Mesterkést szeretnék vásárolni, a régi megadta magát. Kérem írjanak mindazok, akiknek van valamilyen tapasztalata: milyet érdemes venni egy eléggé pörgős otthoni háztartáshoz. Komplett készletekről is érdekelnek tapasztalatok!
Hello eladó konyhakés. A SP.R akció 20 c m-es chef kése eladó, mivel kettó van belőle (nem csak ebből van kettő), de eközben (mivel elég sokat főzők és darabolok), a 23 vagy 26 cm-resre fáj a fogam a mérete, szélessége miatt. Ennek a vásárlásába kellene egy kisebb összeg. A 20-as bolti vagy web-es árai 14-17 között vannak, nekem 8 e FT kell érte, mert egy nagykerben ez a fele a 23 cm-es nagyker árának. Tanto
Csak az érdekesség kedvéért tudsz betenni képet róluk? A szüleimnek van egy készlete. Nagyon szeretik, csak nem tudom, hogy mi a neve, gyártója, mert csak a Made in England felirat van rajta.
Érdekelne, hogy mi a véleményetek http://extrametal.hu/santoku-170-mm-sd-fa-nyel-p-2161.html?cPath=15_19 erről a késről, vagy esetleg tudnátok egy másikat ajánlani hasonló árba?
A fotózás nem lesz egyszerű. A mikroszkópom átnézetre készült, és olyan kicsi a tárgylencse, hogy nem bírom eléggé megvilágítani a kés élét, sötét nagyon. Szemmel azért éppen használható, de fotó... Kapóra jött egy 3 napos paprika éltesztre. Nem akart belekezdeni a kés, olyan puha gumis már a paprika, a kést meg már több hete nem fentem, na mondom kipróbálom a mikrofogazott/sima éleket. Először az acéllal fentem, nem lett jobb, talán egy kicsit, de nem jelentős. Tompa éllel az acél már nem tud mit kezdeni. Utána elővettem a Fiskars két ferde kerámiagörgős élezőjét. Ez is elég sima, de azért matt a gördők felülete, ezért egy nagyon kicsit karcolja az acélt, erős nagyításban jól látszanak a barázdák. Ez sem hozott jó eredményt. Itt azért meg kell jegyezni, hogy a görgők fix (és elég kis) élszöggel dolgoznak, tehát ha csak egy kicsit is nagyobb élszögű a kés, akkor nem az élet fogják simogatni hanem az élszalag túlsó végét. Végül bevetettem az adu ászt, a követ. 10-15 húzás az egyik felén, majd a másikon, és csak úgy szaladt bele a petyhüdt paprikába. Gondolom a papírt persze tépné, de amikor a paprikát akarom szeletelni, akkor ez kevéssé izgat. Megnéztem a kerámiakéssel is, egy kicsit rosszabbul kap bele, de azért elég jól viszi.
Szerintem acéllal is lehet jól élezni, csak nem mindegy hogy milyen az alakja , a hosszanti bordák mérete, sűrűsége, és az anyaga. A HSS , vagy egyes porkohászati aacélok, sokkal keményebbek mint a kések anyaga, ezáltal az élt nem csak egyengeti, hanem koptat is, sőt vág is le belőle mint a fémgyalulásnál. Egy jó acél min.12000 ft-nál kezdődik. Láttam az IKEÁBAN egy gyémántporos élezőt de még nem vettem meg, ára 3500 ft.
"Vagy késbuzinak kell lenni hozzá, vagy olyan jövedelmi szinttel kell rendelkezni, ami ma Magyarországon nem jellemző. Ezért nem veszik tömegesen."
Én szerintem már elérem a késbuziság alsó fokát, de ez a lidles kerámia-izé ingyen sem kellene. Kivettem, megtapogattam kettőt is (egy nagyot és egy kicsit), csöppet sem volt éles, csúnya szín, rossz súlyozottság -- összességében teljesen játékkés-benyomást kelt.
Az ilyen markolatok a jobb gyártmányoknál se sokat érnek, nemhogy az Arcosnál. Ez a ma divatos, tapadós gumiszerű szar (FRP) egyszerűen nem bírja a strapát, használata olcsó szemfényvesztés bármilyen vágóeszköz nyelén. Pici nyomást kap és máris elválik, mozogni kezd, majd jön lefelé.
Meg is nézem ezt a kerámia kést hátha van rajta gyártó .Bár szerintem kinai. Bár az én IKEAs késkészletem is kinai.(szar is).Az eddigi legjobb késem :homemade.Törött gépi fürészlap.És üvegszüvetet vágtam vele ,nagyon sokat.Igaz gumilemezen.
"Ha ezalatt olyasmit értesz, mint a Sanellik, vagy a szürke Arcosok markolata, akkor gyorsan kell neki sokat örülni, mert ezek hipp-hopp tönkremennek."
