542
Eszembe jutott, hogy olvastalak máshol is. A kékpenészes sajtokat olcsóbbá lehet tenni, ha kikevered vajjal és kenyérre kenve fogyasztod. Énnekem bejön száraz vörösborral is, mert az édes bort nem tudom meginni.
Előzmény: fan_fan (540)
gertibor Creative Commons License 2006.11.28 0 0 541

A borásznak, főleg első időkben állandóan ellenőriznie kell a bort.

 

A spektrumon egy műsorban elhangzott:

A bor olyan, mint egy nő. Minden nap foglalkozni kell vele.

 

Többek közt kóstolni is, és ha sok hordóban, üvegben van a bor akkor bizony előfordul, hogy az ember lánya többet kóstol, mint kellene.

A jó bortól viszont nem lesz semmi bajod.

Előzmény: fan_fan (540)
fan_fan Creative Commons License 2006.11.28 0 0 540

"leengedtem vagy 1,3 litert"

 

Nem sok az egy kicsit egy alkalomra ? :-)

Előzmény: zsandár (538)
gertibor Creative Commons License 2006.11.27 0 0 539
Lehet, hogy a szólős topicba több embert érdekelne a házi borkészítés. Oda nem szoktál benézni?
Előzmény: zsandár (538)
zsandár Creative Commons License 2006.11.27 0 0 538

On,hogy a borról is írjak.

Félre a multiknál kapható műborokkal:-))).

Sokáig akarsz élni ezen a szánalmas kis sárgolyóbison?Igyál GARANTÁLT szőlőbort.

Ma rámentem a az új furmintomra,még forrdogál egy kicsit /szerencsére,mint tudjuk az erős mustok megfelelő hőmérsékleten sokáig forrnak/ ,vacsora közben és után(birkapörkölt) leengedtem vagy 1,3 litert .

 

Ígéretes a cucc ,ígéretes..,de mennyire ígéretes.....

 

Persze még opálos ,de már tisztul, az íze ,mint a nejem csókja:-))/ezt mondom ,mikor perel a feleségem az ital miatt:-),de most komolyan itton iszok, kocsmába kb.3 éve nem voltam:-)),de ez mellékszál/ 

Na ,szóval vazzátok meg ,akarom mondani teringettét igyunk jó, magyar borokat!!

Flacika Creative Commons License 2006.11.27 0 0 537

Ma voltam a Vörösmarty téren körülnézni a zsibvásárban. Nekem közel esik, és volt egy hátsó gondolatom a borokat illetően. A Menczinger Borház idén is kitelepült és nem csak a saját borait kínálja akár decinként kimérve is (kivéve az 5000 Ft/palack fölötti borokat). Nos, Günzer Tamás (nem Zoltán) Mont Blanc Cuvée-jét megkóstoltam. Mivel akkor még nem tudtam mi van benne, rögtön feltűnt a nagyszerű illata. Nem véletlen, mert Irsai Olivér - Olaszrizling házasítás. Szerintem nagyon érdekes és jó bor, vettem is egy üveggel!

 

Gréti! Az Interspar egyik új reklámújságjában november 30-tól dec. 24-ig van a Tóth István Egri bikavér 1440 Ft-ért. Egyesek szerint neki van a legjobb Bikavérje, persze az nem az "alap2 változat. Mindenesetre ennyit bőven megér, egyszer már ittam, jó volt.

gertibor Creative Commons License 2006.11.27 0 0 536

Bocs-bocs :)))) Igazad van, a Gertiről egy autós topicban volt szó.

 

Valószínűleg szerdán megyek.

Előzmény: Flacika (535)
Flacika Creative Commons License 2006.11.27 0 0 535
Bocsi, de akkor a Trudiról volt szó... Szóval akkor Gréti (OK?). Ha már arra jársz, nézd meg a villányi akciót is, amiről a múltkor írtam, bár azt nem tudom, meddig tart. A Thummerer Bertram is jó, 599 Ft, csak az kicsit vékonyabb, nem olyan testes (Blauburger-Kékoportó), már a fajtái miatt is. A Módos bort meg könnyen megtalálod, eléggé feltűnően kék a címkéje.
Előzmény: gertibor (534)
gertibor Creative Commons License 2006.11.27 0 0 534

Már másnak is megírtam, hogy a Gertit nem szeretem. Tehát Gertrúd v. ami ugyan helytelen, de a legtöbben Grétinek szólítanak.:))))

 

Régóta tervezem, hogy megnézem a solymári Auchant, hisz közel van, de most egészen biztos, hogy még a héten elmegyek. Valahogy ott rögtön megkóstolom és akkor vehetek többet ha ízlik.

Majd beszámolok.

