Keresés

Részletes keresés

Sborisz Creative Commons License 2008.09.01 0 0 7779
Engedély megadva, természetesen. :)
Előzmény: zoli1979 (7778)
zoli1979 Creative Commons License 2008.09.01 0 0 7778
Engedélyt kérek a beszámolód megjelentetésére a tenger.info -n. Vargamacstól szintén ezt kérném. :)
Előzmény: Sborisz (7777)
Sborisz Creative Commons License 2008.08.30 0 0 7777
Sziasztok!
Esmét itthon :(

Köszönet a fórum korábbi hozzászólóinak akiknek a segítsége jól jött.
Először voltunk MN-ben és hát a tapasztalatokról írnék, én is.

Öreg medveként szeretem a kényelmet így a magyar Herceg Novi-i szállodában vettünk ki egy cellát a párommal egy hétre.
A szálloda+ellátás ( fp) kíválló így azt nem részletezném.

A strand sajna olyan mint pár helyen amiket láttunk: kibetonozott teknő de kristály a víz. Ember meg mint állat annyi van HN-ben és Jaz-ban is. A fíling a horvát Makarskát idézte ahonnan menekültünk mikor megláttuk 15 évvel ezelőtt a strandot.

Kiutazás csak-azért-is Bosznián át; Mostar az első település, itt kumtunk 1-et.
A szállás az Óvárostól 1 utcára a Boulevard str-en volt . Nagy választék árak 10-20 E/nap/Fő; a drágább reggelivel.
Megnéztük amit meg kell, megettük amit meg kell. :D
Másnap irány a GPS-el MN. Határ lépés Zupci-nál
GPS: 47,212760 és 18,452602

A két határőrön és rajtunk kívül senki, se ki se be.( Visszafelé is erre jöttünk és utánna Sarajevo-Doboj felé a határokon kb. max.30-45 másodperceket álltunk !!! )

Elfoglaltuk a szállást, ja itt a MN-i oldalon kellet fizetni az új térképen még nem ( ! ) lévő utért 3 kemény ajrót.( kb. 20 km-re volt innen HN.)
Ettünk ittunk és persze kirándultunk is. A GPS jó hasznos dolog. Tervezésnél eldöntheted, hogy a jobb szélesebb utakat választod ( beiktatva 10-20-30 km kerülőt )vagy irány keresztül a hegyeken. Mindkettőt próbáltam és hát nem vagyok meggyőződve egyik igazáról sem. A hegyi szerpentin keskeny rajtunk kívül senki nem járt arra, míg a másik úton ha elkaptál egy római kori járművet, háááát ..

Na,az első kirándulás:
Ostrog kolostor

GPS 42,7134323 és 18,64938

Egészen a szerzetesek lábáig tudtunk felmenni és őszíntén csodáltuk a buszos kirándulókat akik a parkoló buszból további km-eket gyalogoltak rekkenő hőségben.
A kolostor szép, a táj szép örülhet a nyájas olvasó.
Odafelé terpentinen fel terpentinen le ( Perast-nál mentük be a málnásba a GPS-el visszafelé Podgorica, Cetinje, és a komp.)

Másnap strand a szálló előtt és jéghideg Niks.Pivo 0,5 literes-dobozos / 1 Euro a parton.
Szal dorbézoltam.

Este tánc és séta további pivok a következő leosztásban:
"Dve tocseno veliko pivo vagy Dve lasko tocseno pivo."
Azért kettő mer az asszony is szereti viszont amint ittuk és az enyém gyorsabban fogyott mint az övé, cseréltünk.Aztán megint cseréltünk....

Második kirándulás:
TARA kanyon.

Ezúttal GPS és Cetinje-Podgorica-Kolasin és Mojkovac felé.
Már helyből komppal indítottunk és ekkor találkoztunk a római korból itt maradt tűzoltó autóval amit kb. 20 km-en követtünk. A GPS szerint volt olyan rész ahol 7 km/óra volt a seb!!
Podgoricán keresztül nagyon jól navigélt Isti bácsi pár adat:

Piac GPS 42,964087 és 19,579663 ez az út vezet Kolasin felé és hát erre felé láttuk a VOLI-t is. Az út mellett fínom szőlő és füge halmok, nem is halmok hegyek. Előbbi kilójas 1,5 utóbbi kilója 1 Euro.