Nem tudok erre válaszolni, mert nem ismerem az említett késeket. Megnéztem a weblapjukat, dehát képről ezt nem lehet megítélni, hogy milyen a tapintásuk. A Fiskars FF-ra hasonlít, az van nekem is, talán nem annyira gumis. <OT>Egy régifajta pda-nál találkoztam hámlással, a Psion 5-nél. Idővel ragacsossá vált és levált a fém felületről. </OT> A késen persze semmi jelzés, a dobozon kínai származás, benne van a pakliban a rövid élettartam. Majd betekerem fáslival. :)
"A markolat felülete jó, bársonyos, tapadós gumiszerű, jó fogást biztosít. "
Ha ezalatt olyasmit értesz, mint a Sanellik, vagy a szürke Arcosok markolata, akkor
gyorsan kell neki sokat örülni, mert ezek hipp-hopp tönkremennek.
Nem tudom, mitől. Se erős vegyszer, se nagy hő... egyszerűen mintha elérne az anyag.
A Sanelli még úgy ahogy tartja magát egy darabig, aztán egyszerűen leesik a késről a markolat. Az Arcos űber gáz, rétegekben foszlik le a késről a nyele.
Hogyan kell acéllal jól fenni? Ezt egy pár hétig szoktam mutogatni a tanulóknak, aztán a szorgalmasabbaknak 1-2 hónap alatt rááll a keze, szóval nem olyan egyszerű elmagyarázni, persze a hiba ez esetben valszeg bennem is van.
Dióhéjban a lényeg szerintem a tartás szögeiben ( mindhárom irányban) a mozdulat ívében, és a "találkozás" finomságában van.(a szimmetria evidens, de néha a legnehezebb)
Egyébként nincs rajta semmi extra anyag, csak brutál kemény. Jobban őrzik az acélok összetételét, mint a coca cola receptjét. Elég sok anyagot raknak bele: vanádium, foszfor, króm, és még ki tuda miket. Lehet vagy 70 rockwell keménységű, vagy mégtöbb, de ezt csak úgy saccolom!
Milyen egy jó acél? Pl a belinkelt Fisher acél az egyik legkirályabb. Nekem mondjuk túl finom a bordázata, ez tényleg csak az él kiegyengetésére szolgál.
A dick is csinál ilyen lapos acélokat, de azok is elég finomak. (amiket én láttam)
Ha megnézitek a wüsthof.com-on az acélokat, van egy 32 cm-es bordázott, szétszerelhetős markolatú acél (4471-es számmal), ha vennék, jelenleg ezt választanám. Most hasonló van kb. 20 éves, látszik rajta a kor, de keményen dolgozik, és jól végzi a munkáját.
ha már lidl... az egyik kedvenc késem egy lidlis japán mintájú kés. műanyag csont utánzatú nyél, ca. 15cm él. nagyn éles gyárilag, elég jó éltartó, sőt... és jól lehet élezni is. picit talán konvex él.
Szoktam járni mindkét itteni boltjukban. Csak kicsit veszélyes, mert mindig meglátok valamit, amit nehezen hagyok ott. De majd legközelebb megnézem az acélokat.
Gondolom sokan nem tudják mi ez, és egy késért 3500 azért nem kevés. Ha még tudnák, hogy 100 $ körül szokott lenni egy 15 centis pengéjű, és még élezni se nagyon tudják. De acél késből sokkal olcsóbban is lehet kapni egész jót. Az átlagember egész jól megvan a tompa késeivel, nem fizet 300-400 Ft-ot egy köszörülésért, pláne nem többezret egy normális kőért, otthon van egy acélgörgős élezője, azzal gyilkolja időnként a kést. Nem tudja mi az az élszög, ha tudná sem tudná úgy tartani a kést, nem vesz a szerszámboltban csiszoló és polírozó szerszámokat és nem is készíti el magának otthon ezeket. A kerámiától mit kaphat? Hosszabb ideig tartó élességet, erre nincs igénye, illetve nem ér neki annyit, fokozott elővigyázatosságot, ezt meg pláne nem akarja. Vagy késbuzinak kell lenni hozzá, vagy olyan jövedelmi szinttel kell rendelkezni, ami ma Magyarországon nem jellemző. Ezért nem veszik tömegesen.
Szerintem csak sima acél, de ha utadba esik egy Extrametal, szerintem nyugodtan elkérhetsz egyet jól megnézni -- én azokban mindenhol barátságos személyzettel találkoztam eddig, akik nem bánják az ilyesfajta kíváncsiságot.
Legtöbbször az ovális keresztmetszetűt látom én is. Közelebbről megnézni még nem sikerült, van bármi is a felületén? Akár anyagából kiképzett (pl. a hosszanti barázdák), akár idegen anyag, szemcse, réteg, bármi. Vagy csak sima acél?
A henteseknél egyik oldalán lapos, a másikon félkör v. még inkább "féllencse" alakú, sima felületűt szoktam látni, mint ez. De az tényleg csak az említett középre igazítást végezheti.
Csatlakozom a kérdéshez, és még az is érdekelne, hogy milyen acéllal. Milyen tulajdonság a fontos? Egyáltalán milyen tulajdonságai vannak egy fenőacélnak, amik lényegesek a fenés szempontjából? Nekem még csak a hosszanti barázdás volt a kezemben, amiről idővel lekopnak, elsimulnak a barázdák. Kör keresztmetszetű, feltételezem gagyi.