 

üdv. Gréti

Előzmény: Flacika (532)
gertibor Creative Commons License 2006.11.27 0 0 533

Kösz.

Lehet, hogy ezt fogom kipróbálni. Gondolom szárított fűszer is jó, mert a kertben már nincs és nem akarom a következőt megvárni.

Előzmény: zsandár (530)
Flacika Creative Commons License 2006.11.26 0 0 532

Szia Gerti!

 

Tegnap vettem a solymári Auchanban egy üveg Szekszárdi Statio cuvée-t (2003, Kékfrancos-Cabernet-Merlot-Kadarka, 13% alk.) Módos Ernőtől. 699 Ft volt, ma este megittuk. Eléggé intenzív illata van, a Cabernet dominál benne. Ízében főleg a Cabernet és a Merlot jelenik meg, a Kadarka inkább csak pikánsabbá teszi. Ennyi pénzért elsőrangú itóka.

Előzmény: gertibor (525)
zsandár Creative Commons License 2006.11.26 0 0 531

A báránypörkölt ugyanúgy készül ,mint a birka de sokkal hamarabb kész van és nem kell hozzá sok víz.Íze sem olyan markáns,de nagyon finom ez is.

A kakast is én főztem,természetesen:-))

Előzmény: gertibor (529)
zsandár Creative Commons License 2006.11.26 0 0 530

 

 

 

 

Íme egy tavaly nyári báránygulyás recept.Próbáljátok ki ,fenséges.

 

 

 

 

 

zsandár

válasz | megnéz 2005.07.27 22:41:15 (838)

Remélem most nem nyeli be a hsz.-t az index.

Tegnap vacsorára voltunk hivatalosak a barátomékhoz.Ők Erdélyben születtek ,így erdélyi báránygulyás volt a vacsora.Íme a recept.:

Jó sok hagymát  némi olajon üvegesre dínsztelni,bele a felaprított bárány ,a bogrács aljába a csontosabja rá a színhús.Tovább sütni.Sergetni/kavarni szentségtörés/.Mikor már lebarnult a hús és levet eresztett hozzá a pirospaprika.Óvatosan sütni ,nehogy megégjen a paprika.Mikor kieresztette a színét mehet hozzá a 2-3 deci bor meg a víz.Bors ,őröltkömény,só,erőspaprika.Mikor a hús már elérte a 3/4 fővést mehet hozzá a zúzútt fokhagyma ,valamint a kertben frissen tépkedett zöldfűszerek,úgymint:lestyán ,rozmaring ,borsfű,kakukkfű.

Ezután  ,megy hozzá a krumli 3-4 babérlevél társaságában.

Készrefőzni és lehet enni.

Olyan finom lett,hogy az már "költészet"

Hozzá olivaolajos-bogyós,fokhagymás uborkasaláta.

Italok.:mazsolás törkölypálinka nekünk 50%-os ,feleségeinknek 40%

Kozel sör,szürkebarát.

Közvetlen evés előtt a félelmetes Lófingató.Fél liter szilvapálinkában áztatott maréknyi macskapöcse paprika.:-))))

Előzmény: kulináris kóstológia
gertibor Creative Commons License 2006.11.26 0 0 529

Köszi a választ.

A főzést nem akartam kilövetni, csak már hideg van a kinti bográcsozáshoz.

A kinti grillhez úgyszintén.

A pörkölt ugyanúgy készül, mint bármi másból?

Ezt a zöldfűszerest megírhatnád.

A kakaspörköltöt is Te főzted?

Előzmény: zsandár (528)
zsandár Creative Commons License 2006.11.25 0 0 528

Szerencsésnek mondhatod magadat,ugyanis a földkerekség legfinomabb pecsenyéjéhez jutottál:-)).A bárány-birka-marha -vadkacsa-őz "ötösfogat" egyik zászlóshajójához.Ezen ételeknek ugyanis fűszerezés nélkül is van íze.

Már többször sütöttünk-főztünk bárányt.Főzés kérésed szerint kilőve/pedig a pörköltje és zöldfűszeres gulyása is nagyon finom/

Na akkor.Én a helyedben kihasználva a a jó időt egy grillezést választanék,de ha esik ugyanezt sütőben is megcsinálhatod.Mivel a bárány gyenge hús hamar elkészül.

A húst tetszés szerint darabokra vágod/a csontokat fűrésszel,mert szilánkos/

Aztán a következő fűszerekkel pácolnám:zúzott fokhagyma,olivaolaj,bazsalikom,tárkony,só,bors,oregánó,csipet kakukkfű,némi citromlé,ha van szójaszószod azzal sem rontod el.Megöntözném borral és vagy egy napig a hűtőbe érlelném.Aztán grillen megsütni.Köretnek alufóliában sült krumpli,vagy krumplipüré,fokhagymamártás és/vagy vadasmártás,savanyúság mondjuk kisdinnye.Italnak természetesen a saját boraidat javaslom.Ilyen ételre lehet is inni.Jó étvágyat!!!Ja és a másik fórumon légyszíves képes beszámolót közzétenni!!!