Utközben beugrottunk megnézni a Biogradske Jezero-t belépő 2 Euro/fő.
A tó környéke szép a levegő tiszta tömeg nincs.
GPS: 43,1501538 és 19,27943

Közben megérkeztünk a Tara kanyon elejéhez; hát az csoda volt.
Végig egerésztünk a kanyonon egész a hídig.
Híd GPS: 43,1501538 és 19,27943

Innen haza a hegyeken át volt olyan GPS út amit előttünk építettek. ( szó szerint akkor terítették le a burkolatot amikor oda értünk.)
Másnap loptuk a napot és jött a már unalomig ismert Niksic,Pivo from doboz, jéghidegen 1 Euro/doboz.

Köv. kirándulás rögtön a szálloda elől hajóval Zanjac Plazsra.
A matróz aki vitt bennünket türhetően NEM beszélt azért angolul de azt mondta
" One o'clock " és indulnak a hajók a Barlanghoz meg a többi strandhoz. Megérkezünk a plázsra és rögtön kiszállás után balra fordultunk mert arra nem ment senki. Mindenki a szemben lévő strand felé ment, mi mint mondtam, balra.
Itt volt egy príma étterem ( megint a hladno-tocseno-pívo-veliko páros jött velünk szemben) és számos kis öböl príma strandokkal 2-3-5 strandolóval. Na ez már tetszett - fürdés-sör vártuka van-ö-klokkot.

15 percell ván-ö-klokk elött vissza stégre és vártunk.Úgy 30 percel ván-ö-klokk után
a CubaLibre iszák helyen találtam valakit aki govorít po-ruszki. Na Ő mondta hogy a hajók már elmentek a Barlanghoz és a többi bícsre meg az Alcatrazra( Mamula) is.
Hát ennyi a különbség a ván-ö-klokk és a ván aur közt.
:)
Szívás volt, megint vissza mentünk fürdeni meg sörözni.
Viteldíj 6 Euro / fő oda-vissza.

Köv. napokban ismét hesssszelés a strandon.

Uccsó este úgy döntöttünk elmegyünk a Catovica Mlinibe.
Ez egy malomból átalakított étterem.
GPS: 42,48629 és 18,64938 istenien főznek és a két személyes vacsora+dezert :D süti a végén a pivo-val együtt volt 65 Euro( a dezert :D vagy deszert fagyi volt és hal tál volt a fő menű mindkettőnknek.)

Hát így telet el a 7 nap, sajnos ölég gyorsan.
Vásárlásainkat ajándék pivo+sonka+csoki + stb ügyében a Panto Cash and Carry-nél intéztük a GPS természetesen itt sem maradhat el:42,964087 és 19,579663

Budva alá Bar és Ulcinj felé nem mentünk mert azér a hét nap erre már kevés lett volna.
Madonna amúgy szept. 26-án koncertezik Budván( assszem)
Még egyszer kösz a segítséget mindenkinek és viszlát MN-ben legközelebb és hát persze kérdés esetén szívesen válaszolok.









Törölt nick Creative Commons License 2008.08.30 0 0 7776
Pár kép mutatóba Utjeháról.Strand +Rocky BeachRocky BeachÖsszképOliva Camping
Hannibalbarkas Creative Commons License 2008.08.29 0 0 7775
"Rüheltem azt hogy mindenért pénzt akarnak szedni és szednek is"

Azért ezek a crnagorácok elég jól megtanulják a horvát leckét. Legalábbis ezt a részét biztosan. A kettő között talán az a különbség, hogy a horvátok infrastruktúrában ezek előtt vannak...
Előzmény: szervezkedő (7730)
vargamarcs Creative Commons License 2008.08.29 0 0 7773

Rendőrsztori-:)

 

Talán ha jól emlékszem a petrovaci strandról kijövet történt:

Strandos szerelésben izzadtan, sósan, hajtottunk ki a parkolóból  a főútra.                A rendőrautó a kihajtótól nem messze állt, fiatal rendőrke áll a felhajtónál, leint minket. Férjem kiszáll, rendőrke elkíséri őt az autó hátuljához, valamit erőteljesen mutogat és magyaráz.  Kéri a papírokat, majd a cca. 30 m-re lévő rendőrautóhoz kíséri. Mi a fiammal közben türelmesen várunk a sorsunkra. A tükörből láttuk, hogy beültetik a rendőrautóba, ahol az idősebbik ült a volánnál. Na akkor mondtam a fiamnak, eriggyé mán apád után, nehogy elvigyék, meg amúgy is 2-2 ellen csak jobb arány. Közben látom, hogy a kisrendőr, aki tőlem 2 m-re állt, állítgatja le az autókat, figyelmezteti őket, hogy nincs bekapcsolva a világításuk. Na nálunk is, mint kiderült ez volt a baj. Jön vissza a fiam pénzért, merthogy megbüntetnek minket. Na akkor már én is kiszálltam. Megyek a rendőrautóhoz, férjem ül a rendőr mellett az anyósülésen és bőszen "egyezkednek". Persze a rendőr a saját nyelvén kívül semmit nem beszélt, csak egy cirill-betűs "árlapot" mutogatott, amin valószínűleg a büntetési tételek voltak felsorolva. Mutatja a 30 EURO-sat, meg mondja, hogy POST OFICCE. Magunknak lefordítva ez annyit jelenthetett, hogy menjünka postára és fizessük be ott.