Vazze ,de éhes lettem,még jó hogy van kakaspörkölt a hűtőben.

Előzmény: gertibor (526)
gertibor Creative Commons License 2006.11.24 0 0 527

Mégegyszer szia Zsandár!

Az előbb elfelejtettem írni, ha lehet ne bográcsosat írjál, mert már hideg van a Pilis alatt.

Előzmény: gertibor (526)
gertibor Creative Commons License 2006.11.24 0 0 526

Szia Zsandár!

Mivel ama bizonyos topic igencsak haldoklik, nem tudom oda nézegetsz-e még, így itt kérlek meg a következőre:

Kaptam mélyhűtőzve egy kis báránykát egészben. Nem akarom egészben sütni, de ha kiveszem a fagyasztóból az egészet fel kell dolgoznom.

Szóval szuper receptet kérek Tőled köretajánlattal együtt.

 

Hogy milyen bor passzol hozzá, azt nem kell megírnod, mert 2 fajta vörösborom van, azt kell hozzá inni.

Na jó, ha netán a recept olyan, van 1-2- palack tavalyelőtti rozém.

 

Ha gondolod, hogy itt nincs helye ennek, légyszi küld mailben.

 

Hálás köszönetem előre is.

üdv. gertibor

gertibor Creative Commons License 2006.11.22 0 0 525

Nem, de a reggeli kávémat a gép mellett iszom, és ha magamnál vagyok, akkor írok is. :)

Mint írtam, csak a Metroba jutottam el, 2 biztosan 8 fölött volt 1 talán valamivel kevesebb.

Majd megpróbálok a Corába is szétnézni, csak legyen időm.

Előzmény: Flacika (523)
Flacika Creative Commons License 2006.11.22 0 0 524

Jut eszembne! Hogy ne kelljen vissazolvasnod, íme a 190-es hsz-om:

Flacika válasz | megnéz | könyvjelző 2006.05.22 23:02:53 (190)

fan fan:

 

Szóval tegnap ittunk Szt István 2003-as pázmándi Cabernet Sauvignont... Direkt ezért vettem egy üveggel. Nos, rossznak nem nevezném, de kevésbé jellegzetes, illatban, zamatban és színben is kissé visszafogott. Utána ittunk egy Szekszárdi CS-t is, a Vináriumnak palackozva, 2002-est. Ég és föld. Eleve sokkal sötétebb, illata és íze is markánsabb, jellegzetesebb. A Szt István max. 5-600 Ft-ra jó nálam. Akkor már sokkal inkább a Thummerer Bertram cuvée. Az Auchanokban többnyire 600 Ft körül kapható (Budaörs, Soroksár, Dunakeszi - a Solymáriban kicsit, a Savoya parkiban sokkal drágább). 1000 Ft alatt nem sok versenytársa van!

Előzmény: fan_fan (146)

Előzmény: gertibor (521)
Flacika Creative Commons License 2006.11.22 0 0 523

800 körül... A Szt. István Korona annyiért kicsit sok, az Egervin is. Akkor már inkább a Mátra Hill (Szőlőskert), a Misebor (bár az 900 és 1000 között van) vagy a Teleki. A Mátra Hillnek egyébként van egy CF Barrique bora is, az is 900 körül és az is jó. Szerintem jobb, mint a CS.

 

Egyébként Te mindig hajnalban netezel? :)

Előzmény: gertibor (521)
fan_fan Creative Commons License 2006.11.22 0 0 522

A Teleki Cuvée (mostanában a 2004 -es évjárattal lehet leginkább találkozni) nekem az egyik kedvencem, jó minőség megfizethető áron. Szerintem az ezer Ft alatti szegmens legjobb vörösbora.

 

Egervin és Hungarovin borokat senkinek sem ajánlok.

Előzmény: Flacika (520)
gertibor Creative Commons License 2006.11.22 0 0 521

Ezek a borok 800.- körül vannak.

A Feindl nekem úgy rémlett, hogy valahol kínáltak már meg ilyennel és akkor megittam, de ez most förtelmes. Mégegyszer nem próbálom ki. Meglehet, hogy csak ez az 1 üveg rossz.

Mielőtt borkészítésre adtam a fejem, jártunk már így. 6 üveg ugyanolyan cimkézetű borból 5 jó volt 1 nem.