Kb. 10 perc toszakodás után a férjem elunta - hozzáteszem alkudozni nem akartunk, nem is tudtunk volna - rátett a combjára a gyatyára 15 EURO-t, megkérdezte tőle "DOBRO?", az meg egyszer próbált tiltakozni, többször nem és eltette a zsebecskéjébe a pénzt, kocsi papírjait, jogosítványt visszaadta és mosolyogva elbúcsúztunk.

 

Azt nem tudom, hogy mindegyik rendőr ilyen-é, de mi így jártunk, végülis féláron megúsztuk-:)

 

Hümi Creative Commons License 2008.08.29 0 0 7772
Éleslátásod lebilincsel...sőt...megrígat :)...valóban...2005 Canon A520...2007 Fuji FinePix S5700...:)))
Előzmény: szervezkedő (7771)
szervezkedő Creative Commons License 2008.08.29 0 0 7771
Jók a képek, de azért látszik a különbség, hogy melyiket csináltad a Fujival!
Ott a kék az igazi kék!
Előzmény: Hümi (7768)
H_G Creative Commons License 2008.08.29 0 0 7770
Ez a citromos ötlet zseniális :)
Előzmény: vargamarcs (7769)
vargamarcs Creative Commons License 2008.08.29 0 0 7769

Érdekes módon, Dél-Dalmáciában (Dubrovnik-Mlini) tavaly az apartmanban ki volt írva, hogy kérik a vendégeket, fokozottan ügyeljenek a vízfogyasztásra, bár ezt környezetvédelmi okokkal indokolták. Ennek ellenére soha nem volt vízhiány. Montenegrói szállásunkon (Becici) az apartmanban (2 apartmanház kb. 20 apartman) nem volt semmiféle korlátozásra intő jel. Viszont sem a mosogatóhoz, sem a mosdókagylóhoz nem volt dugó, márpedig ugye mosni néha kell (fürdőruha, stb...) Mondjuk volt rá megoldás, mert a teraszunkra benyúló citromfán éppen érni kezdő gyümólcsből kiválasztottam egyet és ez helyettesítette a dugót. (a citrom nem veszett kárba, elhoztam magammal emlékbe).

Viszont első esténken, békésen ültünk a teraszon, hörpöltük a jéghideg NIK Gold-ot, szoktattuk magunkat a meglehetősen megfogó környezethez, elment az áram -valahová, lehet, hogy éjszakai strandolásra:)))

Kb. 2 órán keresztül néztük a csillagos eget, csendben élveztük az estét. A tulaj szerint  valami fő áramelosztóval  volt gond, ami hihető is, hiszen a Hotel Qeen of Montenegro mellet laktunk és itt sem volt világítás. Páran  úgy gondolták, hogy az áramot a szerbektől veszik és néha korlátozások vannak, de nem hinném, hogy így van. Többször ilyen az egy hét alatt nem fordult elő.

Úgyhogy csak bátran, neki Montenegrónak, tessék felfedezni, megkedvelni, sok-sok szépet látni és gondolni az itthonmaradottakra.

Előzmény: szervezkedő (7767)
Hümi Creative Commons License 2008.08.29 0 0 7768
Pár kép a Mogrenről...





































Előzmény: vargamarcs (7763)
szervezkedő Creative Commons License 2008.08.29 0 0 7767
Ez a hír egy hiteltelen össze-vissza, forrás feltüntetése nélkül kiadott valami. Vagy fordította valami észkombánj vagy saját magától írt valamit és pénzé tette mint hírügynökség.
Összegezve egy halom ember valami fertőzést kapott, amiben sztem lehet valami mert nálunk is végigsöpört valami a hazaérkezést követő napokba.

Vízhiány!
Na ez nagyon jó!
"Hogy mégis sok turista hazautazik, az inkább egy másik súlyos problémával, a vízhiánnyal magyarázható. "
"Szerencsére a három- és négycsillagos szállókban még nem kell vízhiánytól tartaniuk."