Hozzánk, mivel már az erdő szélén lakunk, nem hoznak prospektusokat, ahhoz lusták.

Előzmény: Flacika (520)
Flacika Creative Commons License 2006.11.21 0 0 520

Hmmm... Egervin nekem igen kétséges. Igaz, a "sima" Egervin kékfrankoshoz (3-400 Ft/palack) volt szerencsém, hát valami förtelem... Még a csapba sem, legfeljebb a WC-be... A Szt. István Korona sem egy nagy durranás. Ehhez képest, hogy a Feind csapba való... A fehér boraikat elég jól ismerem, azok nagyon jók, a "Villa Quaiar" Merlot-jukról meg jókat olvastam. Nem hibás volt? Különben talán életem legjobb fehérbora is tőlük való, 2000-es különleges minőségű (késői szüret) száraz Királyleányka. Valami felséges volt! Mit holmi illat, meg zamat, meg lecsengés! Maga volt A BOR!

 

Különben az Auchannak van egy szórólapja nov. 24-30ig, egyik oldalán 15 villányi vörösbor. CS-ok:

György-Villa 1199 Ft

Gere Tamás 1899 Ft

Gere Attila 2399 Ft

Teleki (Csányi) 699 Ft

Vylyan Classique 739 Ft (ez olyan Tesco-féle, az Auchannak palackozva)

Vylyan Barrique 1899 Ft

Viniqum 469 Ft

 

A Viniqum és az olcsóbb Vylyan kivételével bármelyik jó lehet, a Teleki is. Az olcsóbb Vylyan csak azért nem, mert ott van a Teleki, amelyik hasonló lehet. Egyébként az olcsó Teleki borok is elég jól ihatók, köztük elsősorban a Cuvée (ha jól emléxem, CS-Merlot).

Előzmény: gertibor (519)
gertibor Creative Commons License 2006.11.21 0 0 519

Szia Lacika!

Csak a Metroba jutottam el, sikerült 3 különböző CS-t vennem, ami 1.000.- alatt volt.

Egervin palackozta TIBA VALLEY CS 2004 iható, Pázmánd-i Szent István korona CS 2003 iható,

Feindl pincészet Balantonaliga-i CS csapba való.

Persze az ihatók sem biztos, hogy nem okoznak fejfájást, hisz csak megkóstoltam.

Majd, ha mind megittam beszámolok.

Előzmény: Flacika (518)
Flacika Creative Commons License 2006.11.20 0 0 518
Thummerenek van egy olcsó, de igen jól iható bora, a Bertram Cuvée (Blauburger-Kékoportó). Ez olyan "bolondbiztos" bor, ha nincs éppen más ötlet, nyugodtan meg lehet inni. Általában kb. 4-5 év után kerül boltokba, most a 2001-es kapható. Ezt még nem kóstoltam, kissé félek is tőle, mert állítólag 2001 Egerben  hírhedten rossz évjárat volt, de a barátom szerint a '01-es Bertram is rendben van. Ára mindenütt 1000 alatt marad, de az Auchanokban 600 körül mérik (de nem mindegyikben egyformán!).
Előzmény: gertibor (517)
gertibor Creative Commons License 2006.11.20 0 0 517
Kösz. Eger v. környékéről csak a Thummerer CS-t kóstoltam, nekem nem igazán ízlik. Vettem ugyan náluk, érlelek is 1 üveggel több, mint 1 éve, lehet, hogy az majd jobb lesz.  A pincéje Noszvajon szuper, egy látogatást megér.
Előzmény: Flacika (516)
Flacika Creative Commons License 2006.11.19 0 0 516
Na, tudok olyat mondani, amit biztos ne vegyél: Varsányi Pincészet Egri CS. Gyenge.
Előzmény: gertibor (512)
lalá Creative Commons License 2006.11.18 0 0 515
-A Szent István hordó.
gertibor Creative Commons License 2006.11.16 0 0 514

Kár, hogy nem vagy a szomszédom.:)

Én is szeretem a murcit. A kékfrankost meg mégjobban.

Ha a fejed se fáj, akkor jó a nedü.

Előzmény: zsandár (513)
zsandár Creative Commons License 2006.11.16 0 0 513

Tegnap berúgtam,de elég rendesen:-))

Apósommal este nekiláttunk vagy 5 mázsa alma lezúzásának,én tekertem a répaszeletelőt.Közben hogy-hogy nem megittunk vagy 3 liter kékfrankost.Mikor végeztünk,már emelkedett hangulatban,irány a pince: kóstoljuk meg a furmint murcit!-felkiáltással.Itt aztán addig elemeztük a murcit,hogy sikerült jól bekávézni.

Reggel semmi fejfájás,semmi másnaposság.

Előzmény: gertibor (504)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!