Tartsa fel a kezét, aki azért jött haza mert nem volt víz a szálláson!
Jobban!
Hahó!
Nem nagyon látom a kezeket!
...és magyarázza már el valaki nekem a szállodákba hogy tudják becsalogatni a vizet, ha a városi hálózatban nincs? Tehát ha egy hotel négycsillagos ott van víz!

Na ennek nehogy bedőljön valaki. A legkisebb putriban is van víztartály és egy hidrofór. Az hogy naponta akár 10órán keresztül nem folyik víz a hálózatból, nem ügy! Nálunk nyáron csak napi 1 órára van víz. Van amikor csak 20-30 liter folyik és alacsony a nyomás, volt olyan hogy az 1m3es tartály kevés volt. Erre aki nem most jött le a falvédőről az már felkészült.

A többieket meg lehet ijesztgetni ilyen hülyeségekkel!
(Fel is hívom ezt a hírügynökségnek csúfolt bohóc csapatot!)
Előzmény: Alex1111 (7757)
szervezkedő Creative Commons License 2008.08.29 0 0 7766
Szemét téma ismét:
Ezen a strandon az adott napon az utolsók között jöttünk el az öbölből. Magán a strandon az öböl adottságai miatt hamarabb emegy a nap a hegy mögött. Érdekes volt hogy már hűvös volt és már mi is indulót fújtunk, de Canjban még sütött a nap és jó volt az idő.
Amikor jöttünk el, egy srác egy nagy zsákba szedegette össze az eldobált zacskókat, flakonokat stb. Illetve voltak kirakva kukák is és nem csak a fizetős-napágyas részen hanem mindenütt az öbölben!
Előzmény: Amari bp (7756)
szervezkedő Creative Commons License 2008.08.29 0 0 7765
Na lebuktam!
Igen ez az. Ha leértek akkor van egy nag ybeton móló. Onnan jobbra van az a bizonyos homokos rész, nekem az nem annyira jött be. A mólótól balra van az ahol én fényképezgettem a tehenes képeket. Ott van egy kis kemping is. Pár sátor (3-4) fér csak el, gyakorlatilag egy üres telek úgy ahogy bekerítve. Akkor amikor mi ott jártunk 4-5 autóból álló lengyel "delegáció" táborozott ott!
Előzmény: Amari bp (7755)
halacs Creative Commons License 2008.08.28 0 0 7764
Tök jók a képek, egyre jobban be vagyok sózva. :-)
Előzmény: szervezkedő (7748)
vargamarcs Creative Commons License 2008.08.28 0 0 7763

Én is adtam volna még többet is érte. Kár lenne kihagyni bárkinek is.

Valahogy így néz ki, háttérben a másik "kedvenc"

 

 

 

A budvai városfalról pedig így:

Előzmény: Hümi (7745)
vargamarcs Creative Commons License 2008.08.28 0 0 7762

Egyetértek sokmindenben. Én is szívesebben választom meg magamnak, hogy min napozzak, ezért is levezetésképpen 1 hét Montenegro után  10 napig Horvátországban voltunk. (Ennek ellenére Montenegro gyönyörű és rettenetesen megkedveltem)

 

Pl. így:))

 

 

 

Pl. itt:))

 

 

Előzmény: H_G (7747)
vargamarcs Creative Commons License 2008.08.28 0 0 7761

Bingó:))

Amiről én beszélek:

http://www.montenegro-info.hu/index.php?kraljicina_plaza

 

A másik, ami valószínűleg még szebb:))

http://www.montenegro-info.hu/index.php?id=194,0,0,1,0,0

 

A másik kedvenc, ahova nem tudtunk átmenni az a Sv. Nikola sziget:)

Előzmény: szervezkedő (7753)
potika Creative Commons License 2008.08.28 0 0 7760
Eggyel több rakiját kell inni.... :-)

Persze ez csak a vicc része, nekem se lenne mindegy, pláne ha gyerekkel mennék.


Előzmény: Alex1111 (7759)
Alex1111 Creative Commons License 2008.08.28 0 0 7759
Persze, hogy nem, de azt írják, hogy nem a víz okozta.
Előzmény: potika (7758)
potika Creative Commons License 2008.08.28 0 0 7758
Nem érdemes izgulni, minden évben van egy ilyen hír. Gondolom csapvizet úgyse innátok.
Előzmény: Alex1111 (7757)
Alex1111 Creative Commons License 2008.08.28 0 0 7757

http://index.hu/politika/bulvar/podg080828/

 

És mi holnapután indulunk:-((((

Amari bp Creative Commons License 2008.08.28 0 0 7756

De megnéztem Királynő strandon is készült fotókat, és mivel annyit beszéltetek, szemétről, szemembe ötlött, zacsi, pille palack,  cigaretta csikkek nem is látszanak,hát mit mondjak?  Ime az ember, mert mi lenne, ha amit odacipelt, fogná, összelapitaná, zacsiba gyűjtené, csikkeket is -hisz ezek nem komposztálódnak-és elvinni addig, amig van egy tényleges szeméttartály.

Volt nekem is élményem, hajókázás Skadarsko-n, volt kinálás, pálinka-bor, persze aki dohányzik, akkor rákiván. Rákivántak, és utána be a vizbe, mondtam magamban,na most őrülök meg.

Csak, hogy hozzátegyem. Sajna én is dohányzom, de van mindig egy üres cigisdoboz, amiben gyűjtöm a csikkeket, megfelelő helyen kidobom.

Ezt előadtam ott a hajón is, kedves orosz útitársaknak is odaadtam mosolyogva megértették:)

Előzmény: szervezkedő (7753)
Amari bp Creative Commons License 2008.08.28 0 0 7755

A szigetek körbejárását legjobb ha a Murići strandon fejezzük be. Ez az egyetlen homokos strand a tó körül, melynek szépsége vetekszik a leszebb adriai strandokéval. A strandon van étterem, bérelhetünk csónakot is. Ha nem szeretjük a hosszú hajó utat, érkezhetünk ide a szárazföld felől is.

Nem ez?:)

Előzmény: szervezkedő (7752)
szemerke Creative Commons License 2008.08.28 0 0 7754

Ó!  Én eddig 8X voltam Horvátországban...tudnak még olyan helyet mutatni ahol nem voltam :-) Pedig ahogy kiderült nem töltöm az időt a parton :-) állandóan megyünk, mindig más helyre...és mindent szeretünk felfedezni, azért napozunk és fürdünk is :-)

És hát Montenegró...10 nap 10 kaland...szerintem még kell egy pár alkalom...csak a Skadari tóra kellen több hónap!!!!

És a Durmitor, meg a Lovcen....

Azért mert sokszor volt valaki valahol...még lehet hogy nem látott semmit!

 

Előzmény: obi van kitobi (7741)
szervezkedő Creative Commons License 2008.08.28 0 0 7753
Húú, akkor lehet hogy van több királynénis strand is! Ez a strand Canj mellet van kb 300-400 méterre a nagy strand mellett, gyakorlatilag a jobb oldalon lévő hegy mögött. Mi komótosan ringatóztunk (anyukám nem bírja vízen a sebességet) a taxi beelőzött bennünket, de így sem volt szerintem 10 percnél nagyon több az út!
Előzmény: vargamarcs (7751)
szervezkedő Creative Commons License 2008.08.28 0 0 7752
Nemtom kinek a sírja ez!
De énn is valami hasonló helyen szeretnék "pihenni"!
Itt csodás lehet a feltámadás! Soha többé nem lenne kedvem meghatni!
Előzmény: H_G (7750)
vargamarcs Creative Commons License 2008.08.28 0 0 7751

Mi a kilátóhelyen, - ahonnan Sv. Stefant lehet fényképezni - kérdeztünk meg egy kis szobrokat áruló fiatal férfit, hogyan lehet a Királynő strandjára bemenni. Azt mondta, még pénzért sem engednek be, pedig ott volt a szemünk előtt. Most már sajnálom, hogy nem érdeklódtünk tovább, mert ezek szerint vizitaxival be lehetett volna jutni.

Az idén sajnos másik "kedvencünkre" nem tudtunk átjutni, ugyanis az utolsó napot akartuk ott tölteni, de olyan szél volt a 35 fokos meleg mellett, hogy egy vén tengeri medve sem vállalta a vizitaxival történő átszállítást.

Előzmény: szervezkedő (7749)
H_G Creative Commons License 2008.08.28 0 0 7750
Kinek van ott a sírja? és hol van ez a hely pontosabban?

Előzmény: szervezkedő (7748)
szervezkedő Creative Commons License 2008.08.28 0 0 7749
A képtáramba tettem fel még pár képet erről a strandról és egy másikról is.
Ez a másik a Canj melletti ún. királynő strandja. Ide csak hajóval lehet bemenni, 2euro a jegy, vagy vigyetek hajót:-). Ha egy kellemes, semitt sem csinálós napot is szeretnétek beiktatni, ajánlom figyelmetekbe.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!